icon

Videli ste dokument - Nemý výkrik?

ewisam
24. máj 2012

Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.

liave
6. jún 2012

@pikha super tak potom vies ze ten dokument nieje o tom aby sa ukazalo co najviac krvy..a navyse ma udivuje ze si napisala v svojom pripevku o tom ako tu niekoho odsudzujeme a ze potrat je kazdeho osobna vec...posledne prispevky su presne o tom ze tu nikto nikoho neodsudzuje,ale ze sa nebudeme hrat na slepe len koli tomu aby sme mali ciste "ruky" a nebrali na seba zodpovednost pomoct rozhodnut sa v zivote ineho cloveka...tak ja tuto uz asi naozja budem koncit a budem uz odpovedta len na tie prispevky ktore posunu debatu dopredu,lebo toto je zase take motanie sa dokola..ledva sme to tu dorozoberali z epointa je snazit s apomoct hoc psychicky podporit a uz zase pride niekto bez toho aby cital vsetko a nahadze nas do "masoveho fanatizmu! 😒 😒 😒 😒 😒 😒 😒 😒 skoda reci!!!

maja22
6. jún 2012

Myslím si, že rodičia vo všeobecnosti považujú svoje deti vždy za lepšie, "nevinnejšie", resp. málo skúsené, ako deti naozaj sú... chcú ich chrániť pred všetkým možným. To je dobré, to by rodič mal, akurát nie vždy to vypáli tak, ako si predstavuje... Deti si nesú vlastný balík skúseností a problémov, o ktorých rodič nemusí mať potuchy, alebo možno aj niečo tuší, ale nevie to riešiť, alebo nechce, aby nejako nenarušil ten vzťah, ktorý majú... Aj mi prichádza veľa vecí na um, ale to by bolo od témy, pointa mojej úvahy je v tom, že to, čo v určitom veku desilo nás, dnešné deti desiť nemusí, resp. sa posúva tá veková hranica, žiaľ... Tento týždeň som zachytila poznámku jedného dievčaťa, vek okolo 16 rokov, že videla, ako sa robí potrat, že to nie je nič strašné... Až ma to zabolelo... 😔

liave
6. jún 2012
liave
6. jún 2012

@maja22 odkedy mi urobili kyretaz po MA ☹ mam problem to slovo brat do ust 😒 aj ked sem pisem tak s velkym respektom "potrat" je nieco co naozaj zmeni zivoty ludi... ☹

maja22
6. jún 2012

@liave áno, mení a bez ohľadu na to, či bol chcený, alebo k nemu prišlo nešťastnou zhodou okolností, veľakrát tu čítam smutné príspevky od žien, ktoré si prežili tieto ťažké veci nechcene a bolí ich to veľmi... bolí aj ten chcený, či to chceme pripustiť alebo nie... 😔

liave
6. jún 2012

@maja22 suhlasim ..preto vzdy ked mam tu prilezitost pokecat s babou ktora ma podobny problem tak sa jej najrpv snazim pomoct psychicky a podporit ju...ved nieje nic horsie ako potom cely zivot zit s vycitkami svedomia...kazda sa s takymi myslienkami musime obcas vyrovnavat ...ja osobne som mala MA a nebolo dna kedy by som nerozmyslal nad tym co som urobila zle ze sa mi to stalo,ci zla strava ci som si nedala pozor ci..?a trapilo ma to ...dnes viem ze to sa obcas proste stane,ze sa babatko rozhodne inak ☹ ale aj tak mi chyba arozmyslam nad tym co by bolo keby ..?obcas ...
a rovnako to bolo ked mi zomrela prva dcera...dlllhe mesiace som sa trapila otazkou cim som mohla ublizit...ale to uz patri do inej temy....

maja22
6. jún 2012

@liave 😔

koldun1
7. jún 2012

@vejula hmmm fakt mam pocit, ze ku gyndošovi chodíme vsetky šuby duby ako na bežiacom pase...a ked som mala gynekologicku bola som u nej aj hodinu..tak si vies predstaviť tu jej čakáren 😝

vejula
7. jún 2012

@koldun1 😅 no to viem.... tak čakať sa človeku tiež nechce. Ale pravdou je že pôrodnictvo sa stalo domenou chlapou, mne pri prvom asistovali 3 pôrodnici - prvy z prvej zmeny, druhy z druhej zmeny a ked začalo byť zle tak došiel aj zastupca primara, ten ma potom rezal. Takže samí chlapi

koldun1
7. jún 2012

@vejula no krása to si ani partnera nemusela mat pri sebe...traja chlapi ho dokonale zastupili čo? 😉

vejula
7. jún 2012

@koldun1 tak ja som vtedy ani nevnimala nič, proste som bola v nejakom tranze.. Bolo mi celkom jedno keby tam bol aj johnny depp 😝

dusika11
7. jún 2012

a preco mam pocit ze niektore nicky su duplicitne<<<<???? 😕 😕 😕 no nic..k teme odsudzovania za potrat..no presne ako pisali babenky treba citat od zaciatku...niektore tu vpalili ako zo samopalom na nas ...
mam lutovat Breivika za to ze ho spolocnost dohnala vrazdit tolko mladych ludi lebo bol zasadne proti islamizacii europy<<<?? mam lutovat cloveka ktory nieco spacha lebo mal zle detstvo?? jmam lutovat tych co vrazdia starych ludi???je mi luto..vzdy budem na strane tych ktorI sa branit nemohli...takzie tieto dojaky o tom kolko janikov kde je //nic v zlom ma nezaujimaju lebo ich sa nikto na nic nepytal..som na strane slabsich .moj nazor sa nemeni.mam lutovat cloveka co mi vypacil garaz a keby som vysla von tak ma sunda?? ako pedagog vidim obdiv k zlu a vlastne nikto nelutuje obete..to ma dost desi.to nie je odsudenie..len vyvolat pocit zopdpovednosti za svoj zivot...

dusika11
7. jún 2012

neyobralo mi cely prispevok..isteze stava sa kadeco ale je to o zodpovednosti...

dusika11
7. jún 2012

film nemy vykrik dokazuje ze to nie zhluk buniek ako to niektorym ludom davali do hlavy..ale ze je to malicka bytost ktora sa nemoze branit..a to sa uz mnohym nepaci..ale obcas sa treba pozriet pravde do oci..a bohuzial niest zodpovednost..

zabka8423
7. jún 2012

@cecil36 suhlasim s tebou. a hlavne, treba deti vychovavat od malicka. so sexualnou vychovou netreba cakat do neviem kedy, dieta by malo poznat procesy v ludskom tele ovela skor a treba postupne pridavat a vela o tom hovorit. lebo len pripravene dieta si neskor da pozor, bude ROZMYSLAT kedy a ako bude sexovat a ako si da pozor. Netreba detom rozpravat kraviny o vcelickach a bocianoch, treba im to hovorit normalne a aktualne k veku. ale pustat im video? taketo video? dieta, ktore sa bezne s rodicmi bavi o takychto veciach nepotrebuje pozerat take video. dieta, ktoremu sa rodicia venuju, tak vedia v akej je partii. My sme divocili, chodili sme po diskach, robili sprostosti, ale ked som chcela s priatelom prist o panenstvo, tak prve co bolo sme riesili antikoncepciu. kondom a neskor ked sme sa zabehli tak tabletky. a mozem dakovat mojim rodicom, ze ma odmalicka viedli k zdravemu pohladu na sexualitu.
ale dalsia vec je naozaj - znasilnenie, partner sa vykasle na tehotnu partnerklu, financna situacia, nikdy neviete, co sa pokasle a vacsinou to byva tak, ze ked sa zacne, tak sa se.ie vsetko. nie kazdy ma milujuceho partnera, nie kazdy ma babky a tetky, nie kazdy pocal z lasky. a ziadna antikoncepcia nie je 100%. otehotnela som cez HAK a prerusovanu suloz. tak teda? a zvazovala som UPT, nehanbim sa za to, pretoze ma opustal manzel v tej dobe a uz doma jedno dieta a co dalej? mne sa podarilo sa s nim rozumne porozpravat, ale co zeny, ktorym takto partner zduchne ako gafor?
preto by som neodsudzovala ani jednu zenu, ktora sa raz v zivote takto rozhodne, my nevieme, v akej situacii je. no a 9x ist na UPT, to je silna kava, to uznavam, to uz nie je zena, ale p.....
mam znamu, ktora je ako jablon, otehotnela 1. dieta cez prerusovanu, 2. dieta cez hak, tretie ani nevie ako, vsetky ma doma. lekar jej predpisal danu a cuduj sa svete, otehotnela aj cez vnutromaternicove teliesko a dokonca dvojicky. a musela ist na UPT, lebo inak to neslo. a teraz ju mam brat, ze je vrahyna alebo lekar, ktory indikoval UPT je vrah? no pochybujem, ze by vynosila s telieskom dvojicky v zdravi. to sa este nepodarilo.
takze v provom rade treba vychovavat vlastne deti tak, aby vedeli, co robia a ked sa nieco stane, tak im treba pomoct. ale nie kazdy ma moznost pomoci. je krasne, ze tu chcete podporovat tehotne, aby nesli na potrat, ze im pomozete, ale tu pekne odznelo, ze budete potom to dietatko zivit? budete v takej miere pomahat tej zene? pochybujem. podporite ju, aby nesla na potrat, porodi a nema okolo seba nikoho a nic a co dalej? vezmete ju k sebe byvat, ked jej skonci doba pobytu v azylaku? apropo - najst si job, ked byvate v azylaku a taky, aby si mohla dovolit dat dieta do jasli... kde zijete? zlozte ruzove okuliare a pocuvajte zeny z azylaku - raz tam vojdes a vsetci okolo ta beru ako socku.... a skoncila.

dusika11
7. jún 2012

@zabka8423 ak si myslis ze toto su dovody na zabitie cloveka...som rada ze taketo zname nemam len mi neide do hlavy ze preco zena nemoze nastupit do prace?? moja kamoska je sama on ju nechal nemal nema nikoho a co mala dieta zabit?? peniaze neposiela..tak sa to vyriesilo necha dieta obcas aj mne..chodi ako brigadnicka casnicka..da sa vsetko...len treba chciet...teraz zaraba dost..a nasla si chalana u ktoreho bude byvat..dietatko ma rok..
dovody financne su pominutelne lebo o rok sa vsetko moze zmenit a ti co maju deti mozu prist tiez o zamestnanie..to nie je dovod na siahnutie druhemu na zivot..

zabka8423
7. jún 2012

@dusika11 no tak tvoja znama ma mozno stastie, ale su zeny, ktore nemaju ani take kamaratky, vies. ani rodinu. a preco nemoze nastupit do prace? no moze, ale pisem, ze ak nema nikoho v okoli na pomoc, ako si pomoze? bude dieta nosit do prace? nie kazdy zamestnavatel toto dovoli a nie je tu situacia, kedy si clovek moze vyberat. clovek? pojem? vysvetlit. z medicinskeho hladiska plod do 12.tt nie je oznacovany ako clovek. tieto oznacenia maju fazy. clovekom sa stava v momente porodu a prveho nadychu. alebo u mna vtedy, ked som citila prve pohyby. u kazdeho to je individi. a teraz co, som hovado? lebo som ako tehotna neuvazovala od pozitiv testu, ze aha, cakam dietatko? no nie, po par spontannych potratoch som sakra cakala prave na obdobie po 12 tt, kedy som relativne mohla vydychnut, ze sa plod udrzal, ze ho moja maternica nevypudila. nie pre srandu kralikov ma tehotenstvo svoje stadia. a ked zena uz otehotnie, tak sa vo vysokom % pripadov dozvie o tom este do 8 tt., kedy skutocne nemozno hovorit o cloveku. a hovorte si co chcete.

berny800
7. jún 2012

@klincek Citujem ta: "...zaroven by sa nezmierili s pocitom, ze ho porodia a niekomu "odovzdaju".... " koniec citatu. A s tym ze to dieta zabiju sa zmieria? Zabit je lepsia volba ako prenechat niekomu inemu? To je teda naozaj zaujimavy pohlad. Cisty egoizmus.

dusika11
7. jún 2012

@zabka8423 kazdy ma take stastie ako si ho spravi a kto si ako ustelie tak ma...myslim si ye to su take argumenty lahsej cesty.a aj ty si bola v takom tyyzdni ale sancu si dostala...a tento dokument hovori daco ine uz v tyzdnoch ktore popisujes maju deticky rucicky nozicky trhaju ich na kusy a na koniec rodrvia lebku...nie neyaujimaju ma taketo dvody...clovek nema pravo sa takto spravat kvoli egoizmu

zabka8423
7. jún 2012

@dusika11 no ty si aka mudra 🙂 isto si takuto situaciu zazila, zostala si sama, bez pomoci a bez prijmu. vsak? lebo najviac sa tu obuvate do nas s inym nazorom tie, ktore ste zdaleka nezazili totalne dno z rozpadu vztahu, totalne dno, ze nemas co do ust a ani kde byvat a si bez prace, bez chlapa, bez rodiny. apropo, zena, ktora je tehotna, musi byt dobre zivena, ked pocita centy na dva rozky na cely den, neublizuje dietatu? nezabija ho takto?
ano, ako si kto zariadi, tak ma a preto sa zeny vzdy zariadia ako potrebuju. pretoze neviem, ci si zazila situaciu, kedy si nemala nikoho a nemohla nakrmit svoje dieta. a potom tu nastava presne to, ze zena si dieta necha, nema mu dat co jest, zacne skoro s kravskym mliekom a potom ju tu ine zeny dodubu, ze dava kravske mlieko. ani tak neni dobre, ani onak.
nechajte zeny dychat, ktora ide na UPT, ma na to dovody, ci uz osobne alebo zdravotne. ale nechajte ich na pokoji. nie je UPT uplne spravna volba, ale ani oznacenie niekoho, ze vrazdi, ze je vrahyna a masivne masirovanie hlav takymito prispevkami nie je dobre.
ako sa hovori - obujte si topanky takej zeny, prejdite si tym, cim prechadza ona, zite v jej kozi a potom mozno pochopite. ale sudit bez toho, aby ste si to same prezili a kazdu jednu situaciu a minutu jej zivota, tak to je dost odveci, nemyslis?
btw, tak strasne sa tu vypisuje ako kukam, kde mate deti? kto je s nimi, ked vy sedite na MK a donemoty riesite nieco, co sa jednoznacne vyriesit neda?

luciauk
7. jún 2012

@zabka8423 žabka, to kto ti povedal, že sa nedá vynosiť dieťa s vnútromaternicovým telieskom? 😖 každá žena, ktorá otehotnie napriek vnútromaternicovému teliesku, tak ho porodí s dieťaťom. ja osobne poznám dve takéto ženy. skôr by som povedala, že "dôvod sa nájde"
čo sa týka tých teenagerov a rodičov. ja sa s deťmi rozprávam o všetkom, samé si pozerali knižky aj videá pôrodov, lebo ked som bola tehotná, tak mali už 4 roky, a potom staršia 9 rokov. o menštruácii sme sa rozprávali od úplne útleho detstva, od takých 8 - 9 rokov intenzívnejšie. a vždy svojim deťom prizvukujem, že nech sa stane čokoľvek, môžu prísť za mnou. áno, prídu, aj ked niečo drahé stratia, aj ked niečo pobabrú v škole, neboja sa, ale čuduj sa svete, dcéra mi o menštruácii povedala, až ked ju nemala niekoľko mesiacov. o prvej mi povedať neprišla. a to som si myslela, že máme toto úplne poriešené. poplakala som si, bolo mi to ľúto. o to viac si teraz uvedomujem, že aj ked sa spolu bavíme o teenagerkach na škole, ktoré sú tehotné, o jej kamarátke, ktorá sa 17r zasnúbila, tak stále musím rešpektovať, že mi o svojej prvej skúsenosti možno nepríde povedať ☹ prevencia nie vždy zaberá. tu riešime hlavne to, aby nechcené tehotenstvo nebolo brané ľahkovážne a potrat ako dvojhodinová kozmetická záležitosť ☹

luciauk
7. jún 2012

@dusika11 super, tak presne ako si napísala, so samopalom. osočovanie, nadávky v rámci pravidiel fóra...lebo my nevieme nič, nepoznáme nikoho, kto sa vybral na potrat, nikoho, kto sa rozhodol neísť. škoda reči ☹

vejula
7. jún 2012

@zabka8423 no predstav si že moja mama ked bola tehotna, ani o tom nevedela, ja som mala pol roka ona bola v 3 mesiaci mna ešte kojila, mam ešte staršieho brata. Dostala som chripku mama tiež, obe v horučkach. OTec nezodpovedny chodil po krčmach, všetko prepijal. Mama fakt počitala koruny a za cely den zjedla rožok ked bol lepší den tak dva. KEd po tomto vyčerpani začala krvcať, išla na poradnu a tam jej oznamili že je už v 3 mesiaci. OTec maleho nechcel, tak sa mama nadalej trapila sama. Nakoniec ju prišla pozrieť jej mama a ked videla v akom je stave tak ju nahnala do nemocnice. Bola tam na udržiavaní, ja so starším braškom sme byvali u starkej, kedže otec bol nezodpovedný a schopny sa 2 dni neukazať doma. A predsa braška donosila a porodila. KEd sa narodil mal velke problemy s nožkami, asi bol zle uloženhy v maternici, tak ich mal nakrivo. ale nakoniec sa chvalabohu všetko dalo dokopu a on ešte aj fotbal hraval. KEby bolo rozhodnutie na tebe, tak som bez druheho braška...

zabka8423
7. jún 2012

@luciauk teda osobne by som si vsimla, ci moje dieta pouziva vlozky alebo tampony 😕
a nikde som nespomenula, ze podporujem mirnix dirnix UPT, ked si nezodpovedna zena alebo chlap zmyslia. ak je velmi vazny dovod, tak pochopim. samozrejme, ze ani mne sa nepaci, ked chodia na UPT zeny ako na klavir, to suhlasim, aby sa riesilo. ale nebudem nikoho brat ako vraha, ze to spravi, ak ma skutocne vazne dovody.

luciauk
7. jún 2012

@zabka8423 tie topánky som mala obuté. otehotnela som cez HAK, bez práce, v malom prenajatom domčeku. po manželovej hodinovej prednáške, ako to neprichádza do úvahy, som sa ho opýtala, že čo teda chce? či ma posiela na potrat. povedal : na potrat by som ťa v živote neposlal.

zabka8423
7. jún 2012

@vejula gratulujem, tvoja mama mala stastie, ze ma/mala taku mamu. uvedomte si, ze nie kazdy ma niekoho takeho pri sebe. nie kazdy.

denduska
7. jún 2012

@zabka8423 plod v 8.týždni nie je človek?? a čo je to akože, prepáč...pes? 🙄 ja nikoho nesúdim, nie je to v mojej právomoci...to však neznamená že budem zatvarať pred tým oči a tváriť sa že nevidím, nepočujem a pohoda klídek tabáček. A veru idem radšej s deťmi von (apropo keď som čakala prvú dcéru, tak som tiež nebola v úplne super situácii...mnoho žien podstúpi interupciu aj z oveľa menších dôvodov než by som mala ja..a tu som...teda sme 😉
Pre tvoje info takto vyzerá 8-týždňové embryo...máš pravdu to ani zďaleka sa na človeka nepodobá 😝

zabka8423
7. jún 2012

@luciauk skvely chlap, nie kazda takeho ma. a zdanlivo rovnaka situacia nemusi byt u vsetkych rovnaka.

rubinka
Autor odpoveď zmazal
luciauk
7. jún 2012

@zabka8423 no, že ho berieme ako vraha, hovoríte stále iba vy 😖 ja svoje kamarátky ani svoje blízke osoby, ktoré to podstúpili, ako vrahov neberiem.
neviem, čo si chcela povedať tými vložkami. áno, všimla som si, že mi nejak viac miznú,ale neprerátavala som ich. navyše prvá menštruácia u dievčaťa môže prebiehať aj ako dve krvavé kvapky a potom dalšie dve krvavé kvapky o tri mesiace. tak fakt neviem, čo si tým chcela povedať. v krabici, kde je asi 200 vložiek si človek ťažko všimne 🙄 mala som dohady, ale na otázku odpovedala, že nie, tak prečo by som to ďalej riešila?
čo sa týka vážnych dôvodov. z "jej" pohľadu, môže byť vážny dôvod aj strie na bruchu alebo zrieknutie sa každoročnej dovolenky. z tvojho pohľadu môže to byť len smrtelná diagnóza dieťaťa. každý má svoje vážne dôvody.