Za aký čas je reálne predať dom?

26. jan 2023

Chcem sa spýtať kto predával v poslednom období nehnuteľnosť, viete mi povedať za aký čas je reálne predať dom? ( Nájsť kupcu, vybaviť úver).

Predávam zatiaľ cez inzertné portály, ponuku som dala včera, zaujíma ma aký časový horizont mám očakávať, nakoľko mám vyhliadnuty byt a ide o to , že majitelia chcú predať rýchlo ( kto prv príde ). Lokalita Stredné Slovensko, komplet prerobený dom v meste v dobrej ulici zo 60 tých rokov.

Váš názor?

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
noami12
26. jan 2023

Tak ja predávam dom teraz len 3 deň na Záhorí, mam podobnu situaciu akurat že chceme kupit dom ale uz nie poschodovi zo zdravotnych dovodou 🙂 Ale ešte sa nikdo neozval, zatiaľ je tam cez 200 návštev na inzeráte.
Ono to nemusí byť hneď, môže to trvať aj 1-2 mesiace než sa nekdo ozve. Január, február sú celkovo slabšie mesiace. Drzim palce

athom
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvetinka75
26. jan 2023

záleží na tom kde a aký bude dopyt. My sme minulý rok predávali byt ale cez realitku a predal sa hneď po prvej obhliadke. Pozerali sme domy a keď sme ich odmietli do pár dní mali iných kupcov a aj sa reálne predali. Vtedy čo ponuka - to bolo hneď predanéTeraz neviem aká je situácia.
Sem-tam pozriem na ponuku ale niektoré domy, byty sú už pár týždňov v ponuke. Možno za to môžu aj navýšené ceny. Neviem no. ...

autor
26. jan 2023

@noami12 ďakujem, držme si palce😊

beata_k
26. jan 2023

Dom nie je problem predat vo vseobecnosti. Zdlhave su papierovacky ( hypoteka, kataster ak nezaplatis skorsi poplatok)

autor
26. jan 2023

@kvetinka75 a po akom čase od zverejnenia sa ozval prvý kupec? Ďakujem.

kvetinka75
26. jan 2023

autor - hneď na druhý deň, vtedy išli domy, byty v našom okrese na dračku

kvetinka75
26. jan 2023

ja by som odporúčala realitku. Tam sa mi to zdá také dynamickejšie. Oni by už mohli mať aj zoznam potencionálnych záujemcov. Vedia, kde inzerovať.

janka_266
26. jan 2023

Momentálne to môže trvať aj mesiace. A to, že je komplet prerobený nič neznamená, môže to ešte predĺžiť dobu predaja. Kým sa nájde kupca, ktorému sa to páči, pripadne taký, čo bude mat na prerabku.

kvetinka75
26. jan 2023

@janka_266 niekedy sa tie prerobené predávajú horšie, pretože kupca nevie, či nebola prerábka odfláknutá. My sme pozreli kvantum domov a poviem ti, niektoré len tak pozliepané. Ale predali sa nakoniec aj tie. Len to trvalo

marsmykkok
26. jan 2023

6-12 mesiacov, skôr ak pôjdeš pod cenu, neskôr ak nejaká problematická nehnuteľnosť. Dom je špecifický a predáva sa dlhšie ako byt.

janka_266
26. jan 2023

@kvetinka75 presne to píšem, väčšina kúpi radšej staré a neprerobene, možno za lacnejšie a spraví si podľa seba, ako niečo prerobené, kde aj cenu nadhodnotia za prerabku, a možno sa im to ani nepáči. A teraz ešte aj hypo sa komplikuje. Myslím, že to nepojde tak ľahko, ako napr. Minuly rokm by šlo.

btus
26. jan 2023

Závisí od ceny. Ak podhodnotíš - tak rýchlo, ak nadhodnotíš - tak nepredáš ani za tri roky. My sme napr. byt predávali 4 mesiace. Prvý záujemca - po týždni, ale chcel znížiť cenu o 5000 E (pri cene 37500). čo sme neboli ochotní akceptovať. (pred 6 rokmi), tak sa nám opiatilo počkať.

autor
26. jan 2023

@janka_266 určite všetko má svoje výhody a nevýhody s tým súhlasím, lenže aj prerabka momentálne zhlte kopu prachov a starosti.

janka_266
26. jan 2023

To určite áno, aké tým, že je to prerobené sa Vám zúžil okruh potencionálnych kupcov. A momentálne už majú problémy predať aj byt v ba, čo som počula, ale snad Vám to vyjde. My sme napríklad kupovali dom od 2018, a nakoniec tento rok ideme stavať, lebo v našom okoli bol veľký boom kupovania a veľakrát nás preplatili v hotovosti, pripadne nespĺňal dom naše požiadavky. Takze je to aj o šťastí.

vikusjk
26. jan 2023

podla mna zalezi velmi od konkretnej ponuky, jeden dom sa moze predat rychlo, iny sa moze predavat aj rok. Samozrejme zohrava ulohu nie len stav domu, ale aj jeho cena a ja osobne by som sa pozerala aj na energeticku narocnost (najma v dnesnej situacii). Cize podla mna velmi tazko povedat. Ak sa vam nebude dlhsiu dobu nikto ozyvat (povedzme dva-tri mesiace), tak urcite je tam vysoka cena.

katkaseiner
26. jan 2023

momentalne velmi zavisi od ceny... cim nizsia, tym skor sa ho zbavis, ale samozrejme chapem ze ho chces predat a nie sa ho zbavit....
Kazdopadne je sakra blby cas na predaj - uroky na hypo idu do vysin... moze to trvat dlho... skusila by som aj realitku.
My sme predavali tesne pred pandemiou manzelov rodicovsky dom... v povodnom stave a za malo, kedze tam je problem s vymerom celej ulice (posunutie o cca 10 metrov vsetkych planov) cize vyzeralo to tak ze potrebujeme niekoho kto to kupi za hotovost (uz sme teda mali aj riesenie na uver ale teda ten bol taky krajny )

dori2
26. jan 2023

my sme minuly rok predavali byt, v noci pridany inzerat na bazos, ziadne zdielacky a od 6 rana do vevera toho dna 70telefonstov. predal sa toez po prvej obhliadke

dori2
26. jan 2023

papierovo to trvalo dlhsie lebo kupci brali hypoteku a my sme este par mesiacov potrebovali v nom byvat…ani toto nikomu mevadilo

kvetinka75
26. jan 2023

autor - ale sú ľudia, ktorí radšej dajú ten čas a peniaze a majú to podľa seba. Budú tam žiť roky a nie týždeň ako na dovolenke. Niektorým to stojí za to a pozerajú sa na to inak

oli18
26. jan 2023

V nasej okrajovej stvrti krajskeho mesta za rok nepredal 30 rocny moderny dom. Predtym ja jeden v povodnom stave asi 40 rocny predaval asi 5 rokov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marsmykkok
26. jan 2023

Toto je podľa mňa nevýhoda domu jednoducho, nepredáš ho rýchlo a nebývaš do troch mesiacov inde. Je to často aj na roky a cena nemusí byť zlá. Tu čo sledujem v okolí-tiež stredné Slovensko, za posledný polrok sa nepredalo nič, niektorí predali do roka, poznám aj takých čo nepredali vôbec ani za 3-4 roky a ostali v tom dome nedobrovoľne v podstate a pritom domy nemali vážne vady alebo problémy ani premrštenú cenu.

eeffka
26. jan 2023

Kolega predava dom, zo 7 vaznych zaujemcov zatial ani jeden nevybavil financovanie. Takze teraz sa predava zle.

mikadooo
26. jan 2023

Závisí asi celkom aj od ceny a konkurenčných ponúk v okolí 😉.

autor
26. jan 2023

@vikusjk ďakujem, ak sa to nebude hýbať pôjdeme s cenou dole, len neviem kolko je taký optimálny čas počkať a potom znižovať. Ale tak uvidíme ponuka je čerstvá je tam veľa pozretí, porovnávajú a tak..

btus
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
noami12
26. jan 2023

Aj 2 byty som predávala a na 1izbovom som mala kupca že nebol inzerovaneý - lebo makler mal záujemcu z databázy a na 3izbovom boli 4 záujemcovia behom 3 dní od inzerovania.
Ale byty sa ľahšie predávajú 🙂
Ja dom nechám za túto hodnotu, nebudem znižovať tak skoro, keď mam inzerat len 3 dni ale tie prve 2 mesiace sú rozhodujúce🙂

ivuska027
26. jan 2023

rýchlost predaja je uplne zavyslá na tom, či sa stretne dopyt s ponukou. Ak vytneš cenu, budes predávať pomaly, ak dáš dobrú, predáš. Ja som tento mesiac predala byt. Cenu som nastavila tak, aby som byt predala, nie predávala. Nejak som ale nepodliezla hodnotu. Za 24 hod som mala zaujemcu, ktoremu som to aj predala.