Výpovede lekárov
Co si myslite ako tato kauza dopadne?
@777januska777 samozrejme, ze maju horsie platy a odvija sa to od ich vzdelania a narocnosti prace - to je predsa logicke. Preto nerozumiem, na co si to vobec vytahovala. Ja nikde nepisem, ze maju mat rovnaky plat ako lekari, citanie s porozumenim je asi problem 🙃
@zuzuliennka1 ale skonci to vzdy pri platoch,tak asi nejde az tak o system v tycj strajkoch,lebo plat viem zvysit ihned ak mi prihara,ale systemova zmena trva roky - a este stale nezacala
@pipistrel13 krasne vidno, ako sa v mediach podsuvaju presne take informacie, ake media chcu. Kazdy pocuje len platy.
Lekari stale volaju po podmienkach, rozpadavajuce sa budovy, operacne saly bez klimy, ze pacienti si musia toaletak nosit do nemocnice, lebo na to nie su peniaze - peniaze pre nemocnicu, nie platy.
To je fakt ako hrach na stenu toto
a ano - po tej systemovej zmene lekari volaju uz 30 rokov, 30. Hlavne ze su tu peniaze na futbalove stadiony…..
@zuzuliennka1 no ale ak im to nesplnia po tom dufam,ze vypovede nestiahnu a nezlepia im oci zvysenymi platmi...o tom vravim,ze strajkovali uz viackrat a stale sa vratili a system sa nezmenil,na com im po tom skutocne zalezi?..
a teraz asi mnohe nahnevam,ale zdravotnictvo nemoze byt neplatene...(ak by si clovek napr. za hospitalizaciu zaplatil aspon 1,5eura na den - za co by doma cely den nevyzil,asi by prislo k zlepseniu,taka reforma uz raz bola,ale ti,ktori vykrikuju,ze stat sa ma postarat,ju zrusili...- stat ale nie je dojna krava,co si dodnes stale mnohi myslia - stat sme my,ale samozrejme aj vlada,ktora vsetko ukradne,sa na tom vyrazne podpisala)
Ono to nie je len o platoch. Keď som ja skončila medicínu, myslela som si, že zachránim svet, bola som pripravená makať do posledného dychu a zachrániť slovenské zdravotníctvo. Realita nastala, keď som posielala životopisy a nikto sa ani len neunúval odpísať mi na e-mail. Keď som zúfalá poslala jeden jediný životopis do zahraničia, o týždeň som bola zamestnaná. Musela som síce oprášiť cudzí jazyk, ale venovala som sa tomu intenzívne 3 mesiace a zvládla som to. Vzdelanie mi uznali bez problémov. Teraz po rokoch vidím, že mnoho mojich spolužiakov ešte nemá atestácie, lebo ich zamestnávateľ potreboval na služby a proste ich nepustil na iné oddelenie, ktoré vramci predatestacnej prípravy potrebovali absolvovať. Ďalší síce dostali miesto, ale museli sa písomne zaviazať, že na danom pracovisku odpracujú po atestácii X rokov,čo je teda protizákonné, ale mladý lekár pod hrozbou pokuty také veci asi vopred nezistuje, lebo je rád, že dostal možnosť "vzdelávania".
Ja som zatestovala v najkratšom možnom čase, lebo môj zamestnávateľ chcel, aby som naberala skúsenosti. Všetky kongresy, kurzy a školenia mi platia a nikto si nikdy nedovolil povedať, že v nemocnici z vďaky (alebo na základe zmluvy) musím po atestácii zostať.
Tiež pracujeme nadčasy, v čase covidu sme boli v robote vlastne stále, ale na rozdiel od mojich spolužiakov nemusím naháňať po robote ďalšie služby na pohotovosti, lebo v krajine, v ktorej pracujem, si lekárov vážia. Aj tých zahraničných.
Neviem sa úplne vyjadriť k štrajku, lebo som nikdy nebola nútená pracovať v podmienkach, v ktorých pracujú moji slovenskí kolegovia, ale faktom je, že celý systém potrebuje zmenu. Ja môžem len z diaľky držať palce a ďakovať osudu, že ma na Slovensku po skončení školy očividne nepotrebovali a tak mám možnosť zarábať 3x viac a hlavne na sebe profesijne pracovať, aby som svojim pacientom poskytla čo možno najlepšiu starostlivosť.
@pipistrel13 achboze…. strajkovali viackrat a sama vidis, ze nedosiahli, co potrebovali - lepsie pracovne podmienky, lepsie vybavenie, aby sa im budovy nemocnic nerozpadavali pred ocami spolu s plesnivymi stenami,…. pozri si datum vystavby kramarov napriklad…
a tu proste stale niektori nepochopili, o co lekarom ide a na com im zalezi…. toto fakt nema cenu
@sss777 plus mas podmienky a adekvatne ohodnotenu pracu, aby si si nemusela hladat dalsie uvazky (co som tu tiez citala, ze co sa stazuju, kolko toho maju, ked este popri robote lekara robia dalsie veci… lebo musia…. ale to tu nevysvetlis
Nech si idú. Najviac vykrikujú tí, čo sa majú dobre. Platy majú ako nikto a ešte sa budú sťažovať. Nech si idú, nik ich tu nedrží. Prídu lekári z Ukrajiny a iní 😁
@zuzuliennka1 ved vravim,ze jedina cesta je,ze proste vypovede nestiahnu...ja viem o co mnohym lekarom ide - ale napriklad tiez poznam u mnohych ich nadradenost a nezaujem - ak chcem nieco zmenit,tak od seba
ja ich poziadvakam o zmene systemu fandim,kiez by to vybojovali
@sss777 uplne suhlasim,toto ma byt cielom a viem,ze su aj mnohi lekari,ktori proste nechcu,aby sa mladi realizovali a ziskali atestacie,lebo sa boja,ze by ich nahradili
@pipistrel13
Presne ako hovoríš. Ja som sa po rokoch stretla s istým pánom docentom, ktorý ma na škole skúšal a správal sa stále veľmi povýšenecky. Lebo teda on je pán docent. Pri všetkej úcte k jeho vzdelaniu a schopnostiam som to proste nevedela pochopiť. Ked chodím na kurzy, stretávam a učím sa od európskych kapacít a sú to v drvivej väčšine pokorní a skromní ľudia, ktorí sú hrdí na to, že môžu mladších kolegov niečo naučiť, lebo to je to, čo po nich zostane.
@pipistrel13 nikdy nedajú všetci výpovede. V žiadnom zamestnaní. Niektorí sa vezu popri iných, niektorí nesúhlasia s tým co to vedie a niektorí sú spokojní. To je vždy a všade tak. Aj pri učiteľoch to tak bolo. A ako vám učiteľom nadávali, keď ste strajkovali? Ako vás ľudia kritizovali počas covidu a ako vás kritizujú stále? Je ti to príjemné? Ak nie je, tak to nerob ty iným.
@seahorse27 ved ty sama si to napísala, že majú v porovnaní s inými povolaniami vyšší plat. Tak a teraz to popieras. Nechápem.
@777januska777 Ty si ich v predachadzajucom prispevku vytiahla na porovnanie ohladne strajkov (nerozumiem zas ja, ze naco) a na zaver si dodala, ze lekari chcu za svoju pracu mat iba zaplatene…ako keby teraz robili zadarmo. Maju zaplatene dobre a podla mna adekvatne na slovenske pomery, tak ako su adekvatne zaplateni aj smetiari 🙈 No podme sa tu teraz dotahovat za slovicka, strasne ma to bavi…a pointa nepochopena 🙄 Slovenske zdravotnictvo je v srackach, cely system potrebuje zmenu, ale platy lekarov su to najdolezitejsie, co sa tu ide riesit…lebo oni ich potrebuju mat pomaly najvyssie na Slovensku, aby ich ega boli ukojene. Viem, ze to vsetci takto nemyslia, ale z ust Visolajskeho to presne takto vyznieva…
@seahorse27 aj keby och mali najvyššie a co? Majú na to úplne právo, hlavne teraz koľko mali práce počas covidu. Ano niektorí boli takí co nerobili, ale väčšina mala veľmi veľa prace. A co sa im za to dostalo? Len opovrhovanie, aroganciu a závisť zo strany pacientov. Takže za mňa kľudne nech zarábajú aj niekoľko tisíc na hlavu, doprajem im.
@777januska777 mne je tak uplne jedno kto ma kritizuje al ja verim tomu a viem za co bojujem
a neviem kde si precitala,ze niekoho kritizujem,treba si nastudovat pojem,napisala som,ze ak to nie je len o peniazoch,ale o zmene systemu,treba odist a vypovede nestiahnut
rovnako ako som napisala skusenosti mnohych o aroganccii niektorych lekarova a ich pristupe a rovnako to ako som napisala,ze mnohi sa trasu o svoje miesta a nechcu mladsim dovolit,aby sa realizovali - to nie je kritika,ale fakty a skusenosti
a rovnako aj so strajkom ucitelov som napriklad v takej forme ako prebiehal nesuhlasila a ani sa ho nezucastnila,takze krituzujes skor ty...
@777januska777 na to, ako sa starali o pacientov pocas covidu mam svoj nazor. Asi ti neumrel nikto blizky v mladom veku na zanedbane, neadekvatne liecene onkologicke ochorenie. Mne ano. Viem, ze mnohi boli pozamkynani na ambulanciach a ledva dvihali telefony. Cest vynimkam samozrejme…Kludne im dopraj, mne su ukradnuti aj s ich platmi, niektorym jednotlivcom by som vyssie platy sama dopriala, ale toto vydieranie ma riadne hneva…je to neludske.
@seahorse27 tak zažila som aj to, ze umreli na zanedbanie a zažila som, kde zachránili život. Aj počas covidu aj mimo covidu. A predsa sa na lekárov pozerám individuálne a nie cez emócie.
@777januska777 ja sa na nich pozeram cez celkovu platovu situaciu na Slovensku, ziadne emocie, skor fakty a skusenosti - ci uz vlastne alebo sprostredlkovane a tie su ozaj velmi roznorode, preto by som lekarov nepasovala do pozicie polobohov, ktori si zasluzia vsetko, o co poziadaju
@seahorse27 tak ja keďže si uvedomujem aká je situácia a aké sú problémy zohnat lekárov a zdravotníkov celkovo aj v zahraničí, tak žiadna iná možnosť nie je. Zdravotníci budu držať v šachu slovensko, lebo môžu, lebo ich je malo a tak si môžu podmienky diktovať. Môžeme sa hrať na princíp a podobne blbosti, ale mame smolu, lebo ten koho v živote potrebujeme, toho podmienky budeme vždy ochotní splniť. A nie nemyslím si, ze je to chrapunstvo a egoizmus zo strany lekarov, len je to normálne uvedomenie si svojej vlastnej hodnoty.
@141117mmn najviac funguje zdravotníctvo tam kde nie je zadarmo. Platis si v zahranici poistenie a aj jednotlive ukony a to byvaju pekne sumy. Takže ideme na to? Zavedieme?
@777januska777 možno by to bola cesta.
@koniarova cesta by bola a aj bude, ale už zdravotníctvo nebude samozrejmosť a kto si ho nebude môcť dovoliť, tak bude mať smolu.
@seahorse27 a co mali robit? bol to brutalny tlak, nestihali, nestihalo sa to zvladat, reprofilizovali sa oddelenia - a dostali v podstate nakazane od vlady, ze kovid je prvorady, uz si zabudla? ved sa oddelenia “prerabali” na kovidove…. zas to vidis zo svojej strany s emociami.. ano, bohuzial doplacali ini pacienti, lebo kovid bol vtedy prvorady, a nie, lekari s tym nesuhlasili, ale vyskakovat si nemohli, mali smolu, lepsie povedane - nudzovy stav
si myslis, ze nedvihali telefony a zamknuti v ambulanciach hrali karty?! 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
@zuzuliennka1 vidim, ze ignoracii nerozumies, tak este raz…uz som ti v predchadzajucom prispevku napisala, ze s tebou diskutovat nechcem, tak to respektuj a uz ma, prosim, neoznacuj. Dakujem

@pipistrel13 🙄 vsak ale o to cely cas ide, cele tie roky, o SYSTEM. a to zavisi od vlady, od vsetkych vlad, ktore sme tu mali, ktore si zvolili ludia - ti isti, ktori potom nadavaju, ako tu nic nefunguje, ale dalej sa volia strany a ludia, “vdaka” ktorym to proste roky nefunguje…