Vaše návraty na Slovensko zo zahraničia po rokoch
Chcela by som vedieť vaše názory po návrate zo zahraničia. S manželom sme sa rozhodli, že na buduci rok sa vrátime na Sk. Po 15 rokoch. Nemáme vysoké školy budeme bez hypotéky. Nevidím všetko ružovo ale z tej našej bavlnky sa mi nechce. Robíme toľko hodín koľko chceme. Máme veľa voľného času. Tu máme krásny slnečný dom.
Lenže cítim, že tu nepatrím. Že som len prisťahovalec.Anglické jedlo neobľubujem vôbec iba ak breakfast. Spúšťačom bolo narodenie syna. .Chybame na grilovackach, narodeninach, pohreboch a cítim sa tu sama. Dieťa nevidí našu veľkú rodinu ( som z 8 deti).
Veľké životné rozhodnutie= stres a nespavosť. Či vlastne rozhodnutie bude správne.
@wewerka01 tak je BA a potom zbytok slovenska
@wewerka01 my tiez potrebujeme mesacne aspon 2500,ale niekomubstaci j 1500
@wewerka01 Tak my to máme priemerne mesačne zhruba 1300 eur...Ale bývame v byte, hypotéku nemáme... V tej sume je zahrnuté všetko. Strava plus drogérka, to je asi najväčšia položka, určite aj do 400 eur, ale neobmedzujeme sa vôbec, je tam cestovné, školné a veci do škôl, všetky platby poistiek, telefónov, oblečenie, benzín, výlety i extra položky ( darčeky k narodeninám, kino, knihy, vymieňanie nábytku i zuby), proste všetko. Manžel robí vo fabrike, ja v štátnej správe a dá sa to...Dokonca si trochu aj odložíme. Keď sme prišli z UK, ja som bola ešte na materskej a vyžili sme z manželovho robotníckeho platu a rodičovského príspevku...Je fakt, že sme mali rezervu z UK, lebo sme nevedeli, či sa práca nájde hneď, a čo sa bude diať. Dokonca bol plán B, že ak by bolo veľmi zle, manžel sa do UK vráti, ale tomu sa chceli vyhnúť. Bolo by fajn, keby aspoň jeden z vás mal robotu istú. Verím, že neprídete s holými rukami, takže rezerva na začiatok pomôže. Písala si, že ste hasiči? Môj brat je a robí na útvare na severovýchode Slovenska. Je spokojný a vždy mal lepší plat ako ja s vysokou školou. Len viem, že je tlačenka na takéto miesta. Ale ak bude mať aspoň jeden z vás prácu, bude to dobrý štart. Všetko sa potom bude riešiť za pochodu. Inak, veľmi veľa mojich kamošiek sa vrátilo na Slovensko či do Čiech, z našej " partie" tam už skoro nikto nezostal, naozaj len takí, ktorým Slovensko podľa nich nemá čo ponúknuť a cítia sa tam doma viac ako tu...Tí, čo sa vrátili k Blave ( Trnava, Nitra ), všetci sú veľmi spokojní, dokonca ani finančne neutekajú od života v UK...Tí, čo sme sa vrátili na východ ( Tatry, Bardejov, Košice ), tak my si trošku pofrfleme, že by mohlo byť lepšie, hlavne čo sa pracovných príležitostí týka, ale ani jeden z nás by sa už do UK nevrátil. Hmm...
@wewerka01 tak manzel podnika a ja som na materskej momentalne.V tatrach mame byt ,ale staviame dom vPresove . Ono vela zalezi ako mas ty sama situaciu,ci tu mas hypoteku na krku,auto atd. ci mas neake zasoby n apr mesiacov kym sa rozbehnes atd. Takze by som nepovedala,ze zivot v tatrach je drahy.
@wewerka01 ja osobne si myslim ze takto ako si to ty predstavujes to v reali nebude.
Ja zijem vo Svajciarsku 16 rokov, maly sa tu narodil. Bola som aj slobodna mamicka. Este kym zacal chodit do skoly tak som premyslala nad navratom na sk. Teraz mozno max na dochodok predtym urcite nie.
Na sk chodim casto, ale musim ti povedat ze vela veci je tam drahsich ako vo Svajciarsku a to je co povedat napriklad elektrina a voda. A na tom neusetris alebo teda plyn. Moja mamka nema hypoteku ma dom ale mesacne vydaje na dom au väcsie ako tu u nas vo svajci. Ano mäso je napriklad lacnejsie ako tu ale ludia na sk maju ine platy. Mamka dochodkyna zije sama a ked niekedy vidim co da za nakup tak sa az cudujem preco je to take drahe. Nehovoriac o cenach ked sa ti nieco pokazi na dome. Cize 800€ v reale mi pride malo. Navyse nezabudni ze do akoly si musis vsetko platit detim od ceruzky po zosit ZRPS to napriklad vo svajci neni. Maly dostal komplet vsetko (gumy, cerizky farbicky, pero, noznicly, zosity) zo skoly, ZRpS neexistuke, vylety platene skolou. Cize to je polozka ktora mi automatick odpadne. Ked pocujem sestru ze na konci augusta dala 150-200€ za vybavenie dcery do skoly na zakladke, tak sa cudujem

@wewerka01 tak nevyskakujeme si, do reštaurácií jest nechodíme, ale vďaka brigádam mame na to navyše co potrebujeme, a zase platiť podnájom niekomu tak v tej cene mame hypo+nájom a je to naše 🙂