Výmena plynového sporáka za indukčnú platňu

sylvia36
19. aug 2013

Ahojte, chcem sa opýtať na Vaše skúsenosti a názory, chceme prerobiť kuchyňu a uvažujem, že vymeníme plynový sporák za indukčnú platňu Otázkou však je aj platba za energie. Za plyn platíme v priemere 4 eurá mesačne, za elektriku máme zálohové platby okolo 48 eur. Chcem sa opýtať, že ako vám stúpli náklady na elektrinu, keď ste zmenili sporák za elektrický. či to bolo zanedbateľné, že ste to ani nepocítili na účte, alebo vám vybehla faktúra aj o 10 eur viac mesačne. A tiež sa chcem opýtať ako sa vám na indukčnej platni varí, ako ste s ňou spokojní, či nemám radšej ostať na plynovom sporáku. ďakujem.

wieruska1
19. aug 2013

ja som s indukciou spokojna, musis ale ratat s tym, ze potrebujes aj ine hrnce, panvice a podobne vhodne na indukciu co tiez nie je zanedbatelna polozka. Indukcia ti vyhrieva iba presne urceny priestor, ktoreho sa dotyka hrniec to znamena ze ak mas na velkej "platni" maly hrniec ohrieva ti iba pod nim a nie aj okolo ako elektricky. Indukcna varna doska je drahsia, hrnce su drahsie, ale z dlhodobeho hladiska je to najekonomickejsi variant

malapepka
19. aug 2013

čo sa týka platieb ti veľa nepoviem, my máme doma všetko na elektriku, netuším, koľko z toho je indukčná. Takže len o skúsenostiach s platňou ti napíšem. Predtým na byte sme mali plynový sporák a prechodom na indukčnú je to podobné v tom, že pridávanie, uberanie intenzity varenia je rovnaké ako na plyne (čo o elektrickej sa nedá povedať). Jednoduché ovládanie, údržba, uši na hrncoch nepália, detská poistka - všetko plusy. Mínus - nemám otvorený oheň - občas potrebujem niečo ihlou prepáliť a nemám ako 😀 Určite je indukčná drahší variant - účty za elektriku neoklameš, hrnce na indukciu tiež dosť stoja. Ale ja by som už plyn nechcela.