Video zo šikany na škole šokovalo rodičov
Väčšinou sa ma takto tragédie nedotknú, ale videla som video z aktuálne riešenej šikany na škole kedy chlapec skočil zo strechy a som tak strašne rozhodená!!! Zhnusená, nahnevaná z časti aj zúfalá keď si predstavím, že sa toto môže diať v budúcnosti môjmu dieťaťu a je mi to strašne ľúto za tých rodičov.. keď tam počujem kričať vo videu tie deti ako naňho kričia dvíha sa mi žalúdok, poznám sa a viem, že v iných prípadoch by som obraňovala deti, že sú odrazom rodičov a podobne, nikdy neprajem nikomu nič zlé a snažím sa vždy pochopiť “obe strany”, ale v tomto prípade by som ich chcela vidieť a prefackať aj ich aj ich rodičov a aby niesli následky a trápilo ich svedomie DO KONCA ŽIVOTA
Len toľko k môjmu výlevu, ale prišlo mi vhodne sa vypísať sem - väčšinou tu sme rodičia a berieme takéto veci inak
Správa je rozdelená na odseky označené názvami Mama, Otec, Pre oboch rodičov, Pre sestru Nikolu, Riaditeľ ZŠ Parchovany, Pre celú deviatu triedu. Ďalšie odseky sú určené pre jeho kamarátov, ktorých mal aj v Česku.
Vzhľadom na citlivosť obsahu určenom najmä spolužiakom v triede, v ktorej mal Roman zažívať podľa rodičov dlhoročné šikanovanie prevažne zo strany konkrétnych spolužiačok, aj riaditeľovi školy, tieto pasáže zverejníme až po konzultácii s odborníkmi z odvetvia psychológie, keďže čo sa týka Romanových spolužiakov, stále ide o mladistvé osoby. Poslednú správu pre všetkých končí odsekom Zver. Na koniec desaťstranového listu na rozlúčku chlapec napísal všetky mailové adresy, ktoré používal, aj s heslami pre ich otvorenie. Opísal podrobný postup, ako sa rodičia dostanú do jeho počítača, napísal PIN k svojmu PC a podobne.
@mandevilla toto tak neuveritelne lame srdce 🤧😭💔
@mandevilla to je sila toto
Je to veľmi ťažké to aj čítať..
Hrozné, chudák chlapec, je mi ľúto, čo je dnes za ľudí na svete, že sa nik nenašiel, kto by mu pomohol 😥 Bohužiaľ, silným sa nikto nepostaví, aby sa nedostali do pozície obete.
Postupne začal pritvrdzovať
Okrem odkazu sestre či kamarátom, sa pustil Roman aj do riaditeľa školy v Parchovanoch. Servítku si pred ústa rozhodne nedal. „Roman odkazuje z hrobu, že si úplný č***k vy***aný a nemal by si byť riaditeľ, ale upratovačka. Ale fakt mu to dakto povedzte, prosím. Skapal som, čo mi spraví? Dá mi poznámku? Každopádne, pán riaditeľ, ste fajn týpek, ale väčšinou ste ko**t, takže pre mňa ste ko**t, majte sa, môžete už oslavovať, že nedôjdem do školy. Dúfam, že sa vám dobre zoškrabujem z betónu.“ Riaditeľa školy, ktorý je opäť na svojej stoličke, sme viackrát oslovili, no otázky permanentne ignoruje.
V liste deviatak tiež pripomenul, že okrem dvoch spolužiačok neznášal dievčatá v triede. „Ste strašné harpie,“ napísal o nich. „Mentálne ste ma absolútne zdeptali za ten čas, čo sa poznáme, a boli ste veľkou časťou toho, čo ma zničilo ako človeka celého,“ dodal na margo dievčat.
@mandevilla vieš čo, keď už to takto napisal, mal tresknuť dverami a preradit sa na inu školu..reprezentoval školu, lahko by sa inde uchytil...za našich čias jednotkari mali taku protekciu akože, šikanu by si k nim nikto nemohol dovolit..samozrejme, že si ich spolužiaci doťahovali, že bifloš atd, ale v ramci srandy..toto si ani neviem predstavit..
no neviem čo si mám o tom myslieť všetkom.Smutné aj hrozné to je to zároveň.Ale podla mňa nebol úplne v poriadku ked sa zabil.Asi mu ani terapia ani lieky riadne nezaberali.Vela deciek šikanujú v škole a keby sa má každý zabíjať tak tu už pomaličky nikto nie je na svete.A za dalšie, ako zverejnili tento list tak v ňom frajer. Nadávky za nadávkami ale obrániť sa nevedel a do očí toto povedať aj spolužiakom alebo pánovi riaditelovi.Dosť som na to všetko zmenila názor po tomto liste.Samozrejme, ak aj to nesfalšovali nejako lebo dnes by som neverila ani tomu len aby bola senzácia
@liusa82 do oči im to povedať mohol, ale keď ho raz šikanovali, tak tie dievčatá by len pritvrdili. Ak chlapec toto znášal dlhodobo, nie je o čom. Veď si len daj do kontextu čo dokázali tie dievčatá kričať keď stál na streche? A to ich všetci počuli všetci, ba dokonca boli tam chlapcovi rodičia a ony toto dokázali kričať a ešte aj v tak krízovej situácii? Čo myslis, kde také školáčky dokázali zájsť v dennom školskom živote za celé roky? Zjavne o šikane a jej dopade na psychiku nemáš ani poňatia 🙏.
Sú ľudia (uvádzaných je 20 % spoločnosti), ktorí sú skrátka hypercitliví, veľmi vnímaví. Ak majú na to nejakÿ konflikt doma, ľahko sa stanú objektom agresorov. Agresor vycíti svoju obeť na prvý pohľad a tak skúsi a potom to už ide a agresor používa rafinovanejšie a rafinovanejšie taktiky. Koľkokrát je agresor tak vychcaný, že by nik neveril že niekomu ubližuje. Z mojich skúsenosti sú to buď deti, ktoré vidia násilie (slovné, fyzické) doma a často aj deti z bohatých rodín, kde si rodičia zamieňajú pozornosť a lásku voči dieťaťu za peniaze. Tie deti sú potom tak frustrované, že si to vybíjajú v škole na “oslabených” spolužiakoch. Veľa robí aj ignoracia učiteľov, ktorí síce vidía že je v triede vážny problém, ale z triedy rýchlo po hodine utekajú, aby mali svoj pokoj. Tiež nehostinné školské prostredie v ktorom deti trávia veľa času.
@liusa82 samemu a proti ucitelom sa brani tazko. Kto to nezazil, nema ponatia- sadnu si na teba ucitelia a zacnu ta aj oni zosmiesnovat, psychicky ta este viac dotlacia- viac ucenia, viac uloh, posmieskami a narazkami nahravaju agresorom- vsak aj ucitel je na ich strane a toto nie je lahke ustat (zazila som, viem o com hovorim). Ja napriklad nechapem, ako tento riaditel moze este stale byt na svojom poste po vsetkom a hlavne po tomto...🤐🤐🤐🤐🤐🤐ale tak na slovensku sa asi netreba cudovat, staci sa pozriet do politiky...
Pokračovanie dokumentu o tragédii v Parchovanoch.
@mandevilla strašné, chlapca je veľká škoda. Bývalá školskä inšpektorka vo videu krásne povedala podstatu veci, keď označila reakciu školy na tragédiu za úplne mimo. Čo škola bezprostredne po udallsti riešila…. Namieto toho, aby vyjadrili zhrozenie čo sa stalo, a nad tým aké sú vzťahy medzi žiakmi v ich škole, sa odvolávali na nejaký školský poriadok a smernice. Myslím si, že v škole bude viac takýchto problémov a učiteľský zbo na čele s riaditeľom, bude asi ten hlavný jeden od ktorého sa odvíja potom celková klíma v škole a vzťahy žiakov ako aj pracovníkov v nej.
Este som sem zabudla dať dokument číslo 2.
@mandevilla ano, čítala som zvrat v pripade, spolužiačka spoluvinna, ale ešte prebieha vyšetrovanie, neverim, veľmi v spravodlivosť, ak sa prokurátor nevzda dobre by bolo 👏
@karolinakr
@mandevilla baby, to je ta dievcina z videa, co kricala: "roman, ty curak, vsak skoc" ? Nie som na sk, tak netusim....
Vy si hlavne všímajte svoje deti.
Prvé kde začína malý sikanizator vystrkovat rozky, je uz v skolke, ked druhým vraví, "TY SA S NAMI NEBUDES HRAŤ"...
A hlavne je tu mnoho matiek aj s pomedzi vas, ktore mate doma deti, bez akéhokoľvek sociálneho cítenia z druhými..
A taky spratek, potom dokáže hocico.
Takze v prvom rade, si každá porieste vlastne deti, a nehovorte o druhych.
A ano aj ja mam po riešené.
Najľahšie je kydat na deti druhych, a nepozrie sa pravde do očí, ze aj vy niektoréate doma drzé, bezcitne deti... Takze vždy treba začať od seba.
A uz len podľa vašich komentárov, v iných diskusiách, ľahko sa dá vyčítať, v akom prostredí vychovávateľ vlastne deti....
Nekonkretizujm, každá sa ma zamyslieť sama nad sebou. A ta co si povie, ze sa nemusí, presne ta by sa mala.
@vevesh ja by som povedala, že hej

https://www.noviny.sk/slovensko/885924-roman-kt...