icon

Zabíjanie zvierat kvôli slintačke a krívačke

3. apr 2025

Ahojte aky mate názor na zabíjanie zvierat kvôli slintačke a krivačke? Ja chápem, že sa musia choré zvieratá a aj zdravé aspoň v okolí zabíjať aby sa to nerozsirilo na cele slovensko a aby to nebolo horšie. Ale ja nechápem tých ľudí či už farmárov alebo ,,obyčajných" ľudí, ktorý sa proti tomu búria, že zabíjajú zvieratá, trochu chápem ze prídu o peniaze keď sú farmári alebo im je to ľúto ale to fakt chcú aby bolo cele slovensko zamorene totou pliagou, kvôli par kusom dobytka, ktoré nechcú dat usmrtiť?!

Strana
z2
terezkaarthuramax
3. apr 2025

Mne raz inak jedna veganka povedsla ze je sebecke dať postihnute dieta na zvieraciu terapiu...
A to su ako tie zvieratka chore ci ako. Ak chore lepsie je ked zabiji aby netrpeli.. mne je luto medvedov. Ze ludia zasahuju do ich teritória a potom pridu tie nevinne tvory o zivot.

kittykat22
3. apr 2025

@terezkaarthuramax prosim ta, co to pises o medvedoch. Medvede su teritorialne zvierata a jednoducho nemaju miesto. Medved ma oznacene teritorium kde iny medved nesmie. A je to pomerne velka oblast. Medvedica ma aj 5 malych a Slovensko je mala krajina. Nemaju miesto v lesoch a preto chodia stale blizsie k ludskemu bydlisku. Jednoducho nemaju co jest. Musi byt ich regulacia - pokial samozrejme nevymyslis ako zdvojnsobit plochu lesa na Slovensku do leta.

hiro
3. apr 2025

@terezkaarthuramax Mne zase medveďov nie je ľúto. Aj keď za to nemôžu ale môžu za to ľudia. Je ich dosť veľa aby sme na nich natrafili a ľudia sa im nevedia vyhnúť lebo o sebe nedajú vedieť. Ja som nestretol v podstate ani vtáčika za roky. Deti robia taký hluk ze na kilometer od nás nie je nič živé. Oni sa človeku vyhnú ak o ňom vedia. Čo už, nevyhynú. Mne je ľúto hluchánov čo je ich máličko a aj tam kde sa im darí im výrubu les.

hiro
3. apr 2025

@kittykat22 Nemajú čo jesť? Je ich tak veľa práve preto že majú čo jesť. Vždy keď sa prejdem po lese tak kadetade sú metrové haldy - tony ovocia, pomaranče, zemiaky, vnútornosti ktoré dovážajú poľovníci pre diviaky ku posedom. A áno chodia aj na polia kde sa pestuje čo majú radi. Ako na prilepšenie.

dskjhfdlkdjhl
3. apr 2025

@terezkaarthuramax Ty si uplne mimo. Posledny utok medveda bol 200 metrov od domov, takze radsej nepis, ked pises somariny.

diewcatqoo
3. apr 2025

@terezkaarthuramax obavam sa, ze medvede uz zasahuju do teritoria ludi a nie ludia do teritoria medvedov. Dnes uz nemusis ist vobec do lesa, ak chces stretnut medveda. Staci ist v urcitych lokalitach normalne do svojej zahrady (vacsinou v obdobi, ked dozrieva ovocie) a mas krasneho medvedika zblizka. To by som si pozrela, ci by ti aj vtedy bolo luto medveda, keby si nemohla ist do vlastnej zahrady alebo pustit deti na dvor, lebo sa tam usalasil medved.

domkakvet
3. apr 2025

Autorka dala temu slintacka a krivacka a teraz sa to tu ide zvrhnut na medvede 🐻

terezkaarthuramax
3. apr 2025

@domkakvet ved sa pytam aj k teme ci su tie zvieratka chore...

autor
3. apr 2025

@terezkaarthuramax niesu, ale tie medvede chodia ľuďom do záhrad nemôžu ani vonku vyjsť alebo deti pustiť na záhradu lebo sa tam usalasil medveď. A aké je podľa teba riešenie v prípade medveďov? Aby ľudia nechodili do lesov alebo aké je tvoje riešenie, na to riešenie som zvedavá. A tých medveďov mi nieje ľuto

autor
3. apr 2025

@domkakvet no pozerám ze dala som debatu na temu slintacka a zvrhlo sa to na medvede

aaadkaaa
3. apr 2025

Ja sa bojim aj slintacky aj medvedov😏

wwwwerunka
3. apr 2025

Par kusov?
Ved to je pre maleho farmara cele živobytie!Nepridu len o peniaze!!!
Kym vychováš z teliatka kravu trva to aspon 2-3roky. Vies kolko to je za ten cas investicii?
Šrot, seno v zime , veterinár, nehovoriac o tej kope papierovaciek, štatistika. Za kafileriu sa tiez plati! Štát sa na teba s prepáčením 💩.Pochybujem ze niekedy uvidia co i len cent z tych slubovanych odškodnení. Nikdy nič ako vždy! Kamarát prisiel o cely chov koli AMO. Vraj pockajte si na výzvu. Uz asi nikdy nebude. Teraz su ine problémy.
Velke farmy sa z toho spamätajú, co je to pre nich 1000€ ale menší farmari? Poviem to tak : mame 5 ks hovädzieho dobytka. Horko tazko nadobudnute, clovek do toho roky investuje, pomalicky dokupuje a pride o to v sekunde.
Keby tu teraz niekto nabehol a vsetko postrielal uz by sme nemali chut a ani peniaze znovu začínať. + dotacie su viazane na pocet zvierat ku mnozstvu ha TTP
Niesu zvierata= zrazky s platieb
Nikdy sa neuvazovalo o karantene? (Nakazeny chov usmrtit to je jasne)
Budeme zvieratka testovat, povedzme raz za týždeň a uvidime?
Keby aspon tu kafileriu zaplatili. Platia? Pochybujem

lensii
3. apr 2025

Ja doma zvieratá mám. Tie prasatá čo mám dom a som porodila vlastnými rukami . Tie ktoré nevedeli jesť som krmila odmalička, maju čisto, maju svoje meno . To je ako u vás. Máš psa/mačku, v dedine ochorie nejaký pes a prídu k tebe a psa strelia do hlavy lebo čo ak ochorie ? Bolo by ti to prijemne ? Nemyslím si. A áno da sa to porovnávať lebo tak ako je pre nikoho pes všetko tak je pre nás farmárov prasa , krava ovca 🤷‍♀️ našťastie bývam v Maďarsku neďaleko sk hraníc ale tu nam zvieratá nezabiju 🤷‍♀️

hiro
3. apr 2025

@wwwwerunka "Pochybujem ze niekedy uvidia co i len cent z tych slubovanych odškodnení. Nikdy nič ako vždy!"
Ale netáraj.
"Odškodňovať nateraz budú len malých domácich chovateľov. Dokopy sa nahlásilo 36 rodín so 124 kusmi zvierat zo všetkých obcí.
Finančnú náhradu dostanú aj tí, ktorí chovali zvieratá načierno, teda ich nenahlásili veterinárom, ako im prikazuje zákon."
https://domov.sme.sk/c/23470267/slintacka-kriva...

majamat
3. apr 2025

toto ochorenie je nieco ako viroza u ludi, dokonca aj zvierat aju nemusia znasat zle,a le ako dobr,e akk sa likviduju nakazene zvierata, ale tie,c o nejavia znamky nakazenia sa daju testovat a ponechat pripadne v izolacii.

pre ludi toto nie je nebezpecne.

to uz akysi nadnarodny sprt vsetko zvelicovat a likvidovat z nejakeho neadekvatneho strachu, ktory ema opodstatnenie a to bez ohladu na nasledky.

enmery
Autor odpoveď zmazal
wwwwerunka
3. apr 2025

@hiro
Podla mna len sľuby! Ak bude počet ziadosti vyšší, peniazky sa "minú" a nebude NIČ!
Momentalne je tych 36rodin tych " šťastnejších"
Ak vobec daco bude, a kolko to bude za ks.

zuzulka558
3. apr 2025

@hiro súhlasím priam až vňadiská ako nalákať

autor
3. apr 2025

@lensii tak radšej by som dala streliť svojho psa ako by som mala kvôli mojej hlúposti nakaziť celú dedinu, ja ako farmár by som nemala problém nechať nech zabijú to zviera radšej nech zabijú ako sa to ma všade rozšíriť a potom všetci budú nadávať ze prečo je to mäso také drahé a tak isto aj mlieko

autor
3. apr 2025

Každý je teraz ten záchranca zvierat ale keď mäso výrazne zdražie tak už všetci budú joj prečo je to mäso také drahé a mlieko tak isto

deti95060810
3. apr 2025

@hiro len aby si netárala ty...
môže sa stať že štát určí podmienky za akých budú vyplácané postihnutým farmárom eurá. len aby sa nestalo že polovica jednoducho nesplní podmienky a tým pádom nebudú mať nárok na odškodnenie...
takých odškodnení už bolo... ale aj tých čo poprepadávali cez sito...
povie sa A , ale len málokedy aj B.

hiro
3. apr 2025

@deti95060810 Aké podmienky predpokladáš keď sľúbili aj tým co chovali načierno?
"keď mäso výrazne zdražie"? Prečo si to myslíš? Slovensko chová v EÚ zanedbateľné množstvo kráv. Produkciu mlieka som niekde čítal že 0,x% z EÚ.

ekira1
3. apr 2025

Pre toto som prestala chodiť na fb, pretože každý čo sa dostane ku klávesnici sa musí k tomuto vyjadrovať.. už sa tie múdra nedajú čítať, odborníci na covid sa prepli do módu odborníci na slak, nech to znie akokoľvek kruto, šírenie vírusu sa dá zastaviť iba ak nebude hostiteľ. Ten okruh sa mi zdá väčší, akoby bolo nutné, ale pomohlo to zastaviť v iných krajinách, pomáha to I u nás. Zatiaľ si to farmy, kde bol výskyt, zavliekli sami migrovaním zamestnancov. A medvede, žijem v oblasti kde sa vyskytujú a to nemusím ani do lesa chodiť aby som ho stretla. Áno, v lese dám o sebe vedieť, chodím so psom, ale keď nie je medveď plachý, neodíde I keď o mne vie..

ekira1
3. apr 2025

Presne, zase až taký dopyt po mäse z fariem nie je, radšej kúpia v supermarkete lacnejšie. Ale bojovať budú. Radšej podporím farmára a kúpim od neho. Naše farmy sú tak 1% z trhu EU, zanedbateľné množstvo, aby nejak rapídne zdraželo.

wwwwerunka
3. apr 2025

@hiro bože chlape ty fakt všetkému veríš ?
Však nachytali "čiernych " chovateľov a aj o to išlo.
Ty nevieš ako to v tejto brandži chodí?
To že musíš nahlásiť aj to 1 úbohé prasiatko, co mas pre vlastnú potrebu je tu uz dobrych par rokov. A myslite ze je to preto aby nas chranili pred vtacou chripkou alebo morom ošípaných?
Nie nie. Necudovala by som sa keby to bola prva pricina toho preco prave tito ludia nedostanu nic! Nesplnili si zakonnu povinnost! Smola
Pripadne mozno daco prihodia ale bez drobnej sankcie to nebude

hiro
3. apr 2025

@wwwwerunka Ok 😂 Tak či tak to je fakt hrozne ťažká vec zahlásiť že chovám jednu kravičku,úbohé prasiatko, asi mu z krkovičky ubudne...

lensii
3. apr 2025

Ale ked mam doma zdravé zviera tak prečo ho mam dať zabiť?

karolinakr
3. apr 2025

pretože ĺudia su šialení

ekira1
3. apr 2025

@lensii pretože si v dosahu vírusu, je to len otázka času, kedy z nej bude hostiteľ a posielať vírus ďalej. Ako píšem vyššie, keď nie je hostiteľ, nie je vírus.. a špeciálne tento je šikulka, prežije I niekoľko mesiacov v bahne, takže sen každého chovateľa.. a zdravý a bez príznakov nie je to isté..

zalka
4. apr 2025

Možno si treba prečítať tento článok a pozrieť fotky https://mysmezeny.sk/2025/04/foto-brutalna-real...

Strana
z2