Vplyv mena na osud dieťaťa

dicaa
23. mar 2017

Maminky,mozno blba otazka,ale zaujimalo by ma,ci ste pre svoje dietatko vybrali meno podla toho,ake sa vam pacilo,alebo ste sa zaujimali aj o zivot _osud ckoveka s tymto menom?ovplyvnilo vas to nejak pri vybere?

moni244
23. mar 2017

Nie, na take blbosti neverim, vyberali sme take, co sa nam pacilo

marusik
23. mar 2017

pozerali sme význam mena... sedí🙂

tyelde
23. mar 2017

Vybrala som čo sa mi páčilo, a vlastne aj tak nikoho s takým menom nepoznám...

safranka
23. mar 2017

Ako sa nám páčilo, tiež význam mena a vzali sme do úvahy aj svätca, ktorý meno nosil, v čom môže byť dieťaťu vzorom. Meno a charakter človeka však podľa mňa nesúvisia.

vejapa76
23. mar 2017

Obom deťom sme dali mená ktoré sa nám páčili. Až neskôr, keď už boli väčší som čítala charakteristiku podľa mien a musím priznať že mnohé na tých mojich pubertiakov sedí.

maslenka
23. mar 2017

@dicaa somarina ako vyšitá

katka253111
23. mar 2017

U nas to bolo narocne, hlavne vybrat chlapcenske (kedze som ucitelka a veru som mala problem najst slovenske meno, s ktorym by sa mi navyse nespajalo nejake dieta a jeho spravanie) 🙂 plus aby bolo aj v uzsom vybere mojho priatela ☺☺ my sme najprv z kalendara vypisali kazdy mena, ktore sa nam pacili, z nich sme si kazd nechali asi 5 top mien a potom sme sa dohodli na tom ktore ako znie 🙂 pri dievcatku sme taky problem nemali - tam sa nam pacila Terezka (kedze drobec mal byt najprv veaj dievcatko)... nakoniec mame Martinka 🙂 a ked sme uz vybrali meno, tak, samozrejme, sme citali aj charakteristiku... este je maly, ale nieco z toho uz nanho sedi...uvidime ako bude dalej

zuzan16
23. mar 2017

Rozhodovali sme sa podľa významu mena. Sedí to 🙂

maslenka
23. mar 2017

@katka253111 z každého, alebo takmer z každého mena bude na neho niečo sedieť. To by podľa tejto teórie mali mať ľudia s rovnakým menom aj rovnaké vlastnosti, čo je nezmysel. A stáva sa, že sa meno zmení aj krstné, napr. u adoptovaných detí, menia sa aj vlastnosti človeka?

dorottka
24. mar 2017

Myslis akoze co meno znamena alebo ako sa vseobecne vnima zo sociologickeho hladiska? Pretoze to, co znamena, je asi skor zabava, ved Peter je skala, Juraj zas rolnik, to by asi ziadna mamicka nedala podla toho 🙂 To osud nepredurcuje... iba hypoteticky ten sociologicky. Predsa len ludia maju voci istym menam predsudky a podobne. Napr. robili v USA taku studiu o zamestnavani cernosiek - tie, ktore prejavili zaujem o pracu a mali tradicny typ mien, ktore sa spajaju s nizsou cernosskou vrstvou (napr. co ja viem Beyoncé), tak zamestnavatelia automaticky predpokladali, ze budu nespolahlive, casto na PN (lebo mavaju vela deti), so zlozitou rodinnou situaciou, resp. socialne pripady atd. O cernoskach s klasickymi krstnymi menami (napr. Michelle Obama, Simone Biles) take predsudky nemali a na pohovor ich pozvali.
Asi to ani nie je prekvapujuce, niektore klasicke mena u nas ako Viktoria, Anna sa spajaju v sucasnosti s vyssou triedou (asi preto, ze su tak oblubene u vyznamnych rodin), niektore s povahami typu do koca a do voza, ako Zuzana, Jana, Katarina a niektore zasa s nizsimi vrstvami, ako Chantal Ashley atd. A samozrejme, ked sa nas triedny nepriatel volal Stevo, kazdy buduci Stevo nam ho, aj ked podvedome, trosku pripomenie. Nieco na tom asi bude. Pripominam, skor nez sa niekto urazi, ze to nie je moj vymysel, ale jeden cas som sa o to zaujimala a precitala som si o tomto fenomene. Cize nadavajte na sociologov, ked uz tak 🙂

moni73
24. mar 2017

@dorottka Peter je skala. Tj, človek s nohami pevne na zemi. Niekto, o koho sa môžeš vždy oprieť. Juraj roľník - tipujem človek spätý s prírodou, jednoduchší, tvrdo pracujúci....

Verím, že si to nebrala doslovne, ale z príspevku to tak vyplynulo.

moni73
24. mar 2017

@katka253111 ma ani nenapadlo... To máš fakt vcelku ťažké😛. Koľko pekných mien môžeš mať sprotivenych.

mirage2017
24. mar 2017

@dicaa Dobre ránko, ja môžem pozerať mojom pohľade. Ako dospelí špitala som moje mama prečo vybral môj meno. Ona kedy rodila mne cítila že som výnimočná tak dal výnimočné meno. Tedy som nierozumela ako ona to myslí., Ale teraz a ja som maminka a pre nás každý nové život je a výnimočné. Niemala som traumu kvôli moje meno 😍 Som hrdá moja meno a moja život zrkadlovka môjho meno. Kedy dáme meno naša detičky jednoducho cítime že je to správne. Všetko krok za krokom pekný deň 😉

lucky7
24. mar 2017

Myslim, ze obe veci. Inspirovala som sa znamymi osobnostami, ktore obdivujem (od jednej z nich som dostala velmi krasny email s blahozelanim s prislubom stretnutia). Na juhu Talianska maju tendenciu dat meno po clenoch rodiny, ale meno Salvatore som kategoricky odmietla 😀. Hladala som aj vyznam a povod mena, to, pre ktore som sa ja rozhodla, je greckeho povodu a znamena svetlo. Co ma aj symboliku v tom, ze sa ide narodit do tazkeho, temneho obdobia, ci uz osobneho zivota (nezamestnanost, malo penazi) a toho co sa deje vo svete (terorizmus, Brexit, Trump, chudoba atd) - dufam, ze mu to meno prinesie stastie 🙂. A tiez meno, ktore sa lahko pamata a vyslovuje, kedze mam rodinu a priatelov na roznych kutov sveta..

natalka13
24. mar 2017

Vyber mena nemoze ovplyvnit vlastnosti cloveka. To uz snad na toto nikto neveri.

Vyberali sme aby sa nam pacilo,hodilo k priezvisku a v dospelosti znelo normalne, ked sa bude predstavovat ludom.

mischelin999
24. mar 2017

Ide o to aby sa pacilo vam ako rodicom a tak mohlo by sa aj hodit k priezvisku. Pokial nevyberies nejaku exotiku tak si myslim ze meno nejak na dospelost a zivot vplyv mat nebude. Nema ho ako ovplyvnit ak to bude pekne spolu pasovat a vravim radsej jednoduchsie ako nieco zlozite

dorottka
24. mar 2017

@moni73 tak tak, nebrala som do slova samozrejme, len som brala dako automaticky, ze to uz hadam kazdy pozna v takom rozvinutom ponati, ako si popisala ty 🙂 dakujem za doplnenie 🙂

gir
24. mar 2017

Ak by bola meno, ktoré zaručí skvelý osud, tak sa tak bude volať celý svet ...🙂

libawet
24. mar 2017

@dicaa nie, to nemá žiadny vplyv. Každý sme si strojcom svojho šťastia a nie osud a ani meno, všetko je len na nás, na našich rozhodnutiach.

mirage2017
24. mar 2017

@libawet áno je to tak, ale určite druch ľudí mali ťažkosť kvôli menom. Napr. sú ľudí čo dávajú meno kvôli brazílski seriál, alebo jeden tatino vybojoval aby jeho dieťa dostal meno ako jeho oblubenesie fotbalove skupína. Ja pamätám kedy som bola malá deuča tedy presne behala jeden brazílsky seriál, všade otom rozpravaly a ja som dostala babka krásne bábika, ružové šaty, dlhý hnedú vlasi, no jej meno bola podľa seriálu 😍 čo už.

ervenka
24. mar 2017

Aj ano, aj nie. NApr. Sestrenica dala dcerke meno Alegria. Zije na SVk.. Ako malu volaju deti? Alergia. Uz to bola diskusia o tom, ci dat meno Adolf dietatu. Mno myslim si,ze Adolfovia to maju este stale "vesele". Ale dat dievcatku meno Sara(h) by som sa nebala. My sme dali v plnom zneni Daniel a Laura. LEbo sa nam pacili a sadli k priezvisku

abeata
24. mar 2017

@natalka13 Ale môže. Dieťa s veľmi netradičným a najmä rovesníkmi nepochopeným menom sa bude ťažko včleňovať do kolektívu. Dnešné deti sú na jednej strane veľmi kruté, na druhej strane neisté a citlivé. Predstavte si chlapca na severe slovenska, ktorý sa bude volať Gyárfás, po otcovi... Alebo malé dievčatko, ktoré sa volá...napríklad...Fruzsina, po maďarskej babičke. Asi veľa sebavedomia v detskom kolektíve nenaberú ... Či sa vám to páči, alebo nie, budú dlhé roky terčom posmechu a ich psychiku to naruší viac, ako výrazne.

natalka13
24. mar 2017

@abeata aj dieta s menom Martin moze byt utiahnute, zakriknute a v kolektive osocovane a naopak Vendelin Kazisvet Novak moze byt vodca triedy.

taketo veci ako povaha, osobnostne vlastnosti su z velkej casti genetika a z malej casti vychova, urcite nei co niekto vymysli ako napr.
ANNA
Sú to ženy s dobrým vystupovaním, ktoré vedia rozkazovať a sú aj dosť prefíkané, ak je to potrebné. Ich správanie často prezrádza dvojité chápanie vecí. Deti s týmto menom sú skôr uzavreté a samoľúbe. Rady sa pozorujú a z toho vyplýva, že svoj život často iba hrajú, nie naplno prežívajú. Málokedy povedia všetko, čo si myslia, a nie vždy robia to, čo vravia. Sú málo ovplyvniteľné a potajomky sú zaľúbené do seba. Majú veľmi dobrú pamäť, ale dokážu pôsobiť ako sklerotičky, ak im to vyhovuje. Sú veľmi zvedavé a veľmi ľahko zneužijú tajomstvo zo súkromného života iných, ale v podstate im ide o dobrú vec. Sami seba milujú najviac, snažia sa vždy dostať do popredia a presadiť sa.
Ich osobným číslom je 4 - Sila a toto meno je vhodné pre znamenia Panna, Váhy, Baran a Býk. Vhodnou farbou je modrá.

rdi
24. mar 2017

Ja tiez osobne na taketo veci neverim. Proste treba si vybrat meno, ktore sa ti fakt paci a je 🙂 Magie, povery a neviem co vsetko na toto ozaj neverim a ani ma to nezaujima😉

libawet
25. mar 2017

@mirage2017 dať dieťaťu meno Real Madrid, Sandokan alebo Papundekel môže len idiot, a o takých sa tu nebavíme, to je extrém.

mirage2017
25. mar 2017

@libawet kedy už písem, tak písem všetko. 😅

libawet
25. mar 2017

@mirage2017 to je pekné, že píšeš...prosím Ťa a môžeš sa naučiť aspoň riadne po slovensky písať - skloňovať a časovať, používať správne tvary zámen, keď už píšeš?

dorottka
25. mar 2017

@libawet pravdepodobne sa snazi, ale pre cudzincov (co predpokladam, ze je) to nie je hned. Myslim, ze zhovievavost k nej jej skor pomoze, predpokladam, ze vie, ze sa musi naucit lepsie sklonovat, ale teraz ma mlcat, az kym nebude topka? 🙂 na chybach sa nauci najlepsie, tak ako my, ked sa ucime cudzie jazyky 🙂

libawet
25. mar 2017

@dorottka veľmi sa obávam, či by aj oni boli takto zhovievaví k nám ?! Stále len Slovák má držať hubu a krok, no určite! Nech sa najprv naučí, a potom nech si píše.

dorottka
25. mar 2017

@libawet tak asi som mala stastie, lebo s roznymi jazykmi robim od mala a v zivote na mna nebol ziaden cudzinec nepriatelsky kvoli tomu, ze hovorim s chybami. Je to o ludoch, ak natrafis na primitiva, bude sa logicky chovat ako primitiv, ja to robit nebudem, pretoze to by znamenalo, ze nie som o nic lepsia... ja tlieskam kazdemu, kto sa odvazi vobec zacat s takym tazkym jazykom ako slovencina 🙂 a PS, pisat moze tak ci tak, ledaze si adminkou a das jej ban, je to vari v pravidlach, ze ludia musia pisat ucebnicovou slovencinou? Ved to by tu nebola polka konika 🙂. Jasne, ze by sa to lahsie citalo, ale tolko problemov ma clovek v zivote, na co si umelo vytvarat dalsie... nikomu tym neublizuje, ci? Budme k sebe dobri...