Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@halienka - dočítala som...
"že pri interrupcii je odpojené od prísunu živín a funkcií, ktoré mu zabezpečuje telo matky a odstránené z prirodzeného prostredia kde má všetky podmienky na vývoj. Bez tohto nemá v tak skorom štádiu šancu prežiť a preto zákonite umiera." .. nie je odpojené, je zabité rozdrtením v maternici, pričom prísum živín ešte môže mať, a až potom je ten prísun živín odpojený a je odstránené z maternice po častiach. nezomiera zákonite, to by sa dalo povedať, ak by malo napr. anencefáliu, alebo vrodenú vývojovú chybu srdca nezlučiteľnú so životom, zomiera preto, lebo sa tak niekto (jeho matka) vedome a dobrovoľne rozhodla a niekto iný jej rozhodnutie vykonal ☹ tvrdenie, že vedomie a pocity plod nadobúda po 20.tt. je blud, viď link vyššie...fakt ani najhorší zločinec nemá takúto smrť, ak je na ňu odsúdený. ☹
@katja78
Pojmu "život" plodu dávam asi oveľa hlbší zmysel, ako ty 🙂 preto si aj naďalej myslím, že je to ťažká otázka.
To, že vzniká splynutím pohlavných buniek je pre mňa jeden zo 100 obsahov tohto slova. Zároveň je pre mňa život to, resp. ten jedinec, ktorý je schopný samostatného života - a nie je to pre mňa život v pravom slova zmysle - ak je závislý od hostiteľského jedinca - teda matky.
NEchápem celkom tvoju otázku o znásilnení...aplikujem svoje tvrdenie na znásilnenie - a to je jedno, či v manželstve alebo mimo neho - znásilnenie sa tým pre mňa nemení - či je to manžel, alebo cudzí človek. Je to pohlavný akt a splodenie dieťaťa mimo vôle ženy.
Pre teba je to nejaké iné znásilnenie?
ÁNo, do istej miery súhlasím, že to , čo som napísala, je protirečivé, nikdy som nenapísala, že mám na to nejakú univerzálnu odpoveď alebo poučku.
Pokiaľ nebude možné preniesť embryo (zámerne používam tento výraz - embryo je embryom do určitého vývojového stupňa) do nejakej umelej maternice, dovtedy má žena právo rozhodovať o tom, či podstúpi tehotenstvo a pôrod.
8tt je moja osobná hranica, do ktorej som schopná ísť na potrat. V prípade morfo vád aj vyššie štádium - ale ako by som sa vtedy rozhodla to neviem, záleží aké postihnutie by to bolo.
@vejula práve Írskom nedávno otriaslo škandalózne odhalenie praktík s Magdalénskymi práčovňami http://lesk.cas.sk/clanok/6499/zatvorte-ich-hri... myslím, že práve takí ľudia, ktorí sa "zaslúžili" o ich fungovanie, presadili aj protipotratový zákon bez výnimky. Nútené (pod hrozbou zákona) donosenie, následne nútená adopcia a potom celoživotné galeje ako trest za to, že dievča alebo žena boli znásilnené...nuž, vskutku, where there ´s a will there´s a way 🙄
@inkinka ja v irsku nežijem neviem ako to tam chodi, ake praktiky a podobne ale ako pisala cmulinko že aj v irsku aj v polsku su zakazane potraty Nevravim, že v Irsku sa nedeju svinstva... Asi maš o tom lepšie info ako ja. Ja len nevidim jedinu prekažku v tom aby sa proste potraty nevykonavali.... Ked si dokaže jedna nemocnica vydobiť pravo, na to , že nebudu vykonavať potraty, prečo by to nešlo aj plošne, vo všetkych nemocniciach
@katja78 ale no..
že aktivita mozgu. Nemám rada obdobné polopravdy.
1) sa len DOMNIEVAME, čo asi sa deje
2) ten čas 54 dní od počatia - ok- ale AKÁ aktivita mozgu na AKEJ úrovni? Lebo aktivita mozgu môže byť vznik mozgového tkaniva, neurónov - čo sa mi prosím v tomto vlastne ešte zbujnenom bunkovom štádiu zdá značne pritiahnuté na vlasy, nech na to pozerám akokoľvek benevolentne, neviem si v tomto štádiu predstaviť prenos nervových impulzov z miesta bolesti do príslušného miesta v mozgu - keĎ ešte nie je mozog v pravom zmysle slova, ani miecha, ani orgány, ani koža, atĎ.
Uuuuuurčite to nie je mozgová aktivita na takej úrovni, ako napríklad v 20 týždni
Nemám rada obdobné polopravdičky ako hranie na city.
@katja78 fíííha, čože som ti stupila na nejaký "otlak" 😅 😀 keď si taká rozohnená? 😀
Ja nikde nepíšem, že so spôsobom akým sa teraz informuje a pomenuváva potrat súhlasím a že je dobrý 😉 ja sa len vyjadrujem k tomu, že púšťanie toho videa mi tiež nepríde dobrý spôsob 😉 toť vsjo 🙂
K vývoju mozgu, aktivita mozgu ešte neznamená, že plod cíti bolesť, to iste vieš 😉 🙂
Ja sa nevyjadrujem či som za alebo proti potratu a ani sa tu k tomu vyjadrovať nemienim, takže táto poznámka o tom pokrytectve asi bola mierená na niekoho iného alebo možno všeobecne? Neviem...
Vyjadrila som sa k dvom veciam: 1, či súhlasím s videom 2, odkedy podľa výskumov dieťa cíti bolesť. Ani jedna vec z tohto nemá nič spoločné s tým, či som za alebo proti potratom. 😉
Ak máš byť kvôli našej diskusii zúfalá, tak radšej nediskutujme 😉 🙂
Ja potrat nazyvam iba sebectvom... slobodna sebecka volba zeny (nehovorim o zenach ktore sa nachadzaju v ohrozeni zivota).
Percentualne je ale zien ktore idu na potrat kvoli ohrozeniu zivota alebo kvoli znasilneniu tak maly...ze neviem o com hovorime. Kolko mladych dievcat ide na potrat iba tak...lebo sa im zadarilo a niekto im nahovoril, ze potrat je standardne a jednoduche riesenie tohoto maleho preslapu.
Nieco zo statistiky: "Za 50 rokov legálnosti potratov zomrelo takto na Slovensku viac ako 1 360 000 detí, teda asi každé štvrté dieťa. Najhorší bol z tohto hľadiska rok 1988, keď na jedno narodené dieťa pripadlo viac ako 0,7 potratu."
Pride vam to ako prirodzene pravo zeny, aby neohrozila svoje telo a svoj zivotny standard? Ja nechapem, ako niekomu nedochadza ze to nie je ok, ze sa to robi vo velkom, ze to nie je o slobode zeny, ze to nie su iba zabitia z nevyhnutnosti zivotnej situacie, ze.....
Filozofovat je podla mna lahke, ale tu uz podla mna ide do oci bijuce fakty ... alebo nam radsej vyhovuje to filozofovanie nad tym, ci je dieta clovekom den po tom ako dovrsi 12 tyzden a nie je clovekom den predtym????? Ved je to iba umelo nastavena hranica, lebo je to potreba doby, v ktorej ludia potrebuju potraty ... aby ... kopec dovodov ... kazdy si najde svoj ... a nakoniec ved dajme tomu nalepku SLOBODA ZENY.
Ja uz ked pocujem toto neustale opakovanie zena, zena, zena... tak sa mi stavaju chlpy... a to som zena.
@halienka Ja si zasa myslím, že do výchovy treba vniesť aj emócie. Lebo nevychovávame chladné stroje bez srdca, ale ľudí, z mäsa a kostí. Keď sa povie, že dieťatko je odstavené od prísunu živín, je to taká suchá, emócií zbavená informácia, akoby sa nič nedialo, v podstate mu ani neubližujeme, len mu niečo "nedodáme". Naproti tomu povedať, že dieťatku sa postupne odtrhnú ručičky, nožičky, všetko sa to povysáva a napokon sa hlavička ešte v maternici rozdrví, lebo sa do toho "vysávača" celá nezmestí, je to informácia, ktorá je pravdivá, no človekom otrasie. A o to ide, otriasť človekom, aby sa spamätal, aby si uvedomil, že tu sa robí čosi veľmi zlé! Aby nad tým začali premýšľať, ako tomu zabrániť. Zabitie žaby na hodine mi príde ako hrozná vec, pričom zabiť muchu, komára alebo pavúka mi problém nerobí. Neviem zabiť ani sliepku, ale na polievke či mäse si pochutnám. Myslím, že tu ide o tú veľkosť a schopnosť brániť sa. Mám zábrany zabiť sliepku, lebo vidím, ako sa bráni, pričom komára švacnem a je po ňom. Ale možno by stačilo prekonať sa raz, dva krát a možno by som stratila zábrany aj tu. Potrat asi funguje podobne - myslím u lekára. Lebo neviem pochopiť, ako to človek môže urobiť, najmä keď na ultrazvuku vidí, ako sa to malé telíčko uhýba. To musí byť fakt citová otupenosť.
@maja22 Maji, mne sa už ozaj nechce asi po piaty krát písať to isté, už som písala, že som za vzbudzovanie pocitov ale pozitívnych a že som za obrátenie pozornosti práve na to krásne a pozitívne, čo môže predchádzať nielen potratom ale aj zlepšiť život vo všeobecnosti. Ak si myslíte, že je lepšie vašim dcéram to opisovať spôsobom ako drtenie, trhanie, štvrtenie a neskutočné trápenie dieťaťa, ukazovať jej to reálne na videu, nech sa páči. Ak potrebuješ otriasať psychikou svojej dcéry, aby si ju presvedčila, že potrat je zlý, tak k tomu nemám čo dodať. Ja to svojej dcére takto podať určite nemienim. A to práve preto, že si nemyslím, že je len chladný stroj, ktorý v pohode takýto opis znesie, ale že má aj city. V tomto sa evidentne nezhodnem s tebou a dievčatami, ktorým sa takýto spôsob zdá vhodný. Ale to nevadí, ja som napísala môj názor, vysvetlila prečo taký názor mám a to je všetko. 😉 🙂
@halienka poviem ti pravdu, že somnou by ten dokument otriasol asi viac teraz ako vtedy. Asi tym že mam dieťa Neviem kolko som mala vtedy či 14?Ako nevravim, že mi to nebolo luto, isto že mi to luto bolo, ale že by to mnou nejako otriaslo, nejako ma to psychicky poznačilo??? Brala som to ako fakt, toto sa deje, jew to hrozne, treba proti tomu bojovať, lebo je to vražda, rovnako ako ked som videla videa z osvienčima, tiež mi to bolo luto, a brala som to ako fakt, ake krutosti sa vykonavali, a čo za netvorov toto dokazalo robiť, ale nebudila som sa v noci spotena kvôli tomu...
@inkinka či mysliš to ako tam boli davane ženy, preto lebo ked čakali dieťa mimo manželstva tak boli nečiste a museli donosiť tam a potom boli nutene sa tych deti vzdavať a davať na odopcie? Ale ved to je hrozne, bolo to utajovane, a pokial som sa dobre dočitala už to tak nefunguje.... Takže neverim, že zakaz potratov by musel byť na viazany na takyto hrozny model ako sa opisuje tam
@vejula zlé je, keď sa ide do extrémov a absolútny zákaz potratov extrémom je, Írsko je jediný európsky štát, ktorý takýto zákon má. O jeho presadenie sa podľa mňa zaslúžili ľudia s podobným zmýšľaním, ako mali tí, ktorí viedli Magdalénske práčovne. Aj katolícke Poľsko povoľuje abort zo zdravotných dôvodov, Írsko je aj tu tvrdé a nekompromisné.
@vejula Ahoj, cakam 4 dietatko a je to dost po financnej stranke.Vzdy som bola proti potratu a reagovala som tym istim sposobom ako ty.Teraz to chapem ake to maju mamicky taske.Je to premna velmi veeeeelmi taske rozhodnutie. 😢
@michaelafiladelfiova Dakujem za pochopenie.Mam 3 deti a toto by bolo 4,som velmi zufala,a je to taske nesmierne taske rozhodnutie. S manzelom sme proti potratu a dohodli sme sa na testoch pohlavia.Kedze mame 1 chlapca a 2. dievcata.Viem ze to nieje pravme najpochopitelnejsie riesenie.No s nasej stranz je to velmi rozhodujuce,ked ze manyel to taha po financnej stranke uz 6 rok. 😒
@ninarigova a chlapec je snad o nieco 'lacnejsi' co sa tyka vychovy? 😕
@ninarigova Neviem či som ja kompetentná ti písať... ale podobne ako ty, som štvrtýkrát otehotnela neplánovane. Tehotenstvá som ťažko znášala, pôrody tiež nepatria k mojim obľúbeným kratochvíľam... 😎 Ale potrat nebol pre mňa dobré riešenie, a to sa ani nepovažujem za katolíčku... 🙂 Potom mi vyšli zle genetické testy (AFP), posielali ma kôli vysokému riziku DS na odber plodovej vody. Ale ja by som ani v prípade DS na potrat nešla, jediné, čo som v tej chvíli potrebovala, bolo počuť od manžela, že ani dieťa s DS by mu nevadilo. A bola som rozhodnutá ho do takého názoru dotlačiť, našťastie nebolo treba. Takže odber plodovej vody som odmietla, a narodil sa nám krásny zdravý chlapček 🙂
Je to so 4 deťmi náročné, ale čo sa financií týka, tak si myslím, že 3 a 4 deti zas taký rozdiel nie je. Časovo a prácou ano, myslím že to 4. dieťa "cítim", proste teraz v domácnosti makám na plný úväzok, ale peniaze? Takmer všetko sa dá podediť, i bicykel, i autosedačky, veď starší zo všetkého postupne vyrastajú... A od 16 pôjdu všetci povinne na brigádu 🙂
@ninarigova
@elephant no ja mam deti tri...tehu neboli az take hrozne, ale od porodu k porodu sa to zhorsovalo, pri poslednej to bolo o 5 minut dvanast, takmer nam v bruku zomrela, mala zle vysledky usg mozgu, ja som stratila vela krvi, ledva som dychala este mesiac po...
takze teraz by som ani nahodou nechcela "nahodou" otehotniet, velmi sa toho bojim, bohuzial stale sme nenasli tu spravnu formu antikoncepcie...respektive ja som nasla, ale mm sa brani 😅
co sa tyka financii, urcite sa neda vsetko podedid, najme ked su deti vekovo blizke, navyse ako nahle zacnu rozne poplatky, skolky, skoly, kruzky a podobne, vie sa to pekne vysoko vysplhat...
no ale napriek tymto vsetkym veciam, ja by som svoje dieta nedokazala dat prec...
a to nie som zastanca zakazu UPT, ale ja by som tuto moznost teda nevyuzila...s tym by som nedokazala zit...
@ninarigova ja som len nepochopila, čo s tym rozhodnutim či isť na potrat ma spoločny test pohlavia 😕

@vejula nerozumiem, čo ide? Myslíš úplný zákaz potratov ako v Írsku?