icon

Výpadok elektriny v Španielsku a Portugalsku

tundra
28. apr 2025

Čítali ste,dnes od cca.11:00 masívny výpadok
el.prúdu v týchto krajinach,čiastočne zasiahnuté Taliansko aj Francúzko.Nikto nevie dôvod,čo si myslíte,aký je skutočný dôvod?

Strana
z3
balerina2025
28. apr 2025

v tom maju prsty mimozemstania

maranco
28. apr 2025

@tundra dôvod je prírodný, vysoké rozdiely teplôt

https://www.imeteo.sk/spravy/vypadok-elektriny-...

maranco
28. apr 2025

@tundra najprv som myslel že bola erupcia na Slnku, keďže sme v maxime slnečnej aktivity, pozrel som počasie na Slnku ale je pokojné až potom som našiel čo to bolo

tundra
autor
28. apr 2025
@maranco

@tundra najprv som myslel že bola erupcia na Slnku, keďže sme v maxime slnečnej aktivity, pozrel som počasie na Slnku ale je pokojné až potom som našiel čo to bolo

@maranco Portugalsko ma 93% krajiny bez elektriky.Totalny chaos,viac neviem,kolega v praci sa ma pýtal,ci na Slovensku je elektrina...

viestta
28. apr 2025

@tundra meteorologicky jav, ktory sposobil kmitanie vedeni a rozfazovanie sustavy

tundra
autor
28. apr 2025

Inac je sranda,ze na nemecky hovoriacich portaloch,nie je zmienka o tom,co ste tu napisali.
@viestta , @maranco

maranco
28. apr 2025
@tundra

Inac je sranda,ze na nemecky hovoriacich portaloch,nie je zmienka o tom,co ste tu napisali.
@viestta , @maranco

tundra
autor
28. apr 2025

@maranco celkom by som tomu veril, v pripade ciastkoveho vypadku,ale padla takmer cela siet a nie len v Portugalsku.A pocasie,nie je ani na grilovanie,nakolko nemôzu varit a pre pocasie ani grilovat.Ten dôvod,mi pride, len na ukludnenie obyvatelov.
Uvidime,co cas ukaze.

ciernysokol
28. apr 2025
@tundra

@maranco celkom by som tomu veril, v pripade ciastkoveho vypadku,ale padla takmer cela siet a nie len v Portugalsku.A pocasie,nie je ani na grilovanie,nakolko nemôzu varit a pre pocasie ani grilovat.Ten dôvod,mi pride, len na ukludnenie obyvatelov.
Uvidime,co cas ukaze.

@tundra mne sa tiez to vysvetlenie nepozdava. Je to cudne. Uvidime.

maranco
28. apr 2025
@tundra

Uvidime,co cas ukaze.

@tundra viem si predstaviť že keď sa ľudia nezmestia do kože a budú sa zahrávať s jadrovými zbraňami, žeby sa zopakovala Carringtonova udalosť spred 166 rokov a taký menší reset civilizácie by bol vtedy potrebný aby ochránil ľudstvo pred samo zničením

olimuc
29. apr 2025

Vypadla o ca 12.30 v Spanielsku a podla toho, co hovorili v ràdiu (Cinska bazare mali monopol na male tranzistory … Tu nema obyc radio skoro nikto) tak to zdovodnili viacerymi technickymi a atmosfèrickymi i faktormi dohromady … na Balearoch a Kanarskych elektrika bola. Nam sa vratila okolo 23.00. Varit mohli na plyne a u Cinana mali campingove varice… niektore Supermarkety maju svoje generatory (napr Caprabo … tak ani nezavreli) najhorsie dopadli ludia vo vlakoch … v noci mali este 11 neevakuovanych)

prasiatko30
29. apr 2025

Tak ja neviem, ale ja som v novinach uz pocula ptvorene hovorit o tom, ze to bol cyber atack

tenerifka
29. apr 2025

Nikto nic nevie, ale to o meteoroligickom fenomene nepomeru teplot je vtakovina na n-tu, doslova.

tenerifka
29. apr 2025

Na Kanarskych sme boli vcera od 18 do polnoci bez mobilov, nemohli sme volat a nemali sme data, vraj kvoli pretazenosti siete na pevnine.....

prasiatko30
29. apr 2025
@tenerifka

Nikto nic nevie, ale to o meteoroligickom fenomene nepomeru teplot je vtakovina na n-tu, doslova.

@tenerifka tiez si myslim, ze to je ptakovina. A spadlo v tom istom momente elektricka siet a mobilna

prasiatko30
29. apr 2025
@tenerifka

Na Kanarskych sme boli vcera od 18 do polnoci bez mobilov, nemohli sme volat a nemali sme data, vraj kvoli pretazenosti siete na pevnine.....

@tenerifka no neviem z coho my sme nemali elektriku do nejakej 1am a rano data este stale idu na figu

tenerifka
29. apr 2025
@prasiatko30

@tenerifka no neviem z coho my sme nemali elektriku do nejakej 1am a rano data este stale idu na figu

@prasiatko30 no som zvedava, s cim pridu....
Dcere zapli elentrinu pred 20,30. Ale v niektorych castiach Madridu az po polnoci, islo to postupne.
Ak by bol vybuch na slnku, ten vypadok by sa tomu mohol pripisat, ale nepomer teploty? To akoze odkedy v Spain funguje elektrina, prvykrat v celej historii nastal v roku 2025 nepomer teploty, ktory odpalil celu krajinu? To su take rozpravky ako seno pre ovce, ako covid z netopiera....

prasiatko30
29. apr 2025
@tenerifka

Dcere zapli elentrinu pred 20,30. Ale v niektorych castiach Madridu az po polnoci, islo to postupne.
Ak by bol vybuch na slnku, ten vypadok by sa tomu mohol pripisat, ale nepomer teploty? To akoze odkedy v Spain funguje elektrina, prvykrat v celej historii nastal v roku 2025 nepomer teploty, ktory odpalil celu krajinu? To su take rozpravky ako seno pre ovce, ako covid z netopiera....

@tenerifka hej u nas je bezne teplotny skok, ze rano je 5-6stupnov a na poludnie 25st - 20stupnovy rozdiel a nevypali to CT a vcera rozidel ani nie 10-15stupnovy a cela españa v prdeli- ani nie, ze lokalne - to je taka blbost. Na slovensku zhackovali catastro a v spanielsku red electrica a movil

tundra
autor
29. apr 2025
@tenerifka

@tenerifka dik,ze si napisala👍.

viestta
29. apr 2025
@prasiatko30

@tenerifka tiez si myslim, ze to je ptakovina. A spadlo v tom istom momente elektricka siet a mobilna

@prasiatko30 ty si este neprisla na to, ze mobilna siet je zavisla od napajania elektrikou? Ci myslis, ze na com funguje?

maranco
29. apr 2025

Tu ma napadlo Šéfe, mně se asi něco nepovedlo...

https://www.youtube.com/watch?v=BlCI8iXmm_o
viestta
29. apr 2025
@tundra

@tenerifka dik,ze si napisala👍.

@tundra pamatas si pred par rokmi sa znizila frekvencia v celej Europe, pricina bola v Srbsku, pretoze nestihali dodavat do siete taky prikon aky sa pozadoval a doslo k "rozhaseniu" sustavy. Kedze Pyrenejsky poloostrov je prepojeny zo zvyskom Europy len cez jedno vedenie, tak ak nastane porucha na tomto vedeni, tak sa moze rozhasit cela sustava. Zvysok Europy je poprepajany hore-dole tak tam sa pripadny vypadok vykryje ucinnejsie.

tundra
autor
29. apr 2025
@viestta

@tundra pamatas si pred par rokmi sa znizila frekvencia v celej Europe, pricina bola v Srbsku, pretoze nestihali dodavat do siete taky prikon aky sa pozadoval a doslo k "rozhaseniu" sustavy. Kedze Pyrenejsky poloostrov je prepojeny zo zvyskom Europy len cez jedno vedenie, tak ak nastane porucha na tomto vedeni, tak sa moze rozhasit cela sustava. Zvysok Europy je poprepajany hore-dole tak tam sa pripadny vypadok vykryje ucinnejsie.

@viestta mozno mas pravdu,neviem, toto co pises som nezachytil.Pocul som o pripadnom, blac out v Nemecku, pred par rokmi.

viestta
29. apr 2025
@tundra

@viestta mozno mas pravdu,neviem, toto co pises som nezachytil.Pocul som o pripadnom, blac out v Nemecku, pred par rokmi.

@tundra vtedy za par dni meskali vsetky hodiny na mikrovlnkach o 2 minuty

tenerifka
29. apr 2025
@viestta

@viestta moze byt, ale to nic nemeni na tom, ze povodna pricina toho, co sa stalo vcera, nemoze byt nepomer teploty, to by vyskakovala elektrina po celom svete kazdy tyzdeñ....

viestta
29. apr 2025
@tenerifka

@viestta moze byt, ale to nic nemeni na tom, ze povodna pricina toho, co sa stalo vcera, nemoze byt nepomer teploty, to by vyskakovala elektrina po celom svete kazdy tyzdeñ....

@tenerifka ty netusis ako dokaze zmena teploty skratit kable? Ked ich este rozhupe vietor, tak kludne mozu vyskratovat ak sa dotknu.

tundra
autor
29. apr 2025
@maranco

Tu ma napadlo Šéfe, mně se asi něco nepovedlo...

@maranco 😂😂😂

maranco
29. apr 2025
@viestta

@tenerifka ty netusis ako dokaze zmena teploty skratit kable? Ked ich este rozhupe vietor, tak kludne mozu vyskratovat ak sa dotknu.

@viestta pri teplote 30°C sa káble predĺžia o 17 metrov 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=WdViMpm19YI
prasiatko30
29. apr 2025
@viestta

@viestta vsak to je v poriadku - vypadky lokalizovane koli pretazeniu siete tu boli - nie je nic noveho pod slnkom, ale toto bolo v jednej minute ostal bez elektriky vsetko a vsetci, preto to nie je normalne. A, Ano som si vedoma, ze mobilna siet funguje vdaka elektrike.

prasiatko30
29. apr 2025
@viestta

@prasiatko30 ty si este neprisla na to, ze mobilna siet je zavisla od napajania elektrikou? Ci myslis, ze na com funguje?

@viestta ty si uvedomujes, ze kazde leto je v esp teplota aj nad 45stupnov? A prechadzat sa v madride alebo sevilla po vyhriatom asfalte je uplne zuzo - vcera teploty nedosiahli ani zdaleka maxima z jula/augusta

Strana
z3