icon

Vaše skúsenosti s Van Life: Premýšľame nad kúpou

17. aug 2024

Ahojte,
s manželom premýšľame nad kúpou obytného auta (niečo do 6 m, so sprchou a zachodom pre 4 ľudí). Zatiaľ sme sami dvaja, deti do budúcna plánujeme a momentálne obaja pracujeme na plný úväzok (Home offline nie je možný).
Jazdili by sme a ním v lete na dovolenky (teraz keď pracujeme na toľko koľko máme v práci nárok + nejaký predĺžený víkend), a keď možno neskôr prídu deti a budeme mať viac času (plánujeme obaja menej pracovať/na istý čas vôbec nepracovať) tak by sme jazdili po Európe aj na dlhšie (mesiac, dva) aj s nimi.
Napíšte mi prosím kto to takto tiež robí a camper má aké máte skúsenosti (sami alebo s deťmi) a či ste spokojný.
Je to predsa len veľká položka a nechcem aby potom iba stál v garáži.
Ďakujem vám

madeincssr
17. aug 2024

Napis mi ss, viem o tom vselico.

lujza123
17. aug 2024

Áno mame už 5 rokov, je to absolútna láska. Iny typ dovolenky si už neviem predstaviť. Od jari do jesene sme vkuse niekde, radšej robime pár dňové výlety často ako 2 týždne vkuse. Ale boli sme už aj tak pár krát ked sme šli niekam ďalej.

Povodne sme chceli kúpiť obytnak, ale nakoniec sme kúpili dodávku a za pochodu ju prerobili. Co bola naozaj super voľba, pred kúpou a hlavne vyskúšaním sme mali úplne ine predstavy o využití priestoru.
Toto odporúčam naozaj každému, požičajte si zopar krát obytnak, rôzne typy a vyskúšajte v teréne.

Osobne si myslím ze kupovať 4 posteľove auto ked ste dvaja je hlúposť. Ak aj plánujete v budúcnosti deti kým budú natoľko veľké ze budú potrebovať svoju vlastnú posteľ ubehne ešte veľa času. Ked k tomu pride až potom kúpte obytnak pre 4

Obytné auto je malý priestor, to plne pochopíš ked v ňom funguješ niekoľko dni. Rýchlo tam vznikne neporiadok a chaos, preto je extrémne dôležité aby bol funkčný, prispôsobený vám a vašim potrebám, vášmu fungovaniu. Všetko ma svoje + aj - , co si jeden pochvaľuje druhý vôbec nepotrebuje.

Nam napríklad vyhovuje menšia nenápadná dodávka, kempom a stellplatzom sa vyhýbame. Skôr sme v prírode, preto sme napríklad dali väčšie a offroadové pneu, elektriku na solar a mame aj prepínač ktorý dobíja druhu baterku počas jazdy.
Celkovo všetky tieto zdroje - elektrika, voda, kúrenie, plyn sú vo vanlife obmedzene a treba nad nimy rozmýšľať. Co skutočne potrebujete a co nie a koľko.
Minulý rok sme boli aj s kamarátmi na pár dni prenajatym karavanom pre 4 a teda skonštatovali sme ze nikdy viac. Radšej naša mini dodavocka bez sprchy. S veľkým autom bola len oštara, nie všade sa dá dobre parkovať, existovať v priestore vo štvorici bolo fakt narocne.
Ale to sme my, nás spôsob vanlife. Niekto kto je napríklad rad v kempoch a ma rad svoj veľký priestor s terasou , pripadne dlhodobo cestuje a žije v aute ocení väčši obytnak.
Niekto cestuje v civilizácii no niekto skôr úplne mimo, tak potrebuje väčšie zásobníky na vodu

madeincssr
17. aug 2024

@lujza123 vyborne napisane. Len dodam, ze kompromisom (velkost/obratnost versus vybavenost) moze byt vstavba do 6m (L3H2 Ducato a spol.), kde sa vojde nielen WC/sprcha, ale s urcitymi kompromismi pre dvoch aj oddelene (prepojitelne) pozdlzne postele. A deti sa daju aj neskor poriesit dorobenim zdvihacej strechy.

lujza123
17. aug 2024

@madeincssr veru tieto l3h2 sú asi najpoužívanejšie obytnaky co vídavam na cestách. S dlhším už je to celkom narocne, hlavne ked potrebuješ zaparkovať niekde v meste alebo pred obchodom.
My mame tranzit L2H2, co je fakt kompaktné, ale je tam všetko co my potrebujeme. Dva roky sme jazdili s len s takou pankáčskou vostavbou iba posteľ a kempingova kuchynka až potom sme prerobili, co spätne vnímam ako celkom dobrý nápad, naozaj veľa veci co sme si mysleli ze sú super sme nakoniec úplne zavrhli.
Ono ten stredne veľký obytnak pre 2 + 1 dieťa je pohoda, zmestiť tam 4 pasažiera s posteľou a sedačkou už taká sranda nieje. To by som už sla do tej najdlhšej verzie alebo klasického karavanu.
Ja mám len jedno dieťa, kým bola mala zmestila sa do postele s nami, pripadne sme šli do kempu aj so stanom navyše, ale ako prišla puberta tak sa zježí už len pri slove dodávka, takže problem vyriešený chodíme sami😂

Hlavne to netreba brat ako kúpu domu ze raz a navždy, stále je to len auto. Ideálne vzdy kúpiť podľa aktuálnych potrieb rodiny.