Výška sprepitného, koľko dávate?
Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?
No mňa celkom zaráža keď tu niekto napíše že by sa hanbil nechať 0,60€ wtf? To kde sme? Som nevedela že tu na Slovensku sa máme až tak dobre...
Robila som čašníčku a robila som to za plat, ktorý som pokladala za dostatočný vzhľadom na tú pozíciu, neočakávala som automaticky tringelt na prilepšenie ako samozrejmosť. Neodúvala som pusu za 10 centov ani pri vyššom účte, ani keď si niekto nechal vydať do centu presne. Keď niekto nechal 1-2€, potešilo ma to, ale ani mi nenapadlo škaredo pozrieť na niekoho, kto nenechal nič. Ani s kolegami sme si nič podobné nešepkali, ani som nepostrehla, že by niekto z nich očakával 10% tringelt automaticky. Bude to znieť ako cheesy klišé, ale mňa koľkokrát viac potešilo, keď zákazník pri odchode slovne pochválil, poďakoval za obsluhu, že sa cítil príjemne a rád sa vráti. Vtedy som mala skôr pocit, že niekto vidí a oceňuje moju prácu a nie keď nechal na pulte drobné. Iné je to pri veľkých celovečerných akciách, ale pri bežnom obede sme nič neočakávali. Ja pri platení zaokrúhľujem ako to vyjde, tiež by som nechala v autorkinom prípade do 50€.
Tiež nechápem, prečo mám niekomu dávať peniaze navyše k platu za to, že mi donesie jedlo. Je za to platený. To rovno môžete začať mne dávať tringelty za to že máte elektrinu. Ale čím skôr, lebo o chvíľu možno nebude :D btw tiež zaokrúhľujem 38 na 40 a tak.
čo keď som nespokojná s obsluhou, dajú mi zľavu?
@mijo53 jasne ,len musis hlasno kričat 🤣
Baby robím v obchode s nábytkom tak čakám min 5€ 😂😂😂😂
@vinkel Si skromná, však ak pekne poradíš pri výbere 2000 eurovej sedačky, aj hodinu zákazníkovi pomáhaš vybrať vhodný poťah, tak 10 % sa patrí, nie???...uf, ešteže nie sme v zahraničí, tam si rovno 15% prirátajú navrch 😅
My zaokruhlujeme max do 1 eur.My sponzorujeme reštaurácie stým že tam pojdeme a najeme sa a necháme tam peniaze.Určite by som nenechala tringelt 5 eur,najme teraz keď obed v reštaurácii je skor luxus.
@andrejka2424 a prečo až 2000€ tu majú obedy za 30-50€.
Ja v rámci srandy keď už sa necháva všimne lekárom, kadernikom, čašníkom a neviem komu comu tak prečo nie všade? 😂😂.
Neberte to v zlom ☺️
@vinkel Ja som to zo srandy myslela. Však vo väčšine professii sa tringelty nedávajú.-ale potešilo by každého.
Ceny v našich reštikách už sú pomaly ako v rakúsku a ešte si čašníkov niekto rozmaznáva 10% navyše? Či vari v tej vysokej cene jedla nie je automaticky zaúčtované aj na výplatu čašníka? To jedlo neprešlo iba čašníkovými rukami. Keď niekto chce dať navyše, tak nech mu dá, keď niekto nechce dať navyše tak nemusí. Nejde o žiadne pravidlo a ani by sa to pravidlom nemalo stať. Napríklad taký skladník sa nalieta ešte viac keď vám balí objednávku a čakáte od neho možno ešte vyššiu kvalitu služby ako od čašníka, ale 10% navyše z ceny objednávky od vás nikdy nedostane. Alebo taký kuriér ktorý vám privezie ten balík, povedzme v hodnote 200€, tiež nechávate 10%? Alebo "utrápený" lekár s 3x vyšším platom ako vy, ktorý vás ošetrí a cena ošetrenia bola 300€ ktorú hradí poisťovňa, rozmaznáte si ho ešte navyše s 30€? Mnoho ľudí to robí za spokojnosť, ale zaujímavé že spokojnosť pri jednej službe sa cení viac ako pri inej. Uniká mi tu spravodlivosť, logika, pointa, a ako vysvetlenie ostali iba sympatie a sentiment.
Nechávam vždy minimálne 10% ak som spokojná.
Každé ráno chodíme s manželom na kávu a koláč pred prácou. Platíme 7,20. Vždy necháme 10€, takze 60 centov pri 50€ je pri dnešných cenách trosku trápne.
@chocolatte1 to je 2x káva a 2x koláč alebo len 1x káva a 1x koláč? 😁
Tak asi ozaj aby sme sa nestrápnili, bude lepší nápad si kávu a obed navariť doma .❤
Je to v poriadku, každý podla svojich možností. Nebudem hovoriť ze je to trápne malo. Už účet 50 eur je pre rodinu s deťmi dosť 😉. My platime väčšinou kartou a aj pri takomto spôsobe platby sa dá nechať Trinkgeld, navysia si o sumu ktorú im povieš... Takze kto nechá, nechá..vobec to nieje pravidlom a nemyslím ze čašníci to nejako v dnešnej posranej dobe automaticky očakávajú 🤷♂️
Všetkým, ktorým nie je jasné za čo majú dostať tringelt, by som dopriala možnosť zistiť to na vlastnej koži.
A na margo príspevku. Mohla si obsluhe pri platení podať euro či dve z peňaženky, rovnako ako to robia ľudia pri platení kartou.
@nnnuuunnn 2x kava a 1x koláč ja sladké nelubim 😉
@mtnns
@malinkaaninka áno a to som zabudla dopísať pri platbe kartou ak nieje ta možnosť o navýšenie nechávame aspoň 1,2 eurovu mincu keď máme v peňaženke ale ako hovorím kto ma da, kto nemá tak neda
My nedavame nic. Kazdy dostava za svoju pracu mzdu. Pri platbe kartou to ani nejde.
Tak ja budem za tu trápnu. Max zaokrúhľujem. Neviem preco by som mala dat nieco extra nevyse. A to nie som ziadna socka. Platy nech si rieši zamestnávateľ. Mne sa tiez na môj plat nikto neskladá. Gastro moze byt celkom rado, ze ludia este vobec chodia do restik ci barov. Vsetko drazie, platy nie.. Inak ak mam možnosť ideme sa najest do PL. Bývame blízko. Sluzby a jedlo neporovnateľnejsie lepšie ako u nas.
Dala by som max 1€ ...zato dostávajú plat...co je na tom ze ta obslúžia? Ja chodím do práce dostávam len výplatu...všetko všade drahé...treba si premyslieť začo dáš peniaze...môj názor
@chocolatte1 Fúha, tomu hovorím mrhanie. Každý deň. Ale isteže, sú to vaše peniaze.
@malinkaaninka za co?opis mi to
@chocolatte1 asi ale nezarabate priemernu mzdu,ked si mozte dovolit nechat take tringelty len pri kave. Ale klobuk dole,lebo poznam takych,co zarabaju tisice a nedaju ani cent
@malinkaaninka casnicku som robila pocas skoly,tesp skusila si to. Nie je to praca pre mna. Robila som predavacku v bizuterii,tam nuda. A v potravinach. To bolo o drzku,upratat komplet vsetko,sto krat na den zbierat a vracat tovar na regal. Hladat ludom co potrebuju,radit,menit,byt mila s usmevom na tvari. Dokladat tovar,strazit atd atd. Byt v praci od 5. A nikto mi tringelt neda. Max 5centov nechsli. Ja si nezasluzim? Ved robim pre ludi,tak preco casnik ano a predavacka nie?
@heni79 ja nehodnotim na čo míňajú iní a myslím, že keď zarábam, môžem míňať na čo uznám za vhodne ja. Nikoho tým neukracujem 😉
@petulda333 nie nezarábame. A áno takých poznám aj ja.
@chocolatte1 pockaj,ze ty si ta kocka co tu drazdi tymi kabelkami a topankami? 😍

@pink_lady chodime mesacne 1x s kamoskou len dvaja sa nejest uz asi 3 roky. Teraz uz platime okolo 30 eur. Limonda 4.60 🙈 a nie sme v BA.