Vybrali by ste si mať dieťa v 15tke alebo v 40tke?
@breznica to ma mrzi. Ale toto je uplne ina situacia. Toto sa neda porovnavat. Ja som vedela( ked bol chory, zubky, obdobie vzdoru) ze este par dni tyzdnov... a bude to lepsie. Ze to prejde. U vas to tak nie je. Neviem si ani predstavit, aku bolest v srdci a tazke dni zazivate.Prave som od teba dostala pomyselnu facku. Niekedy zabudam, aky dar mam ked mam zdrave deti. Nemam starosti tak ma " trapi" ze si syn zaspinil nove boby od jahody 🤦♀️. Prajem vela síl, srdce plne lasky a trpezlivosti. Posielam objatie. Si neskutocna zena, MATKA.❤
@yanni Píšeš, že žiješ v Nemecku. Bavorsko? Bavorské Alpy mám prechodené odpredu dozadu a späť. Keď si tak pozriem, koľko ľudí si dá Zugspitze lanovkami/zubačkou a koľko ich tam vylezie Klettersteig-om (čo je tak v stvrtine cesty k lezeniu), tak teda nemám pocit, že by sa davy dali na nejaké náročné športy... ešte ani na jednoduchých hrebeňovkach typu Karwendel človek nestretne davy sedemdesiatnikov. Znova opakujem to, že ak sa niekto aj vo vyššom veku udržuje vo forme, neznamená to, že má rovnaký potenciál mať toľko energie, ako by mal v nladosti pri takej istej miere športovania - jednoducho je to fakt, ktorý neobabreš.
@annm81 dochodcovia chodia do hor v strede tyzdna. Tie davy, co idu na Zugspitze, to su turisti, ktori jednoducho chcu mat foto na Zugspitze. My sa tam chodime lyzovat. Aj ked, nemecka strana je na lyzovanie oprodi Rakusku nula bododv. Aj teraz pojdeme do Rakuska. Radsej o par km dalej, ale mam si z coho vyberat. Zijem tu vyse 20 rokov, mam to tu uz "obkukane". Dochodcovia ziju aktivnejsie. Maju na to jednoducho cas, peniaze a bez stresu.
Ved jasne, 20-30siatnik, ktory lezi na gauci popripadne aktivne griluje kazdy vikend je na vrchole svojich sil. 40-50tnik, ktory roky hobby-aktivne plava, beha ci lyzuje je na vyssom vrchole. Poprovnavam normalnych hobby-aktivnych sportovcov-nesportovcav. jasne, ze ten zdravy aktivny 4otnik obabre toho vypaseneho 20tnika. Nehovorime o profi sportovcov. To je jednoducho ina liga.
15
@annm81 a ja tiez uz neviem ako ti to mam vysvetlit, ze nie je 70tnik ako 70tni a 30tnik ako 30tnik. Statistiky su len priemer. Ked sa nebudes o seba starat, tak mozes mat na papierik aj neviem co a mozes byt uz aj v 20tke troska. A 25 uz davno neplati. Uz su nove studia, clovek je na vrchole v ca. 30tke. Darmo sa ohanas biologickym vekom.
Ale to je uz jedno. becham ta v tom. Ozvy sa, ked budes mat 40plus.
@yanni súhlasím s tebou. Ja som raz davno na teambuildingu bicyklovala do kopca so svojím šéfom, ktorý bol tesne pred dôchodkom, ale už mal byť v dôchodku, len dobrovoľne ešte robil. Mal okolo 68 rokov vtedy. Išiel hore a viedol konverzáciu s ľahkosťou. Ja vtedy menej než 30 som sa premahala s najväčším sebazapretim, aby som vládala a dokázala vôbec hovoriť, ale doteraz si pamätám tú námahu 😃 nakoniec mi dal kompliment za kondičku, ale viem, že vedel a určite sa na mne v duchu smial 😀 keďže to bolo pred desiatimi rokmi, teraz musí mať skoro 80 rokov. Boli sme u nich v Švajčiarsku v zime na návšteve. Niesol mi môj 30 kg maxi kufor hore schodmi. Vzali nás na prechádzku do Álp. Ešte lyžuje freeskiing, či ako sa volá to off track. A nie su jediní s jeho ženou v rovnakom veku...
@yanni takže myslíš, že v 40tke by som ešte jedneho novorodenca zvládla?😀 lebo mám 36,5 a plan, že dokončím tento projekt v presne 38, potom musím mať nový projekt (dovtedy radšej nie, s 3 deťmi treba už tu istotu), aspoň tak rok a v ňom pobudnúť, tehotenstvo trvá 9 mesiacov a vychádza mi z toho presne ta 40 😂
O 40tke sa sa uvažovať, o 15 vôbec.
@annm81 ale ty si Asi len tam kde sa lezi a vozi na lanovke ked si nic ine nevidela . Ja som nikde nepisala ze za zenitom = dochodca. Ale ze tie sporty ktore si uviedla nie su vobec narocne a ze ich bezne aj dochodci zvladaju . Nie vsetci v globali ale ti co cely zivot lyzovali potapali sa atd. Staci Len chciet a mat na to $ . 4O za zenitom je ked by chcela zacat karieru baletky alebo hokejista v NHL. To su fyzicky narocnejsie profi karieri ale stale ten clovek moze praktizovat len nie za vrcholove $ .
@miadi Slovo zenit znamená najvyšší bod na oblohe a v prenesenom význame sa používa ako vrchol niečoho. Vrchol potenciálu fyzických síl človeka je okolo mnou spomínaného veku. Ak teda potápanie a lezenie nepovažuješ za náročné športy, zaujímalo by ma, čo teda podľa teba tým náročným športom je, lebo tipujem, že drvivá väčšina ľudí na Slovensku sa nielenže nepotápala (čo je pochopiteľné, vzhľadom na to, že sme vo vnútrozemí), ale že v živote nevyliezla ani na umelú stenu alebo na ferratu najľahšiej úrovne.
@bluka2 ty by si v 40 zvladla aj dvoch podla toho c ta tu vidim 😉
Čisto teoreticky z mojej strany v 15tich a dôvodov je niekoľko. Záleží samozrejme aj na tom ako je to dievča v 15tich vyspelé. Lebo sú 15 roční a 15 roční. Napr. Ja som mala spolužiačku na strednej škole čo otehotnela v čerstvých 17, školu si dorobila popri materskej, z tehotenstva sa tešila. Ale ona bola trosku na inej rozumovej úrovni, a nemyslím tým na nízkej. No ked si zoberiem iné dievčatá ktoré boli na škole u nás v triede a v našom veku, tak to si neviem predstaviť. Takisto ako ked má niekto 30 rokov a rozumovo je na 12tich a tých ľudí je požehnane. Keď si to zoberieme z hľadiska histórie tak dievčatá bežne rodili v 17,18 a ked bola 22 ročná a nemala dieťa tak to bola stará dievka. A hlavne žena má oveľa viac energie ked porodí skorsom veku, je aj v lepsej forme čo sa týka zdravia a hrozí tam menej komplikácií ako ked rodí 40 ročná. Jasne že je to individuálne, ale to sú štatistiky. Všetko sa odvíja od veľa faktorov. Ja sa budem zas opakovať ale mám v okoli dve čo rodili po 40 a teda nedopadli dobre po pôrode ani jedna a nebolo to dobre ani už počas tehotenstva. Takze za mna rodiť v 40 a po 40 nie. Takze si vyberám v 15tich 😀
Ani jedno...
baby, ale v tich znamwna zatazit dietatom vlastnych rodicov/mamu/niekoho .... zvazujete aj to, ze v 15tich ste sa same nezivili? fakt by ste svojim rodicov toto urobili a oni by boli v pohode? ja som dieta 17r matky a teda nikdy nie. skratka z vlastnej skusenosti nie. a sama mam dieta v 40 a sice maly nespal do 3 rokov nikdy celu oc, prezila som a to som pocas RD cely cas robila ...
@miadi ale no tak,40 nepisem o tebe ,ale uprimne je ine sa zabavat v 20tke ako 40 tke ,Cize ked tu mamicky co mali skoro deti pisu ze nezavidia 40r prvorodickam,ze oni su chcu uzivat v 40 a nie plienky menit,odkazujem-uzivat si mali v 20tke bez decka a nie dohanat zameskane v 40tke.Nie je nic traonejsie ako 40r mama v bare s dcerou🙂Btw som podobneho veku,ale ja sim si mladost uzila,nerodila som v 19.A sice rodila som v 35 ale ,neviem si uz ani predstavit co by som si mala uzivat ,ako 40 r s odrastenymi detmi.
@elmivelmi užívanie si života nie Jen vysedávanie v bare, či?
@terezia323 patri to k tomu v mladosti,v40tle dohanat uz je to trapne.Taketo bezstarostne uzivanie zivota,si clovek dokaze uzivat povatsine len v tej mladosti,vekom sa uz meni povaha aj zivot cloveka.Hl v 40prichadza uz menopauza a zo uz aj tie vykyvy nalad patria k tomu.Cize ked neikto tvrdi ze radsej bude tosut v 20tke a v 40tke sa bude venovat sebe,uz sa moze tak starat max o zachovanie zdravia a predlzenia mladosti.Ale to co clovek zaziva ako mlady,uz asi tazko dobehne😉Cize vsetko ma pre a proti,ak rodis v 20tke prichadzas o tieto zazitky,ak v 40 zasa clovek si uzije ale potom ma na krku male deti,a hlavne po 40tke uz cihaju rozne choroby skor ako do tej 20tky.Nech si kazdy vyberie ale nech sa tu nerobia trapne ankety,co je lepsie,pre kazdeho nieco ine.
@pralinka25 si milá, vďaka
@zuzinka888 ďakujem ❤ aj preto hovorím, že dieťa tak maximálne do 30tky,nedokážem si predstaviť ako by som toto všetko zvládala mať teraz tak 53-54 rokov
@elmivelmi no to je fakt. ja som si mladost brutalne uzila a rozhodne to nebolo len o party a baroch ani striedani partnerov. su aj ine formy uzivania si ktore su s dietatom uz nemyslitelene alebo minimalne diametralne ine. bolo milion veci ktore uz v tomto veku jednoducho nezazijem. ako som pisala tiez mam 40 zijem aktivne ale je to uplne nieco ine ako do tych 25 rokov. aktivity su ine, priatelia su ini. vsetko je ine. nehovorim ze horsie ale ine. neda sa to porovnavat. su to dve odlisne zivotne skusenosti a odobia. ja som teda prve rodila v 28 aj to viacmenej kvoli tomu ze som mala zdravotne problemy a keby som to odkladala nemuselo by sa uz zadarit. a posledne v 39. za mna by som to nikdy nechcela skor. ale sme rozni. su aj introverti co radi sedia cele dni pri knihach alebo strikuju, robia ine rucne prace ktore mozu prakticky vykonavat v akomkolvek veku. kazdy ma inu predstau o uzivani si.
a co si zas budeme hovorit. urobit skola sa da aj popri dietati. aj moja svokra si spravila vysku ked bol moj muz babo. ale je to za prve omnoho narocnejsie a ja ked porovnam moj studentnsky zivot so zivotom studentky s dietatom alebo studenta dialkoveho su to jablka a rezne. ja obdivujem kazdeho kto to popri praci alebo dietati da a zaroven ho lutujem ze si ten studentsky zivot nemohol uzit tak inak. a znovu nemyslim len zurky. su rozne zahranicne staze, praxe, vyskumy co popri dietati sa neda tak pohodlne a slobodne. alebo aj da ale zas su to kompromisy. letne prazdniny kedy clovek moze slobodne cestovat, brigadovat na takmer akomkolvek mieste na svete a zazit kopu veci. pri dietati neviem. nech je v 15 akokolvek vyspela o toto sa obera. a uz aj ta financna zavislost v 15 a v 40. toto je inak taka trafena otazka ze vlastne ani neviem na co na nu reagujeme na 3 stranach 😂 lebo v 15 asi nikto neotehotnie planovane. tam si moc nenavybera uz ked sa stane.
@pralinka25 reagujem na poslednú vetu, že keď sa to stane v 15 tak si moc nevyberia, podľa mňa vždy keď žena otehotnie má 3 možnosti:
1. nechať si to a vychovať
2. porodiť a dať na adopciu
3. interupcia
@zelenakobyla123 tie moznosti 2 a3 to su skor uz zufale ciny.
@elmivelmi nikdy neviete, čo sa odohráva v životoch iných ľudí, preto netreba súdiť.

@annm81 s tebou sa neda diskutovat. Ozvi sa, ked budes mat 45. Ako sa budes regenerovat. Clovek, ktory je aktivny cely život, je tělesné aj dusevne uplne inak nastaveniy ty uz zachadzas do profi sfery. Ja hovorim o hobby sportovcoch. Nemiesaj to.