icon

Zatvorené obchody. Ďalší omyl vlády

Strana
z2
moni73
17. sep 2017

@maciatkolulu ja hej. Asi som tiez simplexnejsia😊. A napr. 1.9., 15.9. su super dni na navstevu family parku. Slovakov je tam stale vela, ale o poznanie menej rakusanov, madarov.

maciatkolulu
17. sep 2017

@moni73 myslik,ale,ze tema.bola obchody a nie zabavne parky a ja do family rozhodne iba cez tvrdo pracovny den🙂pretoze mne nejdu tak.ja jervy rakusania a madari ako slovaci moji rodni bratia😂 ja ani keby mi zaplatili cez statny slovensky sviatok ziaden z tychto smerov. To som ale ja,neznasam uprimne vela ludi a vo mjenuz zelezna studnicka v sobotundoobeda vyvolava zaludocnu triasku nieto family park cez sviatok na sk. Nuz a kitsee,alebo heinburg to mi stacili tie foto parkovisko,Vianoce suvix a mimochodom tovar vnkitsee a heinburgu je uz tiez smetisko anodpad rakusakov,slovac kupi totizto vsetko,lebo je to rrrrrrrakusko. Da mi za pravdu ten,co nakupuje obdobny tovar hlbsie v AT,kde sa besna a nakupuchtiva hnata slovenskeho ludu len tak cez vikend netrepe.... Ale to je uz o inom😉

vroni
17. sep 2017

@maciatkolulu,nie, tema NIE JE vo sviatky zatvorene obchody. Tema bola a je snaha statu obmedzovat slobodne rozhodnutia obcanov pod hlavickou socialnosti. Ale chapem, evidentne ak si niektori precitaju v jednej vete sviatok a obchody, vidia cervene sukno a schopnost vnimat akykolvek iny napisany text sa strati.

maciatkolulu
17. sep 2017

@vroni ok,to vies my simplexnejsi...😀a rakusania, sa opat pytam,ti to tiez tak beru,madari a ine staty,kde je normalne v den pracovneho pokoja nepracovat a neberu to ako snahu statu o obmedzovanie slobodneho rozhodovania obcanov.... Nuz nevadi,toto sme my slovaci,vsade nieco vidime.

vroni
17. sep 2017

@maciatkolulu, uz som ti pisala, ze ano, mnohi to ako obmedzovanie beru. Ze sa s tym nezdoverili aj tebe, tak s tym nenarobim nic. Odhliadnuc od toho - som pevne presvedcena, ze keby v Rakusku nedelny predaj povolili a nasledne zakazali, urobia im obcania zo statu “kulnicku na drivi“. Pred par rokmi zbieral Lugner podpisy za zrusenie zakazu nedelneho predaja. Len vo svojom obchodnom centre. Za pomerne kratku dobu ich nazbieral hodne, asi tou volbou nedelou Rakusania tak nadseni nebudu.... V Madarsku nezijem a myslim, ze ani ziveho Madara nepoznam, takze netusim, co si myslia. Zato poznam na mrte Francuzov, ktori si klopu na celo pri predstave v nedelu zatvorenych obchodov. A vraciam sa k tomu, ze temou nie su obchody a sviatkx.

erikavesela
autor
17. sep 2017

@vroni dakujem, ze si ako jedna z mala pochopila temu...je to presne tak ako pises..tema nie su obchody, ale postupne obmedzovanie...snaha postupneho kontrolovania obyvatelstva, snaha o stadovitost a pod....som rada, ze si temu pochopila a z tvojho vyjadrovania sa a chapania abstraktnosti usudzujem, ze si clovek vysokeho vzdelania...este raz... vzdavam ti moje sympatie👍

erikavesela
autor
17. sep 2017

@maciatkolulu presne ako som pisala na zaciatku a ako sa ti @vroni snazila v kazdom svojom komentari napisat...zle si pochopila temu...nebolu to obchody, ani sviatky...tema bola hlbsia...mne je suma fuk, ci su obchody cez sviatok otvorene, aj ked s tym nesuhlasim, v tom clanku ide o uplne nieco ine...obchody su tam irelevantnr...boli len prikladom....

erikavesela
autor
17. sep 2017

@malinovka333 nie, nie, ty si nepochopila vobec temu, nemeliem z mosta do prosta...nebudem ta urazat ako si sa posnazila ty...ano, zavrete obchody su obmedzovanim slobody rozhodovania sa...zavrete obchody vlyvaju na trhovu ekonomiku, na vyplatu obcanov, su zaciatkom postupneho ukrajovania so slobody cloveka, snahy o stadovitost a pod.....mbe to velmi pripomina dobu pred 89...mozno to tak nevidis, ale je to tak...predcerom to boli platobne karty na dotyk, ktore ti zabezpecuju zvyhodnene poplatky v banke, vcera to boli op s cipom, dnes su to obchody..vo skandinavskych krajinach je to zavadzanie cipu pod kozu atd..... co pride nabuduce?.. toto su tie suvislosti, ktore nevidis

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2017

@erikavesela no, ale napr. pred revoluciou tu v nedelu obchody otvorene neboli a potom sa to zmenilo. Nemyslis, ze by sa to dalo chapat ako navadzanie ku konzumu? Mne je princip varenej zaby jasny, poznam ho davno, napriek tomu mne tieto uvahy pripadaju az prilis konspiracne a ako som uz napisala, da sa to otocit a potom je otazne, kto je vlastne jednoducha ovca.

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2017

@erikavesela A teda za kazdou zmenou sa da najst nieco, co niekto moze povazovat za krok k obmedzovaniu.

erikavesela
autor
17. sep 2017

@maciatkolulu a na margo toho...na sk...je sice ockovanie povinne, ale ak.nedas deti zaockovat, tak ta to stoji par drobnych a ziadne ine sankcie, skolu tvoje deti navstevovat nemusia, staci, ked mas pedagogicke vzdelanie, mozes si ich vzdelavat sama....mizes sa slobodne rozhodnut...ja nehovorim o anarchii, ja, a tak sa pise aj v clanku, hovorim o slobode..a o to tu ide...a navyse...slobodu osobneho rozhodovania sa nemozes davat do prikladu s bezpecnostou a vzdelanim tvojich deti s celej spolocnosti, to je akoby si chcela porovnavat povinnu vojensku sluzbu s vyberanim si sedacky do obyvacky...ja viem, ze ide o abstraktne veci, ze je casto tazke to pochopit, ale presne o tom hovoril clanok komentatora...a tie maju zvacsa hlbsi vyznam...nejde o bulvar ale ekonomicky a politicky komentar

erikavesela
autor
17. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl iste, aj tak sa to da povedat, len treba rozlisovat, ci teba a tvoje rozmyslanie a rozhodovanie tie zmeny ovplyvnuju alebo nie....ci to ma nejaky dopad na tvoj zivot...nemyslim zivot pozostavajuci z nakupovania, ale zivot, v ktorom ti niekto berie volbu

erikavesela
autor
17. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl ja osobne konzum nepovazujem za sucast ohrozovania ludstva a spolocnosti, konzum je podla mna sucastou rozvinutej spolocnosti...samozrejme, ze sa nebavime o extremnom konzume, ale o zravom konzume...clovek, ktory dokaze chapat konspuracie v ziadnom pripade nenoze byt jednoducha ovca

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2017

@erikavesela tak je jasne, ze sa nezhodneme, lebo ja konzum povazujem za podstatnu sucast ohrozenia spolocnosti. Ale tak kazdy clovek ma pravo na svoj rebricek hodnot, neberiem Ti ho, ja mam evidentne iny. O chapani konspiracii a jednoduchych ovciach, o tom by sa tiez dalo polemizovat, ale asi ani tam by sme sa nezhodli😉

vroni
17. sep 2017

@erikavesela, dakujem, chyba mi tu cervenajuci sa smajl.
@dskjhfdlkdjhl, ano, kedysi boli obchody v nedelu a sviatky zatvorene. A potom nie. Pozri, moje dieta “nesmie“ pit Cocacolu (teda nekupujem ju v obchode, nedostane ju v restauracii ci na vylete, ale nezinfarktujem, ak pohar vypije u kamosky). Ak moj zakaz zrusim, zacne ju pit. Ak zakaz po case znovu uvediem do platnosti, bude sa zurivo branit a povazovat to odo mna za buzeraciu. Preco nie je bez slova spokojna, ked 12 rokov s tym zakazom zila a bez problemov ho respektovala? A tak je to aj s tymi otvaracimi casmi v obchodoch. Kym otvorene neboli, brali sme to ako fakt. Mozno niekedy otravny, ked prave v nedelu doslo mlieko ale fakt. Ale situacia sa zmenila, obchody boli otvorene neobmedzene a po rokoch zrazu niekto ide otvaracie casy obmedzovat. Uplne bezdovodne, niekto si prihrieva svoju polievocku a my mame tomu obmedzeniu tlieskat. To su fakty nie konspiracia.

erikavesela
autor
17. sep 2017

@vroni prikladne napisane

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2017

@vroni co myslis, kedy v tom priklade s colou by si ako matka urobila chybu? Ja osobne si myslim, ze vtedy, ked by si jej ju dovolila. Lebo zrejme, ak jej to nasledne zakazes, tak si pri tom povoleni bud nebola celkom presvedcena o povodnom zakaze, alebo si tym sledovala nieco (napr., aby za odmenu posluchla v niecom inom), ale sotva si jej to povolila preto, ze si bola pevne presvedcena o vhodnosti coly, inak by si to nasledne nezakazovala, ci? A mozno ten princip varenej zaby zacal prave tym otvorenim obchodov v nedelu a cez sviatky. Ale nemam cas sa tu dotahovat a dohadovat, kto je jednoduchsi. Ako som uz pisala, cas ukaze😉

vroni
17. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, konzum je podstatna sucast ohrozenia spolocnosti? Nasa spolocnost je postavena na konzume. Ci je to spravne a vyhovuje mi to je na celkom inu diskusiu. Ale “zakazat“ konzum nemoze stat, pilil by si konar, na ktorom sedi. Konzum mozeme “zakazat“ len doma, v rodine a ist nazornym prikladom. Teda nepojdem v nedelu nakupit, nebudem nakupovat podla reklamy, nie zbytocne mnozstva novych veci, nepojdem sa prechadzat s detmi do obchodov. Ale to su rozhodnutia jednotlivcov a prichadza k nim vychovou v rodine. Nie statnymi nariadeniami. Ano, suhlasim, ze prehnany konzum je jednym z ukazovatelov rozkladu moralky v spolocnosti (nie jedinym a podla mna ani hlavnym. Ale do zoznamu patri). Ale stat to nevyriesi a ani vyriesit nechce (znizeny konzum znamena menej prijmu pre stat a teda menej penazi na rozkradnutie), vyriesit to moze len rodina. Stat do toho nema ako a preco zasahovat (mozno minimalne, formou vzdelavania, ale to patri skor do rise snov a zelani)

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2017

@vroni Ako som uz pisala, kazdy ma pravo na svoj nazor, ja ho mam taky, Ty iny, nemienim Ti ho menit a nedam si Tebou zmenit ten svoj. A znovu opakujem, kazda zmena moze niekoho obmedzit, ak sa obmedzime na tie otvorene obchody, tak aj to, ze sa cez sviatky otvorili, aj to, ze ich nasledne zatvorili, obe tieto zmeny nejaku skupinu obmedzili a tak je to vo vsetkom. Vsetko sa da otocit a teda o kazdej zmene mozeme konspirovat. Staci mat len dost casu a posluchacov😉

vroni
17. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, urobila by som chyby hned dve: ze som bez presvedcenia colu pit dovolila a druhu, ze som bez odovodnenia zakaz znovu zaviedla. (Nie, nemoze pit colu, zakaz som nezrusila a teda ani nemusela znovu zavadzat do platnosti 😉 ) Ale chybu nemozem napravit tym, ze spravim dalsiu. Na konverzaciu, kto je jednoduchsi sa spustit nemienim.

vroni
17. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, toto je princip: ked trpis paranojou, este to neznamena, ze ta naozaj neprenasleduju. Nie, neberiem ti tvoj nazor a ani teoriu o konspiracnych teoriach. Suhlasit sice nesuhlasim, ale nijako ma to nerusi, je fajn poznat aj nesuhlasny nazor.

dskjhfdlkdjhl
17. sep 2017

@vroni prva chyba by bola colu povolit, ale ja si myslim, ze mylit sa je ludske a je dobre si chybu priznat a potom by som (keby som zistila, ze som urobila blbost) dcere vysvetlila, ze som sa pomylila a vysvetlila by som jej dovody, preco sa k zakazu vraciam. A teraz to nemyslim len v tomto jednom pripade, ale clovek sa casto pomyli a ked to zisti, tak by mal chybu napravit a nemal by byt problem chybu si priznat a napravit. Ale tak kazdy clovek to ma inak, poznam vela takych, co chybu nikdy nepriznaju, tym vsak teraz nemyslim Teba, aby bolo jasne😉
Teba nepoznam. Co sa tyka konverziacie o jednoduchych a jednoduchsich, tiez nemam zaujem sa do nej pustat, nakoniec, ja som s tym ani nezacala, aj ked asi ako prva som pouzila slovensky preklad😉

vroni
17. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl, to som mala ma mysli 😉 Ked spravis chybu, spravidla vies, ze a preco to bola chyba. Potom mozes odovodnit, preco spatne zavadzas zakaz zavadzas. Presne to mi v tomto konkretnom pripade zakona chyba - objektivne zhodnotenie, preco vlastne.... A ta poznamka na jednoduchsich sa vztahovala na prvu prispevatelku, ktora clanok alebo necitala alebo nepochopila, ale uz sa tu casto prejavila, ze ma, ehm.... pusu (ci klavesnicu) vyssie ako mozog....

Strana
z2