Vysoká škola po “známosti” - koľko to stojí?
Ahojte. Vedel by mi niekto povedať koľko cca € do obáločky sa dáva za prijatie na vysokú školu v dnešnej dobe? Samozrejme hovorím o VŠ kde to funguje tak normálne a je to všeobecne známe o nej. Už minulý rok na prijímačkach som zistila že bez známosti to asi nepojde, keďže každý niekoho tam poznal.
@evamarek77 Je pomerne dost vela pracovnych prilezistosti To, ze su vsade protekcni su typicke hlasky frustrovanych ludi, co to nikdy nikam nedotiahli. Ja poznam desiatky schopnych ludi, co to dotiahli daleko bez protekcie ci penazi. Nemozes to pausalizovat, neviem aka je situacia v Cadci, ale v Bratislave si nenajde slusne plateny job len idiot
Ja asi zijem v nejakom vakuu. Cely zivot ucim na VS a nezazila som ziadne uplatky, ani ako studentka, ani ako vyucujuca. Mne toto fakt pripada ako vymyslene, aj ked verim, ze na takych tych Alzbetach a VS podobneho typu je to mozne, ale na normalnych VS velmi pochybujem. Ale mozno som len naivna.
@evamarek77 Ty mas take typicke slovenske ubite, ukrivdene ego. Pointa je - schopny clovek sa uplatni, nechopny bude vyplakavat a hladat cesticky. Mimochodom, pracujem 25 rokov. Tento bullshit, ze talentovani lekari robia v potravinach si prosim ta nechaj. jedine, ze by neboli az tak talentovani. 7 mojich spoluziakov robi lekarov, a to top lekarov, 2 v zahranici. Vsetci boli top studenti. Nechcem tym povedat, ze nie je protekcia. Ale neberiem to, ze vsade su len protekcni a nominanti. Skor tvoj zivot konci za hranicou okresu. Takze nezavid, je pomerne vela uspesnych ludi len vlastnou zasluhou
@evamarek77 Tak prezrad ako to ta Maja vybavi. Mna by toto naozaj zaujimalo, lebo vyse 20 rokov na VS ucim a o tomto neviem nic.
@dskjhfdlkdjhl vies co, ja si myslim, ze ani na tej Alzbete, tam platis aj za to, ze sa nadychnes vzduchu v aule zapisne, statnice, take poplatky, ine poplatky, opakujes statnice zas poplatky...vsetko na ucet. Studoval mi tam exsvagor (nie socialnu pracu) a teda na skusku s obalkou urcite nechodil. A na prijmacky tiez nie, kedze beru vsetkych 😀 Ja som studovala na UK a teda ani odomna nikto nic nepytal na prijmackach, dostala som sa v pohode na vtedy dost popularny odbor, skusky som robila na A-cka, takze ani tam nic. Dcera studuje na UK, dostala sa na dva odbory bez problemov a bez obalok. Ja neviem kde sa tieto legendy beru🙄
@viestta ak som dobre pochopila, jej islo o nieco take ako medicina alebo pravo, tam sa este stale robi vyber, ale ja stale dufam, ze podla vedomosti.
@makova333 no, tiez si myslim, ze toto bude vymysel, ale kedze neviem (nepoznam nikoho, kto napr. na Alzbete studoval) ako to chodi na tych pofidernych VS, tak som ochotna pripustit, ze tam to ide. Na druhej strane, logicky, ak sa tam plati, tak uz nie je dovod (aspon dufam) platit nieco navyse.
@dskjhfdlkdjhl pripajam sa k tvojmu vakuu 😀 studujem medicinu v cr, na 1000% nedam ruku do ohna, ako sa tam kto dostal, ale ziadne historky o obalkach som za tie roky nepocula, ked nas skusaju doktori, nikdy nie su so studentom iba dvaja v miestnosti, aby sa to dalo manipulovat, na statnici si vsetci tahame pred ostatnymi, odpovedame pred ostatnymi, takze keby nejaky "podplacac" dostal A za nic, ostatni by sa ozvali 😀 a fakt som nevypozorovala, aby niekto totalne tupy sa dostal az do 6.roc, aby sa ho pacienti museli v praxi bat 🤷 ale teda na slovenskych skolach neviem, ako to funguje, verim, ze lepsie, ako to tu citam 😀
@dskjhfdlkdjhl niektori “študujú” ma pofidernych školách tak, že sa na tej škole ani neukážu. 5 rokov sú evidovaní a dostanú rovno záverečný diplom. Otázne je, načo mu taký diplom je… teda ak nechce byt politik a písať si Mgr pred meno, nech to nejako vyzerá. Tu si húfne regionálni politici robili právo na paneurópskej.
@dskjhfdlkdjhl on studoval fyzioterapiu a chvilu sa rozhodoval medzi SZU a Alzbetou, ale nakoniec mu z toho vysla Alzbeta lepsie kvoli vyucujucim a lepsim podmienkam. Ale jeho ten odbor naozaj zaujimal a je z neho dobry fyzioterapeut. Podla mna aj zalezi co na tej Alzbete studuje a ci ho to zaujima alebo potrebuje titul napriklad v PZ 😀 Samozrejme, su skoly, ktore by som zrusila okamzite npr. alma mater pana Borisa 😀
To je fakt haluz pýtať sa niečo také na verejnom fóre :D Ale zaujímavá diskusia.
Nerobme si ilúzie, že také niečo v dnešnej dobe neexistuje. Na druhej strane, nemyslím si, že je na VŠ takýchto protekčných ľudí veľa. Tiež predpokladám, že sú to najmä "známosti/kontakty" alebo dobré vymyslené "sponzorské" dary a nie obálky. V dnešnej dobe techniky (nahrávania apod.) neviem kto rozumný z VŠ by riskoval obálky.
Poznám veľa šikovných a múdrych ľudí, ktorí majú medicínu bez akýchkoľvek úplatkov a kontaktov. Niektorí sa dostali na školu až na druhý pokus, ale dostali. Lebo to sami chceli. Boli šikovní a cieľavedomí. Nikto z nich nerobí niekde za pásom alebo predavača. Kto je šikovný, vhodné uplatnenie si nájde 🙂 Inak nie je až taký šikovný ako si on (alebo my) myslí(me) 🙂
@evamarek77 Ok, a mozem sa opytat, cim sa zivis a co si studovala? Ja sa zivim tym, co som vystudovala. Na skolu som robila prijimacky, ziadna protekcia ani peniaze, brali vtedy kazdeho stvrteho, bol ovela vacsi zaujem ako pocet miest. Nie je to pravo ani medicina, ale aj tak....Nemala som protekcne ani jednu skusku, neviem, ci to tak vobec u nas dakedy fungovalo, ale nemyslim si
Toto sa pýtať verejne.... Musíš byť tupa ako bagandza... Bez prepacenia! Ja som sa uchádzala o VS pred 11 rokmi. Prioritou bolo pre mňa právo na UK v BA. bola som si takmer istá, že ma vezmú, tak poistky som si dala politológiu na UK v BA a učiteľstvo na UKF v NR. Na všetky tri školy ma zobrali bez akýchkoľvek obalociek. Právo som skončila bez jedinej obalocky. Ak to bez toho u teba nejde už len pri prijatí na VŠ, tak to ani ďalej neskusaj
už len to že sa pýtaš toto na fore, svedčí o tvojej ,,inteligencii,,

@evamarek77 Ano, funguje to tak cely zivot aj dalej. Raz k nam prisla baba na pohovor, kukali sme do toho zivotopisu, co firma, to prva liga, v kazdej robila take tie obligatne 2 roky. Cize tam mala cca 7 top slovenskych firiem. Uz od absolventa.
Ako cest vynimkam, ja verim, ze vela ludi vystuduje aj kvalitne bez pomoci, myslim, ze to bude aj suhra okolnosti, ci je silny rok , pocet zaujemcov, druh skoly a tak. Ale ano, velakrat je to aj naopak. Ono, to davanie a branie uplatkov, kamaradickovanie, aj to su vlastne "schopnosti". Poznam zopar takych, nie je ich ale vela, co sa nestacim divit, kde nabrali na ten barak... ale vedia kseftovat.
Existuje vtip: Dezinko, co furt v skole prepadaval, stoji na parkovisku a opiera sa o mercedes a ide okolo jeho byvala pani ucitelka a hovori: Dezinko a si to ty? A ake ty mas paradne auto, ty ktory aj z matiky prepadaval. A to ako si to? A Dezinko hovori, viete pani ucitelka, mne netreba vela, kupim za 10 000, predam za 100 000 a mne tych 10% staci. 🙂