Video zo šikany na škole šokovalo rodičov
Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak
@zuzana76 tam nebol dozor ziadny- a neviem teda ako u vas, ale na krizove stavy su krizove riesenie a v tomto pripade ich je mnoho- napriklad nejaky ucitel z chodby mohol svoju triedu spolu s touto vyviest do inej miestnosti ," kde nebol taky super vyhlad na danu situaciu"- ako ja vobec nechapem, ze za 50 minut (!!) nikoho z ucitelskeho zboru nenapadlo evakuovat danu stranu skoly a dane triedy, aby to akekekolvek deti nevideli a tym padom by dane akterky stratili aj moznost zasahovat a natacat to - ale nie, nechali ich divat sa a vykrikovat bez dozoru este takym slovnikom "roman, curak, vsak skoc..."😡😡😡😡😡😡
@vevesh ja som to nevidela,ale toto snáď nemyslia vážne???? Za 50min,nikto tie decka nestiahol z obehu? Čo tam pracujú nesvojoravne osoby,či si to natáčali aj učiteľky,či čo sa tam vlastne dialo??? Veď toto snáď nie je ani k uvedeniu....nacvičujú sa kadejaké poplachu a učiteľky a vysokou školou nevedia,ako sa zachovať? Normálne tomu neverim
@vevesh Ak je to naozaj tak, že tam hodinu, alebo aj menší počet desiatok minút boli deti bez dozoru, je to nepochopiteľné nezvládnutie krízovej situácie. Možné je aj to, že to nahrávali v prvých minútach incidentu, kým učiteľka šla zavolať pomoc, (z úcty k obeti som nemala záujem sledovať to video), ale aj vtedy by bolo oveľa vhodnejšie ostať v triede a poslať do riaditeľne alebo zborovne nejaké zodpovednejšie dieťa. V prípade, že tam boli deti samé dlhú dobu, nejde len o toho jedného chlapca, ale aj o bezpečnosť celej triedy, keďže zjavne to bola miestnosť odkiaľ bolo jednoduché sa na tú strechu dostať a ktokoľvek mohol chlapca nasledovať.
@liusa82 Nuž, už len podla vyjadrovania nie som tvoja cieľovka, ale nejako sa s tým snáď dokážem vysporiadať.
absolutne dlhodobo nezvladnuta situacia zo strany skoly
tam odoslo vicero deti kvolinsikane a este skola podava TO
vypovede mali dat 😡
@simca06022011 ved jasne ze su ale si myslim ze skor medzi sebou nez sa pustat do chalanov … aspon ja si nic take neviem predstavit a este takyto pekny? on podla mna mal byt triedny alfa samec a nie sikanovany babami
@vevesh presne, podla mna ziadne osvetove rodicka nepomozu, aj tak nemozu konkretnych akterov oznacti alebo povedat kto co... jedine co by pomohlo je davat rodicom vediet, volat ich, komunikovat. tak obet ako aj sikanatora. To sa nedeje aj ked to zistia. Pokym rodic sam nepride na to, co je vo veci, nejak.. pripadne ako ja, dozvedela som sa od inej maminy, ktorej dakujem lebo na plnu hubu povedala na rodicku co sa v triede deje a uz tym padom sa nedalo nic ututlat...mna napr. do teraz, nikto nekontaktoval, ani dceru.. ci jej to nebodaj nejak neublizilo. Len ona ma taku splachovaciu povahu na vonok, cize len ja som chodila ako detektiv okolo nej dlhsiu dobu, predtym ako to "prasklo".... a ine deti mali problem aj cely prvy stupen.. vraj.
akter hlavny bol skryty, rodicia prestali aj do skoly chodit medzi rodicov (a to inak vo viacerych pripadch tak bolo, ze ak niektori boli pochyteni do seba, tak rodic prost esa neukazal dlhodobo ani na rodicku ani nikde na akciach)... tak tolko k tomu..
@hendikep tak ja mam ine skusenosti, najskor si zacnu z frajeriny a posahanych hormonov dovolovat do chalanov. TI im nic nemozu, lebo ved dievca... Fakt som to xy krat videla... a pocula.. a zazila. Aj v skole to dcera ma, aj ked v nevinnej forme este, ze sa doberaju. Pretoze staci ze sa puberta niekedy v 7rocniku zalubila a nepochodila alebo sa zalubila a nechcela to dat najavo, tak to riesi takto... alebo bol slaby clanok a nechal si to, a vycitila to, aby bola zaujimava pred ostatnymi a super cool.
Inak ja som citala niekde, ze nemohli ho rodicia prelozit, lebo skola bola v inej dedine.. ako nehnevajte sa, keby sa toto dialo u nas tak ide aj do ineho mesta dcera, nie len dediny..
@simca06022011 a podla mna toto co je dnes je aj uplne iny charakter sikany … ja si pamatam na nasej strednej sme si doberali jedneho chalana ale on bol taky ten vecne usmiaty typ co si mu mohla hocico povedat a vzdy pribehol a tak nejak sme si z neho robili srandicky ale on si to tak nebral… ja som nemala problem ist s nim vlakom domov ( mali sme rovnaku cestu ) a vsetci to vedeli.. nebolo to ze teraz z frajeriny akoze to je pod moju uroven… proste neviem nebolo to nikdy nijak za ciarou , vzdy v ramci srandy a neviem si predstavit zeby on vysiel na strechu a my by sme ho burcovali nech skoci … proste ja si myslim ze oni mozno ani netusili co ma v hlave … proste neverim ze niekto kto veri ze by skocil zakrici “ skoc” .. neverim…
@hendikep ano ved tak to bolo, lenze ono sa to vie velmi vyhrotit, a ked mladej/mlademu chyba moralny kompas a este kt omu sa nedokaze ovladat, kontrolovat, tak su taketo situacie z toho... (myslim tym, huciace "frajerky" nevychovane...). My sme mali aj horsie, ale u nas sa to nepodporovalo, cize skoncilo to napr. ze vynadala nejaka chlanovi a potom ho obchadzala, nic take ze niekomu orbit zle a vyhladavat ho, vypisovat mu... to je dnesna doba.
Ja keby som si rpecitala ze mojej dcere, niekto napise co ona jemu v msg, tak to okamzite beriem a idem do skoly... a idem za rodicmi, nepomoze? urobim to co urobila u nas jedna matka, chytim tu flandru pod krk a uvidela by, a hned by prisli aj rodicia riesit jej ;) a o tom,ze by dcera dostala prikaz ju zablokovat vsade a nekomunikovat s nou ani nehovorim...
my by sme sa takto neburcovali, mali sme rozum... a vela deti ma aj teraz, su aj sikovne a pomahaju si.. len par individui sa snazi byt zaujimavych... mna by zaujimalo ako to teraz dievcina preziva...
Dnes si strasne dovoluju ludia, chyba ucta, respekt a slusne spravanie aj medzi dospelymi, nie to este detmi..
https://www1.pluska.sk/krimi/ozval-dalsi-zufaly...
vraj deti si to len vracaju... takto by to mal riesit kazdy rodic, ak nepochodi v skole hned. A PATRICNE to okamzite zverejnit, kldune aj medializovat.
@simca06022011 no ja by som to inak presne takto riesila… a hned ako by som sa to dozvedela ze nie spoliehat sa na skolu, na rodicov sikanatorky ( ved co sa od takych da cakat ked ju takto vychovali co? ) proste by som si dievca niekde odchytila a povedala jej tak ze by sa na dceru uz ani nepozrela … akoze podla mna toto jedine pomoze.. spolahnut sa samu na seba a nie cakat na zazrak ze skola vyriesi … alebo nebodaj ze rodicia ju “ ukaznia “ … a je mi jedno ci by sa rozrevala a niekomu pozalovala … kludne by som svoje chovanie vysvetlila aj pred celou skolou 😹
@hendikep To, čo spomínaš, že ste niekoho podpichovali nemusí byť vôbec ďaleko od šikany. Totiž spôsobov ako vznikne šikana a ako je možné ju zastaviť je viac. Na začiatku môže byť práve len to doberanie si niekoho. Ak také dieťa/dospelý je typ, že si vie spraviť srandu sám zo seba, neberie všetko smrteľne vážne, tak si ho po úvodnom doberaní ostatní môžu veľmi obľúbiť. Ak sa ale taký človek v úplne rovnakej situácii uzavrie, nechá so sebou zametať a trpí v kúte, ostatní si povedia, že je divný a posmešky sa začnú stupňovať a začne sa do nich zapájať viac detí. Neviem, či schopnosť odzbrojiť takto posmievača je niečo, čo sa dá naučiť, alebo to človek musí mať v sebe.
Iný spôsob síce nezaručuje, že dieťa sa stane obľúbené, ale aspoň nebude obeťou šikany - to je vtedy, keď sa šikana aktivne zastaví hneď v začiatku - keď sa obeť fyzicky alebo verbálne dokáže brániť, útočník sa zvyčajne stiahne a nájde si ľahšiu obeť. Tu je priestor, ako brániť šikane aj medzi spolužiakmi, učiteľmi a rodicmi, pretože to v zárodku dokáže zastaviť nie len obeť. Stačí, aby dvaja-traja spolužiaci vstali a povedali, že to agresor nemá preháňať - v tom momente sa na ich stranu postavia ďalší a na stranu agresora sa ich postaví minimum, pretože reálne väčšina deciek vie, že šikana nie je v poriadku. Ak sa nepostaví nik, tie isté decká sa začnú po jednom pridávať k agresorovi, lebo pudovo ich to proste ťahá k davu a k silnejšiemu. Rovnako ako dobrý učiteľ spozoruje šikanu v zárodku, keď je to otázkou len jedného- dvoch šikanátorov, dokáže tým nerozhodnutým prehovoriť do duše. A rovnako môže zasiahnuť rodič - ten je možno najúčinnejší smerom k agresorovi a jeho rodičom, ktorých môže odradiť tým, že svoje dieťa si bude brániť.
@maciatkolulu Ale má pravdu, na 1. stupni chodia ešte aj babky, na druhom stupni ledva polka triedy. Kamoška, keď chcela niečo riešiť pre triednu, učiteľov, tak sa jej ozvalo 6 rodičov. Ten záujem klesá, detí sú samostatné, rodičia už ten záujem nemajú riešiť vzťahy, stačia aké také známky, čo im pípnu v Edu. Ja som triedny dôverník a keď sme mali schôdzu s riaditeľkou bolo nás tam 7 (škola má 9. ročníkov po 2 triedy). A potom sa čudujeme, že detí v dnešnej dobe si ani nevedia úlohy poslať. Sú triedy, ktoré sú výnimku, ale škola sa môže aj pokrájať, keď rodičia nemajú záujem.
@anna_anicka83 dve veľké deti mám a vždy bola skoro 100per účasť. Tak asi záleží od školy.... teraz je to tiež tak. Buď majú rodičia záujem,alebo nie. S tým sa nepohne. A pochybujem ,že rodič,čo má decko ,ktoré sa nevie vypratať do kože ,sa ide roztrhať od chuti riešiť v škole... takže je to fakt na veľké H...
@vevesh Oni poslali linky ako prevenciu proti šikane, nie ako riešenie už vzniknutej šikany. Podľa mňa je to už celé prekrútené a dofabulované. Aspoň tak som to ja pochopila, že to mala byť osveta v rámci projektu, do ktorého bola škola zapojená. Pokiaľ malo byť poslanie linku do mailu rodičom, ktorých dieťa šikanuje spolužiaka, tak to, samozrejme, je blbosť. Ale podľa mňa to tak nebolo.
My sme šikanu v školách, kde som učila riešili vždy pohovorom s rodičmi, no veľmi to záležalo od toho, či sa ozval rodič šikanovaného. Toto mňa štvalo najviac. Lebo boli decká, ktoré nemali za sebou rodiča, ktorý by sa o nich zaujímal.
Mala som taký prípad chalana, ktorého otec vysúdil od matky a hodil ho na krk senilnej babke, ktorá bola rada, že zvláda vo svojom veku základné úkony v domácnosti. Tohto chalana dokonca šikanoval pedagóg a správal sa k nemu hrubo, on mi to povedal a ja som to išla riešiť s vedením školy. Vedenie mi povedalo, že sa to bude riešiť až keď sa ozvú jeho rodičia. A dobre sme všetci vedeli, že sa neozvú. Lebo vedenie škôl je vždy také, vždy bude tutlať a chrániť povesť školy, nebude sa kajať. Aj mne bolo naznačené, že mám prestať otravovať s "nepodstatnými vecami". Počakala som do konca školského roka a odišla som odtiaľ.
Rodičia sú tu podstatní, majú za svoje dieťa bojovať, keď vedia, že sa niečo s ním deje. Keby mne niekto šikanuje moje decko v škole alebo vidím, že je s ním niečo v neporiadku, tak som ako osina v zadku a radím to aj všetkým rodičom naokolo.
Máme suseda, ktorý riešil v škole šikanu dcéry hneď prvé dva týždne ako nastúpila do prvého ročníka ZŠ. Bol dvakrát v škole na pohovor, nič sa nevyriešilo, lebo s chalanom, ktorý šikanoval a ani s jeho rodičmi, ktorí mali obaja IQ ako hojdací kôň sa nariešiť nič nedalo. A vieš čo ten sused skonštatoval, keď mu došla energia riešiť tento problém? "Dcéra si musí na to zvyknúť".
Moja sestra tiež riešila šikanu, keď bol jej syn malý, ale tá škola, kde chodí k tomu aj adekvátne pristupovala, majú tam dve špeciálne pedagogičky, dve psychologičky, všetci sa to snažili vyriešiť. A hádaj čo? Aj s tým najlepším prístupom to nevyriešili. Jednoducho sa to decko samé uvedomilo a synovcovi sa ospravedlnilo, ale trvalo to dlho-predlho.
Ale zdravotné zmeny ohľadom ich syna naozaj mali hlásiť, však si predstav, že si ako učiteľka v škole s deckom o ktoré sa máš postarať, spoluvychovávať a rodič ti nepovie, že trpí napr. depresiou.
Ja nechcem tú školu zastávať, ale ja sama viem ako to bolo, keď som ja učila, ja som sa chodila sťažovať, ale vždy som narazila na vyjadrenia typu "však on si aj sám môže za to, že mu nadávajú..." a ja bez vedomia vedenia školy nemôžem riešiť šikanovanie v triede s rodičmi, s pohovorom vždy musel súhlasiť riaditeľ. Na tomto sa to vždy zaseklo alebo na tom, že rodičia sa vôbec o svoje decko nezaujímali a že ho niekto šikanuje si často anii nevšimli.
Ale zdôrazňujem - ja som učila na stredných školách takže išlo o študentov vo veku 15-19 rokov a rodičia mali často pocit, že by si už mali riešiť takéto veci sami medzi sebou, čo bol veľakrát omyl.
@maciatkolulu Určite záleží aj od školy. Tak niektorí chcú riešiť, ale štýlom, že to nie je pravda. Rodičia týchto detí to tiež nazvu len konfliktom, detskými hrami, snahou zaujať alebo obvinia šikanovaného. Presne ako to vo vyhlásení uviedla táto škola. Alibisticky sa skryli za záznamy, pričom z praxe rodič s učiteľom rieši veľa vecí osobne, pretože sú to vecí citlivé. Určite sa z každého stretnutia nespisuje záznam, nedáva hneď oficiálny podnet. Ja ako učiteľ som riešila veľa vecí, známky, choroby, poruchy, správanie, podnety na šikanu a nikdy sme o tom záznam nerobili. Až keď už nebolo v mojej moci problém vyriešiť a išla som za riaditeľom.
dnes dalsi pripad v bratislave nastastie sa ho podarilo zastavit
tiez riaditelka utulava sikanu
@scorpionflower1 toto je v celom systeme spoločnosti, že človek sa pravdy nedovola.Funguje to na všetkych urovniach..Deti sa odmalička vychovavaju, ze maju byt mile, dobre, čestné, spravodlivé..a nastane kruta realita život ich prefacka z každej strany
Strati iluzie, to je jedno, či u doktora, na urade alebo miekde.Koĺko % ludi dosiahlo satisfakciu, ked im bolo ukrivdené ..
No potom aj ludia zatvrdnu, stanu sa zlí, lebo vedia, že dobrotou ziskaju akurat to, že ich niekto obabre
A taki citlivi, čo to nezvladnu, si to hodia
No ale ako deti na drsny svet pripraviš?
Stalo sa v historii, že agresor olutoval a ospravedlnil sa obeti? Ako v tom filme Hrači so smrtou, kde Kevin Bacon sa dal uspať, potom mal nejake nočne mory a vízie, až sa išiel ospravedlnit černoške, že ju šikanoval na zakladnej škole..
Môžem dať skúsenosť z rakúskej základnej školy, prvý ročník ,decko fakt známej,veľmi bohatej rodiny...malému nadával, nejako ho stuchal,ešte s jednym,hneď som písala učiteľke,že dieťa mi odmieta ísť do školy. Ešte v ten deň,kontaktovala rodičov,ktorí prišli predpokladám,že do družiny aj po syna a hneď za učiteľkou,na druhý deň sa malému ospravedlnil dotyčný a viac s ním problém nebol. Takže záleží od učiteľa,rodičov....na oboch stranách. Proste treba OKAMZITE riešiť a priamo a nebáť sa. Ono ak sú rodičia trošku niekde inde,žiaľ ,nič sa s tým nedá robiť. Sprostosť je neliecitelna. Vtedy pomáha iba presun na inú školu. A žiaľ pre mňa neexistuje výhovorka,že do inej dediny a tak,sama denne vozím dieťa do vyše 20km inej obce. A to mám školu 500m od domu. A po ceste aspoň 4 ďalšie,bližšie. Ale proste chceli sme túto.... je to desivé,čo sa stalo,desivé. Neobvinujem rodičov,ale...... s dieťaťom treba komunikovať,aj keď verím,že nie vždy sa to s pubertakom dá,tobôž,keď matka bola pravdepodobne dlhodobejšie sama,keď otec pracoval mimo. Bože,hrozne niečo....
Rodičia nebohého Romana sa spustili v utorok 28. novembra petíciu za odvolanie riaditeľa základnej školy v Parchovanoch. "My ako rodičia tragicky zosnulého Romanka Michalika apelujeme, prosíme, vyzývame občanov Parchovian, ale aj občanov Slovenskej Republiky, aby podporili odvolanie a zrušenie akreditácie riaditeľa ZŠ v Parchovanoch," uvádza sa v petícii.
Dávajú mu za vinu to, že dlhodobo toleroval šikanu na škole. Tvrdia, že na ich podnety vôbec nereagoval. "Škola ako štátna inštitúcia, do ktorej každý deň zverujeme naše deti, má chrániť deti pred akýmikoľvek útokmi nielen zo strany spolužiakov, ale aj pedagógov. Riaditeľ školy odmieta prijať zodpovednosť za šikanu, ktorú systematicky zatajuje už roky," píše sa v petícii.
Veľa stretnutí rodičov so zástupcami školy skončilo podľa ich slov tak, že mama odchádzala domov s plačom a učitelia nič neriešili. "Škola vydala na svojom portáli stanovisko, v ktorom popiera šikanu, avšak toto sa nezakladá na pravde. Po nedávnom tragickom úmrtí nášho synčeka Romanka sa začínajú, aj keď inkognito, dostávať na verejnosť výpovede bývalých žiakov ZŠ Parchovany, ktorí vyvracajú tvrdenie riaditeľa ZŠ," tvrdia rodičia v petícii. V deň, keď si Roman siahol na život, povedal rodičom, že to už v škole nezvláda.
@mandevilla
Super, držím im palce, nech sa dovolajú spravodlivosti. Kto nevie zodpovedne vykonávať svoju prácu, nech odstúpi. Riaditeľ je totálne nekompetentný a neschopný , len darmo berie plat a drží miesto niekomu slušnému a zodpovednému. Je niekde petícia aj na nete?
@mandevilla ja ju tiež podpišem, volako sa mi nepači postoj celej školy k danej zaležitosti, že prisne bude potrestany, kto to natočil a dal na sieť? Toto trapi najviac v selej situacii riaditela?
Potom nechce zverejnit, či boli zapisy o šikane v zmysle ochrany osobnych udajov - asi svojich myslel a svojho mena, rodičia boli na vine a učitelia nevinni - už dava trestne oznamenia za ich ohovaranie...No tento riaditeĺ jeden hnus
V listoch, ktoré sme dostali do redakcie denníka Plus JEDEN DEŇ, nebohý Roman píše, že nechcel odísť bez rozlúčky. V úvode začal tým, ako sa volá a kde býva. „Pokiaľ toto niekto číta, už som asi spáchal samovraždu alebo som sa o to aspoň pokúsil,“ začal. List si napísal do poznámok v telefóne, má niekoľko tisíc slov. Rodina sa zatiaľ k telefónu nedostala, stále ho má polícia, ktorá ho analyzuje. Z pochopiteľných dôvodov nebudeme zverejňovať celý obsah Romanovho odkazu.
Pokiaľ toto niekto číta, už som asi spáchal samovraždu alebo som sa o to aspoň pokúsil,“ začal. ..
@e_lienka neviem zatial, kde je tá petícia. Ak nájdem, dam sem.
@mandevilla tam niečo muselo byt zle, lebo ked sa učil na same jednotky, chodil na sutaže reprezentovat školu čiže bol prvy v triede a chcel byt modelom, čiže asi musel čo sa vyzoru nejake naroky splňat a bol chlap a dokazala ho rozhodiť jedna škulava rozkysnuta buchta. Ake on mal sebavedomie?
On bol na spoločenskom rebričku v triede čo sa znamok tyka na prvom.mieste a jedna kvargla ho pripravi o život, tak že sa citi ako najväčši odpad???
Ona by sa mala citit ako odpad
Bol veriaci..
Tak kde sa stala chyba?
Namiesto, aby ju chytil pod krk a dal na papuĺu, radšej planoval smrt
On mal extremne nizke sebavedomie na sračky, ked si kriticky nevedel rozlišiť, kto je kto a kto kam patrí
@hendikep : Áno, máš pravdu, ale sú aj rodičia, čo ti nakoniec povedia, že prečo si ich dieťaťu niečo povedala a to bez ich prítomnosti a ako ste si to mohli dovoliť ....?
@sandra19860 ved nech si povedia, potom im poviem, ze preto si to mozem dovolit, lebo oni to viditelne nezvladaju/nerobia/atd (vyraz podla toho aki arogantni by boli)

@valeria_h vôbec mi nevadí že si to aj teraz prečíta ale to je jeden z nickov teda žien ktoré tu ozaj na mk neznášam.To napíšem verejne aj sem .Ked vidím že zase ide v diskusii ten jej dlhý štos žvástov až prevrátim očami.Múdra je ako šalamúnová riť.Chcela by som vidieť, čo by ona spravila keby jej nejaká romka aby nebola urazená niečo povie a doberá si ju.Ani ústa by nevedela otvoriť tipujem a romka by ju spráskala ako žito..ked ich tu tak obhajuje.