Zabíjanie zvierat kvôli slintačke a krívačke
Ahojte aky mate názor na zabíjanie zvierat kvôli slintačke a krivačke? Ja chápem, že sa musia choré zvieratá a aj zdravé aspoň v okolí zabíjať aby sa to nerozsirilo na cele slovensko a aby to nebolo horšie. Ale ja nechápem tých ľudí či už farmárov alebo ,,obyčajných" ľudí, ktorý sa proti tomu búria, že zabíjajú zvieratá, trochu chápem ze prídu o peniaze keď sú farmári alebo im je to ľúto ale to fakt chcú aby bolo cele slovensko zamorene totou pliagou, kvôli par kusom dobytka, ktoré nechcú dat usmrtiť?!
Keď to vypuklo, hneď som si povedala Ficova karma. Ako vybľakoval za covidu, šíril hoaxi, spochybňoval odborníkov, porušoval nariadenia... má to tu, len opozícia sa neznižuje na jeho úroveň, aby sa správali ako on vtedy. Akurát za neúspech nemôže on, ale zlá zlá EU, jeho voliči svorne opakujú naučené frázy, ktoré nevedia vysvetliť, ani dokázať. Len škoda, že ako vždy na to doplatia obyčajní ľudia..
Nedá nám ale nenapísať kľúčové informácie, ktoré sme osobne zistili na mieste. Našli sme vnadisko plné kukurice a medvedích stôp, ktoré bolo 350 metrov od domu nebohého.
Incident sa stal 400 metrov od vnadiska.
Len 20 m od miesta nešťastia sme našli medvedie ležovisko a všade vôkol bol medvedí trus plný kukurice.
Prípad sme okamžite nahlásili polícii, ktorá v našej prítomnosti na mieste zdokumentovala dôkazy.
Je nám ľúto, že k takýmto tragédiám dochádza, pritom stačí nevnadiť žiadne zvieratá k ľudským obydliam.
Radím mamičkám menej pozerať správy, a viac rozmýšľať vlastnou hlavou, aj ohľadom SĽak, medveďov, vlkov... Dovolím si povedať že som odborník a momentálne sa veľmi hanbim za to že sa musím prizerať na to čo sa deje v tejto krajine resp. aj s touto krajinou. Pri mortalite max 5%, likvidovať cele stáda, mi príde úplne scestné. Keď by nič nerobili, lepšie by urobili. Rozvážať a zakopavat zabité zvieratá po SR, zaručí nie len šírenie SĽak ale aj iných ochorení. A nehovorím o tom že su reťazce preplnené hovädzinou, s kadiaľ asi 🤔? Vyzerá že tie zdravé zvieratá čo pozabijaju, končia na pultoch. Tym hrozí ďalšie šírenie ochorení, ak tam bolí zvieratá zdravé ale už v inkubacii. Vidno že autorka nikdy nič nechovala, a všetko vidí cez kalkul. Tie zvieratá majú srdce aj dušu a dovolím si povedať že aj vyšší intelekt ako väčšina z nás. Čo sa tyka medveďov a vlkov su zásady ako treba chodiť do lesa, čo pestovať na poliach v okolí lesov aby to nelákalo medvede aby sme sa navzájom vyhli nechceným stretom. Nevšimla som si že by medveď alebo vlk zaútočili v niekoho obývačke.... Tiež majú svoj životný priestor o ktorý ích neustále oberame.
Par kusov dobytka je niekoho celé podnikanie alebo väčšina majetku.
To ako keby tebe niekto musel zbúrať dom a niekto by ti povedal ze sak je to len pár tehal co sa rozčuľujes
@hiro tak nedavno napadol medveď rodinu s deťmi...
a keď budeš mať tých kráv 1000 tak tiež by si ich dala odstreliť len tak,hej?
Nikoho netreba sudit, keby ste vy mali vyzabijat cely svoj chov, pretoze sa mylne domnievate, ze ide o par kusov, tak by ste boli aj vy proti, lebo vam to zruinuje biznis a ste na mizine. Najprv si skuste chodit v botach chovatelov zvierat a nezaplatte tie ucty co musite, alebo nedajte svojim detom najest a az potom komentujte tuto temu. Nie je to take ciernobiele ako vidite.
Odpoved na otázku. Nie som za to, aby sa zabíjali zdravé zvieratá v zdravých chovoch, alebo všetko navôkol bez toho, aby sa spravili testy a vyšetrenia lebo… môj názor. Pochádzam z rodiny, ktorá pôsobila a pôsobí v poľnohospodárskej oblasti, môj otec vyštudoval veterinu, pracoval ako zootechnik. Zažila som niekoľko epidémii zvierat aj mor ošípaných v čase keď ošípané bolo takmer na každom dvore v dedinách. Ľudia u nás zvonili, že im ochorelo prasa čo majú robiť. Otec po robote chodil očkovať do noci po domoch a ráno opäť do prace. To bol mor a úhyn bol vysoký, len si pamätám že očkovanie pomáhalo a znižovalo straty. Nezlikvidovalo sa všetko a nevymyzli úplne chovy, nebol problém s obnovou. Kafilérka bola vtedy blízko, dnes už je zatvorená a išla nonstop. A tiež tí ľudia majú takýto názor ako ja. Teraz som čítala článok na Pravde o tom ako veterinári sú pod obrovským politickým tlakom a to im sťažuje celú situáciu, riešenie a rozhodovanie. Toľko z pohľadu veterinárov.
@dskjhfdlkdjhl lenže si nenapísal B - že 20 metrov od toho bolo plné vnadidlo kukurice pre zver. A tak milý medvedík si z toho urobil špajzu, zriadil si tam lezovisko. Vinný nie je medveď, ale páni poľovníci chtiví diviny a leniví nakracat hlbšie do lesa.

Osobne myslím, že by o tomto mali rozhodovať odborníci a občania by sa nimi mali riadiť. Ale... Slováci nikdy neboli národ, ktorý by si ctil pravidlá a poriadok. Ficovci za dôb pandémie túto vlastnosť ešte dramaticky zušľachtili, pridali k nej chorobné spochybňovanie autorít a zavŕšili to dosadzovaním svojich "odborníkov". Teraz sa im to krásne vracia a ak budú chcieť tú katastrofu aspoň trocha zmierniť, opatrenia budú musieť byť drastické. Dnes na to doplácajú chovatelia a následne spotrebitelia.