Videli ste dokument - Nemý výkrik?
Ahojte, videli ste film, ci skor dokument? Co si o tom myslite? Nechcem vyzniet ako puritanka, ale povinne by som to dala pozriet mamickam zvazujucim potrat.
ahojte,len tak náhodou som sa tu priplietla,videla som tému,tak som klikla že o čo ide,pozrela som si to na you tube,a poviem vám,niečo hnusné,normálne my ostalo zle.Aj nám niečo také premietali na základke na náboženstve,tiež sme boli ako deti z toho zhrozené.Chúďatko maličké,a toľko párov nemože mať deti,určite y si radi adoptovali miminko ☹
@katja78 ahoj katja... reagujem na tvoj prispevok, ci co to malo byt - akoze odpoved na moj prispevok 🙂
rozoberas jednu vetu vytrhnutu z kontextu s absolutnym nepochopenim celku...
dakujem za poucenie - uz by ste si dievcata vsetky co tu tak obhajujete len a len svoj pohlad na svet mohli uvedomit ze aj ine zeny su vzdelane, mnohokrat o dost viac ako vy... nehovoriac uz o skusenostiach - mozno prave vdaka tomu maju na niektore veci taky nazor ako maju... takze este raz - dakujem ale co je to fetomaternálny obeh si studovat nemusim - myslim si ze to vie kazda zena ktora caka, alebo cakala dieta a trosku si citala knizky aby vedela co sa s nou a v nej deje 😉 ak si si nevsimla , tak som umele maternice ako utopiu aj prezentovala - a prepac ale kde beries tu istotu ze nieco taketo sa presne teraz niekde nevyvija - ty si vsevediaca, najinteligentnejsia ci najvzdelanejsia osoba v tejto oblasti na svete ( to ze teraz to nevieme neznamena ze za 10 rokov to bude uplne bezna vec) ? 😀 potom klobuk dole...
🙄
no a na tu odpoved na moju otazku co si mi dala - no, co ti mam nato povedat - si neuvedomujes ze si v jednej vete odporujes? precitaj si to po sebe 10x, mozno ti do dojde... 😢
"neprestáva mať právo rozhodovať o svojom tele, ale ani nemá právo rozhodovať o živote - tele jej dieťaťa" - co to podla teba znamena? ma teda to pravo ci nema?
dakujem za odpoved, asi som nechapava, lebo z tohto mi teda nevyplynulo absolutne nic...
apropo - v polsku
@ewellina Ano, 2+2=4, a na ruke mam 5 prstov, aj to je pravda. A vies, ze 1=0,99999 periodickych? Matematicky paradox, vypocitali to matematici.
A co ked zivot nezacina pocatim a nekonci smrtou? Co ak zivot je stalepritomny, iba si nachadza telesnu schranku, v ktorej urcity cas prebyva? Ako velmi to narusi presvedcenie o nasej pravde?
@ewellina Já a otázka víry je taky na dlouho... Ale tak tvářili se a do dnes se tváří jako velmi věřící a všichni chodí a říkají jaká je to fajn rodina, jak jsou vychovaný a chodí do kostela a jsou to hluboce věřící lidé... No můj názor je že jsou pokrytci, ale to je věc druhá... 😅 Oni navenek působí jináč, než pod povrchem, děti mají vychované, protože děti se bojí a tak... Je toho víc, jen jsem tím chtěla poukázat na fakt že ne vždy to "za každou cenu" má smysl a může to mít i velmi opačný efekt... 😉
@ewellina čítala a?
Čo si ním chcela povedať?
Uznávam - je to smutné a nefér voči otcovi. Otec má právo na svoje deti. A sú často strašne bezmocní.
Snáď ten kamoš si mal najprv s dotyčnou ujasniť - ako sú na tom obaja, čo sa dieťaťa a tehotenstva týka. A nie myslieť si, že ak sa niečo pritrafí - žena sa za neho vydá a bude dobre.
Treba si veci vydiskutovať a hlavne im predchádzať.
@evkasus tak nereaguj. Každá minca má dve strany. 🙂 Chráň život - musia aj takí ľudia byť..rovnako ako tí, čo sú za slobodnú voľbu...
Ako sa hovorí - treba pozametať pred vlastným prahom najprv (to k diskusii o tom, že úplne najdôležitejšie je začať najprv u seba)...ak je toto ok, potom sa dá začať ďalej...Pekne postupne..najprv poriešiť práva narodených, poriešiť náhradné rodiny, zrýchliť adopčný proces, detské domovy, začlenenie detí z decákov do riadneho života...a keĎ toto všetko bude aspoň ako tak nastavené, potom začnime riešiť nenarodených.
@ewellina
Ak niekto zmení názor - je to ťažké...som za to, aby sa tieto veci dali nejak ošetriť predbežným opatrením súdu napríklad. Otec má právo na svoje deti a je to ten lepší prípad...(človek sa učí na vlastných chybách - a kamarát si dá poriadny pozor, aby sa to znova neopakovalo )
Ty si inak myslíš - že je správny tento rodinný model - svadba, lebo "sa musí"?
@evkasus Ano proto stále tvrdím že před takovým rozhodnutím by člověk měl navštívit odbornou psychickou pomoc, protože dost potratů je řešeno v tom momentě, v momentě šoku, zděšení... ve chvíli kdy jinou cestu není vidět a ano je spousta lidí co do poslední chvíle váhají a pak celý život litují a toto by mělo být právě ta prevence, někdo, kdo s nimi rozebere proč si myslí že to jinak nejde atp. Ale lidé kteří jsou pevně rozhodnuti z nějakého důvodu jít na potrat, by neměli být ani částí společnosti odsouzeni, nikdy nemůžeme vědět co je k tomu vedlo.
Já vím jak bylo mě, proto se velmi snadno dokážu vcítit do ostatních, kteří stojí nad touto otázkou a opravdu dokud něco takového nezažiješ, špatně se říká co by jsi udělala, nebo naopak nikdy neudělala 😉 Vždy je to subjektivní pohled. Ano říkej svůj názor, objasňuj proč by ty jsi to neudělala a když tím zachráníš byť jeden život a jednu matku od neštěstí, bude to fajn, ale musíš zvolit správnou formu... Vždy je to o formě sdělení, spíš než o obsahu 😉 Ale nemůžeš přesvědčovat někoho kdo o to nestojí 😉
@lilitela este k tomuto:
"A co ked zivot nezacina pocatim a nekonci smrtou? Co ak zivot je stalepritomny, iba si nachadza telesnu schranku, v ktorej urcity cas prebyva? Ako velmi to narusi presvedcenie o nasej pravde?"
A co ak @lilitela v skutocnosti neexistuje?
Co ak cervena farba nie je cervena, ale zelena...lebo iba my ludia sme si povedali, ze je cervena.
A co ak si iba ja myslim, ze si myslim to co si myslim?
A co ak teoria relativity vlastne neexistuje, lebo vsetko je relativne?
A co ak....to sa pytali agnostici....
"na jednej strane zemegule slnko vychádza, na druhej zapadá...ktoré je pravda? "
Myslim, ze v tomto pripade staci zakladne vzedalnie na urcenie objektivnej pravdy. Vsetci vieme, ze strana je iba o polohe ktoru fyzicky na zemi mame. Vsetci vedia, ako sa planety tocia a pravda je zjavna hned ako sa pozries na planety z nadhladu.
@mataharyy Jáj, tak áno, je to určite to najlepšie. Pretože aj keď sa stane, že niekto nie je šťastný v detstve, to neznamená, že nemôže byť šťastný ako dospelý. Všetci sme raz hore, raz dole. Všetci túžia po láske. Aj taký človek, ktorý nemal veľa lásky v detstve, môže ju nájsť neskôr. A potom bude šťastný. A platí to aj opačne. Tí, ktorí mali šťastné detstvo, nemusia byť šťastní aj v dospelosti. Nám určite neprislúcha hodnotiť, či niekto bude alebo nebude šťastný a kvôli tomu rozhodovať o jeho živote alebo smrti.
@evkasus ale rovnako má pravdu ten, kto tvrdí, že zapadá, rovnako aj ten, ktorý že vychádza. (alebo klamú?)
Je to tiež objektívna pravda.
Slnko stojí, zem obieha a ešte rotuje okolo vlastnej osy. Preto máme deň a noc, kalendárne mesiace. Aj to je objektívna pravda.
čo to má s objektívnou pravdou (ktorú majú obaja) ?Preberáme objektívnu pravdu následku - nie príčiny..

@mataharyy
Nie my urcite nemusime tolerovat ten zakon. To je akoby sme sa zbavovali zodpovednosti. My sme tvrocami zakonov. Tak podobne by sa dalo povedat, ze naco isli ludia do neznej revolucie, ved mali iba nadalej tolelrovat zakony a system komunizmu. To je iba na porovnanie, neber to vazne.
Ja si naopak myslim, ze sa da urobit este viac ako zmenit seba a vpyvat na svoje deti. Preto som tu pisala o tej prevencii, ktora je potrebna. Ludia robia veci nielen pre svoje vlastne rodiny, ale aj pre inych, ktori to potrebuju.
Len vdaka tomu vznika vela dobrych projektov, napriklad na pomoc matke v nudzi alebo na skolach...iba z iniciativi ludi, ktori chcu robit viac.
Teraz nenapisem k tomu, co si ty pisala ale tak vseobecne. Ked tu odznelo, ze kazdy sa ma starat o seba, alebo nazor druheho aj tak nezmenis. Tu je situacia s pred cca 2 tyzdnov. Jedna moja kamaratka ma v rodine niekoho, kto chcel ist na potrat. Ona sa to dozvedela nahodne vecer pred zakrokom a strasne chcela ist za tou znamou, aby ju bud odhovorila, alebo si s nou aspon pohovorila. Zial kvoli svojim detom nemohla. Posledny zufaly pokus...napisala jej sms v zmysle aby to nerobila. Jej znama rano na ten potrat isla, ale priamo v miestnosti, ked si ju pripravovali na zakrok si to rozmyslela a odisla odtial. Bolo to vdaka tej obycajnej sms...ta bola tym impulzom, aby zmenila svoj postoj. Teraz vie, ze by spravila nieco, co by lutovala. Stacilo, ze niekto mal tu odvahu starat sa do zivota niekoho ineho a tej inej to pomohlo urobit rozhodnutie, ktore ju vlastne urobilo stastnejsou.