icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

luciauk
29. máj 2012

@dusika11 presne. zábery z vojny a z koncentračných táborov sa púšťajú deťom v škole, aby videli aká je vojna strašná, a tiež sú to zábery, pri ktorých som plakala. ved to je tiež tá prevencia. to títo ľudia z davu nechápu, že tá prevencia nejako nefunguje, preto treba ludom ukázať, o čom sa to vlastne hovorí. čo je na tom drastické? púšťanie videa? nie to, čo sa deje pri potrate? je iné povedať si slovo potrat a vidieť video. potom to už nie je potrat, potom sú to už nožičky a ručičky hotového bábätka ☹

nanulik
29. máj 2012

@luciauk mne je jedno čo si myslí dav, ja som napísala len moj názor

dusika11
29. máj 2012

@luciauk pozri ja som tiez bola z generacie ktorej sa to zlahcovalo...tiez som bola krmena od kamosiek..ale ved to je len taky zakrok..tam nic take sa nedeje...nastastie som to nemusela riesit..nikdy..ale bola som tym krmena.pri kaveze to nic nie.je.....ja sa priznam az ked som sa zacala zaujimat a videla som najprv fotky...a potom jedno ´video tak to so mnou zamavalo...dovtedy som tiez zdielala nazor na slobodu rozhodnutia..a bla bla bla..

dusika11
29. máj 2012

@nanulik ahoj citat pocut je nic..ak pozries video tak pochopis alebo ten film na you tube..

nanulik
29. máj 2012

@dusika11 aj keby som to videla, moj názor to nezmení,

ginger_fox
29. máj 2012

@luciauk reagujem na Tvoj text @nanulik dnes o 09:20
ja som si to video videla prvykrat asi pred 2rokmi lebo ma to video zaujimalo a napriek tomu nemam problem povedat, ze zeny maju mat na interupciu pravo, aj potom v tejto teme vyzeram minimalne ako Radovan Karadzic 😀
a teda keby Ti to spravilo radost, tak si niekedy vecer, ked budem mat cas, to video pozriem opat 😝

m.i.r.i
29. máj 2012

@vejula ja ta chapem a rozumiem vsetkemu ako to myslis a aj suhlasim povacsine..
ja som dokument videla este na gympli, asi v 2-3 rocniku, v ramci biologie..a pamatam sa, ze to vo mne vyvolalo hrozu..samozrejme aj otvorilo oci, lebo v tom veku som nemala sajnu, ze sa to takto robi, tie rucicky, nozicky..spamatavala som sa dlho a som si aj poplakala...v tej dobe ale potraty boli este aj o tom, ze vacsina zien mala neskor problem s otehotnenim, viacmenej sme aj v skole pocuvali, ze ak zena ide na potrat, tak uz malokedy moze mat druhe dieta...teraz to moze mat tiez vplyv ale uz je to v uplne inom pomere..preto vtedy, aj po zliadnuti dokumentu, aj po tom, co sa hovorilo som bola presvecena, ze ja nic take nikdy neurobim..
Ked som prvy krat otehotnela, bolo to uz 15 rokov po tom dokumente, vyzrela som, mala muza a mnohe nazory zacina ovplyvnovat aj zivot sam....ked sme sa zacali snazit o babo, boli sme rozhodnuti dat spravit vsetky mozne vysetrenia a v pripade zlych prognoz ( prosim nepytajte sa co presne, co povazujem za zle, ci DS, ci rastepy, ci ine geneticke poruchy atd) by som isla na zakrok...
Potom som v 7tt spontanne potratila...to male zo mna vyslo tak, ze som ho cele videla, maly zarodok cloviecika, bolo mi hrozne...pozna to kazda z vas co si tym presla..to prazdno....preplakana noc v nemocnici a dalsie doma..ked som otehotnela druhy krat, vsetko bolo ok, ale videla som na UTZ toho maleho tvora v 8tt, v 10tt, v 12 tt atd..ako mu bilo srdiecko, ako kopkal...ked sme boli na 3D v 20 tt a bol to uzasny hotovy cloviecik so svojimi crtami tvare, tak som si hned spomenula na to, ze amnio sa robi tak nejako, ze do 24 tt po vysledkoch z amnio si to mozes rozmysliet...a prislo mi az zle...ze takeho maleho cloviecika zabit..
Takze ja teda neviem do akej miery by som to ja dokazala..z akych dovodov ano a z akych nie..stale som presvedcena, z dovodov zdravotnych, vyvojovych chyb ( potvrdenych) ano...viem, ze by to bolo hrozne, ale myslite si co chcete, tiez sa na to pozeram realne a nedokazala by som priviest na svet cloviecika, ktory sa bude len trapit, kde sa budeme aj my trapit ( ano aj my,ja, manzel, rodina), kde to ovplyvni zivot zdraveho surodenca, ktoremu nebudem moct dat to, co si zasluzi.....ja osobne, ine dovody ako tieto "zdravotne" ci uz na strane matky alebo dietata + znasilnenie neschvalujem, ale myslim si, ze je to na rozhodnuti kazdej zeny...lebo nedokazem sudit ak nie som v jej kozi...preco nemoze mat uz 4 dieta, preco nechce dieta s tym muzom atd..ja viem, znie to hrozne, ved to dieta za to nemoze...samozrejme v prvom rade si treba rozmysliet ako to dieta plodime, aby sme nic take riesit nemuseli.....aj mna to napadne ako prve pri kazdej zene, ktora pise aj tu na MK, ze co mam robit, som tehotna, tlacia ma do UPT...napadne ma, ze kde bola ked to dieta splodila...na co vtedy myslela? ale nemam ziadne pravo ju moralne hodnotit za to co spravila, ci si ona pokazila zivot, ci ona bude mat psychicku traumu na cely zivot...
A inak plne suhlasim s @halienka , tieto videa by som povinne nedavala..ak by to mal lekar k dispozicii pre matku, ktora je nerozhodna, ma pochybnosti, mozno by jej toto prave pomohlo sa rozhodnut...ale ta co je rozhodnuta, tej ani taketo video nezabrani..a deti maju z toho tak traumu ( ako ja), ale istym sposobom aj tak nechapu...skor by sa malo zamerat na prevenciu ako neotehotniet..

luciauk
29. máj 2012

@dusika11 detto. ale oni sa nad tvojimi príspevkami nezamyslia, aj tak si to nepozrú ☹ keby prevencia fungovala, netrebalo by video. sama hovoríš, že to zmenilo názor tvoj aj tvojich príbuzných. niekto tu už viackrát zopakoval, že pozretie videl názor nezmení.

ak sa niekto bojí toho videa, tak nech si pozrie video "180" a zamyslí sa. mne práve toto video otvorilo oči.

dusika11
29. máj 2012

@luciauk no ved prave to sa cudujem tema je o filme...tak nech si to pozru..nechapem preco potom niekto tu vypisuje..mne to zivot zmenilo..a to krmenie okolim ze to nic nie...no..to bolo kedysi tak..tema nie je o prave zene na potrat,...mnohe su mimo temy

vejula
29. máj 2012

@dusika11 tak si to videla na vlastne oči, to nešťastie tych žien 😔 Musel to byť ozah hrozny tyžden byť obklopeny tym čo sa tam dialo. A zrejme ani človek nedokaže tej žene nič povedať.. ono sa to ani neda. Ja sama nemôže tej osobe nič povedať, ona sama je vytrestana a sama sebe povie, že to čo urobila, bolo neskutočne zle a nemala na to pravo.
A to tu hovorime len o bolesti ženy. JE to samozrejme pridružene k tomu, Ale bolesť dieťaťa, o tej nikto hovoriť nevie a nemôže, kedže ani jedno z nich bohužial nemalo to šťastie sa narodiť.
OD kedy som porodila syna verim v silu prenatalneho obdobia. Verim, že dieťa vnima už v brušku svoju matku jej pocity či už dobre či už zle. Verim, že dieťa, ktore je po pôrode odtrhnute od matky z akychkolvek pričin zaživa traumu lebo matka bola jeho životom celych dlhych mesiacov a zrazu je cely jeho svet(matka) preč.
Tiež ma raz zaujal jeden prispevok od ženy, tu na koniku, ktorej umrelo dvojročnedievčatko. Onedlho na to otehotnela a velmi tužila po dievčatku, tak strašne moc, akoby nejaku nahradu za jej malinku. KEd bola na sone tak jej gynekolog poveda, že je to chlapček. Ona v tom momente pocitila strašnu bolesť a sklamanie, a vtedy doktor povedal, a čo to čo to, akasi srdcova arytmia. Ten chlalček mal nakoniec srdiečko celkom zdrave. Ale ta žena si mysli, že to dieťa zacitilo to jej sklamanie a akoby aj take odmietnutie od nej až mu na chvilku prestalo srdiečko biť od tej bolesti. Ja si myslim že to tak kludne aj mohlo byť. A neviem si predstaviť čo citia deti v okamihu, ked sa ich matka rozhodne ich zabiť

dusika11
29. máj 2012

@vejula ten tyzden bol tazky pre mna...ja som sa snazila nebyt na izbe nemohla som ten narek tych zien znasat..bala som sa ze potratim..po tyzdni ma dali na inu izbu..ano ..tu sa hra zo slovickami..ja zenu neodsudzujem len sa zastavam tych deticiek...lebo bohuzial to nie je zhluk buniek ako nas krmili pred tym..na tych videACH to boli rucicky nozicky ake som bozkavala v perinke..a to ma strasne vydesilo ked som to videla...myslim to video..s tymi zenami sa zhovarat nedalo..same boli vystresovane nestastne..

vejula
29. máj 2012

@m.i.r.i ano chapem ako to mysliš, jediny rozdiel v tom ako zmyšlame je ten, že ano, že ta žena pokazila život sama sebe a bude musieť nosiť traumu, ale ja neustale musim premyšlať aj na tom nenarodenom dieťatku. To je podla mna už aj môj problem a problem celej spoločnosti, nie len tej ženy, ktora sa rozhodla isť na interupciu. Tak isto ako sa spoločnosť zaobera a do každych sprav vsunie, ked matka počas popôrodnej depresie vyhodi dieťa z okna. Tam si už nikto nepovie, že však to bola jej vec, ona si bude musieť niesť so sebou traumu počas celoho života. V tom štadiu - teda po pôrode, to už zaujima aj spoločnosť aj št&at. skuma čo sa stalo, kde sa stala chyba, či bola žena pri plonom vedomi, či konala skratovo ovplyvnena nejakou depresiou. Tam už sa o tom zaujimaju aj druhý ludia skumaju špekuluje, prečo, prečo sa to stalo, kde bol jej manžel, kde bola rodina, kde boli susedia, ked to nechali zajsť tak daleko. KEd sa dieťaťu vezme život pred narodenim nikto neskuma, nikto sa nepyta čo sa stalo, kde sa stala chyba, kde bol manžel kde boli kamarati a rodina. V tomto pripade je spoločnosť už hlucha slepa, nezaujima ju to. A nad tymto sa ja prave zamyšlam, prečo je tio až taky rozdiel, či je dieťa v maternici, či je už z nej vonku, prečo to spoločnosť vidi tak uplne inak...

Inak je mi luto čo sa ti stalo. Ani som nevedela, že si o jedno dieťatko prišla. A teda chapem, že to musel byť prišerny zažitok 😢

dusika11
29. máj 2012

@vejula detto tiez sa zamyslam nad tym babetkom..ako sa musi citit a co ho boli a nikto sa ho nezastane..to nie je utok na zenu..je to chranenie prav nenarodenych deti

dusika11
29. máj 2012

@luciauk no inac presne..mozno by aj okoliu takej zeny ktoru tlacia na potrat by pomohlo vlastne vidiet co od nej ziadaju...mnohi ludia nevedia o com vlastne hovoria-..zahrabu sa do piesku ako pstrosy..nevidim nepocujem..

m.i.r.i
29. máj 2012

@vejula ano ja chapem - v podstate sa riesi to, kedy to uz "clovek" je a kedy nie..ci mame pravo povedat, ze v tej maternici je to este len "plod" a nie zivy tvor, ci je zivy az tym ako sa nadychne...ci ma spolocnost pravo si urcite cislo - tyzden, kedy to uz zabitie je a kedy nie...
istym sposobom je pravda, ze je to nieco ako genocida - selektujeme si sami, ci dame zivot postihnutemu cloveku, ci dame zivot dietatu co moze mat inu farbu pleti, neziaduceho otca, nedostojne podmienky na zivot...ja chapem co tym myslite..
tiez som si pozrela ten dokument 180, co tu dala lucia..ja si tieto veci pozeram, lebo si rada vytvaram nazor na zaklade informacii, nie len z toho, co JPP a co kaze spolocnost....je to tam pekne spracovane, ale mne sa zdalo, ze ten chlapik presne vedel, kam tych ludi dostat.jeho otazky boli velmi trefne, dostal ludi casom do uzkych, nakoniec skoncil pri Bozich prikazaniach a o tom, ci hresime, pojdeme do pekla, ci sa zamyslime nad tym co koname..co je v konecnom dosledku mile a pozitivne, ale mne to uz zacalo zavanat tiez miernou manipulaciou..nehnevajte sa na mna..
takze zatial nazor nemenim..ale ktovie...uz nikdy nehovorim nikdy..

vejula
29. máj 2012

@m.i.r.i no ono o tej selekcii postihnutych by sa tiež dalo polemizovať... Poznam viacero pripadov, kedy malo byť dieťatko postihnute a narodilo sa zdrave... A naopak žene, ktorej vyšli všetky testy ukažkovo, dokonca velky ultrazvuk mala perfektny a narodil sa jej chlapček s DS. TEn gynekolog čo je jrobil sono si potom spätne niekolkokrat to sono pušťal dookola a proste povedal, že nechape, že to sono bolo ukažkove, absolutne žiaden naznak poškodenia....
A napr čo sa tyka amnio, prave včera pisala jedna novembrovka, že dva dni po amnio prišla o dieťatko. PRestalo mu biť srdičko - to dieťatko bolo zdrave 😔 Pišem to preto, lebo som videla že to napisala aj vo verejnej teme, keby to pisala len v sukromke samozrejme že to nenapišem

m.i.r.i
29. máj 2012

@vejula jasne..AFP testy zbytocnost, UTZ nie vzdy jasny, amnio s 1% rizika potratu...vsade su rizika, vsade vynimky...to je naozaj na inu temu..

vejula
29. máj 2012

jj len mne z toho vychadza jedno, že priroda vie čo robi... A ludia nikdy nebudu všemocní a vševediaci.Ale maš pravdu to už nepatri do tejto temy

macamac
29. máj 2012

@luciauk dnes tvoj prípspevok o 02.04.h- úplne úžasný!!!!!!!!!!
10000000000000x like!!!!!!! 😵 🙂

macamac
29. máj 2012

@katja78 link, čo si dnes hodila, je nesmierne tragický ☹
a dokazuje @katun pojmy ako "miniinterupcia", nožičky, ručičky.

treba sa najprv vedieť orientovať vo fázach vývoja človeka a potom sa baviť o ručičkách a nožičkách. to pre tých, čo sa stále nejak bavia o bunkách, ich zhlukoch a pod.

a dokazuje presne aj to,ako písala @svetllana, že v 12. týždni to už určite nejaká "miniinterupcia" nemôže byť.

a pre mňa osobne neexistuje mini, normal ani maxiinterupcia.

pre mňa je to ukončenie tehotenstva a tým aj ukončenie života 😔

minewka
29. máj 2012

@luciauk keď mám nejaký názor a za ním si stojím - viem si ho obhájiť. Viem napísať - áno, ubytovala by som, áno pomohla by som, áno je to pre mňa vražda, áno som moralistka, áno, potrat je pre mňa vražda a žena vrah.

Včera som si pozrela definíciu slova "moralista a moralizovanie" - aby som si overila, či som naozaj nepoužila nesprávny výraz.

Z netu:
"Moralizovanie" – je hodnotenie niektorých spoločenských javov bez analýzy objektívnych zákonitostí vývoja spoločnosti a skutočností, založené na subjektivných želaniach a predstavách. Aplikuje sa spravidla formou mravného poučovania a rozhorčovania.

Tiež z netu:
Dobrý etický argument obsahuje 3 rôzne prvky:
- fakty,
- hodnoty
- logiku samotného argumentu.

Inými slovami:
a) Mali by sme poznať fakty týkajúce sa situácie, ktorú posudzujeme. Čo o tej situácii hovorí zákon? Pokiaľ je predkladateľ argumentu človek, ktorého mravná dilema postihuje veriaci, potrebuje vedieť, čo k danému problému hovorí dané náboženstvo. Mali by sme tiež poznať skutočné fakty o tom, čo sa deje, motívy zúčastnených osôb a predpokladaný výsledok toho, čo sa deje, teda v prípade, že sa dá nejaký výsledok očakávať. Potrebujete tiež vedieť, či existujú nejaké konkrétne okolnosti, vďaka ktorým je táto situácia jedinečná.
b) Mali by sme dôkladne zvážiť normy a hodnoty, podľa ktorých by mala byť situácia posudzovaná. Čiže pokiaľ zastávame názor, že niečo je či nie je správne, musíme jasne formulovať, na základe čoho sme k tomuto tvrdeniu dospeli a ktoré hodnoty z toho vyplývajú. V opačnom prípade môže byť pre nás ťažké pochopiť, prečo niekto iný, kto má k dispozícii rovnaké fakty, došiel k úplne odlišnému záveru o tom, čo je a nie je v danej situácii správne. Čo jednému pripadá banálne, môže byť pre druhého podstatné.
c) Mali by sme si tiež uvedomovať povahu svojich tvrdení a protiargumentov, ktoré by proti nim bolo možno použiť.Mravnosť a mravné potreby osobnosti. Mravnosť (morálka, étos) je postoj človeka, spočívajúci na SLOBODNOM rozhodnutí voči mravnému zákonu.

A nie - ja použijem protiargumenty, pýtam sa na reálne situácie, ktoré by mohli nastať, pýtam sa ako si to predstavujete v praxi, ako by sa riešili komplikované prípady - a vy tu hodnotíte môj fotoblog, môj prejav, to, či som dobrá, či zlá, či som za očkovanie, či nie, čo som zažila a čo nie, namiesto toho, aby ste diskutovali, normálne na otázky odpovedali, rozvíjali svoje myšlienky.

V prírode sa občas stane, že sa iné zviera postará o odvrhnuté - ale väčšinou odvrhnuté mláďa uhynie. Odvrhne ho celé stádo. Atď.

Opäť si spomenula dojčenie - tak sa vrátim k jednému tvojmu príspevku o tom, ako sa odsudzujú dojčiace ženy. Pred pár dňami tu jedna užívateľka pridala komentár o tom, ako sú ženy , ktoré nedojčia zbabelé. A ešte pár milých teplých slov na adresu nedojčiacich žien. Prosím ukáž mi príspevok - kde sú dojčiace ženy označované ako zbabelé, lenivé, neschopné, ako sa im rozširujú zreničky pri kojení a podobné nezmyslené tvrdenia?

Áno, v ideálnom prípade..krásny to happy end - si žena dieťa nechá, vychová, bude ho milovať. Ale život nie je len o happy endoch.

@macamac našla som tvoje otázky - neadresovala si ich mne priamo, preto som ich prehliadla.

Nie, nijak zvlášť by som žene nepomohla. Prečo?
Pretože sú to dve diametrálne odlišné situácie - buď má slobodu voľby, sama sa môže rozhodnúť, v súlade so svojim presvedčením, s ohľadom na svoje telo, s ohľadom na svoju psychiku - slobodne sa rozhodne , či si nechcené dieťa nechá, alebo pôjde na potrat. Sama má nejaký čas, aby si zvážila všetky pre a proti, vrátane psychických následkov, finančných, následkov morálnych.
V tomto prípade som za to , aby sa takej žene pomáhalo tak, ako sa pomáhaj aj ostatným ľuďom, ktorý majú možnosť svoj život ovplyvniť svojou slobodnou voľbou. (s výnimkou ťažko chorých)

Na druhej strane - situácia, kedy sa nemôže slobodne rozhodnúť s ohľadom na svoje telo, život, psychiku, morálne aspekty, pridružené okolnosti a nemá inú možnosť - ako nechcené dieťa vynosiť a porodiť. Alebo nelegálne a proti zákonu ísť na potrat. Preto áno, myslím si, že v tomto prípade si žena zaslúži špeciálny prístup a pomoc.

macamac
29. máj 2012

@minewka ok, beriem.
takže od druhých /cháp v zmysle, čo sú tvoji "oponenti"/chceš,aby pomohli,ty sama nepomôžeš. beriem.

takže:
môžme odpovedať-ale teda ja skúsim za seba, že názor mám,aký mám,ale nepomohla by som. prečo?
lebo: Kopírujem

Pretože sú to dve diametrálne odlišné situácie - buď má slobodu voľby, sama sa môže rozhodnúť, v súlade so svojim presvedčením, s ohľadom na svoje telo, s ohľadom na svoju psychiku - slobodne sa rozhodne , či si nechcené dieťa nechá, alebo pôjde na potrat. Sama má nejaký čas, aby si zvážila všetky pre a proti, vrátane psychických následkov, finančných, následkov morálnych.
V tomto prípade som za to , aby sa takej žene pomáhalo tak, ako sa pomáhaj aj ostatným ľuďom, ktorý majú možnosť svoj život ovplyvniť svojou slobodnou voľbou. (s výnimkou ťažko chorých)

ale-vedela by som pomôcť odporučením na inštitúcie, hniezdo záchrany, utajený pôrod,...
lebo: kopírujem zas 😉

Na druhej strane - situácia, kedy sa nemôže slobodne rozhodnúť s ohľadom na svoje telo, život, psychiku, morálne aspekty, pridružené okolnosti a nemá inú možnosť - ako nechcené dieťa vynosiť a porodiť. Alebo nelegálne a proti zákonu ísť na potrat. Preto áno, myslím si, že v tomto prípade si žena zaslúži špeciálny prístup a pomoc.

to si napísala pekne 😉

a vysvetlenie slova "moralista" som si neprečítala.
prečo?
lebo sa za moralistu nepovažujem.
prečo?
lebo sa nenechám nikým tak označovať len preto,že mám iný názor 😉
a pomenovávam veci pravdivo 😉
a tvrdím,že modrá je modrá. a nepresvedčí ma nik, že modrá je zelená.
chápeš?

totiž-ja tu nepíšem nátlakovo, útočne, nikoho neodsudzujem za jeho názor a činy.
LEN pomenovávam skutočnosti pravým menom.
toť vsjo 😉

vejula
29. máj 2012

@minewka a čo v pripade, kedy sa zmeni rodinna situacia na tolko, že to už proste rodina nezvlada finančne ani inak. Kolko rodin sa ocitlo napr po umrti jedneho z rodiča v situacii, že nemali za čo žiť, že nemali ani elekriku za čo platiť. Alebo po uraze ked ostali deti postinute a musel jeden z rodičov (dokonca viem o rodine kde museli obaja rodičia) ostať bez prace... A štat im nepomohol, nikto im nechce pomôcť... Maju pravo zabiť svoje deti, kedže sa ocitli v situacii, kedy nemaju na jej zvladnutie a nikto im nepomaha?

ritusuk
29. máj 2012

Dokument som si vyhladala sama od seba este na strednej skole, ale nedopozerala som ho, pretoze niektore veci jednoducho vidiet nemusim. Toto je vecna tema pro-choice a pro-life ludi a zrejme sa o nej neda diskutovat bez vasni. Ja to skusim; keby som sa rozhodla pre potrat, tento dokument by ma od neho neodradil. Viem, by som to urobila len vo velmi krajnom pripade (napr. po znasilneni). Naopak, ak dokument zachranil co i len jedno bejby, splnil svoj ucel. Pustat ho na skolach mi pride zbytocne a prudke, kto chce, nech si ho vyhlada sam, dnesne baby uz maju milion x moznosti ako sa dozvediet fakty a vykresat si z toho tu svoju pravdu...

boska79
29. máj 2012

K sexualnej vychove patri aj to, co sa moze stat, ak bude nutena zena,ci dievca ist na potrat..vidiet by to dievcata a aj chlapci mali..

Ostatne prispevky sa nimi preluskavam... A zostava mi strasne smutno.. Vela zien v mojom okoli potratilo spontanne.. Bohuzial aj viem o absolvovani potratu, pritom peniaze v tom nehrali ulohu... Viem ze problemy druhych nevyriesim... Je mi z toho divno :(

luciauk
29. máj 2012

@nanulik môžeš mať názor na potraty, ale nemôžeš mať názor na video, ked si ho nevidela. nepáči sa mi, že sa nechávam dotlačiť k sarkastickým výrokom, nechcem urážať, nič také, ale ty si vieš už aj sama predpovedať budúcnosť?

@minewka ani teba sa už nechcem dotknúť, ty si bola sarkastická, tak som bola aj ja. ale ja som aspoň neurážala. naozaj sa ti priznám, že som tvoj posledný príspevok čítala nasilu. vôbec som nepochopila, prečo si sa s ním vôbec trápila. my sme fanatičky, moralistky, najnovšie už ani nerozvíjame svoje myšlienky? tak to fakt zabolí, ked tu celé dni rozmýšlam, debatujem s manželom a o druhej v noci idem zapnúť počítač, lebo neviem spať kvôli pochodu myšlienok a ty to takto zdehonestuješ. aspoň že niekto to ocenil... chcela si odpovede na otázky, napísala som ti, ani pes neštekol. čo vlastne chceš?
ale aspoň si to videla a uznávam, že si si urobila názor, možno ho v budúcnosti zmeníš, možno nie, ale aspoň vieš, o čom je táto diskusia.

viete na čo som celý čas čakala? že sa vyjadrí matka teenagerov. niekolké odklikli môj príspevok, ale nevyjadrovali sa, alebo len stručne. vidím na sebe, ako som sa na to pozerala, teda bez vážnejšieho zamyslenia, ked som mala dieťa ročné a ako sa na to pozerám teraz, ked vidím dospievajúcu dcéru a jej kamarátky a je mi normálne nevoľno, keď si to v duchu čo i len predstavím. ked som videla dcérinu kamarátku bozkať sa s frajerom na ulici, ona mala 11 a on 15, tak mi to došlo, že sa to blíži, že sa ma to viac dotýka. dúfam, že svoje deti vychovám tak, aby pochopili, že napr. žiť s blbým pocitom, že som nikdy nedokončil vysokú školu je nič oproti pocitu, že som niekomu zobral šancu na život.

slniecko2
29. máj 2012

@minewka pises velmi obsirne a stale sa pytas ci budem volat nejaku zenu vrahyna,lebo sa rozhodla pre potrat. Tu nejde o to ako budem koho volat. Tu ide o to, ze moralka je postavena na objektivnej pravde- pre mnohych ludi je objektivna pravda ze potrat je zabitie dietata a je jedno, co sa hovori o tom,kedy je dieta dietatom-v niektorych krajinach je mozne zabit dieta aj v deviatom mesiaci, inde sa to robi aj po narodeni (aj ked to nie je legalne-ale pre nich moralne pripustne). Pre mnohe zeny je potrat moralny,lebo....je prenich mnoho dovodov preco. ALE je tu ale- objektivna pravda naozaj existuje-ako v pripade farby travy- aj keby som bola farboslepa alebo niekto tvrdil ze je fialova- trava je vzdy zelena-tomu hovorim objektivita. Preto je mozna objektivita aj v tomto pripade-kedy je dieta dietatom. Kedze som toho nazoru, ze dieta vznika pri jedinecnom splynuti dvoch buniek- pociatok dietata-cloveka je neodvratne spaty s jeho pocatim-nie je na tom ani nic zlozite, nie je to ani nevedecke- to ze nam to z roznych dovodov nevyhovuje je ina vec.
Pytas sa teda, ze ciidem nazyvat zenu vrahynou,lebo neprezivam to co ona ked islana potrat. Ak chapem potrat ako zabitie,tak sa podiela na minimalne zabiti zivej ludskej bytosti. Aj ked niekoho zabijes v sebeobrane (napr. aj priohrozeni zivota matky nenarodeneho dietata ked ide na potrat) tak je to stale zabitie.
Z toho mi vyplyva, ze ak zena da zabit svoje nenarodene dieta,pricom vychadzam z faktu, ze zivot toho dietata zacina od jeho pociatku, a teda ak ho da zabit z ineho dovodu ako ochrany svojho zivota-je vlastne vrahyna,ci sa jej to zda moralne alebo nie-lebo taka je objektivna pravda a take su fakty. Z mojho postoja nie su v tom zapletene ziadne city-len realita.

evkasus
29. máj 2012

Ahojte, necitala som historiu prispevkov...zatial...
Ale chcela by som napisat: ZENA, KTORA SI DA ZOBRAT SVOJE DIETA, ZABIJA SVOJE DIETA.

Akokolvek si budete sklonovat zivotne situacie, ktore ju k tomu cinu moze viest...je to jedno...zabitie je zabitie...na tom sa nic nezmeni....

"Zlo zostava zlom, aj keby ho pachali vsetci. A mnohi naletia na nazory priemeru..." To povedal mudry clovek.

Skoda ze zeny, ktore tak obhajuju zabitie, neskumaju ake nasledky to potom ma na samotnu zenu. Ako je tazke s tym zit.

Skoda, ze viac ako pravo zeny zabit v sebe dieta, nepresadzuje sa vyuka k zodpovednosti. Dieta si nepovedalo same ze sa pocne. Ak sa dieta pocalo nechcene, tak je to kvoli nezodpovednemu spravaniu jeho rodicov.

A pozor!!! .... toto nie je moralizovanie ...
Je azda moralizovanim povedat, ze zabit dieta je zlocin proti ludskosti????????

evkasus
29. máj 2012

@minewka ak budes mat cas a volu skus toto: www.180movie.com
daju sa jednoducho nadstavit slovenske titulky, ak nevies po anglicky

dusika11
29. máj 2012

@slniecko2
@evkasus baby vy ste to tak dobre napisali..ja to tak neviem ako vy..