Začnite s chovom vietnamských prasiatok: rady a skúsenosti
Ahojte baby, mame tu nejake chovatelky vietnamskych prasiatok?
Zvazujem zacat chov- len take 2 kusy drzat doma na dvore pre vlastnu spotrebu.
A zaujimaju ma vlastne skusenosti,najma:
-pri volnom vybehu s pristreskom nejakych 7x7 m, budu smrdiet na cele okolie? ( kvoli susedom)
Ten svinsky "trus" treba potom z vybehu davat prec?
- naklady mesacne na jedno taketo prasiatko, ak nemam dostupne zvysky z nejakej restauracie,len teda kupovane krmivo.
- ked si clovek kupi svinu, musi to nejako legislativne osetrit vsak?
-aku vyzaduju veterinarnu starostlivost?
-Kolko casu asi zaberie denna starostlivost o ne?
Dakujem Vam velmi pekne za osobne skusenosti
@ivica5555 Pekný deň prajem...teraz už nechováme ,ale chovali sme asi 9 rokov vietnamky krížené s diviakom...tiež boli vonku ..k tvojím otázkam ...prístrešok bude stačiť treba im ho nastielať senom alebo slamou...pach- treba myslieť na to že páchnuť bude aj moč, trus podľa toho čo budú žrať, ten sme poprípade použili na hriadky, my sme neboli zástancovia odpadu z kuchyne, lebo čo bude to prasa jesť, také voňavé mäso bude mať, kŕmili sme hlavne zeleným, tráva,burina, zbožie, poprípade staré pečivo..starostlivosť kŕmenie podľa veku ale vždy na večer dostali tak aby mohli aj na druhý deň vyjedat,záleží aké budú veľké hlavne aby mali vodu, v zime zamŕza a v lete viac pijú keď je teplo...majú radi aj malý bazénik kde sa schladia..veterinár iba keď bolo treba..či to treba nahlásiť neviem ako to je teraz, my sme mali registrovaný chov,ale keď si zavoláš na regionálny úrad, určite ti povedia, koľko to stojí je jeden z faktorov prečo sme skončili lebo pšenica išla dosť hore...ale teraz neviem koľko stojí...a ešte dodám sú to rozoberačky plotov takže keď samice mali svoje dni hovorí sa tomu hukanie, tak sme ich naháňali kade tade...ale keď bola zabíjačka boli sme veľmi spokojní 🙂
@podkylava212 dakujem velmi pekne ! O vietnamkach krizenych s diviakom som ani nepocula este 🙂
Ten smrad ma hlavne trapi, aby neobtazoval susedov,aj ked by sme to nali vsetci dalej od domu
O tomto rozoberani plotov som tiez pocula, cize by mal mat pevne zaklady
No budem si to musiet este premysliet
Keby nebola zdrazela psenica, myslis,ze by ste este pokracovali?
Nemam s tymto vobec skusenost,preto sa tak pytam 🙂
@ivica5555 popravde som rada že už nechávame...je to úväzok, konečne sme mohli ísť preč aj cez noc, lebo sme ich nechceli nechávať niekomu na starosť, ale zase pozri vyskúšať môžte ,keď to nepôjde tak aj tak skončia v mrazáku..ako všetky...tiež sme začínali s dvami prasnicami a potom sme mali 3 a kanca..takže asi tak🤡
@ivica5555 potrebujes mat zaregistrovanu farmu v CEHZ, tlacivo na registraciu potvrdenu prislusnou RVPS (podla regionu/okresu). Tusim je to uz teraz spoplatnene aj pre fyzicke osoby, niesom si ista.
Ak to chces "lege artis" nenakej byrokracii sa nevyhnes.
Podmienky chovu: su nenarocne, dobre sa pasu ak maju moznost, idealne ich nechat na cisto rastlinnom objeme bez jadra, po nom fakt rychlo tucneju. Cize seno, zelenina, trava...listie...obilniny mozno len tak na prilepsenie. Porazat tak cca 60-70kg, aj ked uz pri tych 70kg je tam toho tuku fakt ze hodne. Cize teoreticky zobrat odstavca na jar a na jesen je vhodne odporazit. Samozrejme sa daju porazit aj neskor, ale maso je tucnejie a srst ma tendenciu prerast az do vrchnej slaniny.
Inak su velmi spolocenske, dobre vychadzaju aj s ostatnymi zvieratami, ked maju moznost. Oblubuju aj vodu, aj sa kupu ak maju moznost. Su inteligentne (svine celkovo), takze ucia sa velmi rychlo, napriklad ako sa dostat kam netreba 😉
Pristresok je pre ne postacujuci. Niesu to ziadne cimprliny.
@ivica5555 este k tomu zapachu, svina je fakt inteligentna a snazi sa aj vo vybehu, resp v mastali vykonavat potrebu na jedno miesto, vacsinou chladne a vlhkejsie. Cize ked kazdy den odpraces, vies ten zapach minimalizovat. Bacha na beton, ten snrad priam udrzuje aktivny. Samozrejne, cim mensia plocha a viac zvierat, smrad bude.Ja som zvykla na slamu raz do tyzdna aplikovat sandeziu, posobi dezinfekcne, je prirodneho povodu s vonou eukakyptu. Kedze u nas nali moznost sa past na volno, tak zapach fakt nebol. To hydinu, obzvlast kacice citit viac...
@podkylava212 je to uvazok, viem,z kazdej strany zvazujem,mam aj sliepky, aj o tie sa tiez treba kazdodenne starat a rozmyslala som aj nad tymito svinkami, a hlavne by bolo fajn,keby mi teda "riadne odburinili" ten vybeh,v ktorom budu 🙂 a ano vsetky koncia v mrazaku,to je pravda
@korra Dakujem aj za tie zakonne veci, chcela by som mat vsetko na poriadku tak ako ma byt,takze tonje samozrejme
Dobre,ze si spomenula aj jatocnu hmotnost,aj to,ze srst prerasta do slaniny,to som netusila
Nuz asi ked neskusim,nezistim ake to je 🙂
@ivica5555 tu byrokraciu zacni tu: www.cehz.sk maju to prehladne, zorientujes sa, ako zaregistrovat, co ti z toho vyplyva, bahlasovanie donacej zabihacky atd. Takto to mozno vyznie strasnw na 1x, ale nieje to ziadna tragedia. Popripade skus priamo RVPS pod ktoru spadate, vedia byt napomocny. Ono.. da sa to aj bez toho, jasne..ale nikdy nevies na koho "dobroprajneho" v okoli nadabis a ti tam nejaku kontrolu posle.
Ja uz sice farmu na osipane aktivnu nemam, nakolko sme skoncili s chovom, ale drzim este ovenky.
@ivica5555 no my sme v lete kupili a ideme zabijat vo febr., lebo potrebujeme miesto pre kotnu kozu. Nam sa past nechcelo. Svokryna idea bola, ze ho bude past s kozami...lenze len utekalo, len rylo ani sa nepaslo, tak ostalo zatvorene. V lete travu, srot, kozie mlieko, teraz v zime zvysky z jedla, srot. Smrdi, v lete viac ako v zime a treba pravidelne cistit. Ale myslim, ze smrdi menej ako to klasicke. Malemu sme davali 3xdenne jest, na obed travu, inak uz len 2xdenne.
Dakujem 🙂 asi to spravim aj ja do buducnosti,ze mu ohradim pozemok, toho tristvrte roka budem cbovat,pouzijem ho nech mi pripravi podu na sadenie zeleniny do buducnosti. A uvidime ako sa osvedci

Paci sa mi aj myslienka, chovat tieto svine na pozemku nejake dva tri roky-uvidime,ako sa to osvedci- aby ma zbavili pýru na zahrade a buriny, a potom na takto "ocistenu" prekyprenu a pohnojenu podu sadit zeleninu...🤔