icon

Výhody a nevýhody jedného celosvetového jazyka - zbytočnosť slovenčiny

10. apr 2025

Môj názor je, že je úplne zbytočný jazyk, táto naša slovenčina, keď ňou hovorí tak málo ľudí. Najlepšie by bolo keby všetci hovorili len jedným jazykom na celkom svete. Kto je za? 🤣

Strana
z2
autor
11. apr 2025

Mňa by zaujímalo, že koľkí z vás, čo tu sa do mňa obuvate, viete nejaký svetový jazyk na úrovni rodeného hovoriaceho.

danica2711
11. apr 2025

@andreatytler to, o čom píšeš, nie je globalizácia, ale bohužiaľ utópia

natalka13
11. apr 2025

A k comu mi je vediet napr. Anglictinu na urovni rodeneho anglicana?

michellemary
11. apr 2025

@vroni ja to poznám, ako: "ak sa môže mačka zježiť, môže sa aj ježko zmačkať?" 😂

vroni
11. apr 2025

@michellemary, tiež pekne, ale ježka by som i tak asi radšej nemackala 🤣🤣🤣

kristiii
11. apr 2025

Ja by som bola za, keby sa všade na svete učil "povinne" jeden jazyk, ktorý by ovládali všetci, v praxi ale asi nemožné. Aj keď angličtina má celkom dobre našliapnuté. Čo sa týka slovenčiny, väčšine cudzincom sa páči, len ju pokladajú za ťažkú. Či je zbytočná, pre drvivú väčšinu zemegule áno, pre nás je to proste náš jazyk, s cudzincami sa tu aj tak skoro každý baví anglicky.

dkethe
11. apr 2025

Netreba jeden jazyk.
Prinosny by bol jednotny nazor.
Na mier, na ciele do buducna, na ekosystemy, na to co je blahobyt...

blonde_bella
11. apr 2025

Pokojne. Obyvateľstvo na Slovensku klesá, nikde sa s ním nedohovoris....ideálne sa učiť iné cudzie jazyky....

moonlight1210
11. apr 2025

Mali sme praslovancinu a rozislo sa to automaticky do viacerych verzii jazyka. Detto v inych jazykovych vetvach.
Zamysli sa preco, a pochopis, ze tento sen jednotneho jazyka presne z tych dovodov nie je mozny a je to logicke.

martin96321
15. apr 2025

Hovorime jazykom,ktorym hovori iba cca 6 milionov ludi zo siedmich miliard.......Treba sa naucit este anglictinu a mas vystarane

viestta
15. apr 2025

Co je podla teba uroven rodeneho hovoriaceho? Lebo tak ako slovencinu neovladaju ani rodeni Slovaci, tak ju neovladaju ani rodeni Anglicania. A to este neberiem do uvahy, ze rodeny anglicky hovoriaci Australcan ma dost inu anglictinu ako rodeny anglicky hovoriaci Texasan alebo Welsan. Aj v samotnej Britanii je tolko anglictin, ze by si sa celkom cudovala. Nie kazdy, koho rodny jazyk je anglictina bezne pouziva a hovori oxfordskou anglictinou.

maya_hi
16. apr 2025

Som proti a dokonca ma teší, že si na tom malom zaprdenom Slovensku pestujeme aj také množstvo nárečí. Taká pestrosť na tak malej ploche sa len tak nevidí. To je tá farebnosť, dúha, ktorú tu máme už dávno aj keď každý tvrdí, že sme fašisti či nacionalisti ☺️❤️

majorek
16. apr 2025

Mala by si si dat z obcianskeho preukazu odstranit statnu prislusnost....

pink_lady
16. apr 2025

a potom by vymizlo zazracne slovo pazucha? no isto nie, o to prist nemozeme 😂
P.S.: uplne vazne, je krasne ze je tolko jazykov...

procrastique
16. apr 2025

Pokiaľ nie si úplný delulu tak zvládneš 2 jazyky ľavou zadnou a viac než 50% populácie hovorí plynule dvoma jazykmi, resp. majú dva materinské jazyky. Dokonca aj afričania :D

viestta
16. apr 2025

@majorek satna prislusnos s rodnym jazykom nemusi mat nic spolocne, to hadam vies

majorek
16. apr 2025

@viestta a na slovenskom obcianskom je popisana cinstina? Tak ked jej vadi slovencina nech nepouziva ani slovenske doklady

autor
16. apr 2025

@majorek Mal by si vedieť čítať medzi riadkami, ze mne nevadí slovenčina ako taká, ale považujem za dosť zbytočné učiť sa jazyk, ktorým hovorí tak málo ľudí, z nás konkrétne tak tretina Bratislavy a zvyšok Slovenska, ktorý vykonáva prevažne typy prác, kde žiadny jazyk netreba. Tým sa nechcem nikoho dotknúť, ale tak kto chce pochopí, co tým myslím. Týmto ukončujem tuto debatu so silnými národniarmi. A naozaj by ma zaujímalo, kto z tých, čo sa tu na mňa osopili, vedia aspoň jeden jazyk na úrovni. Jeden rodný a jeden svetový. Pretože áno, mňa to limituje, anglicky viem, ale nie ako rodený rečník. Ale chcela by som vedieť, takže učím sa, len mi je ľúto, že mi to nenahrali do hlavy od narodenia, ono už aj informácie, v angličtine je to všetko tak minimálne 10 rokov dopredu, kým to príde k nám teda do slovenčiny...

autor
16. apr 2025

@procrastique áno dva matrinske by boli v poriadku, keby sa tu nimi hovorilo, len žiaľ u nás bol vždy len jeden jazyk, prípadne čeština ešte.

vroni
16. apr 2025

@autotka, zbytočne sa tu vytahujes ako malé tričko a pokúšas sa zhodiť vlastnú obmedzenost na ostatných. Na svete existuje obrovské množstvo jazykov, ktorými hovorí podstatne mensie množstvo ľudí než slovenčinou a napriek tomu sa tieto jazyky ľudia učia a sú chránené ako kultúrne a historické bohatstvo ľudstva. Pokúšať sa zničiť jazykovú diverzitu a chcieť ju nahradiť "jednotným jazykom" je okrem utópie aj nekonečná obmedzenosť. Keby si bola schopná naučiť sa ďalší jazyk, bola by si schopná aj pochopiť hlbku a rozptyl rôznorodosti jazykov. Ale nie si, tak sa bijes do hrude, aka zbytočná je táto rozmanitosť. A snažíš sa uraziť en block všetkých, ktorí s tvojou "múdrosťou" nesúhlasia. Nie som.narodniar ani omylom, ovládam svetový jazyk na úrovni native speaker plus ďalšie tri na veľmi slušnej urovni. A ešte jeden úplne nepodstatný jazyk, ktorym nehovorí ani polovičné množstvo ľudí ako slovenčinou.

autor
16. apr 2025

@vroni ved nech existuju, ale nech sa učia ako vedľajšie jazyky. A nie je to len o mojej obmedzenosti.

autor
16. apr 2025

@vroni Aký to má potom zmysel, keď rozpráva Francúz alebo to je jedno kto angličtinou a zaťahuje tak, že mu vďaka prizvuku aj tak nerozumieť?

andreatytler
17. apr 2025

@pink_lady Och, to je skutocne priserne slovo. Skvele sa hodi k tej casti tela.
Minule sme sa s bratom smiali, lebo prisiel s teoriou ze vela slov kde je ch su nechutne.
Chlpy, chriachel. 😝

vroni
17. apr 2025

Odporúčam do tvojej láskavej pozornosti pokecať s takým Skotom alebo v cockney. A to hovoria vlastným jazykom. Toľko k tvojmu neobmedzenemu názoru.

erika237
17. apr 2025

Autorka neda mi, ale aj ludia, pre ktorych je nejaky jazyk rodny dokazu davat taky prizvuk, ze budes plakat, lebo nezrozumies ani dobry den.
Ty mas problem, ze neovladas anglictinu na pre teba uspokojujucej urovni, ak si mlada, zbal kufre a chod niekam. Ked bude dcera dostatocne velka, dufam, ze bude chciet ist na Work and Travel, lebo ti to poviem takto, moj nazor je, ze cudzi jazyk sa uci najlepsie v krajine, kde sa nim hovori, lebo si obklopena tym jazykom a ak nie si asocial tak sa mu proste nevyhnes.
Nechcem ta davat do jedneho vreca, ale moje skusenosti su take, ze ludia sa boja rozpravat v cudzom jazyku a to potom sa tazko nieco naucis, prizvuk, hanba alebo neviem co nech su uplne posledne co ta trapi.
Kedysi tu bola hitom rustina a nemam boja, ze kolko ludi nou plynule v tej dobe hovorilo. Aktualne sa ucis nejaky jazyk xy rokov od zakladky az po strednu a zas vela ludi ani za 10 rokov sa nenauci skoro nic. To podla mna znaci problem na strane metodiky vyucby ale treba byt uprimny a priznat, ze problem je aj na strane studentov. Pri jazyku ti nestaci sa naucit iba slovicka, ani iba gramatiku, ak chces byt schopna komunikacie musis vediet rozpravat, nebat sa robit chyby.
Bud rada, ze vies po slovensky, lebo si myslim, ze vdaka nasej fonetike sa vieme lahsie naucit iny prizvuk, taky Anglican velmi tazko dava ľ, ô.

zuzinka888
17. apr 2025

Pamatam ako sa par rokov dozadu hadala cela Europa aj Slovensko aky cas pouzivat a ktory zrusit. Neviem si predstavit ako by sa dohodli na jednom jazyku a co by sa urobilo s " narodniarmi" ci rebelmi..... Uz vidim akoby sme ochotne prijali madarcinu alebo Trump sa zacal ucit vietnamcinu... ved by z tobo bola tretia svetova

Strana
z2