icon

Vreckové pre vysokoškoláka

6912zuzana
22. júl 2017

Prosím môže mi niekto poradiť kolko eur dať synovi na mesiac na stravu keď pojde študovať na vysoku školu ďakujem.

bluka2
22. júl 2017

Podla toho v akom meste

6912zuzana
autor
22. júl 2017

V Nitre ide študovať na pedagogicku fakultu.

bluka2
22. júl 2017

Vsak skuste, ze nech si tento mesiac kupuje jedlo sam, ze na kolko ho to asi vyjde. Ako sa tam bude stravovat - obedy v nejakej jedalni prevazne?
Mozes skusit ratat kolko potrebuje zhruba na den, potom krat 31 a potom nejaka rezerva v tomu (10%?)

missdiva
22. júl 2017

@6912zuzana Tazko napisat konkretnu sumu, je tam kopec faktorov... Vela zalezi od vasich financnych moznosti. Co syn robieva vo volnom case? Robi nejaky sport, kde sa plati vstupne? Ostane byvat doma alebo ide do ineho mesta a bude potrebovat peniaze na dochadzanie? Ak nebude doma, bude na intraku alebo s niekym na byte (bude si aj to platit z vreckoveho?)?
Ak sa pytas IBA na stravu, tak je dolezite vediet co zvycajne jete? Ci jedava syn vela alebo skor menej? Kde sa bude stravovat? V skolskej jedalni? Alebo bude chodit do restiky na obedove menu? Alebo si bude varit sam? Alebo jedava radsej suchu stravu?

6912zuzana
autor
22. júl 2017

Ďakujem za odpovede syn bude na internate variť si nebude tak neviem .

janinah
22. júl 2017

dcére som dávala do BA 15o eur,bola na internáte

sendy1977
22. júl 2017

@6912zuzana kamarátka dava dcére do BA 200 eur na mesiac.

lintu
22. júl 2017

Ak sa bavíme len o jedle a nepotrebuješ vedieť konkrétnu sumu do rodinného rozpočtu... Vyrátaj si, koľko toho syn približne preje doma a toľko mu daj. Začiatky na intráku sú vždy najhoršie, lebo človek nevie čo a ako. Prax však veľmi rýchlo zaučí. Ide teda len o to, aby to tam z úvodu nejako prežil. Keď bude mať nedostatok financií, určite sa aj sám ozve. Super bude, ak budete spolu v bankovom spojení. V prípade problému, mu tak budeš vedieť kedykoľvek doložiť.

miska2015
23. júl 2017

Ak sa dá, nech chodí na obedy, prípadne večere do univerzitnej menzy. Určite to bude vyzivnejsie aj lacnejšie. Za jedlo s polievkou okolo 2 eurá.

juliet86
23. júl 2017

A nech sa synacik nauci barit. Cestoviny isto zvladne!

kalkulacka111
23. júl 2017

@6912zuzana
teplé jedlo pre študenta v stravovacom zariadení školy/internátu bolo v Nitre cca
2,00 €
počítala by som:
1x obed 2 €, 1x večera 2 €, raňajky, desiata vo vlastnej réžii +nejaké ovocie,káva, čaj cca+ 2,00€,počet dní x 6 € denne by som počítala s takouto sumou len so stravou napr. tu link.: https://www.uniag.sk/sk/studentske-domovy-a-jed.... Každá školská stravovacia jedáleň má inú cenu. Čo viem v Bratislave je jedno teplé jedlo pre študenta cca 2,50€.
Tak ale po každom víkende ak bude chodiť na víkendy domov ho môžeš na dva dni nabaliť domácou stravou.

6912zuzana
autor
23. júl 2017

@kalkulacka111 Velmi pekne ďakujem za odpoveď.Tých 6 eur musím rátať určite neviem či aj niečo naviac ak by mu chýbalo pošlem len keď mu to nebude vychádzať. V jedalni sa da ako platiť kartou alebo v hotovosti.

kalkulacka111
23. júl 2017

@6912zuzana v študentskych vš jedalniach to funguje na principe čipovej predplatnej karty, ktoru mu vyda škola , kde študuje a kartu si dobija bud v hotovosti na školou určenom mieste v určenom čase alebo bezhotovostne. Všetky podrobnosti zisti pri nastupe do školy a určite sa rychlo zorientuje. Každa škola ma svoje špecifika , tieto informacie su väčšinou dostupne aj na internete,najdi si cez vyhladavač stranku univerzity na ktoru nastupuje a najdi si tam info stravovanie, školska jedalen , jedalny listok a pod. Ale určite počítaj zo sumou minimalne 6 euro pri celodennej strave.

libawet
24. júl 2017

@6912zuzana syn nebude chodiť do škols. jedálne? Ak áno, tak dávaš peniaze ako na školu - intrák+ školská jedáleň+náklady na bežný život. Mám syna v ČR, v Brne, mesačne mu posielame na účet cca 300 €, z čoho platí intrák, obedy v menze, potraviny ( varí si večere a cez víkendy ) a bežný život tam. Samozrejme, ak mu z peňazí zostane, dá nám vedieť a napr. na druhý mesiac povie, že mu stačí " len " 200 €.

6912zuzana
autor
27. júl 2017

@libawet dakujem