Zákaz návštev v pôrodnici - ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte dievcata. Momentalna situacia na Slovensku je taka, ze vo vacsine nemocnic je zakaz navstev na lozkovych oddeleniach. U nas sa to tyka aj porodnice a dokonca aj pritomnosti partnera pri porode.
Cele tehotenstvo som sa tesila ako ma muz bude spravadzat pri porode, bude mi pomahat na postel, podavat flasu s vodou, balzam na vyschnute pery a podobne... Som prvorodicka, tak si to mozno predstavujem velmi nerealisticky, ale proste som ho tam potrebovala hlavne ako psychicku podporu a aj preto, aby sa ku mne personal nespraval ako ku zvieratu. A co ma tiez velmi boli je, ze moj muz nasho drobceka prvy krat nazivo uvidi az ked nas budu prepustat domov 😔 Bojim sa, ze tam cele dni preplacem. Neviem ako sa s tymto psychicky zmierit, mam 2 dni pred TP.. mate to niektore podobne? Ako sa s tym vysporiadavate?
Milióny žien porodili bez chlapa, a milióny ešte porodí bez chlapa. Ženy nerobte z toho takú tragédiu. Porodis aj sama.
Ženy tu nejde o to, že nechápeme a neakceptujeme situáciu ohľadom nakaz a infekcii. Chápeme. Ide o to, že 9 mesiacov žijeme v tom, že pri nás bude v tom dôležitom a možno jedinom okamihu za cely život osoba, ktorá sa o nás trochu postará, zastane sa nás, odľahčí situáciu, zazartuje... no a napr. v mojom prípade sa 4 dni pred TP dozvedám, že sa zasadne menia pravidla. Nie sme decká, ktoré si dupnu a chcú mat pri sebe muža aj keby sa mala cela nemocnica nakaziť Koronou. Sme zaskočené a ja teda ako prvorodička mám z toho náladu mizernú. Zvládneme to, ale skúste sa na to pozrieť našou optikou. Ja už to spracúvam, veď čo iné mi ostáva, ale som z toho smutná a smutný je aj môj muž. A bojím sa viac ako by mal byt pri mne. Zároveň, keby som toto vedela, druhý plán bol mat zazmluvneneho Dr. v inej nemocnici. Ale si vravím, bude tam so mnou Radko, s ním to zvládnem aj bez známosti. Čo už teraz vybavím do utorka?💩
@mogaa zmena v ničom by nikdy nenastala, keby si každý povedal, že veci takto fungujú x rokov, tak na čo niečo meniť? T,o že to za vašich čias nebolo, neznamená to, že je to niečo zlé, nehovorím v tomto období, ale prečítajte si články psychológov o tom, aké je prospešné, pre rodičku mať pri sebe sprevádzajúcu osobu, niektoré ženy, hlavne prvorodičky sú vystresované, nevedia čo ich čaká a blízka osoba veľmi pomáha ženu ukludniť... Nepáči sa mi, že sa veľa žien do pani naváža hovorí jej, že je decko. Je to pre ňu nové a je samozrejmé, že má strach z nepoznaného.
Kamaratka rodila asi 2 tyzdne dozadu v KE bez partnera a teda spravali sa k nej ako k poslednej handre a verim tomu ze keby tam bol tak si toto nedovolia. 😊 takze to ze sa k niekomu spravali pri porode pekne, neznamena ze sa tak spravaju vsade a ku vsetkym. Tak isto aj naopak..
@markaterka Jasné že porodí aj sama, ale pôrod je jedinečný zážitok a myslím že nielen pre ženu ale pre oboch partnerov, keďže je to ich spoločné dieťa, ktoré príde na svet. Nie že by to žena fyzicky nedokázala bez muža, ale v takých chvíľach je to aj dosť o psychike, vnútornej pohode a pocite bezpečia. A myslím že v cudzom a častokrát dosť citovo chladnom prostredí akým sú naše nemocnice sa asi málokto cíti komfortne a bezpečne - a preto je dobré mať po svojom boku milovanú osobu, aby aspoň čiastočne dodala rodiacej žene pocit bezpečia. Ja by som tiež nerodila bez manžela. Jednak personál je potom aspoň trošku ústretovejší a jednak je to nesmierna psychická opora pre ženu, ktorá ten okamih chce zdieľať s mužom. A okrem toho pre mňa a tiež pre môjho muža by to bolo neskutočne ochudobňujúce, keby nemohol byť pri tom. V takejto situácii by som asi silno zvažovala pôrod doma.
@borka33 tak ja som porodila dve deti, bez muža, a na personál sa teda sťažovať nemôžem. Pri každom pôrode iný doktor, iné sestry a fakt som si pôrody užila. A nemala som nikoho zaplateného. Všetci sa ku mne pekne správali. Ja som tam teda muža ako podporu nepotrebovala.
@janinah v civilnom oblečení sa na pôrodu sálu nedostane žiaden otecko😉
@markaterka tak ja som na personál šťastie nemala a myslím že veľa žien je na tom podobne. A fakt si to bez muža ani nechcem predstaviť, pre nás oboch to bol úžasný a silný zážitok byť pri pôrode spoločne.
@borka33 a to by si radšej riskovala pôrod doma, len kvôli tomu, že by si nemohla mať muža pri sebe?
@markaterka riskovala? Neviem prečo toľké slovenské ženy majú fóbiu, že pokiaľ sa niečo neudeje priamo v nemocnici musí to byť hneď život ohrozujúce. Keď píšete ako žena dokáže zvládnuť pôrod sama, tak prečo by ho nezvládla aj doma? Pôrod doma je práveže v mnohých oblastiach lepší a prirodzenejší.
@markaterka kedysi ženy rodili doma, len s pôrodnou babou...
@markaterka Oznacila som vas len v jednom prispevku. Ked nechcete komunikovat neoznacujte ani vy mna.
@majla87 a teraz si predstav mňa 😂 ja som uplne na prašky... rodim prvy krat, v španielsku, po španielsky ani slovo, oni v nemocnici ani slovo po anglicky(co som mala zatial skusenost) bez akejkolvek predporodnej pripravy, bez muža čiže aj bez prekladača, takže cele zle... už sa vidim ako spanikarim dostanem nervy že nikomu nerozumiem a cele to dopadne katastrofalne....... este porodiť by som porodila aj ked nerozumiem ale tie 4 dni čo budem s malym sama tam na izbe a budu kumne chodit sestry a rozpravat mi a ja alenka v říši divú ✌

@tetapetra bolo to aj vtedy, ale veľmi ojedinele.....nie v každej nemocnici to umožňovali a teda vôbec to nebolo také rozšírené ako teraz, skôr to boli výnimky....ja som rodila 3deti a teda ani pri jednom som muža nepotrebovala🙂uznávam že to rodičke môže psychicky pomôcť že má pri sebe blízkeho človeka, ale v terajšej situácii vyplakávať že bože aké to bude smutné mi to príde prehnané....teraz keď sa potvrdila korona ja u nás, tak zakážu návštevy asi všade...