Výber psíka pre 8-ročného syna
ahojte
Prosim vas idem si k vam po radu ... Pre mojho 8 rocneho syna (aj pre seba) chcem zaobstarat psika ... Premyslala som o roznych moznostiach, no prisla som k zaveru , ze si chcem vybrat z tychto troch rás..
nemecky spic maly, maltezak mini alebo yorki ... za mna j na prvom mieste spic .. hlavne ako ich vidim v okoli , kvoli ich povahe ... Nechcem nejake ustrachane havčo, ale presne tak , ze ma na haku trochu a spice mi tak pridu ...
ale preto som napisala sem.. som z rodiny, kde so psami som od malicka bola spata..
potrebujem len vediet , ktoreho by ste na odporucili vy do bytu .. a by som potrebovala info ohladom vychovy od malicka ...
vsetko co vas napadne si rada precitam ... dakujeeeem
Pozri havanského psíka
@katka2602 áno máme, jeden chlp u nás nenájdete, ani v pelechu, práveže dlhosrste plemená sú lepšie na údržbu ako kratskosrste, tie plznu a máju špicaté chlpy ktoré sa zapichavaju všade do oblečenia a tak. Pomovia sú také povahy že si vyberú jedného člena domácnosti a sú s ním nonstop, keď idem na wc čaká ma pred, keď krajam mrkvu sedí mi pri nohách, skrátka toľko lásky a pozornosti vie dať tento psík.
Keď je sama občas knuci, ale nesteka, až vtedy keď zapocuje kľúč v zámke.
dakujem va vsetkym za odpovede ... tak zrejme toho spica vynecham zo zoznamu... aj ked ten sa mi najviac pacil.. No sama neviem co spravit ... premyslala som samozrejme aj o adopcii z utulku , ale bojim sa, ze tam neviem nic o rodicoch , zas na druhej strane odtial by som si zobrala uz dospelu , kludnu osobnost ... Bojim sa toho, ze bude casto sam, ked maly bude u otca :( lebo vtedy ja dlho pracujem ..ach neviem fakt co spravit ....
Ak sa nevieš rozhodnúť sama, že akého, tak tu ti podľa mňa nikto neporadí. Ja skôr v tomto prípade odporúčam ísť na nejaké výstavy psov, popozerať,.. tie čo sa ti/vám budu páčiť pokecať s chovateľmi o povahe daného plemena, o nárokoch toho plemena atď.... A ešte jedna vec.. Spomínaš tam "mini" plemená. Také ale v podstate neexistujú 🙂
@meriene ak nebudete mať na psa čas, žiadneho si nezabezpečuje. To nie je hračka. Bude trpieť
@meriene ak sa ti paci spic tak vezmi pomeraniana .. ten neplzne -spic ano .. nieje taky hodvabny /jemna srst ako u spica ale v podstate su rovnaky- jeden sa viac podoba na lisku a druhy na medvedika ... ale vycesavat denne budes musiet tak ci onak lebo budu mat chuchvalce .. plus moja ma tendenciu sa vzdy pokadit ked to je najmenej vhodne ... myslim tym zavesy na zadku ...
@meriene ja by som vám určite odporučila pudla , neplzne, miluje spoločnosť ľudí, je veľmi inteligentný, môžete s ním chodiť na túry, výlety, miluje keď s ním niekto cvičí, miluje trénovanie, behá za bicyklom, pláva, dcéra s ním dokonca chodí na cvičãk a už druhý rok vyhrali a to je tam najmenší pes. Je to aktívny člen rodiny. Za mňa to je veľmi podceňované plemeno.
@pribinak viszla nie je velke plemeno, je to stredny pes, velky je retriver, labrador. A nie je ani hyperaktivny vobec, normalne aktivne plemeno, dokonca asi rovnako ako nas terier. Nikde som ho ale neodporucala, len som napisala ze ho mame my. A je pes vhodny tak na gauc ako na polovacku. Vsetko je to o rodine ako sa prisposobi comu, zase ak niekto chce plysaka, nech si kupi plysaka a nie psika. Viszla by nie velmi dobre brala celodenny pobyt sama v byte, mozno ked si zvykne, tazko povedat, moj ide s nami aj do kancelarie ked treba, ale zle znasa ked ma byt dlhsie bez nas, nie to este ho "niekam odlozit".
Inak aj nejaky utulkac by mozno bol vhodny, mozno by ste si naslil nejakeho vhodneho 🙂
@simca06022011 medzi vizlou, labradorov či retrivrom sú doslova centimetrove rozdiely
Tiez odporucam pudlika, podla mna je najlepsi trpaslici.. toy je primaly a kralovsky uz na mna privelky..
A je to naozaj skvely psik, ucenlivy, inteligentny a neplzne (pre mna dolezite 🙂)a bez toho typickeho pudlikovskeho zostrihu srsti aj pekny.. 😁
Psika z utulku by som k dietatu nebrala, prave kvoli neznamemu povodu.
@meriene spice sú naozaj ostré a ustekane psy, môžeš mať veľké problémy so susedmi, keď bude sám celé dni nariekať. Som skôr za adopciu pokojneho odrasteneho psíka, podľa toho, ako by si so synom v útulku sadli. Keďže nemáte čas, môžete chodiť vencit do útulku a syn uvidí, aký je to záväzok, starať sa o psa. Ja som mala psíka od dvanástich rokov, špica, dokonale stvorenie, láska na celý život, ale starala som sa poctivo, ráno von, po skole rýchlo domov a von, x krát denne von, pred spaním von, v noci, keď jej bolo treba, tak von, aj o tretej ráno. Osem rocny ti toto robiť nebude. Koľko zvládne, toľko urobi, ale preto by si mali naozaj sadnúť, vybrať si možno fakt z útulku. Spomína sa tu pár krát pudlik, nikdy ma to plemeno nejak nebralo, ale stretávam úplne úžasného psíka, je to pudlik, stredná veľkosť a teda to je partak do každého počasia, za každú srandu, vyzerá geniálne s tým harom, veselá kopa.
Preboha len nie Jack Russel do bytu. To je jedna veľká katastrofa. Energické plemeno, ktoré potrebuje veľa pohybu. Ľudia si ho berú do bytu, lebo je malý a pekný, no ten pes sa absolútne do takého prostredia nehodí, resp. potrebuje naozaj aktívneho majiteľa, ktorý ho každý deň vybehá, aby nerobil blbosti.
My máme z útulku dospelého kríženca s nemeckým špicom v byte. Je to ostrý pes - strážca. Akonáhle počuje zvonček alebo k nám niekto príde (aj ten koho pozná), šteká do nemoty. Vždy nás upozorní, že sa niečo deje, ale do blba nezvykne štekať. No je to tvrdohlavec, čiže tipujem, že čistokrvný špic bude ešte horší. 😀 A pĺzne. Chlpy sú všade. Môžeš vysávať aj 4x denne, stále budú všade. Na tebe, na synovi, na veciach, na zariadení. Počítaj so salónom a s pravidelným vyčesávaním. Mne sa do bytu pozdáva skôr maltezák, milé, malé a nepĺzne. Vychovať treba každého psa, o tom sa písať nemusí.
Pre mňa je najlepší pes (a najkrajší) do bytu japonec Shiba Inu. Máme doma 8 ročného, kedysi neboli tak populárne teraz už hodne zdraželi. Veľmi kľudný pes, málo šteká, pohoďák, v rámci aktivity sa vie prispôsobiť majiteľovi. Sú to veľmi cistotne psíky a nesmrdia. Nevýhoda je, že dvakrát ročne intenzívne pĺznie, nie je vo všeobecnosti úplne mojkavý, a je to tvrdá palica, na začiatku je potrebná tvrdšia výchova, lebo v "puberte" skúša. Dieťa by ho vycvičiť nevedelo, je potrebný rázny pán. Ale je to skvelý pes, vlastná osobnosť, povahou skôr mačka 😁
@meriene vezmi syna do útulku,nech si vyberie sám,trošku ho usmerní ,resp.sa uistite že aby to bolo menšie plemeno,bude si to syn pamätať celý život.Mame utulkacku,brali sme ju ako stena,chcela som spica ale táto malička sa mi vydriapala na kolená a už bolo rozhodnuté. Už ma 13 r. Ale milujeme ju strašne moc.
@pribinak velmi sa mylis. VObec nie. Suseda ma a rodziel je pri nich dost znacny, dokonca aj irsky seter, co su velmi podobne psy. Ked sa vedla seba postavia moj je jednoznacne pes stredny, aj sa tam zaraduje. Viszla bezne okolo 22-25kg ma pes, nad uz su riadne obezny. A labrador v klude 35kg aj 40moze mat, to je takmer dvojnasobny pes :D Naozaj nejde len o centimetre v kohutiku, do skupin sa radia podla hmotnosti :D

Mám spica pomeraniana a absolútne nám neplzne, stačí ho raz za týždeň dva vykefovat, to bola moja podmienka na psa v byte aby neplzol, kolegyňa má tiež poma a ani jej neplzne, na základe tejto info som ho kupovala a som veľmi spokojná. Je ale pravda že ohlási každú návštevu,Minaj je to výborné hravé plemeno. Nezničila nám nič, veľmi je zlatá. Yorka ja osobne by som nekupoval kvôli tej sedivej farbe. V chovnej stanici kde sme kupovali našu mali aj pudliky toy, no čo ja viem, mne to prišli veľké plemeno dosť a skákali ústavicne majiteľke zo zeme rovno do náruče, boli dosť aktívne, my sme chceli viac lenoska a menšie plemeno. Maltezak nemá strih, to nie je ani ryba ani rak, taká keficka. Keď tak bischon, scitzu alebo cavalier...to sú krásne ale aj múdre plemená, aj keď pudliky sú tiež múdre.