icon

Vysoká škola po “známosti” - koľko to stojí?

ria0907
31. máj 2021

Ahojte. Vedel by mi niekto povedať koľko cca € do obáločky sa dáva za prijatie na vysokú školu v dnešnej dobe? Samozrejme hovorím o VŠ kde to funguje tak normálne a je to všeobecne známe o nej. Už minulý rok na prijímačkach som zistila že bez známosti to asi nepojde, keďže každý niekoho tam poznal.

aurorastone
1. jún 2021

@vevesh
@pimpulka podľa mňa hlavne VŠMU a VŠVU sú také ze bez známosti ci "rodinných predispozícii" sa tam málokto dostane.... Ale co sa týka práva a mediny tak ti co chceli a učili sa, sa dostali bez akýchkoľvek úplatkov (tiež si myslím ze tam sa dávali úplatky tak 30 rokov dozadu)

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@hettinka no, ak sa jedna o take tie (z mojho pohladu pofiderne) sukromne v Hornej-Dolnej, tak potom to len potvrdzuje to, co som sem dala este asi v prvom prispevku-tam verim, ze je bordel, ale tam predsa nikto, kto tuzi po vzdelani (nielen po titule) nejde. Tie by som ja osobne zrusila okamzite, ale taku moc nemam.

hettinka
1. jún 2021

@aurorastone na medicíne mám viac žiakov a tam sa treba 2-3 roky dopredu učiť na prijímačky, chodiť a platiť si dosť drahé kurzy, kúpiť knihy na prijímačky, takze oni si peniaze zoberú takto legálne.

vevesh
1. jún 2021

@aurorastone 🤷‍♀️🤷‍♀️ako ja som starsia generacia, VS som bola okolo roku 2000 a teda vtedy, ti co chceli a makali, sa dostali- mozno nie na 1x, ale dostali. Ti, co mali v hlave, lavou zadnou na prvy krat. A na umeleckych boli len talentovani- ano nasla si tam rodinnych prislusnikov urcitych umeleckych rodin, ale ten talent tam v rodine bol....teraz len 👀👀👀👀👀, ze len platenim na vs sa da dostat, ak by som mala verit popisanemu...

aurorastone
1. jún 2021

@hettinka moji spolužiaci aj ja sme sa začali učiť na medinu a farmaciu tak pol roka pred prijimackami a len z testovych kníh tie male zelené co boli A5 formát z bio a chem, ale to bolo 15 rokov dozadu už, a všetci sme spravili a aj skončili bez problémov bez medzirocnikov a úplatkov , teraz viem ze prijímačky na farmu na UK robí externá spoločnosť a daju sa opakovať do aleluje co teda je riadne uľahčenie oproti tomu ako sme to mali my.... Neviem ako je to teraz aktuálne ... Ale ešte teda kamoška co končila 2 roky dozadu medicu v Olomouci tak sa učila na prijímačky možno maturitny ročník a tiež nechodila na doučovanie ani kurzy a dokončila s prehľadom...asi je to teraz iné no 🤷‍♀️..

aurorastone
1. jún 2021

@vevesh ja som podobne ako ty, 2007 som začala a presne vsetci sme sa tam dostali poctivo... Doteraz mam doma prijímackove kníhy na farmaciu 😁...takéto verejné prezentovanie platenia si prijímačok je tiež pre mňa záhadou....tiez kukám ako puk ako sa doba zmenila 🤦‍♀️

oblecenie99
1. jún 2021

@masinka To je pravda, už aj my sme boli minimalne dvaja plus skúšajúci. Jeden robil prípravu, druhý odpovedal. Ak sa mi stalo, že som bola predposledná, nepustili ma vonku, musela som cakat kým posledný dokončil odpoveď, dostal aj on známku a vyšli sme dvaja.

pimpulka
1. jún 2021

@aurorastone
@vevesh ja tiez starsia generacia, tazko odmakane studium, teraz co pocuvam ze staci napisat na A4 esej v angline a prijali ho do UK na VS a podobne, alebo co je najvacsi gol pre mna ze staci "odporucit" ziaka a odporucovatel dostane odmenu 800€ ...

aurorastone
1. jún 2021

@pimpulka wtf 🤦‍♀️ tak toto je už moc...

malva123
1. jún 2021

@ria0907 hroza,hroza,hroza...ze ti nie je hanba.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@pimpulka tak treba si uvedomit, ze aj v UK su aj slabsie univerzity, to nie je len tu. Kolegynin syn isiel na Oxford a tam to bola ina liga.

makova333
1. jún 2021

@aurorastone kamoskin syn sa bez protekcie dostal s prehladom na VSMU na scenaristiku. A teda, ze sa ich tam hlasilo veeela 😀

chrumka120
1. jún 2021

Ja som sa napríklad veľakrát stretla s tým, že kto sa nedostal na bilingválne gymnázium alebo na dobrú vysokú školu, hovoril, že všetko je po známosti a za peniaze, bohužiaľ väčšinou to bolo skôr tak, že proste tie skúšky oni spraviť nevedeli a potom roznášali takéto reči ako fakty. Osobne som sa s podplácaním alebo niečim podobným našťastie nestretla.

viestta
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@viestta tak ale vies, pred znamymi to musi objasnit tak, aby jej dieta vyslo z toho, ze je sice sikovne, ale nemali na uplatok. A takto sa potom siria famy. Ja nezabudnem, ako mi jedna vysvetlovala, ze skusku z matiky neurobila, lebo odmietla obsluzit vyucujuceho. Ked som jej povedala, ze z tej katedry poznam vsetkych, tak ostala zamrznuta a priznala, ze to tak celkom nebolo😉

matqa411211
1. jún 2021

@hettinka na medinu sa urcite netreba ucit 2-3 roky dopredu... Ano niektori to tak robia, ale nie je to pravidlo a ze kto sa neuci 2-3 roky dopredu nema sancu, to skor uz takí premotivovaní robia

hettinka
1. jún 2021

@matqa411211 asi závisí aj od kvality gymnázia, ono reálne sa učia 4 roky Bio, Che na gympli + doberajú si ďalšie veci pomimo. Spravidla stredoškolské učebnice nestačia.
A sk idu do Čiech, ešte riešili cesku terminológiu, treba si dobrat z chémie veci, ktoré sa u nás už nepreberajú, ale cesi ich v osnovách majú a tiež fyziku.

vevesh
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl zase ja som take zazilo- jednalo sa o prominentnu politcku, ktora popri praci diplom urobila- bola vedena na zozname a prisla akurat tak na skusky a statnice. U nas bola na cely rocnik jedna osoba, ktora prisla na statnice tak, ze ju nikto nikdy nevidel, ale ona vravela, ze mala individualny plan kvoli nejakemu zriedkavemu ochoreniu, kvoli ktoremu nemohla ist do kolektivu- ci to pravda bola, sme neskumali .

matqa411211
1. jún 2021

@hettinka nemusi ist len o gympel, uz vela ludi sa dostalo aj z obchodky

makova333
1. jún 2021

@viestta
@dskjhfdlkdjhl inak baby ja som sa tiez dostala na gympel s protekciou (nefinancnou 😀 ) Bol totac, ja same jednotky na ZS, ale bohuzial pol rodiny zilo v Nemecku a USA, babka rodena Nemka... tak kadrovy profil uplne nanic. Vychovna poradkyna odporucila ist na SOU a sup do vyroby 😀 Samozrejme, u mojej mamy to nepreslo a podarilo sa jej vybavit, ze ma na gypel zobrali aj napriek nesuhlasu pani S.

hettinka
1. jún 2021

@matqa411211 tak ti sa musia extra doucit toho dosť.

matqa411211
1. jún 2021

@hettinka to áno, ale myslim si ze za rok sa to dá s doucovaniami

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@vevesh tak nastastie matiku politicky studovat nechodia😉 takze nemam takuto skusenost.
@makova333 ja som isla na gympel bez prijimaciek (same jednotky, olympiady), lebo inak by som dopadla asi podobne-tiez som nemala dobry kadrovy profil. A kym som zmaturovala, tak na poslednu chvilu (na moje stastie) prisla revolucia a nebol problem ani na VS.

nominativ
1. jún 2021

Ja mám skúsenosť od kamarátky, že dva-trikrát na Paneurópskej v BA cvakala 2000€. Nie školné, ale za urobenie skúšky. 😄

makova333
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl 74ka? 😀

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@makova333 nie, ja som starsia, ja som 71, ale isla som o rok neskor do prvej triedy, lebo som septembrova. Revolucia prisla na poslednu chvilu-o par mesiacov som maturovala.

lily09
3. sep 2023

@ria0907 stojí to česť a potom sa mozeme cudivat ze aki neschopni ludia su na roznych poziciach. Asi nemate velmi ciste svedomie, fakt bez urazky
Akoze zivot je taky aky si ho spravime tak nerobmr si ho necestny. Treba si sadnut na zadok a pohnut rozumom a jednoducho sa naucit na prijimacky.

lily09
3. sep 2023

@ria0907 hlavne si myslim ze netreba vsade vidiet uplatky a ak ich niekto ziada tak asi to nebude kvalitna vysoka skola ze si musi takto privyrabat

soldi
3. sep 2023

@jaga18 to s tou vratenou obalkou s inou sumou je stary vtip, nie true story

mircalla
3. sep 2023

Ja som sa na vysku dostala bez uplatku ci znamosti len na zaklade testov. Brali len 25% uchadzacov, teda cca kazdeho stvrteho. Rok 1990. Neslo o ziadnu z novodobych "kvazi" univerzit. Smutna tema.