icon

Vyhľadávanie predkov - Family Search

25. júl 2022

Dobrý deň je tu niekto kto vie vyhľadávať vo Family Search ?dátumy narodenia podľa rokov matriku viem už som našla praprapredkov ale existuje tam niečo také že zadam manželov a zobrazia sa mi ich deti?sa mi zdá že sa to dalo no neviem kde to tam hľadať vie niekto poradiť?ďakujem

kaca222
25. júl 2022

Áno, keď vo vyhľadávaní klikneš na viac možností, môžeš zadať meno matky a otca, časové rozmedzie a vyhľadávaš potomkov

autumm
25. júl 2022

Pozor ale nemusí ti nájsť všetky deti. Napr mam mnoho prípadov keď zvyšné deti sa mi objavia až keď napíšem priezvisko inak. Veľakrát ten kto to prepisoval urobil preklep a uz ti to nevyhlada

kaca222
25. júl 2022

Jasné, treba používať hviezdičky. Namiesto Karasz hľadám len Ka*as*, namiesto Žiačik z*a*k atď

autor
26. júl 2022

@kaca222 vieš mi prosím ta poslať presne link neviem to najst

kaca222
26. júl 2022

https://www.familysearch.org/search/ je to priamo na úvodnej stránke, treba kliknúť na viac možností.
A potom pridať matku, otca

top_manazerka
26. júl 2022

Super, aj pre mňa je toto prínosné

autumm
26. júl 2022

Inac ja odporúčam nehladat ľudí bez tieto vyhľadávace ale reálne si na family search otvoriť danú matriku - knihy. A listovať rad za radom. Zistis mnoho zaujimaveho a aj ďalších ludi, teda ak hľadáš širokú rodinu. Lebo takto cez filter sa môže ľahko stať že sa pomýlis. Mne sa neraz stalo ze v danej dedine bývali ti istý menovci manželia. A musela som si to preveriť s číslom domu alebo sobášnou matriku.
Ja robím pre svoju dcérku rodokmeň s čisto jej babkovcami a dedkovcami a uz ich mame vyše 800. Najstaršie mame záznamy okolo roky 1640. 13 generácií sme našli. Uz sa tesim ako jej to vytlačím 😍 bude to pamiatka na cely život a snáď aj pre ďalšie generácie

autor
26. júl 2022

@autumm to som hľadala presne matrika dátumy narodenia ale keďže sú tam viaceré osoby s rovnakým menom neviem zistiť kto presne to je preto som chcela aj takto že podľa rodičov deti

kaca222
26. júl 2022

Súhlasím, vyhľadávač je super pomocník, ale VŽDY si to over aj priamo v matričnej knihe a najlepšie naozaj listovať stranu za stranou. Ja na svojom rodokmeni pracujem s prestávkami od r.2013 a tiež už tam mám vyše 700 ľudí 😊

autumm
26. júl 2022

@kaca222 presne. Ja si KAZDU informáciu preverím dvojmo alebo trojmo. Ku každému človeku rodný list, sobášny a aj umrtny ak je to mozne. Lebo bez preverenia by to bolo fiasko. Nie lek kvôli tomu ze sa ja pomylim ale aj daní farari robili množstvo chýb. Vtedy im to bolo jedno. Zle udaje pri sobášoch, pri krstným liste napísané zle meno matky, zlý vek, zlý dom a Chyba sa uz potom tiahneee. Ja som v mojich začiatkoch urobila množstvo chýb. Ale nevadí, časom to to opravila a ponaucila sa. 😁

kaca222
26. júl 2022

@autumm ja mám momentálne teóriu, že v r.1815 farár zapísal jednému predkovi zlé meno otca (namiesto Adam je tam Ján). Nemohla som nič o tom Jánovi dohľadať lebo staršie matriky nie su online, minuly týždeň som v archíve v Bytči nafotila (teda manžel fotil 🤣 zlatíčko to je) 300 strán a teraz ich musím prelúskať a snáď konečne záhadu rozlúsknem. Mám na to len 3 týždne, lebo potom rodím 😂

autor
31. júl 2022

Babenky este otazka priklad viem ze moj otec aj dedko sa narodili v jednej dedine no zapisovalo sa narodenie na matrike v druhej dedine ako spravne pisat udaje do family search?dedinu narodenia kde sa narodil alebo dedinu kde je zapisany na matrike?su to rocniky 1911 po 1945

autumm
31. júl 2022

Chápem správne ze chceš nájsť záznam ich narodenia ano? Keď hľadáš osoby musíš dávať kde ich krstili, pretože oni maju v evidencii tie matriky. Alé otca určite nenájdeš a pravdepodobne ani dedka. To ešte spadá pod GDPR a to nie je naskenovane. Ak sa nemýlim zákon o ochrane spadá pod 100 rokov od posledného zápisu. Máloktorá dedina ma údaje vyššie ako 1900. Samozrejme sú aj také ale väčšina konci 1896.

autor
31. júl 2022

@autumm nie robím si rodostrom vytváram ďalšie osoby a neviem či mám písať miesto narodenia podľa matrik alebo miesta narodenie prikl.otec sa narodil v dedine 1 ale na matrike je v dedine2,ktorú dedinu tam mám napisat

autumm
31. júl 2022

Ja vždy píšem v ktorej dedine sa narodil. Pretože keby napíšem kde sa krstili je to veľmi obsirne. Napr pod niektoré mesta patrilo aj 10 priľahlých dedín. Potom by som nevedela odkiaľ priamo boli. Ale daj si aj poznámku keď tak.

karin158
31. mar 2025

@autumm ale zato sa plati nie?

karin158
31. mar 2025

dovry den prosim Vas da sa tomu verit najde mi aj napriklad datum narodenia nejakej osoby ktoru hľadám

autumm
31. mar 2025

@karin158 nechápem čomu sa nedá veriť 🤣 ved to sú normálne naskenovane matričné knihy z miest a obci. Iba listujes a hľadáš danú osobu. Maju aj filter čiže hľadanie sa dá zjednodušiť

A family search je zadarmo

karin158
1. apr 2025

@autumm mozete mi poslat link lebo mne ukazuje ze mam zaplatiť

autumm
1. apr 2025

@karin158 https://www.familysearch.org/en/united-states/ aj píšu ze je to zadarmo. Roky využívam túto stránku. Aj ostatných co poznám a venujú sa genealógii

karin158
1. apr 2025

@autumm ďakujem

noon
23. júl 2025

Na familysearch nie su niektore mesta uz zobrazene. Ale tu ano https://poosch.sk/matriky-search.html