icon

Výška a váha 13 ročného dievčatka

martinka1103
12. jún 2020

Ahojte.Prosim,kolko meria a vazi vase 13 rocne dievcata?Moja ma 153 cam a 42 kg.Kazdy mi vravi ze je na svoj vek prilis nizka a este k tomu aj chuducka.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
majamat
12. jún 2020

@elizabeth175421 mas pravdu. je tu dalsie pravidlo, ak je medzi rodicmi velky vyskovy rozdiel, dieta rastie len podla jedneho z rodicov, ale genetika sa prejavuje az okolo 2-3r. este sa moze vytiahnut.

elizabeth175421
12. jún 2020

@majamat tak ja dúfam, že nebude najmenší, ale zatiaľ je to malý špuntík 🙂 ale čo už, dobrého veľa nebýva 🙂

majamat
12. jún 2020

@elizabeth175421 moja dcera je tiez drobec a uz roky chodime na endokrinologiu koli vyske. akurat minule sa v skupine rodicov jej rovesnikov tu na MK jedna mamicka pytala na vysku deti. a teda aj to najmensie z tej skupiny je vyssie o 10cm a to najvyssie je vyssie o 29cm.

elizabeth175421
12. jún 2020

@majamat ja som tiež chodila, aj brat. Dodnes nerozumejú iní lekári, že prečo. Rodičia sú proste nízky a nemáme byť po kom.. A k tej váhe, keď to tj čítam :D výšku neviem, ale ja som v tretej triede na zš mala 19kg 🤔😋😁 och, to boli časy 🙂

majamat
12. jún 2020

@elizabeth175421 ni tak to je fakt malo

tinkag
12. jún 2020

Ja mám pomaly 13 rocnu a teda ma 165 cm a necelých 40 kg,je teda dost chuda,najstaršia dcéra bude mať 15 a ma 164 cm a 49 kg. Tvoja je podľa mna v pohode. Určite ešte narastie aj priberie. Moje veľmi nepriberajú, ide to pomalšie ako inokedy. Niekedy dokonca aj schudnú (poctivo sa vazia🤣) Ja mám len 160 cm a 54 kg, manžel ma 178 cm.

gelifil
13. jún 2020

@deti95060810 co?????strasne vysoka

gelifil
13. jún 2020

@majamat a co tam riesia?davaju lieky?

majamat
13. jún 2020

@gelifil najskor sa dietatu vysetria hormony stitnej zlazy a vyluci sa celiakia. to su diagnozy pri ktorych byva najcastejsie porucha rast. pri celiakii byva malabsorbcny syndrom, co je porucha vyzivy a tento syndroms a moze vyskytnut aj pri inych diagnozach, cize aj vtedy je mozna porucha rastu z nedostatocnej vyzivy.
okrem toho sa skontroluje IGF-1 co je rastovy faktor ten sa moze znizvat z roznych dovodov a to pri nedostatku rastoveho hormonu ( RH ) a aj pri malabsorbcnom syndrome, cize aj pri celiakii. je dobre ho skontrolovat viackrat, lebo niekedy moze byt znizeny prechodne. ma dost velke rozmedzie ( v zavislosti od labaku ) ktore sa meni podla veku., teraz neviem uz ako,a le u predskolakov byva u nas medzi 48-280. moja dcera ho mala 1x 72 no potom sa zvysoval. dcera kamosky mala robeny 3x a to medzi 57-65 a hoci bol v norme, mala neskor potvrdeny nedostatok RH. IGF by malo byt aspon niekde nad 120, ak sa nachadza pod 100, uz je tu riziko, ze to nie je OK, aj ked mnohi dr, sa prisne drzia referencnych hodnot. no dcera kamosky je toho dokazom, ze aj ked je v na spodku normy, uz to nie je ok. nase dcery sa narodili v jednom tyzdni a s oboma chodime na endokrino a zacali sme hlavne koli vyske. obe maju predpokladanu vysku podla rodicov podobnu.
samozrejme okrem toho sa dieta odmera, odvazi. este sa skontroluje kostny vek. kostny vek napovie, ako je dieta na tom s vyvojom. moja ma zaostavanie 7-9m, cize o to sa bude dlsie vyvijat a rast, co je u malych deti vyhoda. no niekto ma aj 3r. tto je tazko hodnotitelne, elbo to moze byt ovlyvnene nedostatkom RH, ale moze to byt aj fyziologicke zaostavanie. je to fakt len orientacne vysetrenie.
podla vysledkov sa riesi dalej, ak stitka nefungujem nasadia sa lieky. ak sa najdu pozitivne proditlatky an celiakiu, dovysetri sa celiakia. pri oboch tychto dg. treba dat dietatu cas, aby sa zotavilo a zacalo rast. preto sa dalej caka. a casto sa caka aj ked sa tieto dg, vylucia, lebo dr. si zvyknu sledovat ako dieta rastie. dieta sa mera a vazi niekolokrat za rok, odbery sa mozu zopakovat, ale rast je dobre hodnotit za rok.
ak by sa vyskytlo este nieco, nejaky prejav, preveri sa. no ak sa nic nenajde a IGF je ok, tak sa dieta asi len nejaky cas sleduje. ak je IGF nizke, tak sa vysetri RH. RH sa da vysetrit len v nemocnici zatazovym testom. na potvrdenie nedostatku sa robia 2 testy. robia sa zvycajne na JIS, pre pripad komplikacii. som v skupine mamiciek s nizkymi detmi a teda ziadne z deti este komplikacie nemalo,a le riziko tu je.

majamat
13. jún 2020

a teda pri nedostatku RH sa RH picha kazdy vecer pred spanim. u mojej a kamoskynej dcery vznikli rozdiely vo vyske okolo 2r, hoci obe boli nizke. ona tam s nou zacala chodit v 2r, kostny vek robili az o rok, lebo nemozu zistit zaostavanie 2r u dietata, ktore ma len 2r. teda mala 2r+3m a merala 78cm. moja mala v tom veku asi 81cm, co este nebol taky exorem,a le uz bola dost nizko v grafe. v 3r moja mala 87cm a jej dcera 85,5cm, potom sme zacali chodit aj my na endokrino, lebo moja este viac poklesla v grafe. obe anse dcery narastli v 2 a 3r podpriemerne a v grafe klesali dole. obe anse dcery maju predpokladanu vysku podla nas rodicov 164-165cm, cize podobne. oni este ochodili na gastro a jej dcerka, hoci s nizkym IGF vtedy anrastla fajn a obe mali v 4r 94cm. cize za 4r moja narastla 44cm a jej dcerka 46cm ( narodila sa kusok mensia ).
a teda v tom 4.r jej potvrdili nedostatok RH a mojej dcere zas celiakiu. jej dcerka ma naordinovane pichanie RH presne od 4r, kratko po narodeninach a teraz ma 136cm a moja dcera sa po nasadeni diety zacala rozbiehat a rastla priemerne,a le endobehla rovesnikov. potom sa zas spomalila a kedze nas dr. stale sledovala, prisla na to, ze jej prestava fungovat stitna zlaza. tak mame leiky. po nich zas rastla priemerne. boli sme na testoch na RH a teda odobera sa krv pocas 2 testov dokopy 10x a len jedna hodnota nam vysla v norme, co nedostatok RH vylucilo. cize my nemame narok na pichanie RH. IGF jej medzitym aj stupalo, no okrem jednej hodnoty ( 120) bolo vdzy pod 100. a teraz ho uz nemera. dlho rastla priemrne, ale minuly rok zas nejake spomalenie,a le uz zas rastie dobre. a teraz ma 125cm, cize uz o 11cm menej,a ko dcera mojej kamosky. ma skoro 9,5r. ak bude rast priemrne, tka nad 150cm by mohla mat, dokonca aj okolo 157c jej to vycadza,a j ked neivem po komje takto nizka. no je tu moznost, ze rastie aj po nejakom inom predkovi.

martinka1103
autor
13. jún 2020

@luccija ano ma ,dostala pred 4 mesiacmi

majamat
13. jún 2020

este nejake vseobecne info.
pri nizkom vzraste sa posudzuje rast takto ( a teda aj zistuje sa dovod endokrinologickeho vysetrenia )
1. ci dieta rastie podla genetiky vypocita sa predpokladana vyska podla rodicov. no tento dovod nie je vzdy tak dolezity, lebo moze podedit vzrast po inych predkoch, rpipadne moze mat vyvoj pozadu a vdaka tomu dorastie do geneticky danej vysky,a le neskor.
2. ak sa dieta v grafe nachadza pod 3%, hoci ma aj nizkych rodicov, je dobre ho vysetrit a obzvlast,a k sa vyskytne este aj treti dovod. ( rpi nizkych rodicoch sa casto skryje porucha rastu )
3. rastie podpriemrne a preto klesa v grafe. samozrejme po puberte uz moze byt klesanie, lebo nie kazde dieta ma pubertu v priemernom obdobi a tiez mozu byt zmeny okolo 2-3r, lebo az vtedy sa prejavuje genetika a dovtedy je zbytocne dieta vysetrovat koli vyske. posobi nan to, ake malo podmienky pocas vnutromatrnicoveho vyvoja. ked sa prejavi genetika, dieta moze dobehnut rovesnikov.

a existuju aj konretne diagnozy, kde je pichanie RH indikovane. no hoci si mnoho rodicov mysli, ze naco, ved je to len vyska, nie je to tak je to aj mentabolicky hormon, ktory ovlyvnuje metabolizmus tukov a cukrov a dieta sa spravne nevyvinie, ak ho ma nedostatok. take dieta nema dobre vyvinute svalstvo, je slabe, nevladze. toto mi potvrdili viacere mamicky, ktore maju taketo deticky. cize toto nei je len o vyske. je tu zysene riziko cukrovky a srdcocievnych ochoreni.

majamat
13. jún 2020

@martinka1103 to este nei ej vela, este moze nieco podrast. nevies ako anrastla za tie 4m? no na vasu vysku je to malo. mozete skusit, ci by vas dr. poslal na endokrino,a le neviem ci to am este vyznam. tazkosti nejake nema? na vasu vysku je to malo, ale uz sa jej moze rast pomaly ukoncovat. no zostatkovy rast moze trvat este 2r, cize este moze dat aj niekolko cm.
u nas je to podobne, dcere vychadza vyska tusim 154cm, ked vezmem do uvahy, ze ma pozadu vyvoj, tka nejakych 157cm by mohla mat, co uz viac potesi. no a ja mam 164cm a mm 177cm. obaja sme boli v jej veku o dost vyssi.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
majamat
13. jún 2020

@anita1978 ma presne 13r? ked to chcem dat do grafu potrebujem vediet presny vek, teda aj mesiace. inak v tom budu rzdiely, co sa tyka vysky, je dost vysoky, je mozne, ze ma vcasnejsi nastup puberty. no ak ma gynekomastiu, asi by som ho dala skontrolovat enrokrinologovi. pres istotu, lebo hoci to moze byt len prechodny jav, no su aj poruchy, pri ktorych je takyto prejav.

martinka1103
autor
13. jún 2020

@majamat no od minuleho roka narastla cca 3 cm.

martinka1103
autor
13. jún 2020

@majamat nema tazkosti ziadne,profesionalne sportuje,

majamat
13. jún 2020

@martinka1103 ro este nie ej zle. teda ak to bude tal za 6m, tak potom tempo rastu je okolo 6cm za rok., pubertalnyrast je vacsinou vyssi., udievcat tak 8cm az rok. cize je mozne, ze tam uz nejake spomalenie bude, ale nez rast ustane, tak este moze vytiahnut nejake cm.
nemate v rodine, medzi predkami nizkych ludi? podla vasich vysok je fakt nizka. no skoda, ze ste to neriesili skor, teraz sa uz toho asi moc urobit neda.
este mi napadlo, aka velka a v ktorom tt sa narodila? nebola SGA/IUGR? taketo deti vo zvysenej miere mozu trpiet poruchou rastu, no vyska 153cm este nie je nijak tragicka. horise by bolo, keby ma pod 150cm koli poruche.

a co sa tyka sportu, privelka fyzicka aktivita moze rast tiez spomalovat. napr, u chlapcov sa vobec neodporuca nejake posilovanie hlavne v puberte. samozrejme niektore deti sportuju a su OK, ale asi su deti, ktore su voci tomu vnimavejsie.

martinka1103
autor
13. jún 2020

@majamat neriesila som to,lebo bola v norme co sa tyka rovesnikov.Len tieto posledne mesiace ju uz prerastaju o dost.Na preventivke sme boli minuly rok v oktobri a dr.nic nepovedala.Ale pre istotu s nou pojdem k dr este

martinka1103
autor
13. jún 2020

@majamat moja mama je nizka, ma cca 155 cm

martinka1103
autor
13. jún 2020

@majamat a narodila sa v 39 tyzdni, 3,80 a 54 cm,takze bola velka.

majamat
13. jún 2020

@martinka1103 tak miery mala paradne, SGA urcite nebola. a teda je tu teda moznost, ze ratie podla tvojej mamy. ma podobnu vysku,a le ako som pisala, este by tam mohol byt nejaky zostatkovy rast a v tom lepsom pripade da aj160cm. este to nei ej tak stratene. no ak je v tom genetika ( tvojej mamy ), tak by sa s tym aj tak nedalo nic urobit.

moja dcera ma za sebou vsetky vysetrenia a aj tak sa nic nevyriesilo, teda okrem tej celiakie a stitky. ta sa rozbehla ked uz sme na ednokrino chodili, predtym bola OK. a bude urcite nizsia ako ja. nic s tym neurobim. babka bola nizka, ale tazko sudit ich vysku, lebo uz mala cez 90r a navyse nemala lahky zivot. velka fyzicka namaha a nedostatok jedla. cize jej rast toto mohlo ovplyvnit. tak neviem moc posudit.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
gabrielkaa
13. jún 2020

@martinka1103 moja má 11,5 roka a cca143-145 cm a 25 kg

anita1978
Odpoveď bola odstránená
romanovic
13. jún 2020

@martinka1103 moja chvalabohu prestala rast v 12-tich, keď mala 190 cm a 44 topánku 🙈

caroline_
13. jún 2020

že dievčatko.. :D ja som rozhodne v 13 nebola dievčatko :D mala som 167 cm a 55 kg ,hlavne boky zadok a prsia...

miskaradko
13. jún 2020

@martinka1103 ma to super. Teraz su vsetky deti ako vyrastene zeny a muzi v 13tich. No nie vsetky su take. Ani moja nie. Ma normalnu vysku aj vahu bud sppkojna. A ked profesionalne sportuje,tak je to normalne tieto deti pomalsie rastu. A nizka nebude neboj sa...😉

dooscoby
21. feb 2021

@majamat ahoj. Nasla som tuto starsiu diskusiu. Dcera ma za mesiac 12 rokov a vyzera, ze uz nastupuje prva menstruacia. Ona ma trosku nadvahu, tazke kosti z manzelovej strany hoci aktivne sportuje. Od 9/20 doteraz narastla o priblizne 2 cm, ale vahu ma uz okolo 56kg cize aj to ma urcite vplyv. Len sa obavam, aby este podrastla. Momentalne ma vysku 157-158 cm, merane doma. Nohu ma 38cku. Ja mam 172cm, muz 178cm,ale jeho segra a jej dcera skoro 180cm. Moj otec ma tiez okolo 182, ale moja mamina ma tiez len okolo 160 cm vysku. Pri naodeni mala 3200gr a 51cm. Porastie este? Bola by som rada, keby aspon sa na tych 165cm dostala. Podla grafu by mala byt v norme co sa tyka vysky na jej vek. Syn mi napr.zase pride trosku vyssi na vek 9 rokov 8 mesiacov ma vysku 148cm.