Výroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístup
Vo vyvýšenej kotline ktorá je medzi dvoma vrchmi sa nazbiera voda z daždov alebo z roztopeného snehu.
V tejto kotline sa vyhlbi jama až po úpätie kopca. Naspodok sa umiestni vodné kolo na výrobu elektriny. A do jamy sa bude z výšky vhadzovať voda, alebo ak bude vody nedostatok, tak hoc aj zemina. Cím vyššie položená kotlina tým bude vyššia dopadová rýchlosť na lopatky kola, a tým viac elektriny sa vyrobí. Tak napríklad v doline pod Gerlachom (ktorá je vo výške 2000 metrov) by sa len z 1m3 vody vyrobilo až 5 Kwh elektriny, a iba z 1 m3 zeminy až 8 Kwh elektriny.

@tomas123456789b a ešte nám prezrad,čo je na tomto spôsobe výroby energie dlhodobé a hlavne ekologické? Z "diela" nakoniec ostane kopa zeminy, zasypanéj kotliny. Uvažoval si aj nad tým, že by sa týmto spôsobom prepisovali mapy a pôdorys krajiny každú chvíľu a to nehovorím,že umelé zasahovanie do stability podložia tiez môže vyvolávať katastrofy? To je ako s tým pieskom na plážach, ktorý sa nehorázne ťaží z pláží, mení sa povrch hladiny morí a destabilizuje pôda v okolí. Toto taký nápad,ako prdy vo vetre... 😏
To muselo dat prace a pritom.... 😅
@rozculena Tá hlina postupne zasypava tu kotlinu, viď obrázok.
@zuzanita1609 Hlina aj voda sú ekologické materiály. Keď už bude kotlina zasypaná, no tak tu hlinu dáš do vakov a pôjdeš zasypať ďalšiu kotlinu.
@aurelia2000 no dobre,ale to potom zasype aj to kolo s tými lopatkami...
Tomasko, este taka otazocka uplne mimo debaty, ale zaujima ma v com si kreslil tu uzasnu schemu? Ked si taky zbehly tvorca webov mohol si si viac dat zalezat na grafike. Aspom Corel Draw si mohol pouzit, ten ma bohatu kniznicu sablon, mohol si ten Gerlach spravit krajsi, ked uz chces vyuzit potencial gerlachovskeho kotla
@viestta
Ved to som ti už vravel že gravitačný potenciál by sa postupne zmenšoval, nič netrvá večne. Zemina "vo vreci" dopadne na lopatky kola, roztočí kolo a potom dopadne do "vylučovacej komory" na ktorej bude nainšťalovaný pás, ktorý tu zeminu potom vyhodí von - pozri úvodný príspevok obrázok.
Netáraj a zas si nedomýšlal, ja som nikde nepovedal že nepriepustný materiál bude zhadzovaný dolu. Ešte raz si prečítaj čo som napísal, písal som o tom že zhadzované dolu bude len voda a zemina, ZIADEN NEPRIEPUSTNY MATERIAL.
@aurelia2000
Vyzerá to že tiež tomu nechápeš. Vrtulníky nič nesypú....
@tomas123456789b ten pás bude poháňaný ako?
@tomas123456789b A teda ako sa bude tá hlina sypať?
@rozculena vsak aj mna zaujima, kde sa poberie ta zemina. A on ju este bude zhadzovat vo vakoch!!! Radsej sa nepytam ako tu zeminu do tych vakov dostane, ale predpokladam, ze ju budu lopatovat evidovani na urade prace za minimalku a samozrejme stravu si budu nosit svoju, lebo na stravne narok mat nebudu, rovnako ako ti soferi mikrobusov. A este bude musiet vybudovat cestu pod vrchol Gerlachu aby ich tam tie mikrobusy odviezli. A curat budu do flase, takze nebude im tam treba ani WC, pripadne priamo do jamy aby curankami pohanali vodne koleso.
(mne sa to normelne zacina pacit, ked poskladam vsetko co stihol popisat zacina to byt normalne komedia s pribehom)
Na Slovensku je veľa vysokopoložených kotlín kde sa hromadí voda. Tak napríklad Hincovo pleso má až 4 miliony m3 vody, z toho by sa vyrobilo 20 milionov Kwh elektriny, a to bez zarátanie zeminy... a to je len 1 kotlina, takýchto kotlín máme kopu. Aj ostatné krajiny nielen Slováci majú hory a vysokopoložené kotliny, takže by si týmto sposobom mohli dodatočne vyrábať zelenú elektrinu.
@viestta uz len tie vyrazy. ze "hore v kotline" tak bud dole v kotline alebo hore na hrebeni. a po druhe ze zemina...uhm, hrebene hro su skaly, mach a plytka vrstva taykej pody zmiesanej z kamenmi..vela stastia pri tazbe
zvieratka a turisti sa potesia.
ze na to ine narody neprisli, hadzat hlnu a liat vodu do diery s kolesom.
ozaj...voda sa nehadze, nevies sa ani vyjadrovat,
@tomas123456789b
@tomas123456789b
A toto zariadenie predpokladám,že bude pracovať nonstop,čiže budeš potrebovať osvetlenie.Vyrobenú elektrinu minieš na pohon pásu a na osvetlenie
@viestta tiež ma začína baviť,my keď tu dáme na koníku hlavy dokopy, vymyslíme niečo nevídané😆,Musk si môže trhnut nohou 🤣
@tomas123456789b pocuvaj chlape, ty chces zachranovat planetu a postavis elektraren, ktora bude sluzit len dovtedy kym bude dost hliny na kopci. Potom chces vypustat Hincovo pleso aby si vyrobil elektriku. Zdevastujes prirodu, kvoli elektrike, ktoru vraj nepotrebujeme, vsak prat mame v rukach v lavori (este lepsie pri potoku) a kupat sa v studenej vode. Ty brdo!!! Ty si ekolog ako Huliak s Tarabom dokopy. Ked ti dvaja vyrubu vsetky slovenske lesy, budeme tatranske plesa vypustat. Na toto treba bud specialne bunky alebo dobry matros...
@tomas123456789b Dobre, bagre naplnia vaky zeminou vo vyššie položenej kotline. Ako tie vaky prenesieme a vysypeme do nižšie položenej kotliny?
To Hincovo pleso by sme vypustili, či?
@zuzanita1609 o vidis, uz aj mikrobusy maju robotu. Budu tam vozit obsluhu bagrov
@tomas123456789b uvedomuješ si,že voda v tom plese je súčasťou ekosystému? Ty ju jednorazovo vyčerpáš a použiješ na výrobu elektriny,necháš za sebou kus zdevastovanej prírody a presunieš to všetko k ďalšiemu plesu?
toto je ťažký pacient............
@aurelia2000 jááj, tak to bude perpetum mobile...elektirna zo zhadzovanej hliny bude pohanat tie bagre co tu hlinu zhadzuju! 😍
@tomas123456789b ty si jaky dilino...co myslis preco su tie hrebene a svahy kotliny na obrazku bez vyssieho porastu?
no preto ze tam nie je ziadna hlina na tazenie, ale zula! kamen, suter, skala...
nie bagre ale zbijacky by si potreboval.
prve co sa pri zhadzovani sutrov stane+ upcha sa ta diera ci tunel a je po energii.
@negymama 👏 ešte sme nedoriešili prevoz tej zeminy

@viestta Ja neviem, čo furt nechápeš 🙄 vo vyššie položenej tatranskej kotline pobalis hlinu do vakov a vrtuľníky ju vysypu do nižšie položenej tatranskej kotliny. Teraz potrebujeme tu izolačnu vrstvu, keďže nechceme betónovat.