Zadubené biele prádlo
Ahojte...nikdy som s tymto problem nemala, ale mam 20 mesacneho synceka a stale pre neho periem v Lovele. Hlavne biele bodycka napriek vyvarke ostavaju zadubene, najma okolo lem krku a na plieckach a hlavne body od CA ☹ ktore su inak super. V akom prasku periete? Davate aj vanish? Toto som zatial neskusala. Mate niektora tieztakyto problem? Nase veci periem v Persile ale Pervole a vsetko ok. Aj Lovela je fajn len pri tychto bielych veciach som akosi nespokojna...ale body od HM ok, Tesco tiez..tak neviem
@warholette znamena nie ciste ako slubuju v reklame 🙂)))
@tatianka79 Periem jedine v Arieli - nemeckom - na biele a nedam na neho dopustit 🙂 Pred tym som mala tiez biele veci take sive ...fadne ...teraz su ziarivo biele 🙂
@lilysk to vazne? to je nejaka novinka.. http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=z... v takom zmysle som ho este nepocula, preto sa cudujem 😕 😝 😉
@warholette aj ja to slovo pouzivam v suvislosti s bielym praadlom
Je zadubene
@anatalia77
@lilysk
@tatianka79
odkial ste? ja pochadzam zo zapadneho slovenska, je to slovo specificke len v niektorej oblasti SK?
@tatianka79 ja teraz periem veci po neterach / synovcoch pre moje babo. roky stali vo vreciach. plienky zaztnute, kosielky-ako pises-zadubene. kupila som toto http://www.vmd-drogerie.cz/sanytol-dezinfekcni-... a vysli aj flaky zo zalejovanych plienociek, samozrejmo potom este jedno pranie v detskom prasku, no ten sanytol ma milo prekvapil. konkretne tuto buksu s praskom som kupila v metre.
@warholette Kosice ... z vychodu 🙂)...uz moja prababka pouzivala to slovo 😉))))
Inak moj manzel je z PD a vela krat su slova ktorym nerozumie 🙂)
@warholette ja som z Trnavy a tiez mame zadubene pradlo 😎
@warholette Ahoj, skus si pozriet prirucku slovenskeho pravopisu 🙂 zadubeny je uuuplne spisovne pridavne meno...ani somnerozmyslala ked som pridavala diskusiu ale teraz som to radsej checkla 🙂 studovala som slovencinu na vyske a zalezi mi na tom ako sa vyjadrujem (aj ked nie vzdy) 🙂
@ukulela Dakujem 🙂 idem to dnes kupit 🙂
@simisi
@tatianka79
teda ja som tiež z Trnavy, ale o zadubenom prádle som v tejto diskusii počula prvý krát, a priznám sa, toto slovo mi bolo strašne smiešne v súvislosti s prádlom, nakoľko som vždy slovo zadubený počula v súvislosti ako obmedzený, hlúpy atď. Takže nedalo mi to, nalistovala som si Krátky slovník slovenského jazyka, a bolo tam!!! Skutočne, výraz zadubený znamená 1. hlúpy, obmedzený 2. špinavé, zájdené prádlo
Myslím, že jazykové okienko môžeme uzavrieť a venovať sa skutočne zájdenému/zadubenému prádlu.
ja som minule niekde citala,ze tekute prasky nemaju v zlozeni taku (silnu?)bieliacu zlozku ako tekute...a tak som zacala prat biele veci v "praskovej forme"...a zda sa mi to lepsie...teda,dufam,ze si to nenahovaram 😀
a pouzivam na manzelove kosele Lanzu bielu....inak na drobcove vecicky iba klasicke "detske"prasky a na biele bavlnene plienky alebo nieco podobne biele tiez iba Lanzu
@tatianka79:
Suhlasim s @terezka1947, tekute prasky naozaj neperu tak dobre a nemaju taku dobru bieliacu zlozku.
Takze by som odporucala oprat veci v prasku na biele pradlo, ktory obsahuje aj zjasnovace a bielice, staci pozriet zlozenie.
Ak by problem pretrvaval, odporucam Vanish na biele, s tym som dostala von aj krem na opalovanie z bielych triciek (ale po dvoch praniach a namacani).
Este sa odporuca prisypat prasok do peciva, cely balicek ku prasku a prat, pripadne sodu bikarbonu.
Ale neviem, ci vyvaranim sa to pradlo uz neznicilo... Ja periem maximalne na 60°C.
Co este pomaha na kadejake anonymne flaky je namocit pradlo na noc. (Biele na noc, farebne na kratsie). Do kybla dat polovicu davky prasku na pranie a polovicu davky Vanishu alebo ineho oxi cistica, rozmiesat, pradlo namocit. Prasok a Vanish podla pradla: na biele pradlo prasok na biele aj Vanish na biele, na farebne pradlo verziu na farebne 😉
Potom vyzmykat a hodit do pracky.
Inak vidim aj na manzelovych bielycvh trickach, ked ich casto periem iba v geli, ze sa pomaly zadubia, tak ich potom zase operiem v prasku a su belsie. Ak cches, mozes to pradlo potom este extra oplachat, aby sa vymyli vsetky zvysky vanihsu.
@0silvia0 jooooj,baby...nepodcenujet tam mamicky na MK 😀 😀 😀 😀 😀
@ellca123 takéto nárečové slovo si našla v rozprávke o perníkovej chalúpke? to muselo nejako prekĺznuť jazykovému redaktorovi 😎 ale ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, ja sa vôbec nepamätám, že by v rozprávke o perníkovej chalúpke boli spomnínané táčky, my sme mali doma asi nejaké iné vydanie 🙂
@0silvia0 @ellca123 aj ja som 1x čítala/počula slovo táčky v perníkovej chalúpke.. tiež som nechápala... 😀
@tatianka79 ja som malej prala v lovele fakt len keď bola malinké bábo, zdala sa mi dosť slabá... Pokiaľ tvoj nemá nejakú citlivú pokožku, už by si mu mohla prať veci normálne s vašimi... Ešte mi napadá, že možno máte veľmi tvrdú vodu.. tak používať niečo na zmäkčenie - potom sa prádlo lepšie vyperie. Napr. ocot je super a je to ekologické 🙂
baby ja sa chcem opytat ci mi neviete pomoct... mame u nasich kocik, chodime k nim raz za tyzden a ostatnych 6 dni bol uskladneny v zahradnom domceku ale dnes som sa nan pozrela vidim tam take cierne bodky vpite do latky z dialky to vyzeralo ako okakane od much ale ked som sa blizsie pozrela tak to skor vyzera ako vpita pliesen alebo co.. neviem si s tym rady ani odstanovac skrn ni nepomohol.. kociarik byva zarity hruboou dekou aby sa nezaspinil ale toto mi skor pripada akokeby vlozka a strieska nejako zadubela alebo co ja viem...vsak bolo teplo, sice uprsano ale neviem co s tym..
inak zadubene pradlo pozname aj v nitre aj v ziline aj v trencine 😀 😀 😀
Toto som našla na jedno fóre::
Oživuji tuto diskuzi. Je sice 2roky stará ale po přečtení tazatelky a odpovědí jsem se rozhodla na plesnivé fličky na golfkách ( byli v pytli na půdě ) použít savo perex. Na 3l vody jsem dala 300ml sava a nechala ve vaně " luhovat " hoďku a půl a výsledek je super. Flíčky jsou fuč… Pak jsem to vymáchala v tekutém prášku a už se to suší na podzimním sluníčku…
Pravda " voní " :roll: mi celá koupelna savem a o rukách ani nemluvě ale jsem ráda že je to pryč.. :palec:
@andy03 Toto som našla na jednom fóre::
Oživuji tuto diskuzi. Je sice 2roky stará ale po přečtení tazatelky a odpovědí jsem se rozhodla na plesnivé fličky na golfkách ( byli v pytli na půdě ) použít savo perex. Na 3l vody jsem dala 300ml sava a nechala ve vaně " luhovat " hoďku a půl a výsledek je super. Flíčky jsou fuč… Pak jsem to vymáchala v tekutém prášku a už se to suší na podzimním sluníčku…
Pravda " voní " :roll: mi celá koupelna savem a o rukách ani nemluvě ale jsem ráda že je to pryč.. :palec:
Odporúčam vyskúšať agenta od Eurony, vyčistí krásne. Je ekologický a má veľa iných využití 👌🏻 Môžem poslať aj vzorky na vyskúšanie 🍀

co znamena zadubene? zazltnute? zosivene?