Zamestnanie pre učiteľa jazykov mimo školstva
Dobrý večer prajem,
píšem vám, pretože rozmýšľam čo ďalej v pracovnej oblasti. Pochádzam z Oravy a som riadne vyštudovanou učiteľkou anglického a nemeckého jazyka. Momentálne učím angličtinu na jednej sídliskovej základnej škole už druhý rok, kedy by mi mali predĺžiť zmluvu na neurčito, keby sa riaditeľka nerozhodla inak. V podstate sa mi to ani neunúvala sama oznámiť a mám pocit, že by ma nechala do konca augusta tak, keby sa neopýtam sama. Na Orave je veľmi ťažké nájsť si vôbec miesto v školstve čo i len na zastupovanie, alebo mám možno iba ja smolu, neviem.
Mám 30 rokov a chcela by som zostať na Orave, keďže tu mám zázemie a priateľa. Uvažujem však čo ďalej, či toto nie je znamenie, že školstvo pre mňa nie je cesta a radšej mám ísť do inej sféry a využiť jazyky v nejakej firme alebo nejako inak. Keď nad tým tak racionálne uvažujem, predstava, že mám každý rok zažívať stres z toho, čo bude so mnou ďalší rok, či si vôbec nájdem nejaké miesto v škole a chodiť každý rok niekam inam, zvykať si na nové deti, na nový kolektív a za každým po roku-dvoch byť nútená odísť ma teda dosť desí... Túžim sa časom usadiť, mať stabilnejšiu prácu.
Chcela by som sa teda opýtať hlavne tých, ktorí majú túto aprobáciu alebo iné jazyky a sú vyštudovaní učitelia, kde ste sa nakoniec zamestnali? Je tu niekto taký, kto nerobí učiteľa, odišiel zo školstva a je spokojný inde? Poprípade čo robíte s jazykmi? Hľadám inšpiráciu... Ďakujem 😊
@inda1994 uplne ti rozumiem, preto skolstvo vyzera ako vyzera. Lebo ti co chceli ucit a mali vztah k detom, davno z tejto skorumpovanej frasky odisli sami alebo na ich potichu odstranili a na ich miesta podosadzovali rodinku bez vztahu k uceniu, alebo ucitelov, ktori budu pritakavat na vsetko a je uplne jedno ze naucit nevedia. A tych par vynimiek .. uz ani nevidno.
Ja byť Tebou tak sa nevzdávam pokiaľ Ťa táto práca napĺňa. Som tiež z Oravy 🙂 Možno nájdeš školu kde si Ťa budú vážiť a povieš si sama, že takto to malo byť. s touto kombináciou by si sa mohla uplatniť napr na gymnáziu v trstenej...
@inda1994 To je mi veľmi ľúto že musíš odísť. Ja som tiež už raz dostala výpoveď poznám to. Nechcela by si pracovať v súkromnej jazykovej škole ? Nechceš si otvoriť vlastnú online jazykovú školu ? Moja známa si otvorila a teraz učí malé deti angličtinu online aj osobne už. Začala to robiť počas korony vtedy sa dalo len online a teraz už chce si prenajať priestory a robiť aj osobne.
bohuzial vidim to tak, ze je to chyba hlavne riaditelov skol ako takych, ked su proste casto nekompetentni, tak to potom vyzera ako vyzera... (a kedze mam v rodine velmi dobreho inovativneho ucitela :DD viem ze je to proste pravda, ak si riaditel stoji za svojimi ucitelmi, a robi veci ako ma,tak ani ti rodicia nie su taky"postrach"). Neexistuje ze ucitel, dobry, si nenajde pracu, aspon skoly sa tak tvaria...u nas napr. viem ze bolo jazykarov malo.
INAK NAJHORSIE a to by mala rodicovska rada napr. riesit, je neustale striedanie ucitelov. Najma jazykovych. Vzdy kde pride novy hodi to podla mna celu triedu naspat, pretoze kym sa otuka, co vedia/nevedia, prejde cas co sa mohli ucit nove veci.. aspon ja mam zo skoly taktuo smutnu skusenosti, tiez sme mali takmer kazdy rok novu ucitelku a tym padom nas nic nenaucil.
@tundra a si si ista, ze slovenku len tak vezmu- lebo aj u nas v nemecku je akutny nedostatok ucitelov....a zahranicnych nevezmu (iba ak veduca skolskeho klubu ci do materskej skoly ako bocna vychovavatelka). A na lehramt, ak nie si rodena nemka ci polonemka, mozes dost zabudnut....
@inda1994 podľa mňa veľmi záleží od riaditeľky. Podľa mojich informácií riaditeľ to je holt taký malý kráľ 🤷. U nás v Petržalke je to tiež tak, hoci učiteľov je nedostatok, nebudem menovať konk. školu, ale napriek nedostatku pedagógov riaditeľ(ka) z dôvodu osobných antipatií jednoducho nepredlžoval(a) zmluvy, ešte rodičia chodili za dotyčných učiteľov orodovať, lebo učiteľ nechcel odísť, rodičia ho mali radi a deti takisto. No riaditeľ rozhodol - howgh... Skús podľa mňa inú školu na Orave, ak chceš učiť. Možno budeš mať lepšiu skúsenosť. Ak nemusí byť učenie, určite s 2 jazykmi akýkoľvek administratívny job napríklad customer service na začiatok, atď po tebe chňapnú podľa mňa. A ak si šikovná, tak ťa nepustia a aj sa vypracuješ raz dva 🙂.
Ako si nakoiniec dopadla? Stále učíš na tej istej škole?
@nika23t ďakujem krasne za podporu. 😉 Ano, hlavne ze sa stale hovorí ako nema kto učiť ako mladi nechcú ist do školstva a podobne blaboly... Ale ti, ktori by aj učili, tak nemôžu lebo neraz to dopadne takto.... A uprimne som to chcela vyskúšať aj napriek tomu, ze to nie je ľahká praca... A v podstate sa mi aj splnil sen, aspon dostať šancu... Len ta demotivacia je uz teraz neskutočná... Nechcem zabiť mladosť tym, ze budem chodiť zo skoly do skoly a stresovať sa o prácu a toto riešiť každý rok
@inda1994 ja veľmi ľutujem, že som išla učiteľský smerom a nie do zdravotníctva a na moju vysnívanú lekársku fakultu...Oni to majú síce tiež podobné najmä s úväzkami, ale ak je človek šikovný, má sebavedomie...Uvažujem tiež teraz pred 40 tkou, kašlem celé školstvo a pôjdem do zdravotníctva pekne od sanitára...Keď som bola mladá sprostá som bola...NIKDY viac naše slávne školstvo a tí, čo majú plnú hubu rečí koľko má učiteľ voľna, nech si to idú vyskúšať za ten plat ...Ficoland
@inda1994 mne hlavne vadi, ze deticky ucitych rodicov su nedotknutelne a mozu byt hlupe ako chcu. Ak sa nedaj Boze niekto z rodicov ozve, ostane to v rovine, mate pravdu.. ale viete, ja potrebujem tu pracovat , sklopi usi a ide dalej, cize preto ako vravim .. za tie roky obraz na ucitelov sa mi velmi zmenil. A ked vidim ako im je stale malo.. je mi z nich smiesne.. kopa z nich chce teple miesto, zodpovednost 0. Robia si s detmi, co chcu. Skuste povedat v sukromnom sektore ze chcete viac.. tak dostanete odpoved: nepaci sa ti, najdi si ine miesto. Tak je to aj o tom povolani, kazdy vie do coho ide a ak chceli mat 10 tis plat, trebalo si zvolit medicinu..
@susann80 áno, ľutujem, že som nešla na medicínu, veľmi ... momentálne idem dať výpoveď a asi idem robiť sanitára....čistá hlava, o 300€ menší plat, ale žiadne nervy a stres a tu na východe....ehm
@inda1994 ak je to mesto, ktoré máš v profile, tak sa ani nečudujem. Rodinkárstvo a otrasné praktiky.

@drakvak kludne staci ze sa dohodnu , ze su s p. Ucitelkou “nespokojni” a hotovo.. pride niekto , kto na to miesto caka. Alebo staci ze p. Ucitelka urobi mali chybu a dovi.. a zase pracovat v takom strese musi byt na hlavu.