icon

Vrátili sa vám vysokoškoláci študujúci v Čechách domov?

bettie
6. nov 2020

Vratili sa Vam vysokoskolaci studujuci v CZ domov, alebo zostavaju nadalej v CZ?

Strana
z2
bettie
autor
9. nov 2020

@hettinka nasa tiez na MUNI 😀.

marca12
9. nov 2020

@sendy1977 ano pocula som aj pripad,kedy casnik nerozumel Slovakom

hettinka
9. nov 2020

@bettie ja som dcere povedala, že má našu plnú podporu, nech sa rozhodne zostať tam, alebo prísť domov. Je dospela, rozhodnutie bolo a je na nej. Ona musí vedieť, kde sa jej učí lepšie.

No momentálne Cesi už zatvorili v podstate hranice s SK, študenti tam môžu ist s potvrdením, že vyučovanie prebieha prezenčne. Čo zatiaľ neprebieha. Uvidíme, akou formou budú skúšky, niektoré predmety už dali podmienky klasifikácie. Asi to skor chystajú na online verziu.

lilke
9. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl na Sk po reforme školstva je matika (nielen) slabšia. Ucivá sa roztahali a poposuvali do vyšších ročníkov. To, čo sme sa učili na gympli ako stvrtaci, a mali sme 8-rocnu ZŠ, sa už vôbec nepreberá. SK technické vysoké školy to učia v 1.rocniku. Ale keď naši idú študovať technické smery do Česka, kde reforma neprebehla, chýba im celý jeden rok. A majú problémy.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@lilke Co sa tyka ceskeho a slovenskeho skolstva (a teda najma vyuky matematiky), tak si myslim, ze je malokto lepsie informavny ako ja. A ano, v CR je to o nieco lepsie, ale tiez zalezi od toho, o ktoru strednu skolu sa jedna a celkovo to tiez nie je ziadna hitparada.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@lilke A teda reforma prebehla aj v CR a neustale prebieha a neustale je problem s maturitou z matematiky, takze fakt ten rozdiel nie je taky velky.

dskjhfdlkdjhl
9. nov 2020

@lilke A teda velky problem, ktory ma CR a SR spolocny, je nedostatok dobrych matikarov. Takze aj ked su osnovy odlisne, tak vysledok je casto rovnaky, bohuzial zly. Lebo ten ucitel je zaklad a ked ten nie je dobry, tak smola. Takze rovnako ako slovenski, tak aj ceski studenti maju v prvych rocnikoch VS (tam kde je matika) problem s matikou.

hettinka
9. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl dobrych stredoškolských učiteľov budeme o chvíľku lupou hľadať. A je jedno, aka aprobacia. Jazykari a matikari, informatici utekajú prví. Tiež neviem, či má v školstve ešte drzi... syn má štvrtú matikarku za 2 roky (z rôznych dôvodov), ale všetky boli celkom fajn...

A vysoké školy na Slovensku tiež nič moc. Keď začala pandemia, chcela som, aby predsa len dcéra zvážila štúdium na SK. Aj zvažovala, pozerala odbory, ale nič nevybrala. Keď pozrela programy, predmety, ako uo je nastavené a organizovane, tak povedala, že radšej bude tok doma ako tu študovať...

dskjhfdlkdjhl
12. nov 2020

@hettinka to SS a ZS skolstvo je na tom velmi podobne v CR a SR, ucitelia chybaju, resp. ti dobri chybaju. A VS sa tiez neda tak uplne povedat, ze v CR su vsetky lepsie. Konkretne informatika je isto aktualne lepsia v Brne a Prahe (ale aj v CR sa daju najst skoly, kde ta informatika za vela nestoji).

Strana
z2