Vziať si hypotéku?

29. dec 2023

Potrebovala by som nestranne poradiť. S manželom žijeme a pracujeme v zahraničí, bývame v prenájme. Sú tu drahé nehnuteľnosti, nad naše možnosti. Rozmýšľam aspoň kúpiť nehnuteľnosť na Slovensku, ktorú by sme prenajali. Manžel hovorí, že je to blbosť keď sa na Slovensko vrátiť nechceme. Ale ja aspoň budem mať lepší pocit, že mám niečo čo bude moje a kam sa budem môcť vrátiť.
Ako by ste sa rozhodli?

hipuska
29. dec 2023

Ak dá ti ma kto o tu nehnuteľnosť starať, je to OK. Ak nie, nešla by som do toho. Ako najomca mas urcité povinnosti, niektore musis riesit okamzite. Ale, aj tak je úplne jedno, čo ti tu my napíšeme, vyries si to doma. Zbytočne ti to doma vyústi do hádky, keď ta tu niekto podporí. Kúp radšej pozemky, dotiahni tam vodu, elektriku a predaj.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinmmartin
29. dec 2023

radsej viacere parkovacie miesta ktore prenajmes a nemas s nimi ziadnu inu robotu. U nehnutelnosti a najomnikov budes k nim priviazana ako pes k bude a furt nieco riesit.

tundra
29. dec 2023

Kde zijete?

melanta
29. dec 2023

Tak ako prvé si spočítajte, koľko zaplatíte za hypotéku a energie a koľko bude nájom. Úroky išli hore, čiže zrejme budete mesačne doplácať, pretože nájom vám možno nepokryje celú hypo splátku. Takže toto si jej potrebné zvážiť, či je to okej pre vás. Ďalšie čo je potrebné si zvážiť je to, či v pohode budete platiť splátku hypo a platiť energie, ak bude byť bez nájomníka, ale vám nájomník prestane platiť. Či to v pohode utiahnete pár mesiacov. A ďalším faktorom je to, kto bude chodiť na obhliadky s potenciálnymi nájomníkmi, kto príde okamžite (za higinu, nie na druhý deň) do bytu, ak sa niečo udeje.

melanta
29. dec 2023

@jj298 veď pri hypotéke vždy musia založiť nehnuteľnosť. A chce nehnuteľnosť na Slovensku, takže pochopiteľne že založí kupovanú nehnuteľnosť tu.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
29. dec 2023

@jj298 toto je podľa mňa veľmi výnimočné, o tom som nikdy nepočula. Ale nie som odborník, takže môžem sa mýliť. Avšak poznám množstvo ľudí, príjem zahraničie a pri hypotéke založili iba kupovanú nehnuteľnosť. V prípade autorky však hlavný problém vidím v tom, že ťažko riešiť prenájom zo zahraničia a tiež otázka platenia úveru a energií ak nebudú mať nájomníkov.

gabriela2952
29. dec 2023

Manžel uvažuje správne, keď sa nechcete vrátiť na sk načo vám to tu bude? Radšej skúste niečo poriesit v zahraničí a tam si kúpiť vlastne 🙂

wade
29. dec 2023

Prijem zo zahranicia bez problemov uznaju minimalne vo velkych bankach. Vyhoda nehnutelnosti na slovensku je ze su relativne rychlo likvidne, po 5 rokoch neplatis dan z prijmu aj ked v danej nehnutelnosti nebyvas a neplati sa tu dan pri prevode nehnutelnosti. Nemusi to automaticky znamenat, ze tam v buducnosti chces byvat. Ak neinvestujete inde, je to jeden zo sposobov ako investovat. Ale ak planujete brat primarne na financovanie hypoteku, pradepodobne sa nedostanete do ciernych cisel (to znamena - splatka hypoteky + energie + ostatne naklady (udrzba, realitka) nepokryju prijmy z prenajmu.

betulinka1
29. dec 2023

S tym prenajímaním to nie je take ružové. Prenajímala som byt a teda natrafiť na dobrych nájomcov je fakt tazke. Napr. som mala azylantov z ďalekého východu a to boli super chalani, ziadna starost. Potom isli do BA. Potom prisli podnikatelia par co stavali dom, ze potrebuju kym dostavaju dom. To bolo hrozne. Susedia mi volali a sťažovali, ze je tam furt policia lebo sa mlátia, zobrali z bytu stare paplony, poháre. No hrozne. Špina co bola po nich, to som ani nevidela nikdy. Cize za mna ak chcete mat pasívny prijem, tak ako tu uz pisali predo mnou, parkovacie miesta alebo garáže. Pripadne investičný apartman niekde pri mori alebo na horách. Tam sa o ten prenajom stara firma za nejake % a vam chodia iba najomne bez roboty. Ale nezameriavala by som sa na Sk, su aj ine krajiny.

muchotrafka298
29. dec 2023

Pokial sa Ti ma kto starat o tu nehnutelnost, tak si ju kupte. Mozete ju vzdy predat, ak by sa nieco stalo. Ked ale takuto osobu nemate, je to uplne zbytocne. V pripade problemu nevies operativne prist a riesit to. Tak isto nemusis zohnat najomnikov, moze sa Ti stat, ze budes musiet platit mesiace hypoteku, najomne, energie sama. Ja osobne nevidim v tomto vyznam, kupovat si nieco na SLovensku, lebo je to "lacnejsie" ako v zahranici, ked sa sem neplanujete vracat. Vyssie Ti kocka pise o investicnom apartmane pri mori/na horach, to by bola skor cesta.

nelka93
9. jan 2024

Momentálne sa investičné byty vôbec nevyplatia. Hypotéky sú okolo 5% a ak by si chcela co i len dvojizbak v BA tak potrebuješ hypo okolo 130000 a plus vlastne zdroje len hypo ta vyjde na viac ako 600 eur a to ešte neplatis správcu, elektrinu plyn internet. Za dvojizbak cca 850 dokopy. Kto ti dá toľko peňazí ako najomnik? V iných mestách sú síce byty lacnejšie ale aj dopyt je menší.