icon

Výhody a nevýhody jedného celosvetového jazyka - zbytočnosť slovenčiny

10. apr 2025

Môj názor je, že je úplne zbytočný jazyk, táto naša slovenčina, keď ňou hovorí tak málo ľudí. Najlepšie by bolo keby všetci hovorili len jedným jazykom na celkom svete. Kto je za? 🤣

Strana
z2
vanilkovazmrzka
11. apr 2025

Nie.

dory11
11. apr 2025

1.Nie nesúhlasím. Slovenčina sa mi páči a je to náš slovenský jazyk.
2.a páči sa mi aj to že na svete sú rôzne jazyky že proste každá krajina má niečo čo je typické preňu .
3 .nemala by sa človek čo nové učiť objavovať.
4.ano slovenčina je premna top ale páčia sa mi aj iné jazyky .
5 .ak keby sa odsťahujem a žijem v inej krajine tak sa naučím ich jazyk ale na svoj jazyk slovenský by som nikdy nezabudla a k tomu by som viedla aj svoje deti

tetapetra
11. apr 2025

Aký hlúpy názor.

123andy123
11. apr 2025

Ja by som bola za aby všetci hovorili jedným jazykom, komunikácia ma ľudí spájať, nie rozdeľovať. Hlavne pre mňa ako antitalent na jazyky by to bolo vyhodne. Plus necítim sa priputana k slovensku ani k jeho jazyku.

martinmmartin
11. apr 2025

Zachovat - ziaden iny narod nedokazal pomenovat domace zviera podla slovesa mačkat . To je unikat a mal by sa studovat

vroni
11. apr 2025

Ja som za, aby niektorí ľudia nehovorili vôbec žiadnym jazykom. Ich názory sú tak hlúpe, že je škoda akéhokoľvek jazyka, aby ich mohli ľubovoľným spôsobom zverejňovať.

luliu
11. apr 2025

Hlúposť a riadna, názor nevzdelaneho cloveka

erika237
11. apr 2025

Nie som za, pokus o nejaky univerzalny jazyk tu uz bol, esperanto a nedopadlo.
Ak myslis, ze teraz by sa mal celosvetovo implementovat nejaky jazyk ako univerzalny zas by to nedopadlo lebo by tam aj nadalej bol volyv povovodnych jazykov.
Pozri sa len na priklad spanielciny, Europan a Latinoamerican si rozumeju ale aj napriek tomu su v tom jazyku rozdiely nielen gramaticke ale aj lexikalne.
V slovencine mame tiez svoje regionalne specifika a taktiez slovencina sa vyvijala v case.
Pre mna je fascinujuce pocut rozne jazyky a mat moznost sa ich naucit, podla mna zvladnutie cudzieho jazyka je hlavne o case ktory tomu clovek venuje, ano niekomu sa uci lahsie, niekomu tazsie ale pokial je clovek nejakemu jazyku exponovany tak sa na neho nieco nalepi.

vroni
11. apr 2025

@martinmmartin, zabudol si na vážny filozoficko-moralny problém, z tohto javu vyplývajúci: ak sa môže mačka zmyšiť, môže sa aj myška zmačkat?

januska12323
11. apr 2025

Môj názor je, že niektoré názory by mali poznať len tvoji najbližší inak hrozí, že zo seba verejne spravíš hlupáka, doma ťa už poznajú.

andreatytler
11. apr 2025

Ved jeden spolocny jazyk tu uz bol ale potom babyloncana zacali stavat tu vezu do neba a vsetko sa to pokaslalo.
Ja verim a dufam ze za par stoviek rokov bude na zemi jeden spolocny jazyk, jeden narod - pozemstan. Tak ako je to podane v Star Trek. Ludia nebudu riesit zabomysie spory zo susednymi nardmi. Nebude nevrazivost medzi narodmi, ziaden rasizmus ani patriotizmus. Ta globalizacia sa neda zastavit.

lucik194
11. apr 2025

zase jeden troll, co je zamestnany na modrom koniku, aby vyvolal hadku ..... kedze im klesa navstevnost, dovolili aj neregistrovanym davat otazky, vsetko anonymne.

simsalabim
11. apr 2025

Aj ten jeden jazyk by po case urcite mal tolko roznych dialektov, ze by to bolo takmer ako ine jazyky. Staci mi si spomenut, ako som (ne) rozumela v Severnom Irsku a na ake zaujimave akcenty a slova som narazila v Skotsku... aj standardizovane formy britskej a americkej anglictiny sa lisia. Ono je to pekne predstava, mat iba jeden jazyk, ale naozaj si myslim, ze to nie je trvalo udrzatelne. Ludia budu vzdy hovorit tym svojim jazykom ci dialektom a ten "jeden vyvoleny" budu sice pouzivat,a le len vtedy, ked budu musiet.

biba_18
11. apr 2025

@vroni a čo ježko? 😲

maranco
11. apr 2025

V súčasnej situácii kde každý sa hrá na vlastnom piesočku nerealizovateľné.
Najprv by musela byť jedna celosvetová vláda, zrušenie hraníc, ľudia ťahajúci za jeden povraz a potom by bola ochota naučiť sa jednotný jazyk.

biba_18
11. apr 2025

jednotný jazyk nie je možný pre celý svet - pretože ľudia majú rôzne potreby vyjadrenia. iný temperament, iné prostredie, inú kultúru. ak by sa časom aj temperament alebo kultúra zmenila na jednotnú - prostredie sa asi nezmení - a už len to bude vytvárať potrebu iných výrazov ...

nynia
11. apr 2025

Jednotny jazyk je nerealny, staci sa dovzdelat v oblasti historie, kultury jednotlivych narodov a pochopis preco. Zbytocnost slovenciny z dovodu aky si uviedol/la je dost hlupy ved aj Slovensko ako krajina je mala tak, co aj ono je zbytocne podla tvojej logiky? Mozno, keby si dal/a iny dovod dalo by sa o tom diskutovat ale takto jednoznacne slovencina nie je zbytocna.

alkoholik
11. apr 2025

@lucik194 Preco by zo mal byt troll? Co je zle na takejto otazke? Ja osobne by som bol tiez za. Malo by to viacej vyhod ako nevyhod. Pre ludi ktori sa tazko ucia cudzi jazyk by to bolo super. Rozumeli by sme si so vsetkymi ludmi na celom svete.

alenka58
11. apr 2025

dnes pri UI to nie je až tak nutné ako v minulosti a napriek tomu esperanto zaniklo

natalka13
11. apr 2025

Kup si prekladac🙈

ivka225
11. apr 2025

Myšlienka jednotného jazyka sa asi nepresadí, ale bolo by dobre, ak by existoval jazyk, v ktorom by sa aspoň väčšina ľudí vedela dorozumieť. Zdá sa, že prirodzenou selekciu bude túto úlohu plniť angličtina.

radkaradix
11. apr 2025

môžeš sa začať učiť medzislovančinu alebo esperanto..

samik88
11. apr 2025

Ale veď je angličtina ,ktorou sa dorozumieš takmer všade 🤷🏻‍♀️

viestta
11. apr 2025

Kazdy jazyk je prinosom pre pestrost zivota, je nehmotnym kulturnym dedicstvom. A ktory by mal byt en univerzalny? Anglictina ci spanielcina, ktorymi sa dohovoris vo velkej casti sveta alebo cinstina, ktorou hovori najviac ludi?

katulienkax
11. apr 2025

nebude nikdy jeden jazyk, cinania, rusi, francuzi, indovia niksy neprejdu oficialne na iny jazyk

vroni
11. apr 2025

@biba_18, ježko? Ježko sa ježí, ten v tom ma jasno. 🤣

kittykat22
11. apr 2025

Nechces sa prestahovat do USA? 😅 krasna krajina kultury a progresu 😂

biba_18
11. apr 2025

@vroni ale či sa mačká?

diewcatqoo
11. apr 2025

Potrebujes vediet cudzi jazyk a nejde ti to? 🙂
Ved prave to je na kazdom jazyku alebo nareci krasne, ze je to unikatne pre kazdy narod alebo kraj. A dufam, ze ani narecia nikdy nezaniknu. Ja som filolog a fasnicuju ma jazyky a narecia. My zijeme na Morave a syn rozprava a pise aj cesky, aj slovensky uplne bez problemov, so starymi rodicmi rozprava po zemplinsky a chyta sa aj na rusinsky. V skole sa uci anglictinu a doma sem-tam chyta aj nemcinu, s kamosmi po moravsky a hantecky...

vroni
11. apr 2025

@biba_18, nie. Keď sa najezi, nedá sa zmačkat 🤣

Strana
z2