Vojna na Ukrajine: Znepokojenie rodičov o Európu?
Maminky ako vy vnímate vojnu za rohom a pripadne riziko o tom, že by mohol konflikt sa presunúť ďalej do Európy?
@chodec15 takychto rodin su na Slovensku stovky. Bohuzial, ruska masirka ide vo velkom a kvoli tomu este stale mnohi Slovaci veria na nejaku vseslovansku vzajomnost a na to, ze ved Rusi su nasi bratia a nikdy by nam neublizili. Nedokazem pochopit tu naivitu tych ludi, ktori v toto veria. Staci sa obzriet do nie tak davnej minulosti, ako sa k nam Rusi spravali.
Ja som ako male dieta milovala pocuvat vojnove historky mojich starych rodicov. Dedo toho zazil dost za zivot, mal precestovane Ceskoslovensko, aj ZSSR, odrobil si aj nieco v Jachymove. Najviac mi utkvelo v pamati to, ako mi dedo rozpraval, ze nikdy, nikdy nemam verit rusovi. Ze su to hovada smradlave spinave. Vzdy sme z toho mali srandu, ze pouzival taketo slova (u nas sa takto doma nehovorilo bezne). Az casom, ked som uz bola starsia a chapala som vsetky suvislosti, tak ma ta sranda presla. A historia sa znovu opakuje a znovu kopu slovakov veri v batusku. Skoda, ze ta generacia ludi, ktora toto zverstvo zazila, uz vymiera/vymrela.
@diewcatqoo Za toto vo veľkej miere môže cenzúra za socializmu, ale že ešte ani dnes, v dobe internetu, si nedokážu ľudia nájsť informácie svedčí o ich intelekte... konšpirátori tu kvákajú o tom, ako sú dnes úbožiaci neslobodní, ale o tom, koľko ľudí bolo odvlečených do gulagov, alebo "len" do uránových baní, ani netušia. Dookola melú, ako nás bratia Rusi na rozdiel od Američanov nebombardovali, lebo o bombardovaní Nitry alebo Prešova zjavne nepočuli. Ako nás EÚ vykorisťuje, lebo o tom, čo a ako budeme vyrábať už nerozhodujú Rusi, ale my. Ako sme pod čižmou NATO, lebo v NATO máme rovnako silné hlasovacie právo ako Američania a sme tam na rozdiel od Varšavskej zmluvy dobrovoľne, atď. atď.
@annm81 generacii mojich rodicov sa az tak nedivim - ti boli cely zivot vychovavani tak, ze len maticka rus je ten spravny narod a vsetko zapadne je zle - tak budis. Ale ze takto uvazuju aj mladi ludia... dnes, v dobe, ked si mozes najst behom sekundy informaciu. Ked nemusis chodit do kniznice a hladat tam knihy o historii, ale staci spravit par klikov a mozes sa dozvediet o tom, ake zverstva rusi robili v minulosti nielen inym narodom, ale aj vlastnym ludom. Nie su to ziadne historky typu jedna babka povedala, ale naozajstne fakty.. skoda, ze ti mladi ludia, ktori su takto nastaveni, si namiesto naozajstnych zdrojov radsej pozru nejake video proruskeho magora a potom opakuju vsetko, co tam pocuju. Je jedno, ze vacsina tych ludi vo videach jednou vetou popiera druhu.. ale pouzivaju slova, ktorym luza rozumie a s ktorou sa rychlo stotozni.
@annm81 no presne , všetky tieto inštitúcie boli dobrovoľné. A dobrovoľne to odsúhlasili aj práve tí, ktorí komunizmus zažili na vlastnej koží a teda ak by to bol taký raj na zemi, asi by to nerobili. A teraz ich deti a vnúčatá sa tvária, akokeby nás tam niekto nútil byť. No ved nech sa už konečne zoberú a idú bývať aspoň na rok do toho Ruska.
@diewcatqoo absentuje nie ze kritické myslenie, ale myslenie ako také. Dáš jednoduchú otázku, na ktorú má študent SŠ nájsť odpoveď v texte ( uz ani nie vedieť) a on nevie kde je sever. Odpoveď je v 3 riadkoch a on sa nevie vymotať. Napise takú blbinu, že pre istotu dávam kontrolovať otázky aj kolegyni, či ja nie som už mimo. Ale 50% pochopí, takže asi to nie je úplne zle položená otázka. Takého zblbneš jedna radosť.
@adrianap83 ano, bohuzial, je to smutne. Mnohym mladym ludom chyba kriticke a analyticke myslenie a nevedia citat s porozumenim. Od takych sa naozaj nedaju cakat zazraky, ti nebudu mat nikdy kapacitu, aby pochopili nejake sirsie suvislosti. Skoda, ze to so slovenskym skolstvom ide takto do kytek. Vid to nedavne zverejnenie vysledkov testovania Pisa :-/
@diewcatqoo a tu hneď vedľa téma o zrušení DÚ 🤣 nech už len kukaju všetci doma do mobilu a mat pokoj. To naozaj už skončíme ako nárazníková zóna, lebo čo už s takými.....
Rukami mi prechádza veľa mladých Ukrajincov, ktorí chcú získať povolenie pre pobyt u nás, pri otázke, prečo nebojujú sa potmehúdsky usmejú, že aká vojna, že to len biznis, píšem len to čo vidím a počujem, k vojne sa nevyjadrujem.
@pikuskax76 Kde konkretne?
@pikuskax76 no áno, vojna je biznis, vždy bola, od staroveku. Alé žiť chcú tu, v mieri.
@pikuskax76 https://blog.sme.sk/rebro/politika/pan-fico-mam...
V diskusii nájdeš ponuku aj pre bežných občanov, tak smelo sa prihlás, aby si sa sama osobne presvedčila o tom, čo ani Rusi nepopierajú.