icon

Voľby 2010

diddi
9. jún 2010

...tak dufam,ze Slovaci su natolko mudri,ze pojdu v sobotu volit...a snad aj inteligentni,ze uz stacilo 😉

silvia123
15. jún 2010

ada32 ja som spomenula len tie dva body kvôli tomu, lebo táto strana chce byť v koalícii s KDH a zdá sa mi to byť úplne rozpoluplné... nie preto, že SaS už nič dobré nenapísala vo svojom programe ani nesľúbila, ale to vieš vždy všetci sľubujú, ale skutek utek. Ja si moc veľké nádeje na lepšiu politiku a úroveň nerobím a kto si robí, tak držím palce nech sa moc nesklame 😀 Ja neobhajujem ani jednu stranu, nie je z čoho vyberať...

erikasadek
15. jún 2010

uz ked spominate skoly v zahranici , tak ja dam skusenost.. s fr , skolky su zadarmo, plati sa len za jedalen a o to podla toho koko ludia zarabaju cim menej zarabs tym menej platis...
len jasle su platene akolo 400€ na mesiac so vsetkym .. ale moze to byt aj 200€ kvoli platu cim menej zarabs tym menej platis.. a stoho si ludia este odpocitaju 50% s dani.. 😉

skoly no j eto tu ine, ale jedno sa im musi nechet tu sa deti dostanu do skol aj an vysoke, kazdy , ale uz po prvom roku az 40% oddide no proste zistia ze nie je pre nich..
vyhoda nemusia robit skusky ako u nas...
studovanie ma cenu ale ti najlepsi maju stipendia a pomoc.. takze talenty aj ked su s chudobnych stvrti , dotlacene a podporovane;.
ostani , nic zvlastne kazdy student pracuje popri studiu.. vatscinou Mcdonald podobne ked us male hodiny a prisposobuju..
su aj horsie pripady kde je doslova prostitucia..... j eto novodoby jav... ☹
najnovise frnacuzi chodia studovat na rumunske faculty kde ich to vyjde mam pocit 2000€ bez skusok a tak chodia studovat tam kde je lacno..
😒

stelluska1
15. jún 2010

@erikasadek to ako si myslela, ze VS bez skusok?

zuzanakarolinka
15. jún 2010

ja viem o tom, že v každej krajine majú nejaký školský systém, aj tam sú lajdáci, aj chudobní aj bohatí, viem, že existujú štipká pre tých, čo na to nemajú, ale tiež si myslím, že aj oni majú v tom problémy, možno to funguje lepšie ako u nás, ale neverím, že to vyhovuje tak všetkým...

my musíme len dúfam, že kým naše deti budú študovať, bude to tu doriešené pre prospech študentov, nie politikov 😉

erikasadek
15. jún 2010

@stelluska1 normalne nie ako u nas ze su maturity a hned idete na skusky na vysoku kde su kvoty. a treba znamosti aby si sa dostala.. 🙂
proste sancu ma kazdy ,

nevyhoda je ze vychdzaju s diplommmi v 🙂 ela ludi a miest je malo..
niekedy si myslim ze nas system bol dobre regulovany kazdy rok len tolko studentov. a tolko ide rocne do dochodku takze trh nebol nikdy velmi presyten. ako tu..

sancu ma ktokolvek...

i ked ti co maju viac penazi maju vzdy vatsie sance ich deti a vzdy dostanu do skol snov kedze skola nieco stoji zapis do skoly nieco stoji , treba sa zapisat a ten zapis kazdy rok je drahy.. 😒

erikasadek
15. jún 2010

@zuzanakarolinka maju neboj ani oni nie su spokojni.. ale vies co ked is porovnam so sancami nasich studentov tak si klopem na celo casto. 😉

juliagregor
15. jún 2010

ale aj tu su VS bez prijímačiek, hlavne technické školy...a je tam sito....
u nás bolo 300 denných a skončilo BC 30 a ing 15 študentov
a externých 118 , Bc skončilo 38 a Ing. ešte len budeme mať ale je nás cca 20

zuzanakarolinka
15. jún 2010

@erikasadek to iste, ja som ti nekontrovala, len som skonštatovala

zuzanakarolinka
15. jún 2010

sito musí byť na každej škole, či si to pripustíme alebo nie
a neviem či viete ako to funguje na VŠ, študentov musia vždy zobrať viac, lebo každá škola žije z peňazí, ktoré jej dáva ministerstvo podľa počtu študentov, a prečo by nezobrali viac, keď oni z toho majú iba osoh, niektorých študentov si držia aj za cenu ich ,nechcem to nazvať, sprostosti, ale jednoducho, že nie sú dobrí v danej problematike, a držia ich tam len pre to, že majú peniaze, buď oni alebo ich rodičia a to sa im sakra vyplatí, keď si niekto môže "privyrobiť" skúškou, alebo nejako podobne
takže potom v mnohých prípadoch sa stáva, že na štátniciach sa stretnú super dobrý odborník a taký do počtu, ale diplom má a otec má firmu a no nevyzerá na vizitke dobre pred menom titul?
a poviem vám, že to nie je len u nejakých odborných asistentov, ale toto je tak prepojené na dekanát, veď, niečo dáme aj škole, "sponzorské" a ostatné čo je doma to sa ráta
a to je dosť smutné, čo vy na to?

ciatko
15. jún 2010

moj nazor je, ze kvalita vyucby sa spoplatnenim VS nezlepsi, ved profesor nebude ucit inak ako ucil doteraz...neda studentom viac poznatkov, nepoda ich lepsou formou, ked to tak ucil 15 rokov, preco by to mal menit? vsetko je v ludoch, to by chcelo zmenit cely system a nie spoplatnit denne studium prvej VS.

skor by som pouvazovala, ci nasmu malemu statu je treba tolko detasovanych pracovisk roznych tiezuniverzit, ktore su len masinou na tahanie penazi a udelovanie titulov masam ludi. nehovorim, ze sa tam tituly rozdavaju zadarmo, to v ziadnom pripade, ale tam fakt plati, kto chce, ten titul bude mat. a trpi tym kvalita

zuzanakarolinka
15. jún 2010

@ciatko super príspevok, pravda svätá

juliagregor
15. jún 2010

študuje teraz niektorá z vás alebo študovala?
na detašovaných učia tí istí profesoti ako na hlavných univerzitách a zarába sa tam na nájmoch 😝 a na študentoch.... 😝

nehádžte všetkých do jedného vreca, nie všetci majú rodičov podnikateľov a platia za skúšky

zuzanakarolinka
15. jún 2010

julia to som netvrdila, že všetci majú rodičov podnikateľov, ja som to spomenula iba ako fakt, ktorý sa akosi v našich zemepisných šírkach rozšíril

juliagregor
15. jún 2010

ked nebude mať školstvo viac peňazí, tak budú učiť stále starí páprdovia, lebo mladí idú mimo, kde zarobia viac...
a fakt by som nechcela byť na pozícii odborného asistenta, učia, skúšajú, píšu odborné články a profesori sa pod to podpíšu 😝
a ako nám povedala na prednáške jedna nemenovaná ...".na škole, jedine ako docent"...

zuzanakarolinka
15. jún 2010

aby sa to niekoho nedotklo, ale podľa mňa nie sú zrovnoprávnení tí čo študujú denne a tí čo chodia na detašované pracoviská po piatokoch poobediach a sobotách aj to nie každý víkend,

viem, že tam učia tí istí čo na dennom, veď tam nepôjde hádam brigádnik, ale tá kvalita je omnoho nižšia, prepáčte ale to je fakt, ak je to na niektorej VŠ iné, tak potom sorry, ospravedlňujem sa

zuzanakarolinka
15. jún 2010

@juliagregor a o tých asistentoch to je zase dlhá téma, čo píše je zase len fakt, s ktorým musím súhlasiť

juliagregor
15. jún 2010

to máš pravdu nie sú zrovnoprávnení, nakolko všetko si musím nájsť sama na rozdiel od denných študentov...
a skúšky a testy máme rovnaké...
máme spoločné termíny

ja netvrdím, že všade je to rovnaké, a preto sa pýtam, či študujete?

silvia123
15. jún 2010

Ja som študovala externe a môžem povedať že väčšina študentov na sebe makala, pretože skoro každý z nás musel zvládať prácu aj školu a na skúšky sme si brali dovolenku, takže sme sa snažili robiť skúšky na prvý krát, pretože by nás to stálo ďalšie dni dovolenky a taktiež musím povedať že veľmi veľa študentov ktorí to nezvládali vyleteli v prvých troch rokoch. A myslím, že máme aj veľmi veľa kvalitných a dobrých škôl, netreba hádzať všetky do jedného vreca.

ciatko
15. jún 2010

viem, ze ucia ti isti, ale sprostredkovat ucivo v sobotu davu ludi na xy pracoviskach na slovensku + samonastudovat zvysok a rozobrat ucivo na seminaroch 20-tim studentom je kvalitivny rozdiel.
nie som proti externemu studiu, ak sa robi kvalitne. ak si clovek spravi nan prijimacie skusky a studuje. ale ak ti skoly same nukaju studium, stale naberaju kvanta ludi, ktori (nie vsetci!) na klasicke studium na univerzite nemaju, tak to mi pride ako zhadzovanie VS studia ako takeho.
vo svojom okoli poznam ludi, ktori ledva preliezali strednou skolou a v 30-tke studuju na tychto instituciach na A-cka, B-ecka... zazracny prevrat v ich schopnostiach?😉
a bavim o kvalite vyucby nie o tom, kto si kde kupi skusku 😉

juliagregor
15. jún 2010

ale ano ...najoblubenejšie odbory sú "majster odborného výcviku"

ale je to nastavením systému...a to hlavne v štátnej správe...musia mať minimálne prvý stupeň vysokoškolského štúdia, aby ich nevyhodili, tak kde majú ísť?
to isté sestričky v nemocniciach, laborantky a už ma nenapadá, kto všetko...ved to si len štát naháňa peniaze, a ešte veľa profesií, kde si musia zo zákona zvýšiť vzdelanie...

a záleží aký odbor sa študuje, lebo my vieme kolkokrát viac ako vyučujúci 😝

juliagregor
15. jún 2010

a kvalita prednášiek...ešte som nevidela študenta, ktorý by pochopil matematiku, fyziku a iné predmety na prednáške...je to samoštudium

ciatko
15. jún 2010

juliagregor - ja by som zas matiku nepochopila samostudium, to veru ani v naznaku nie

juliagregor
15. jún 2010

kým sa mi prepl mozog platila som si doučovanie, a potom už len logicky ako to spravil? 😀 😝

juliagregor
15. jún 2010

idem, ahojte,,

ciatko
15. jún 2010

povinne zvysovanie vzdelania v statnej sprave by som skor riesila formou kurzov, seminarov urcenych pre tuto oblast, a nie rovno titulom z vysokej skoly.

juliagregor
15. jún 2010

suhlasím...
pošleme záver do vlády... 😉

ciatko
15. jún 2010

😀 😀 😀

veronikapp
15. jún 2010

@ada32 len chcem reagovať na tvoj príspevok z predošlej strany- ja som nič z programu SaS nepovyťahovala 😉 ani som sa odtiaľto nevytratila, ale mám aj inú prácu 😉 ale v pohode...

teodorka
15. jún 2010

baby len sa chcem opytat ked budeme mat vsetci VS kto bude robit obycajnu pracu?vcera som sa debatovala s profesorkou na ucnovke a vravi ze maju 70 % ciganov v skole a teda ze ona samotna ma s tym problem ked vidi kto sa uci za casnikov ,kucharov atd ...ti sa ucit aj tak nechcu su tam len aby daco skoncili .Dakedy chodili do ucnovky trojkari teraz sa aj trojkar hlasi na SS s maturitou a potom si robi nadstavby alebo VS lebo chce ist dalej ...ale kto bude robit fyzicku pracu?

veronikapp
15. jún 2010

mňa sa to tiež týka...budem si musieť dorobiť vysokú školu, ak nechcem aby ma z práce vytlačili sestry- bakalárky alebo magistry, ktoré poväčšinou nechcú robiť ,,špinavú,, prácu a chcú vyšší plat, čo je pochopiteľné, zarábať s vysokoškolským titulom 450 eur (tu u nás) je dosť odveci. Ešte keď si za tú školu museli platiť.Ale to je daň za nedoriešený systém...