Z akého dôvodu ste úplní abstinenti?
Ahojte ste tu také čo nepijete vôbec? Aký je váš dôvod a vysvetlenie ak sa vás niekto pýta prečo? Je to zo zdravotného hľadiska z viery z presvedčenia? Zo strachu alebo máte v rodine predispozície a bojíte sa že sa to u vás rozvinie? Čo je dostatočným dôvodom aby ľudia dali pokoj?
Ja neznesiem žiadne stimulanty, alkohol vôbec, v momente mi búši srdce, aj z deci vína. Nemôžem ani kofeín, ani proste nič, ani príliš veľa horkej čokolády, cierny ani zelený čaj. Mám rada pivo a som veľmi rada, že existuje nealko. Na otázky či si nedám odpovedám dokola, že nie, ďakujem. Niekedy je to otrava, ale väčšina ľudí ma už pozná a tak sa opýtajú raz všeobecne a mna sa už potom ani nepýtajú. Nie som povinná nikomu nič vysvetľovať, ani nevysvetlujem.
Lebo nikdy nedopustím, aby ma moji najbližší videli ožratú.
Pretože sa mi protivia opití ľudia,smrdí mi alkohol... neznášam,keď nemá niekto nad sebou kontrolu,alebo sa chová ako magor,len preto,že má vypité...nepijem ani glg ..nieže by som nebola ešte opitá,bola asi dva krát,keď som mala okolo 20 ,odvtedy nepijem,pretože sa mi ten stav nepáčil..Svet by bol krajší,bez alkoholu
lebo mi to vobec nechuti, tak naco.... aj na kavu to u mna plati :D neviem preco mi tieto pre ludi bezne veci nechutia, ale je to tak
ani mne to nechutí.Myslím ale teraz čisto alkohol.Hned mi je teplo a očerveniem a točí sa mi hlava.Ale chuť vína a piva zase lúbim.Takže preto kupujem a hladám iba nealko
Ja som v mojich štyridsiatich rokoch este nikdy nebola opitá 😄 ľudia na mna niekedy kukaju divne, ale v podstate tí, ktorí ma poznajú neriešia. V septembri som bola na sluzobke v Nemecku, kolegovia vedia, ze nepijem, berú to uplne v pohode, ale ked som si na večeri objednala džús, čašník na mna uplne zhrozene pozrel a zopakoval, ci fakt džús 😂 k tomu ako som to vysvetlila - doteraz som piť nezačala a v mojom veku uz začínať nebudem, alkohol mi nechuti, nechýba a absolútne nemam pocit, ze o niečo v živote bez neho prichádzam
@leto232 my sme predali vianočné darčeky dve flase červeného vina na bazosi😉
Pijem veľmi zriedkavo v lete malé pivo asi tak jedno za cele leto po túre v zime ak som prinútená neaky vianocny punc. Nemam to rada zdá sa mi to zbytočne priberá sa z toho a vlastne ani nikto ma nikdy nenútil chlap nepije alkohol lebo mu nechuti radšej ma cokoladu v byte nemáme žiaden alkohol.
Jednoduche....milujem svojho otca,ale to v akých rôznych stavoch som ho musela vidieť a trpieť ako dieťa mu nikdy neodpustim.A nikdy nedopustim aby to zažili aj moje deti
Lebo nechcem. Občas som si dala pohár vína, ale som pochopila, že to nepotrebujem. Tak som prestala. Nikomu nevysvetľuje, jednoducho nepijem a neprosím si
Nechutí mi a smrdí mi. Znesiem ho len v punčovom reze a v špicoch s vajcovým likérom.
Mna fascinuje, ze ludi zaujima, preco niekto nepije a nie skor to, preco niekto pije.
Mne sa alkohol sprotivil, keďže pre niektorých je neprípustné nepiť, čo mi príde odveci. A koľko zlého napáchal... Nie som abstinent, ale už dlho som nepila.
Bývalo mi po pití veľmi zle. Mávala som migrénu a vracala celý ďalší deň. Totálne na skapanie. V mladosti som si užila až až, aj sme pili. To som nemala problém prelezat celú sobotu/nedeľu. Vekom ma to už prestalo baviť
Nechuti mi to. 17rokov co nepijem. Nie nechcem u mna znamena nie a nemusim mat dovod, ani vyhovorku preco. A vobec nechapem prevo niekto nerozumie slovicku nie a stale ponuka. Ved aspon jeden....🤦♀️🤦♀️. Neviem su hlupi? Netolerantni? Nkkdy som nasilu nic nenukala ani kolacik ani kavu ani alkohol. Vzdy som ponukla a zariadila sa podla odpovede. Takze toto nikdy nepochopim, asi som hlupa🤷♀️
byva mi tazko aj po glgu piva, ocerveniem a je mi zle (nie od zaludka)
z tvrdeho ma strasne stipe a krvaca jazyk
ale vraj su ludia, ktorych telo ma problem s odburanim alkoholu (chyba enzym abo co) a su ludia, co maju na alkohol alergiu. neviem, len som pocula.
Ja nepijem a nikdy som nepila. V mojej rodine to tak bolo, vyrastla som tak. Manzel si par rokov vypil na oslavach, ale uz roky nepije vobec. Dcera nepila nikdy ako ja, starsi syn si tiez obcal vypil, ale uz tiez nepije. Zatial si vypije len najmladsi synator, ale nikdy nepije v nasej pritomnosti. Takze u nas doma sa alkohol len vyparuje. Ja sama svojim detom nikdy nenalejem presne tak, ako nikdy nenaliala moja mama nam. Ani teraz, keby ponukala alkohol, mne ani mojim detom ho nenaleje. Ked ma niekto cudzi ponuka, poviem mu, ze nepijem, ze v tomto zivote som sa s alkoholom uz vysporiadala 😊. Zatial sa mi nestalo, ze by mna alebo kohokolvek z nasej rodiny niekto nutil pit a nerespektovsl nase rozhodnutie.
Keď som bola mladšia píla som raz za čas
Minulý rok som si dala panaka a strašne ma začal bolieť žalúdok, skúsila som to zas a zase ma bolel takže od vtedy sa vyhybam alkoholu nerobí mi dobre 🙂 nemôžem ani jedla kde je alkohol asi mam alergiu :D
Občas si dám na oslavách. Dávam si na to ale pozor. Nemám rád ked sa mi točí v hlave.
@leto232 aj u nás rovnako tiež sa žiadna čokoláda ešte nevyhodila 😉 my sme tie flase naozaj predali za tyzden tak skús nabudúce nevyhodit a dať na bazos - každé euro dobre 🙂
V koláčov mi alkohol nevadí napríklad tie likérove špice mnam ale ja s alkoholom (rumom) nepeciem nikdy som to ešte nekúpila ( myslím ten um)
Vôbec mi alkohol nechutí ani nikdy nechutil a keď sa ma dakto spýta prečo nechcem, poviem proste, že mi alkohol nechutí, ďalej nerozoberám a aj keď ma presviedčajú stojím si za svojím. Taktiež nevypijem pivo a ani tie bezalkoholové radlery a podobne.
Daktorým aj z rodiny je to zvláštne ale na prípitky si vždy dávam vineu.
To isté s kávou, voní mi krásne, ale vôbec nechutí, ani v zákuskoch či bonbónoch ju nemôžem ani cítiť...tam mám zase náhradu kakavo 🙂
@simsalabim aj ja tak 🙂
Ja sice si sem tam dam ale vynimocne a vzdy a preco a daj si, niekedy mam fakt nervy ked 10x poviem nie a 10x zase a daj si ah.
Nechuti mi to a moja odpoved je nie nechcem dakujem, zopakujem kolkokrat treba a neriesim. Na otazku oreco poviem lebo nechcem. Osobne mi to vobec nechuti, pijem len s kamoskami na oslavach, ale mne staci malo plus mi byva zle, zato moje kamosky piju prvu ligu a rano su fresh 😀 nechapem haha.
Podla mna jediny dovod kedy by ti dali pokoj je keby si tehotna, inak podla mna sa to budu pytat furt. Ja napr nepijem kavu a kazde rano v robote sa ma kolegovia pytaju ci si nedam kavu 😅
Alergia na alkohol, súčasť Samterovej triády.
Proste nepijes a basta. Ale úplne sa zbaviť sa zbytočných otázok sa asi nedá. My máme 2 kamošov úplných abstinentov. Jasne, že na začiatku boli tie otázky a to vôbec? Určite si nedáš ani za jeden? Ani na Silvestra? Proste ľudia sú zvedaví a aj si potrebujú tých iných nejak zaradiť, či nepiju len niekedy, či vôbec.. Tým ze tých našich kamošov už poznáme roky tak už to nik nerieši. Oni inak mali obaja otcov alkoholikov, takže dosť dobrý odstrašujúci prípad. Inak hlavne ľudia čo sami pijú celkom dosť alebo už majú problémy s alkoholom najviac dobiedzaju do abstinentov. Sami si život bez alkoholu nevedia predstaviť. A tým to tak ľahko nevysvetlis. Asi sa cez to treba len preniesť.
Inak mam ešte kamošku a tá na rovinu odpovedá. Lebo som 10 rokov pila prvú ligu a teraz sa som šťastná abstinujuca alkoholicka. Po takej odpovedi ju už neponúka nikto. Ale ona je ten typ co na srdci to ma jazyku. Ale kto nechce nič vysvetlovat nemusí.. je to každého osobná vec. Ale teda nie každý to rýchlo pochopí. Ved pitie je slovenský národný šport číslo 1
Inak, s tym vysvetlovanim je obrovsky spolocensky problem, v tom suhlasim. A tiez vo svojom okoli nepoznam skutocne jednu dospelu osobu, ktora nepije vobec. Takze ja som asi jedina divna siroko daleko. Ak mi niekto naleje, nevypijem a je mi jedno, kto si co mysli.
Ja som uz 4 roky abstinent proti svoje voli-zacalo mi byvat po alkohole neskutocne zle, tak po niekolkych pokusoch som to vzdala…..vela chodime do spolocnosti, zo zaciatku to nikto nechapal, pretoze som dobry alkohol vzdy mala rada, ale uz si na to zvykli a chodievam autom, s vysvetlovanim nemam problem, ved je to moja vec, len obcas by som si rada dala poharik aspon na dovolenke, alebo na chalupe vymrznuta v zime, ale tie nevolnosti su brutalne, tak som dostala strach

Ja vôbec nepijem alkohol, ani som nikdy nepila, čiže ani ožratá som nikdy nebola. Ani v puberte ma to nelákalo, ani počas VŠ štúdia. A nie je za tým žiadny strach, ani nie som veriaca, ani nič podobné. Mám proste iné priority v živote.