Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
@liave keby si si prečítala pod akým kontextom som to písala, neopýtala by si sa ma tuto otázku , to je moja odpoved.... pretože niektoré ženy si mýlia moralitu s realitou ..
TAK A DALA SOM SI NA DOBRU NOC NEMY VYKRIK!!!pre vsetky ktore tu spominate krvak tohto dokumentu mali by ste si to najprv pozriet!!!krvy zalostne malo!nehovorim ze niektore zabery neboli troisku silne,,, 😒 ale!
podstata celeho filmu je v slovach ktore sprevadzaju cely vykon ktory sledujeme na ultrazvuku!!!!ziadne krvave zabery ani nic nevhodneho!ale vecnost akou opisuje cely zakrok a podanie reality tak ako je...je tvrdsie ako samotny zeber!pre mna silna kava a najme pasaz ked doktor ktory vykonal 75000 potratov!!!opisuje moznost ked sa dieta ktore zije,brani a otvara usta pretoze by chcelo kricat o pomoc!!!v tom videu nejde o to ukazat krvak,ale fakt ze sa zabija clovek ktory si uvedomuje ze mu "nieco" ide ublizit!z uvadzania zien v mylnej predstave o com je podstata potratu...taketo alebo podobne filny by mali byt poskytnute kazdej zene pred tym ako sa na zakrok odhodla...su slova autora...myslim ze informovanost nikdy nieje na skodu...
takze mile damy ak sa vam to "hnusi" pozerat aspon si ho vypocujte...
"vypinam" piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip
Zdravím, dievčatá... Dokument, o ktorom sa tu diskutuje, som si včera pozrela a veru, dotkol sa nielen môjho srdca, ale i rozumu!!! Do momentu zhliadnutia tohto filmu som zastávala v zásade ignorantský liberálny prístup k otázke potratov - znamená to, že hoci ja sama by som si dieťatko nikdy vziať nedala a vždy bolo pre mňa nepochopiteľné, ako vôbec žena môže byť schopná rozhodnúť sa k potratu, napriek tomu som to právo žiadnej žene neupierala... Dovčera... Až včera som zložila klapky z očí a uvedomila si, že tu nejde o právo ženy na potrat - na priznanie tohto práva alebo jeho popretie... Tu ide skôr o CELOSPOLOČENSKÉ UZNANIE práva nenarodeného človiečika - uznať jeho právo na život, ak raz bola počaté... Ono si nazapríčinilo svoj vznik, nevotrelo sa do tela ženy ako nejaká pásomnica, škodná... Bolo počaté dvomi ľudskými bytosťami a samo by bolo plnohodnotnou ľudskou bytosťou, keby si tu niekto neuzurpoval právo rozhodnúť o tom, či je alebo nie je v skorom štádiu svojho vývoja hodné ochrany alebo nie. Som za zákaz potratov práve preto, že uznávam ľudský zárodok v ktoromkoľvek štádiu za živú entitu a čo je raz živé (ľudsky živé samozrejme), to sa má spoločnosťou chrániť! Bez toho sa táto spoločnosť nemôže nazývať humánnou... Teda nejde tu primárne o hon na čarodejnice (perzekuovanie žien, ktoré potrat podstúpia), ale o zmenu vedomia celej spoločnosti k otázke, odkedy si ľudská bytosť zaslúži právnu ochranu... či od 12 týždňa gravidity ženy alebo od momentu počatia... Ak má práve takýto dokument napomôcť k prehodnoteniu toho, čo dnes platí v našej "humánnej" spoločnosti, tak vďaka zaň... Súhlasím s názorom, že na jeho prezentovaní mládeži nie je nič poburujúce, nakoľko ukazuje suchú realitu - práve takto prebieha interupcia, ktorú mnohé ženy naozaj považujú len za podobný zákrok ako odoperovanie slepého čreva :(
som si konečne cez víkend pozrela www.180movie.com a môžem skonštatovať:
-pre tých, čo sa tu ohrádzali,že ako môžeme porovnávať neporovnateľné, teda UPT vs. holokaust
no, po zhliadnutí daného dokumentu som si uvedomila,že vôbec ale vôbec nie som mimo 😅 že vlastne ten dokument je tiež v tomto duchu vedený a skutočne sa dá super diskutovať a hľadať spoločné znaky oboch činov. a to viac, ako si mnohí vôbec dokážu predstaviť!! ODPORÚČAM pozrieť!!!
mnohí respondenti boli na tom podobne ako @nana9 . až sa k záveru dopracovali k celkom inému uhlu pohľadu a zmene názoru. a ak nie k zmene,priznali,že určite začali inak uvažovať.
nejdem to tu rozpisovať, ale skutočne super spracované
i keď:
-napriek tomu, že ja konkrétne som veriaca, trošku mi nejak - neviem to správne pomenovať, neberte to v zlom - prekážalo?...neviem.... no skrátka, k záveru, keď sa tam začali baviť o desatore Božích prikázaní, to už mi potom zaváňalo akoby "zmanipulovaním", vmanévrovaním na pôdu, o ktorú možno nie každý má záujem.
nechápte ma zle, ide o to,že oslovoval nie iba katolíkov. a podľa mňa, hlavnou úlohou dokumentu malo byť to, aby sa ľudia zamysleli a dopracovali k tomu,že vlastne potrat je zabíjanie živej bytosti.
škoda,že tam potom zamotali vieru. lebo toho sa mnoho ľudí chytá, v duchu- to len nejakí fanatickí veriaci takto hovoria, cítia. a ja si myslím,že práve odmietanie UPT by nemalo byť výsadou viery /samozrejme,i keď u niekoho je to tak/, ale skrátka mám pocit,že to malo byť pre "všetkých" a založené na tom, že to má vychádzať z ČLOVEKA- z jeho svedomia, morálky.
lebo mnoho veriacich UPT podstúpilo aj zo sebeckých dôvodov a zas mnoho neveriacich by to nespravilo nikdy.
skrátka- spájanie katolicizmu, viery s touto otázkou ako prioritne by nemalo byť prezentované.
pokúsila som sa na to pozrieť aj očami neverca,tak preto mi to napadlo.
je to môj názor, pocit.
ale fakt to stojí za pozretie.
@macamac - súhlasím s tým, čo si napísala k diskusii o dokumente 180movie, teda menovite tú časť o viere a Bohu..aj mňa vedú myšlienky týmto smerom. Ale napr. na to, aby človek vedel prijať aj dieťa, ktoré sa počalo pri znásilnení, alebo na to, aby matka vedela dať prednosť životu dieťaťa pred svojim životom...to okrem vysoko charakterných a obetavých ľudí, u dosť veľa ľudí potrebuje posilu zo strany viery. Napr. ja by som bez viery tiež len tápala (čisto teoreticky, lebo v takej situácii som ešte nebola). Ale nikomu ju nevnucujem, len chcem napísať, že Boh je mojim majákom. Aj keď často nechápem prečo, tak som si istá, a mám to vo svojom živote overené, že ak svoje otázky a trápenia vložím Jemu do rúk, tak sa nestratím.
Keď som čítala o matkách, ktorým diagnostikovali rakovinu práve v čase zistenia tehotenstva, alebo krátko po tom (myslím, že v tomto roku som čítala o 2 takýchto matkách), tak mi ako prvá napadla otázka...hmm, ktovie, či sú veriace? a ak nie, tak sa hlboko skláňam pred ich ľudskosťou a sebaobetou 😔
Na druhej strane, áno, iste sú ženy, ktoré sú veriace a UUT podstúpili. 😔
Takže v diskusii o umelom ukončení tehotenstva by primárne nemalo ísť o vieru, ale ako jeden zo zdrojov svojho presvedčenia môže byť u ľudí viera prítomná.
@luciauk ono asi velmi zaleži na tom kde je embrio uložene, lebo fakt si neviem presstaviť akoby mohlo narasť vo vajičkovode dieťatko do velkosti 50cm Aj na nete som našla vo všetkych člankoch, že len vynimočne je mimomaternicove tehotenstvo inde ako vo vajičkovode... Ešte byva vo vaječniku a len zriedkavo v dutine brušnej... Neviem, snažila som sa najsť tie info, ale všade pišu, že pri neskorom odhaleni hrozi silne krvacanie do dutiny brušnej, ktore ohrozuju život matky. Pri neskorom odhalení môže dôjsť ku nevyhnutnosti odstranenia zasiahnuteho organu, a tiež zvyšene riziko neschopnosti matky mať dalšie dieťa. Tak potom fakt neviem, kde je pravda 😕
@nataskataska reagujem na tento tvoj vyrok prvu neodsudzujem, akceptujem.. a druhu nechapem a nepovazujem za spravne rozhodnutie... taketo hrdinstvo mi nie je sympaticke.. vynosit dieta ktore umrie...
JA si naopak myslim, že žena, ktora da tomu dieťaťu lasku aspon na ten čas, ktory je v maminom brušku si zasluži ovela väčši obdiv. Je to neuveritelne ťažke rozhodnutie, ale žena, ktora pochopi, že už v prenatalnom štadiu dokaže dieťatko citiť a vnimať lasku, počuť spev matky a hlasy svojho ocina a surodencov, tak pre nu ten čas, ktory daruje svojmu dieťaťu a neukrati ho on vôbec nieje zanedbatelny, JE to cely život, ktory to dieťatko môže zažiť, a je podla mna spravne sprijemniť mu ho a dať mu pocitiť lasku rodiny aspon na ten kratky čas. Myslim že to dieťa bude mať z toho kratkeho života ovela viac ako dieťa ktoreho matka sa rozhodla ukončiť jeho život po zistení beznadejnej diagnozy
prizvite do diskusie lekara - gynekologa, pravnika a niekoho, kto s urcitostou potvrdi, ze plod do 12. tt citi, premysla. to, ze sa hybe, resp. robi pohyby - ved vieme nieco o CNS, nie? nervove drahy, atd.
nech mi tu niekto vysvetli, co je moralne a co je amoralne v tejto suvislosti. nech tu niekto potvrdi alebo vyvrati, ci ide o vrazdu.
tak silne slova a uvahy tu odozneli, ale vacsina su to vsetko subjektivne pohlady a pocity. V kazdom pripade je to vec kazdej zeny.
ak by sme mali komplexne posudzovat vrazdy a moralku, tak by sa 99% z nas nemohlo rano na seba pozriet do zrkadla. lebo tym, ze zijeme v tejto konzumnej spolocnosti, vrazdime inych ludi na inom konci sveta a deje sa to stale.
tak ako tu odsudzujete zeny, ktore sa rozhodnu ist na UPT a robite z nich vrazdiace monstra, to iste sa da povedat aj naopak. nechat plod, dieta donosit, porodit, aby s prvym nadychom zomrelo, ak su vady nezlucitelne so zivotom mimo maternicu. alebo ich nechat narodit sa, aby pocas kratkeho zivota sluzili ako pokusne kraliky. lebo take dieta uz naozaj citi. a tie, ktore toto nevideli na vlastne oci, ktore nezazili starat sa o take dieta, tak to nemozu ani posudit z ineho pohladu. tusite vobec, o ake deticky sa staraju v nemocniciach? take, ktore nikdy nikto nefoti a najdete ich mozno v studijnych materialoch pre medikov.
@zabka8423 myslim, že nikto tu nehovori o vraždiacich monstrach 😕 A podla tvojej teorie o detičkach s nezlučitelnou chorobu by bolo teda asi lepšie ak ochorie dieťatko ked ma 2 3 roky na chorobu, ktora sa bohužial vyliečiť neda, tak rovno to dieťatko zabiť, aby sa nemuselo trapiť? Myslim, že toto by už neurobil nikto ani matka ani lekar. A tiež si myslim, že pokial nedam suhlas na to aby robili na mojom dieťatku nejake pokusy tak na nom nič robiť nebudu
@zabka8423 ja sa ozvem cisto za seba pretoze som matkou ktora vie presne co sa s takymi detmi robi.neviem ci ty mas osobnu skusenost ak ano je mi to luto,ak nie tiez nieje az take vhodne vkladat niekomu pocit ze tu niekoho odsudil za nieco co nepozna.neviem ci si videla ten dokument ale samotny lekar ktory to natocil tam ukazuje presne vsekto co sa odohrava na sone pocas potratu.dietatko instinktivne bojuje o holy zivot!
a k tym matkam s chorobou nezlucitelnou zo zivotom,vies kolko genetickych poruch je na svete ktore sa nedaju zistit pocas tehotenstva a dietatko po porode zomiera?vies kolko matiek o tom ani nevie?a doktorov tiez?taketo deti zvacsa zomieraju v nemocnici po velmi kratkom zivote.a co je najsmutnejsie na tom?ze tieto choroby mozno odhalit az v neskorsich stadiach tehotenstvaa ani geneticke testy ich nemusia odhalit!!co potom?v 24 tt ci 28 tt uz je to clovek?ci stale mu treba dopriat nenadychnut sa?treba ho teda po kusoch vyrvat s matkinho tela?ja nevidim rozdiel v dietatku 12 tt a 24tt...akurat tak rozdiel vahovy ...
ja tiez nikoho neodsudzujem ani by som nekazala ,kazdy sa musi rozhodnut sam za seba!ale myslim ako pisala @nana9 dokument do urcitej miery moze ovlivnit pohlad na zivot ,nba ludsku bytost a na "holokaust" ktory sa pacha...
@zabka8423 - ja som lekár, aj keď nie gynekológ, svoj názor na to som sem už písala, prečítaj si, ak budeš mať čas a chuť, ale nie som si istá, či Ťa to presvedčí. Takisto ako by si mala choré dieťa, ktoré len cíti, a premýšľať nevie...takisto ako vnímanie a vedomá činnosť u novorodencov nie je na takej kvalitatívnej úrovni ako je to napr. u ročného dieťaťa... máme právo ho zabiť?
Nie som si vedomá, ako by som konkrétne mala vraždiť ľudí na druhej strane zemegule 😕 😕 😕 daj mi príklad napr. na seba, ak niečo také vieš. A úmyselne teda rozhodne nikoho nevraždím, to snáď ani Ty nie. A takouto formou..že človek sa nemá šancu ani brániť..to už vôbec.
toto som cakala 🙂
bavime sa tu o veciach do 12 tt a o UPT, nie o zabijani 2-rocnych chorych deti.
ano, mam dost silne skusenosti a aj s rodicmi, s vela rodicmi, ktori nechali take dieta porodit, ktore bolo umiestnene do starostlivosti, lebo sa doma nevedeli odborne starat o take dieta a verte, ze pohlad na take dieta nebol ovela prijemnejsi ako na video o UPT.
miliony deti makaju na nas konzumentov, obliekame sa denne do veci, ktore vyrabaju male deti, pijeme taku kavu, atd atd, tie deti ziju v neludskych podmienkach, zomieraju od hladu, zrobene a my ich este podporime... a to je len slabulilinky priklad .... svoj nazor som si povedala a nemienim sa tu dohadovat, lebo kdesi to ktosi uz napisal - tolerancia odlisneho nazor. no ako som sa presvedcila uz mnohokrat v roznych temach, tu ak nie je niekto SUPER matka a nezdiela nazor vacsiny, tak sa do neho obuju 😉 😉
btw, ani ja som nesla na potrat a mohla som.
@zabka8423 - a keby sme si na toto všetko dávali pozor, myslíš, že ich skutoční vykorisťovatelia by si nenašli iný spôsob, ako ich vykorisťovať, lebo krajiny, kde sa to deje, s tým nevedia nič robiť? Nebude príčina tam niekde?
Vieš, aj keby by mi dal niekto 100% dôkaz, že 12-tt. embryo necíti bolesť, tak by som ho nevedela dať zabiť, lebo je to moje dieťa a je človek, ktorý si zaslúži rovnakú dôstojnosť ako všetci ľudia.
klasika 😖 😖 😖
@liave diagnozy velmi dobre poznam a nezabudnem na pocit, ked som jedno take dieta chytila za ruku a co dotyk, to zlomena kost. a mamina troch takychto deti, zamestnankyna rtg pracoviska. vedela do coho ide, vedela, co sa moze stat, vedela to z vlastnej skusenosti a napriek sla do dalsieho tehotenstva, napriek tomu dieta ostalo v nemocnici, lebo doma s nim nevedela manipulovat a osetrovat ho, atd, nie len jedna dg, ale niekolko a vela a len tipovanie, kedy asi zomrie. toto je zodpovednost? a takychto matiej je dost vela a toto je na tom to smutne. ze tie, ktore vedia, aj tak si nedaju povedat.
a nase zdravotnictvo? hm.... ale aj pristup ludi k svojmu zdraviu.... ale to je ina tema..
este som chcela povedat ked uz sa tu bavime o tych okrajovych situaciach dat dietatko prec ked je postihnute!do 12 tt vam nikto a si nikto nezoberie na tricko povedat ze dieta ma tazke postihnutie!nie nadarmo sa robi morfologicky ultrazvuk v 20 tt ...co sa tyka afp testov a odberu plodovej vody,tiez to nieje 100% vysledok!100% moze byt az odber krvy na geneticku analizu,co by ale museli hladat konkretnu dignozu!ale ani tu nenajdu len tak!to by museli kazdej matke brat krv a otcovy aby mohli vylucit vyse 100 000 genetickych ochoreni!len pre informaciu slovensky genetik cakal 5 rokov na vysledky vysetrenia spinalnej atrofie!!!neviem ci by nejaka mamicka mohla cakat s tehotenstvom tak dlho 😒 to by aj na slona uz bolo vela! vsetky geneticke vysetrenia ktore sa robia na down syndrom ,ci rastep a pod...maju zname chromozozmy na ktorych treba tieto choroby hladat!preto nemoze byt vysledok afp alebo amnia isty ,ak sa nachadza ina vrodena vada ci geneticka porucha...ale ani to nikdy nezaruci ze sa chromozomy downa alebo raztepu a hydrocefalu a pod...naviazu na tom istom chromozome...je tolko vrodenych anomalii,ci vyvojovych vad a genetickych poruch ze to by sme museli byt naozaj predllllho tehotny aby mali lekary cas to zistit 😒 takzepodstupit UPT v 12 tt a nahovarat si ved mozno by aj tak bolo postihnute...alebo len prijmat nevedomost a mysliet si ze o nic neslo je podla mna vyberanie jednoduchsej situacie...ale to je uz aj tak o inom...len som chcela poukazat na to ze UPT okolo 12 tt sa netyka zhluku buniek ale ziveho tvora...
zaujímavý je aj fakt, že zo žien, ktoré poznám, že išli na UUT kvôli rozpadajúcemu sa vzťahu alebo ťažkej finančnej situácii, tak aj ked otehotneli v tejto situácii druhý raz, už na UUT nešli! ani jedna! jedna dokonca otehotnela po mesačnej známosti napriek vnútromaternicovému teliesku...ale nešla! nemusíme sa dohadovať prečo...
zabka8423 podla mna je zodpovedne dovolit dietatu narodit sa a zomriet...neviem ako to mam napisat,lebo som uz som sa to znazila napisat niekolkokrat no mam stale pocit ze moje prispevky proste prehliadaju ludia 😒 asi som traapna 🙂
skusim takto...ked je dieta v maternici matky a zena honosi v brusku dietatko je v bezpeci.nikto do neho neglobe,nikto ho neporeze,nikto ho nepotrha na kusy...tam si plava do porodu a spokojne hladkane matkou si tam zije...ani netusi ze ma zlamane rucky nozky alebo ze ho nieco tak ecaka ☹ ....a tak sa narodi a zrazu je odkazane na starost svojej matky,ci zdravotneho personalu (nebudem konkretizovat ak sa nenahnevate) a tak s ao neho staraju kym dieta nezomrie...ano ma tazky zivot pretoze mozno trpi bolestami,tak mu podavaju lieky ktore hadam zaberaju(neviem ja som s as tym nestretla ani neviem kolko moze take dietatko zit viem ze tato choroba ma tiez stupne )az napokon zomiera...je dostojne osetrene oblecene do siat ...a sprevadzane za placu svojej rodiny a milujucich rodicov pochovane...tak ako sa na cloveka patri...
moznost cislo dva...teraz len tak splechnem nakolko geneticke vysetrenie s amoze robit iba z krvy!takze je pravdepodobne ze tuto konkretnu chorobu urcuju dr.sonom...tak sa mamicka rozhodne niekde v 20 tt ze ona toto neche svojmu dietatu urobit...myslim ze pokracovat opisom toho co by sa odohravalo zhruba s 15-17 cm velkym babtkom pri upt nemusim ☹ a v 12 tt urcite nikto neurci tuto chorobu!viem to pretoze sa stretavam s mamickou ktora ju prezila tiez!
a aaaano o slovenskom zdravostnicvte sa bavit ani neoplati lebo to by bola tema zavreta po prvom prispevku 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@zabka8423 ja som jedna z tych matiek....z tych ktore vedeli ze mozu porodit chore dieta,,,,som ta ktora odmietla amniocentezu...odmietla potrat......ta ktora porodila chore dieta....som ta matka ktora sa onho s laskou nekonecnou stara....a som aj ta matka ktora je na svoje chore dieta hrda....a som hrda aj na seba ze som sa nenechala zastrasit rodinou,ani lekarmi a ani celou spolocnostou....od pocatia mojho syna zdolavam bariery...ale niesu to bariery viditelne....su to bariery v ludoch....v takych ktori si myslia ze chory clovek nema pravo na dostojny a stastny zivot.....casto asi nema pravo na zivot vobec.... ☹ ☹ ☹
@liave s tým rodielom, že dieťa napr. v 24.tt žena aj tak porodí, dieťa umiera a je odpratané ako biologický odpad, na SK je to stále len potrat a dieťa zväčša rodičia ani nevidia, nepohladia, neobímu, nepomenujú, nepokrstia, nepožehnajú, nepochovajú... potom je predsa logicky lepšie ho porodiť, ked na to príde čas...vidieť ho, pohladiť, vystískať, dať mu meno, pokrstiť ho, dať posledné pomazanie, pochovať ho a nosiť mu kvietky na krásny hrobček...prečo v tom niekto vidí niečo divné? ☹

@najjulinka uz ked si ma oslovila... 🙂
nemyslim si ze pubisky chodia do skoly s napisom "trtkam" prvu ligu 😒 prepac za viraz...nuz a zas si vybrala na debatu nieoc co s apodla mna vobec nijak nedotyka temy :nemi vykrik...tu nehovorime o spomtnannych potratoch!ale o dobrovolnych rozhodnutiach!ja som tu nikoho nehodila do jedneho vreca...ze vsetky by isli na potrat...aaaaaach jaj...a sa bojim pisat aby som ta neurazila...ale naozja si precitaj viac stran spat nech vidis co vsetko sa tu uz rozobralo...