Zastavenie dodávok ruského plynu: Súhlasíte?
Konecne dnesnym dnom 1.1. sme prestali odoberat zly rusky plyn. Konecne niekto za nas mal tie gule a stopol prepravu. Ved USA sa ponukli aby sme nakupovalo LNG od nich a nebudeme predsa donekonecna podporovat ten vojnovy rezim. Dufam, ze aj vy suhlasite, ze mierne navysenie ceny stoji za tu obetu.
... a ako moze este niekto takemu klamarovi verit? :(
@eva8 cena plynu sa urcuje podla burzy, nie podla toho odkial ide, ze USA si povie, ze ho preda drahsie ako Rusko, lebo moze. Toto tak nieje, USA ho nemoze predat drahsie. Cena je rovnaka ci za plyn z Ruska alebo z USA hovoril to hovorca SPP. Takze toto su len propagandisticke dristy, ze USA nakupi od Ruska a preda drahsie nam. USA by sa to financne neoplatilo.
Jedine preco je plyn z Ruska lacnejsi je, ze za tranzit sa platilo menej. O tento fakt sa opiera cela tato loz pre volicov Smeru. Ale aj to uz nebude taky problem, lebo nam zvysovalo cenu tranzitu hlavne Nemecko, ktore znizilo poplatky za tranzit v reakcii na odstavenie plynu z Ruska.
@paradajkova dakujem 🙂
@paradajkova áno? Tak prečo v Amerike stojí benzín 1,70 za 5 l ?
@misslilac13 lebo tam nemaju Fica? 😉
@misslilac13 bavime sa o kupe benzinu ako koncovy spotrebitel alebo o velkoodbere plynu na medzinarodnej urovni?
Hovorime o tom, za kolko plyn odkupuje SPP, ten si potom dalej urcuje cenu pre spotrebitela.
Miesas hrusky s jablkami.
Napriklad aj ked nase plynarne a ceske dostanu plyn za rovnaku cenu, cena pre koncoveho spotrebitela moze byt uplne ina. Skrz dane napriklad, statne dotacie atd atd.
Ja som sa vyjadrovala k nezmysly, ze USA kupi rusky plny a preda ho nam za drahsie, co vyvratil sam hovorca SPP, ze je to uplna hlupost.
@misslilac13 pozri sa na strukturu ceny pohonnych hmot na Slovensku. 0,514 EUR na liter benzínu je dan z pohonnych hmot a este je tam aj DPH. Vobec si tusila, ze sa plati spotrebna dan z pohonnych hmot?
@misslilac13
@viestta
Ked piseme o daniach:
In the US, prices are far lower than most large economies because of comparably light taxes at the federal and state level. “It's been a priority of the public for decades now to have inexpensive fuel and gasoline,” said Garrett Golding, senior business economist at the Federal Reserve Bank of Dallas.13. 8. 2022
Lenze je to mozno preto, lebo nam usa draho predava ruske palivo 🙃
@paradajkova nasla som, este raz dakujem za vysvetlenie
Neplatí, že ruský plyn je zázračne lacný. Aj Gazprom si účtuje podľa ceny na burze
https://www.energie-portal.sk/Dokument/plyn-rus...
Fico vo štvrtok po rokovaniach s predstaviteľmi Európskej komisie (EK) v Bruseli priblížil možné recipročné opatrenia proti Kyjevu za zastavenie tranzitu ruského zemného plynu. Hovoril o možnom zastavení humanitárnej pomoci Ukrajine, o možnosti rozhodnúť o výraznom znížení alebo úplnom odňatí dávok pre ukrajinských vojenských utečencov na Slovensku či o zastavení dodávok elektrickej energie v havarijných situáciách, informoval osobitný spravodajca TASR. K týmto krokom však SR podľa premiéra pristúpi, len ak nebude mať inú možnosť.
https://www.aktuality.sk/clanok/FdoBGgg/predsed...
Fico bol za Putinom súkromne a neoficiálne, tvrdí úrad vlády. Ako a s kým tam letel, preto nezverejnia
https://dennikn.sk/4397976/fico-bol-za-putinom-...

@paradajkova prispievatelky pisali, ze plyn, ktory ponuka usa je vlastne rusky. Ja viem tak, ze usa ma vlastny bridlicovy plyn. Ci ako to je?
Jednoznacne ta preprava skvapalneneho plynu je neekologicka, ktokolvek ho dodava. A pravdepodobne aj drahsia. Momentalne na burzach cena plynu klesa.
Lenze Fico je velky klamar. Tvrdil, ze Zelenskeho ziadal o transpirt akehokolvek plynu, nie ruskeho a Zelensky zatrhol transport aj neruskeho plynu. A hned na to tajne navstivi Putina a ziada len o rusky plyn. Ako moze byt niekto taky sebavedomy klamar?;