icon

Vojna na Ukrajine: Znepokojenie rodičov o Európu?

veronika19895
25. jan 2024

Maminky ako vy vnímate vojnu za rohom a pripadne riziko o tom, že by mohol konflikt sa presunúť ďalej do Európy?

vevesh
27. jan 2024

@annm81 ano, niektori sa stazovali- problem je, ze nemci sa nezaujimaju o to, co sa deti ucia a tak staznosti isli z tabora cudzincov (= akceptujte kde ste, takto sa to uci). Jedine, co nemecki rodicia vytkli, bolo video o preoperaciach a gay vztahoch, na co nam bolo povedane, ze gay video bude z vyucovania pre dalsie rocniky odstranene a to druhe bude dalej sucastou osnovy....A ano, je to 70% znamky, dalsich 30% sa ucili enzymy+ cukry/tuky/bielkoviny+popis traviacej sustavy, ak to chces takto podrobne. A u nas su po reforme 90% Gemeinschaftsschulen (tie maju po 10-11tr.), Gymnasia zastresuju hlavne 11-13 triedu a speci vyucovanie v danskom jazyku.

carolynka
27. jan 2024

@number19 a co take zle sa stalo, ked si jej to musela vysvetlovat?

eva8
27. jan 2024

@number19 ano, knizky o prirodzenych zmenach v tele.
Akoze to mam chapat tak, ze tvojej stvorrocnej dcere pretlacaju zmenu pohlavia? Alebo sa len o tom pise teoreticky v tejto teme? Uz mam v tom chaos aj ja 🙂

Za seba mozem povedal to, ze na Sk sa citia zle nielen niektori "inpfarebni", ale aj niektori homosexuali. To ucenie 72 pohlavi by som vzala v krajnom pripade ako precvicenie pamate a logiky.
Keby v mojjej oblubenej relacii vystupoval chlap s mihalnicami a nechtami a vadilo by mi to, nepozerala by som ju. Ak by bol dovodom pretocenia programu jedine vyzor toho chlapa, , nepretocila by som kvoli 4 rocnemu dietatu a pozerala dalej. Vsak som jej uz vysvetlila, aj s tym, ze na vyzore nezalezi. Paci sa mu to, tak o.k. Ja davam doraz na spravanie, uztu k cloveku.

eva8
27. jan 2024

* uctu

cafelatte
Autor odpoveď zmazal
eva8
27. jan 2024

@vevesh tie videa preoperacie nesluzia skor odstrasujuco?

number19
27. jan 2024

@carolynka "a co take zle sa stalo, ked si jej to musela vysvetlovat?"
Na stastie sa nic zle nestalo. Vysvetlila som jej ze su chlapcekovia a dievcatka. A toto je akoby maskarny ples, takze maska.
Len neviem preco mam byt v takejto situacii kvoli nejakej minorite (ktorej potreby totalne tolerujem).
Momentalne je starsia, vytvara si svoj vlatny nazor na vela veci. Vo veku 4 rokov na to este nemala kapacitu...takze by to nemalo byt v telke.

vevesh
27. jan 2024

@adrianap83 ano, ze niektore vynimky maju skor menstruaciu- vsak to bolo aj pred 30 rokmi. Ze sa na zapade privelmi posuva hranica sexualneho styu je sice fakt, ale to suvisi s tym, ze tie deti maju sexualizaciu na tanieri- v televizore, v telefone (lebo niektorym je zavela dat rodicovsku zamku), v skole a rodicia a spolocnost nereaguje. Deti, ktore tomuto nie su vystavene, maju prah sexualizacie nad 15rokov, niektore az v 19tich (i ked tu menstruaciu maju niektore od 8 rokov). A toto viem porovnat, lebo sa v 2 takych kulturach pohybujem. A som dost proti tomuto trendu posuvat tu hranicu nizsie a nizsie- zachvilu tu budeme mat sexujuce 8 rocne deti a zmena pohlavia, ktora mala sluzit tym par vynimkam na normalny zivot, sa stane normou a uz len ceresnickou na torte pre rodicov...

carolynka
27. jan 2024

@dadis cely tento strach z genderu atd. mi znie ako nejaka fobia. tak ako ma niekto strach z vysky, arachnofobiu (strach z pavukov) tak maju strach Zo 72 pohlavi.

number19
27. jan 2024

@eva8 Prepla som program, lebo mi to vadilo kvoli dietatu, ja tych ludi vnimam ako odzrkalenie istej traumy, ale nevadia mi.
Mam/mala som zopar takych v pracovnom aj privatnom prostredi, ziaden problem.
Dieta ma narok na vyvoj v ramci svojho normalneho rozsahu...media by v tom nemali takto figurovat.

vevesh
27. jan 2024

@eva8 ako, co viem od deti, s ktorymi som sa rozpravala, bolo, ze oni na takuto temu neboli pripraveni (lebo v tomto veku boli mentalne este deti, sice hormony sa burili, ale skor slo o odvravanie a gulanie ocami a ziadne city ci akty k druhemu pohlaviu), mali absolutny chaos, co je vo vztahu dobre/zle, zacali o svojej orientacii pochybovat a ci je to vobec vecou citenia ci rozhodnutia atd- jednoducho po lopate, ucitelia vyrobili rodicom tikajucu bombu, hodili domov, aby vybuchla a na rieste, vysvetlujte a ked nahodou povies nieco, s cim nesuhlasis, si homofobny.... Naco to vobec riesia taketo veci? Spomenut 2-3 vetamu stacilo a ist dalej, a nie videa tu hentam, diskusie na 10 hodin....🤐🤐🤐

eva8
27. jan 2024

@number19 suhlas, az na to, ze ked mne to nevadi, tak by som neukazovala dietatu prepnutim programu, ze to vlastne vadi. Vtedy v nom vznika chaos. Mamka je vzor.

eva8
27. jan 2024

@vevesh ja sa pamatam, aku traumu vyvolala zastupujuca starucka p. ucitelka u mojej dcery na 1. stupni, ked ucitelka zacala podrobne rozpravat o praktikach v koncentracnych taboroch, ked deti "neposluchali". Deti musia dospiet do isteho stadia, aby to "hovorene" malo ziaduci ohlas

number19
27. jan 2024

@eva8 Mne ako dospeslej vyrovnanej zastabilizovanej osobe to nevadilo, prepla som to kvoli 4 rocnemu dietatu.
Dieta v tom veku chape to, ze je chlapcek a dievcatko....akosi prirodzene nie?
Ci uz ani toto chapanie nie je prirodzene?

number19
27. jan 2024

@eva8 A inac mas deti? A ak tak kde si ich a v akom obdobi vychovavala?
Lebo to robi pravdepodobne veeeelky rozdiel v nasich nazoroch.

eva8
27. jan 2024

@number19 som stara puritanska skola, mam uz dospele deti.
Pamatam si, ked som bez akejkolvek pripravy videla prvykrat chlapov, ako zeny uplne nahodne v jednom greckom podniku. Mala som zmiesane pocity, ani som nevedela rozoznat kto je kto. Cize "predpriprava" by mi bodla 🙂 Bolo to v minulom storoci a bola som uz dospela. Sem- tam vo filmoch sa uz aj vtedy objavili transvetiti.
A skor aj nejake dokumenty v zahranici z "bordelov". No, ze "normalne behaju" som nemala ani sajnu 🙂

kristiii
27. jan 2024

@vevesh 15+ je na takéto témy už fakt neskoro. Deti si svoju sexualitu a aj orientáciu začínajú uvedomovať oveľa skôr. Aj ty si vedela určite už v nižšom veku, že sa ti páči opačné pohlavie.
@number19 prečo by to nemalo byť v tv? Veď to nebola relácia pre deti.

number19
27. jan 2024

@eva8 Som za predpripravu, ale vo veku kedy to ten clovek je schopny patricne zdravo spracovat (ze teda nie je len chlapcek a dievcatko, ale aj nieco pomimo - tych viac ako pomimo je 70 ku dnesnemu dnu, tak to tomu 4 rocnemu dietatu vysveli).
Ja som osobne nechcela v tom veku mojej 4dcere vysvetlit, ze moze byt za 2 roky chlapcek...

A garantujem ti, ze ani dnes nie si pripravena na to aky impakt bude mat takato "predpriprava" na novu generaciu, ktora momentalne prebieha mimo SK (a coskoro sa dostavi aj k vam). Absolutny medialny brainwash.

adrianap83
27. jan 2024

@vevesh nehovor mi, že informácie, ktoré tvoj syn dostal v škole môžu za jeho predcasnu sexualizaciu. Tak snáď tam máte nejaké úrady vyššie, mali ste sa sťažovať, keď píšeš, že väčšine rodicov sa to nepáčilo. Mate aj médiá. Tak keď si mala argumenty a syn a aj vacsina deti boli z toho rozhádzané, pomaly na psychológa, mala si riešiť.
Ci až tak to vlastne tej väčšine nevadilo? Trebalo dat vyjadrenia psychológa, psychiatra, možno by s vami súhlasili a škola by uznala, ze ucitel prepískol. Alé asi až také hrozne to nebolo.
Áno pravdu máš, že sú tomu deti vystavené viac, mne sa to tiež nepáči, lezie mi to vyslovene na nervy, lebo naozaj je to všade.
Len aby si potom zo syna nebola prekvapená. Lebo nežije iba sám s vami. Ma interakcie aj s deťmi, ano aj s dievčatami, aj s inými dospelými.
Myslím, že 8rocne sexujuce deti nehrozia a zmena pohlavia bude tak nízke percento, že zbytočne strachy a vášne sa vyvolávajú - len dávajú deťom vedieť, že môžu. To je cele.

number19
27. jan 2024

@kristiii "prečo by to nemalo byť v tv? Veď to nebola relácia pre deti."
Vyjadrila som ja vyssie, precitaj si.

annm81
27. jan 2024

@dadis Ja narážam na ten prvý zoznam, čo je vec, ktorá naozaj nie je nevyhnutná, aby ju dieťa vedelo a neverím, že by učiteľke prešlo to, že takýto zoznam a otázky priamo s ním spojené (nie sexuálna výchova všeobecne) malo tvoriť významnú časť celkového hodnotenia žiaka.

@vevesh Ak absolútne menšinová otázka neštandardnej sexuality tvorí veľkú väčšinu známky, tak ste to mali dávno riešiť, pretože je to extrémne neštandardné a samozrejme to značne ovplyvňuje žiaka pri prijímaní na univerzity. Moja skúsenosť je iná - nemeckí rodičia mávajú taký prehľad o tom, čo sa deje v škole, že si to na Slovensku rodičia ani nevedia predstaviť - od obsahu vyučovania po spoločenské dianie v iných triedach, rodičia vedia, čo sa učí, aké sú problémy v škole, poznajú a komunikujú navzájom, AKTIVNE sa zapájajú do diania v škole, ktoré často stojí na dobrovoľníkoch z radov rodičov.

kristiii
27. jan 2024

@number19 ja som čítala, ale je predsa len na rodičovi, čo dovolí dieťaťu sledovať. To by cez deň v tv potom nemali chodiť ani kriminálky či vojnové filmy či dokumenty, lebo ani vraždy či vraždenie predsa nie sú vhodné pre tak malé deti a je ťažko im ich vysvetľovať. Toto si musia ustriehnuť rodičia. V opačnom prípade by sa od 6:00 do 22:00 mohli vysielať len rozprávky a ešte aj na časti z nich by ste sa niektoré pohoršovali.

eva8
27. jan 2024

@number19 dakujem za gratulaciu. V podstate rozpravame o tom istom 😉
Len si mi nedala odpoved na moju otazku, ci vojmu stvorrocnemu dietatu v skolskom zariadeni vysvetluju, ze moze byt chlapcekom a potom opat dievcatkom.

number19
27. jan 2024

@eva8 Ja som ti negratulovala. Ja som ti garantovala.

eva8
27. jan 2024

@number19 aha, zle som precitala 🙂
A rozpravale sme sa o tom, ze vo svete nieco nevhodne, co sa tyka zmeny pohlavia, pretlacaju detom predskolskeho veku?

number19
27. jan 2024

@eva8 "A rozpravale sme sa o tom, ze vo svete nieco nevhodne, co sa tyka zmeny pohlavia, pretlacaju detom predskolskeho veku?"
Pretlacaju detom zmenu pohlavie ako nieco normalne, vo veku ked maju mat deti sancu sa stotoznit sami so sebov (niektore to zvladnu, niektore nie). A spolocnost by nemala mat pravo im tuto sancu brat.
A kedze nezijes v zahranici, tazko sa o tejto teme s tebou bavi, lebo SK ako vo vsetkom, je mimo diania...len Placko si mysli ze nie, a asi ty...

eva8
27. jan 2024

@number19 pretoze neviem, tak sa pytam, ze od kolkych rokov, kde a akym sposobom sa pretlaca u deti v zahranici zmena pohlavia. Preto som sa pytala, ci zijes v zahranici.

number19
27. jan 2024

@eva8 Kde zijes? Kde si vychovala svoje deti? V akom obdobi si svoje deti vychovala?

dadis
27. jan 2024

@number19 Ja zijem na SK, ale mam rodinu vo viacerych statoch - Spojene staty, Australia, Thajsko a Nemecko a deti mame normalne. Kde v zahranici v predskolskom veku nabadaju na zmenu pohlavia?

eva8
27. jan 2024

@number19 zijem na Slovensku, vychovavala som svoje deti na Slovensku od r. 2000. A teraz mi odpovies konkree v ktorej krajine, od kolkych rokov a akym sposobom v skolach, ci predskolskych zariadeniach pretlacaju moznost zmeny pohlavia a existenciu vyse 70 pohlavi, alebo co vlastne pretlacaju?