icon

Viete aké máte IQ?

anielinka
4. feb 2014

Chcela by som sa podelit o moje skusenosti.Mne namerali IQ 125 ,cize v celku som spokojna,kedze priemerne IQ na Slovensku je okolo 95.

Strana
z5
ivka225
1. máj 2014

@kaktusik007 Vieš teda o serióznom výskume, ktorý by dokazoval negatívnu koreláciu nedzi IQ a EQ? Ak áno, kde sa o ňom dá dozvedieť viac?

kaktusik007
1. máj 2014

@ivka225 viem len aky vyskyt ludi je v Mense, ci tu alebo v cechach - a ze tam emocialny jedinci su fakt rarita.

zabka88
2. máj 2014

@kaktusik007 zaujímavý postreh 🙂 ja osobne však nezastám názor že ravenové matrice sú optimálny nástroj pre meranie IQ, aj keď je pravda že má výhodu v tom že ho neovplyvňuje miera dosiahnutého vzdelania.., avšak osobne mám skúsenosť že práve vďaka nezohľadňovaniu týchto "iných" aspektov sa môžu výsledky rôznych IQ testov odlišovať a to až do výšky +/- 20 b (môj prípad) možno v niektorých prípadoch aj viac, čo je už dosť výrazný rozdiel.

kaktusik007
2. máj 2014

@zabka88 ano - ale tu nejde ani tak o to cislo, co ten test nameria, ako o to, v ktorom rozsahu gaussovej krivky s vysledkom si - v kolkych %. A to proste ravenove matrice maju fakt dobre nakalibrovane - boli robene na naozaj tisickach ludi... A proste mensa ako taka musi mat zrovna test, kde nie je dolezite tvoje vzdelanie - a takychto testov zas az tak vela nie je... Akoze mensa international doporucuje par testov, ktore toto vsetko splnaju, raven je iba jednym z nich... Neviem ako mensa sr, ale v cechach testuju uz inymi testami... Viem len, ze na slovensku bol problem s cenou tych testov -- ravena raz kupis a vlastne mas, tie ostatne viem ze sa platia priebezne -- zase ale sa aj priebezne vysledky aktualizuju (cize menia sa tam tie %) kdezto raven pracuje s niekolko desatrocim starymi vysledkami (co podla mna aj moze sposobit ten rozdiel u teba, kedze podla mna spolocnost napreduje a tak u ravena viacerym vyjde ze su v 2%, hoci to nemusi byt... ale to je iba moj osobny nazor.

co sa tyka bodov, ze + - 20 --- to je velky rozdiel... Ale bezne je, ze sa ti vysledok hybe okolo 5% v zavislosti na tom, ako sa vyspis - a to doslova. Cize ak ma niekto namerane IQ 140, vlastne sa hybe asi v pasme 133 - 147. Pri tzv. "hraniciacej hodnote vstupu do mensy" IQ 130 je to pasmo od 124 -- co vlastne takyto clovek ani nema v mense co hladat....

ono aj tak cele to testovanie je o nicom.... ale zase - kopec ludom vdaka tomu docvakne, preco 95% ludom zo svojho okolia absolutne nerozumie a nechape ich 😀

zabka88
2. máj 2014

@kaktusik007 Kaktusik, ja som robila testy do Mensy už veľmi dávno, ledva som dosiahla minimálnu vekovú hranicu, myslím 16 či 17 rokov som mala, robila som ich na Slovensku a bol to test čisto o tých maticiach, čo musím povedať mi dosť vyhovovalo aj výsledok tomu zodpovedal.. ale počas nasledujúcich rokov som absolvovala aj ďalšie "kombinované" testy, kde boli zohľadnené aj atribúty ako slovná zásoba, krátkodobá pamäť, výpočty z hlavy a podobne a tam sa mi už také pekné výsledky nepodarilo dosiahnuť, ale zas pre život mi to prišli relevantnejšie ukazovateľe ako tie matice.. Ale ako píšeš, určite je to aj o tom ako sa vyspíš a myslím že aj o istom plynutí času, osobnosť predsa len vyzrieva...

ivka225
2. máj 2014

@kaktusik007 Asi viem, čo máš na mysli, ale chápeš, že ak máš ty taký pocit, tak to ešte nie je spoľahlivý dôkaz. Ja mám zasa pocit (a tiež to ale nemám spoľahlivo podložené), že to, čo sa často označuje za emočnú alebo citovú alebo takú nejakú inteligenciu, je pri chýbajúcej racionalite často iba do ružového papieriku zabalená naivita a hlúposť.

kaktusik007
2. máj 2014

@ivka225 😀 😀 😀 😀 pekne povedane.

Strana
z5