Zaujíma nás ešte vojna na Ukrajine?
Baby rozmýšľame este nad tou vojnou na Ukrajine ? Čítate aktuálne dianie ? Mňa to stále nejak sužuje keď čítam čo sa deje a že Putin už ma v hlave vojnu s NATO. Kedy tomu už bude koniec boze
@mircalla ja nie som žiadny Rusofil, komunista, proti demokratická…, , ale zas realisticky sa nedá povedať, že na Západe je všetko super a v Rusku či čine všetko zle a všetci nespokojní atd., ale že vôbec.
Ak teda chceš nejaké dobre veci o Rusku 😄, tak v Rusku je 43% vedeckých pracovníčok žien, daleko pred USA napríklad. Aj tu v Nemecku existuje stále klišé, že matematika je pre chlapcov už v školách, ostala som zaskočená. Toto na východe nie je. Moja dcera ma novú spolužiačku Rusku, ktorej rodičia sú obaja matematici tu v DE na inštitúcii ako Max Planck inštitút (nehovorím presne pre istotu, ale takýto uznávaný inštitút) a ja to beriem ako veľký prínos pre moju dcéru, že ich dcera trochu riedi to debilne klišé tu v Nemecku. Moja dcera mi stále hovorí, že akú ťažkú rusku matematiku si ona počíta v škole. Konečne niečo ine, čím bola ovplyvnená predtým než prišla táto teraz do ich triedy (Inak presťahovali sa sem tento školský rok, takže ani s vysťahovanim sa z Ruska to nebude až tak mission impossible 😉 )
@medda_beda vzajomne si protrecis, v Rusku je aj zle aj dobre a nie je mi jasne, co sa ti vlastne na Rusku paci. Keby si hovorila nieco proti oficialnej vladnej propagande, ktora klame, tak ta zatvoria, takze tam ludia bud nadavaju anonymne na socsietach alebo su radsej ticho. A o LGBTI moralizuje rozvedeny frajerkar.
@medda_beda
Súd tam zakázal LGBT, takze ja s čítaním nemám problém. Inými slovami, byť v Rusku gay alebo lezba je trestné. To ti príde normálne? Že ludia budú udávať ľudí, že to schytaju pomedzi gayov a lezby aj nepohodlní ? O akej provokácií píšeš? Tam to nie je ako na Slovensku, žeby boli dúhové Pride pochody, lezby a gayovia sa bozkávali na verejnosti, jednoducho Putin ide po vzore Hitlera so Židmi. A tam to tiež začalo Židmi, v Rusku to začne LGBT komunitou.
@medda_beda Mňa tu považujú tiež za rusofila, aj keď fakt neviem prečo, ale čo píšeš o Rusku nie je pravda. V Rusku nie je demokracia, nie je tam sloboda slova, prejavu. Homosexuáli že môžu byť homosexuálmi? Neexistuje, buď väzenie alebo Sibír. Povedať niečo proti Rusku? Väzenie. Žiť by si tam nechcela. Nejakí cudzinci požiadali o ruské občianstvo, hneď ich Putin poslal do vojny. Už to aj ľutujú určite. Vďakabohu, že sme v EÚ, aj keď ja osobne mám výhrady voči ich šialenstvám ako prijímanie migrantov, Green deal a podobne, čo nedopadne dobre, ale veľmi dobre viem, že v momente akoby sme vystúpili z EÚ alebo by sa rozpadla Eú, tak v tu chvíľu je späť rok 1968.
@katkami123 Homosexualita není v Rusku trestná třicet let. Přesto v roce 2013 země zakázala propagandu netradičních způsobů života mezi nezletilými a letos zákaz rozšířila na všechny obyvatele. Kreml se tak staví do role ochránce tradiční rodiny.
Chirurgická změna pohlaví je v Rusku stále možná, ale pouze tehdy, pokud je tento zákrok nevyhnutelný při léčbě vrozených vad u dětí a schválí ho speciální komise.
Pokiaľ viem tak sa tam k tomu môžeš normálne priznať, ale ich spoločnosť to až tak neakceptuje takže sa môže stať, že nejaký exot ťa napadne.
V první řadě je potřeba říct, že nic jako gay komunita v Rusku neexistuje. Samozřejmě, jsou u nás gayové a lesby, ale nemáme tu žádné veřejné organizace pořádající akce nebo setkání. Nejrůznější party a večírky v klubech jsou roztříštěné a nikdo je centrálně neorganizuje.
Není tak nic jako život komunity gayů, ale jen život jednotlivců, párů nebo malých skupinek gayů, kteří v omezeném počtu klubů, saun a barů hledají nějakou spřízněnou duši. Hodně nám při tom pomáhá internet.
Aj tu na SK sa stále nájdu ľudia ktorí napriek existujúcemu lgbt sú schopní napadnúť homosexuálov.To je proste debilita ľudí a v takej krajine ako je Rusko to bude trvať dlho kým starú generáciu vystrieda nová.Stále však nevidím dôvod na nejakú propagáciu.Neboj sa aj Putin raz zomrie a potom sa uvidí či je to vládou alebo ich nastavením.
My žijeme na SK a stále aj tu ťa môžu napadnúť, šikanovať, nemôžeš mať manželstvo s opačným pohlavím, adoptovať si dieťa.
A môžu ťa aj vyhodiť z práce ak sú proti homosexuálom, môžu ťa diskriminovať kvôli farbe pleti a pritom úplne jednoducho a legálne.Nájdu si dôvod prečo ťa nezamestnať, vyhodiť z práce.
Takže darmo sa tvárime, že sme lepší.Kopec ľudí na SK považuje LGBT za niečo nenormálne.
Nech sa držia za ruky, bozkávajú, žijú tak ako my kľudne aj v manželstve (tam nie sme ani my) nič viac o sebe hovoriť nemusia, ale toto nechápu ani niektoré západné krajiny, že manželstvo a adopcia nás neohrozujú.
Keby toto bolo povolené tak by žiadne lgbt existovať nemuselo.
Ja som za to aby im bolo umožnené žiť ako nám a aby na nich nikto nezazeral keď si dajú pusu.
Za porušení zákona hrozí běžným občanům pokuta až do výše 5 000 rublů (3 000,- Kč), až desetinásobek zaplatí úřední osoby a až milion rublů (606 000,- Kč) různé organizace. Těm navíc hrozí pozastavení činnosti na dobu tří měsíců. Mnohem větší pokuty hrozí v případě propagandy prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků a internetu. Zákon se bude vztahovat i na cizince, těm kromě pokuty do výše 30 000,- Kč hrozí zadržení po dobu až 15 dní a následné vyhoštění z Ruska.
A čo Gay Pride pochody?
Moskovský miestny parlament ich zákazal na 100 rokov v roku 2011, a opäť v roku 2012. V Petrohrade bolo dovolené ich uskutočniť pod zámienkou demonštrácií za ľudské práve. To sa však skončilo fiaskom, pretože LGBT aktivisti boli v menšine naproti pravicovým a náboženským “proti-demonštrantom”. Do stretu skupín sa zamiešala aj polícia, ktoré chcela komunity oddeliť
Takže či je dobré niečo povoliť, zákazať vedia asi najlepšie obyvatelia.Poľsko zakázalo interupcie.To je podľa teba v poriadku?
Lebo podľa mňa ani jedna z vecí v poriadku nie je.
Napriek tomu LGBT komunita by sa nemala propagovať, nevidím na to dôvod.
Nech sa im povolí žiť tak ako hetero.Spoločnosť si časom snáď zvykne.
A nemyslím si, že toto je problém len Ruska.
A aj keby sa to tam nemenilo tak tí ľudia majú stále právo odísť.
Existujú aj horšie krajiny kde sa mentalita asi nikdy nezmení a nikdy nedopustia aby existovali iné partnerstvá ako muža a ženy.
Bohužiaľ tam ľudstvo ešte nedospelo aby sme sa vedeli vzájomné akceptovať.
@eludka Žijem na Slovensku a nemám potrebu hlásať svoje politické pohoršenie každý deň, rozoberať to v práci, pohoršovať sa nad tým koľko neprávosti sa deje u zamestnávateľov, na súdoch.
Ak proti tomu bojovať viem, tak bojujem.Ak sa mi jeden čas na SK nepáčilo, nedarilo sa mi tak som odišla do zahraničia a zistila som, že ani u susedov nerastie tráva iná a, že tak isto sa tam nájdu nespokojní ľudia, nespokojní s vládou, politikou.
Takže tak isto by som žila aj v Rusku.
Žila svoj bežný život a riešila svoj každodenný život.
Čo sa mi páči na Rusku.
Napríklad jazyk, príroda.
To je taká otázka ako čo sa ti páči na destinácií kde chodíš na dovolenku keď mimo rezortu je tam hnoj, bordel a chudoba.
Asi tiež vtedy neriešiš politiku.
@eludka Ja ti napríklad poviem prečo Rusi ktorých ja poznám odišli dočasne na západ.
Kariéra.Dostali ponuku tak šli.
A pre tie krajiny boli oni prínosom ako ľudia preto ich oslovili.
Ak sa budú chcieť usadiť, tak sa chcú vrátiť domov a vedia, že ich pracovné miesta sú dobre platené.Majú v Rusku normálne hypotéku a na západe sú len dočasne.Nechcú byť celý život od svojej rodiny.
Ten kto chce odíde na západ, ale to neznamená, že kvôli politike, ale kvôli krajine, kariére a nikto tam začiatok nemal jednoduchý.
Veď aj zo západných krajín sa sťahujú inam.
@zahrajzlato Pôjdem 🤷 keď budem mať príležitosť.Prečo by som nemala.
Mám to v pláne.
@mircalla Napríklad, že homosexuáli nemôžu uzatvárať manželstvá, adoptovať si deti, za marihuanu ťa zatvoria na dlhšie ako za vraždu.
Nemôžeš si zobrať za manžela luster 🤷.
@eva8 necitala som všetkých 20 strán. Boli tu príspevky o Čine, s ktorými som súhlasila. Ja by som Činu zhrnula tak, že kultúra 996 - pracuješ od 9 do 9 6 dni v týždni, takže extra veľa času a chuti na politické analýzy ti neostáva. Skvele jedlo, úžasní priateľskí ľudia, to spraví veľký rozdiel v dennom živote človeka, možno aj viac ako politicky systém. Všetko, čo sa týka deti drahé, ale drahé ako sa ťažko predstavuje (škôlka 2000€ na mesiac a pod., každá hodina krúžku v skupine 30€ na dieta). Zarábala som tam o 3000€ viac než v Nemecku, takže bez deti sa tam da skvele zarobiť. S 2 detmi sa to vyrovná. Takže bez deti by bol skvelý čas tam ist. Jazyk ťažký, ale všetko co som sa stihla naučiť sa mi sem tam zíde aj mimo Ciny. Omnoho technicky pokročilejšia ako Európa, v Pekingu samé Tesla autá chodia, roboty su v nasadení, všetko digitalne. Všetko ide rýchlo. Kvalita produktov vôbec nie je zlá, ako sa tu traduje. Politicky systém je aký je a teda bohužiaľ teda ma aj iste výhody - napríklad EU už milión rokov sa snaží zaviesť rovnaké nabíjačky a Čína tieto environmentálne veci rozhodne dnes a zavedie zajtra, ked sa im chce. A nevýhody sú jasne, treba spolupracovať a moc nerozmýšľat, ak nechceš trouble.
@medda_beda Po tvojom tazeni proti homesexualom som prekvapena, ze si vytiahla prave toto.
@medda_beda jazyk a príroda su pekne, ale infraštruktúra, zdravotná starostlivosť a politicky systém nie, ja tam vidím viac nevýhod sko výhod , inak teraz v Moskve -30stupnov , stará infraštruktúra ľudia mrznú, snad im dôjde, co zažívajú od minulej zimy Ukrajinci a miliardy Putin na vojnu ma
@eludka Ja to porovnávam s nami, respektíve s tým čo mám odžité ja a nie nežijem v osade ako to tu niekto napísal.
Nie nejaké dediny, ale mestá a nech sa pozerám ako pozerám tak také brikety by som už nepoužívala ako 2 roky dozadu každý deň kedže sú cenovo predražené takže by som asi tiež zamrzla.
MHD/SAD nič moc.Nejaký čas som na dedine žila a ten čo nemá auto to má ťažšie.MHD v meste, ľudia platia, asociáli sa vozia
Škôlky preplnené v meste.
Zvyšujúce sa poplatky, ale koše plné, tráva nepokosená.
Politický systém, záleží od toho ako koho zasahuje a čo je ochotný tolerovať.
Zdravotníctvo, no keď si nepriplatím tak tiež nič moc, ale ešte stále lepšie ako nemať nič.Prvýkrát za 15 rokov sa lekár zaujíma o môj problém, iní ma odpinkali takže aj tu je na čom pracovať.
Všade v každej krajine sa dá niečo zlepšiť, čiže niekedy je to len o zvyku.Niekto by nedokázal žiť v skromnejších podmienkach, ale v krajšom prostredí napríklad čiže to je aj o tom čo človek vyhľadáva.
My tu zase máme iné veci na ktorých treba popracovať, tie sociálne veci máme výhodnejšie.
@bluka2 Robila som 17 rokov pre Cinsku firmu, hoci nie priamo v Cine. Nadnarodny kolos. No moje postrehy: mili a priatelski, to ano, ale mala som vzdy pocit, ze to bolo nacvicene. Ale naslo sa par vynimiek, ktori boli uz skor priatelia ako kolegovia. Skoro vzdy vsetci velmi ochotni pomoct.
Fakt je, ze zivot ziadny - obrovske naroky v praci 24/7. Deti obrovske naroky tiez, prakticky nemaju detstvo. Ale uznavam, su to mozgy, najma IT, matika a prirodne vedy. Tam niet o com, uplne ina uroven vzdelania. Pocas covidu nemohli nic - to mam z prvej ruky. My sme si veselo cestovali a oni stale trcali doma v roku 2022.
Teraz co mi na Cine vadi (teda okrem toho, ze su necistotni - videli sme ked boli u nas v office na mesiac-dva) a zeru vsetko, co sa hybe. Ako zacal covid, vadi mi ako klamali cely svet, mohlo to mozno dopadnut menej zle. Tiez mi vadi ako to ani za nic nechceli dat poriadne vysetrit. Pravdu sa uz nikdy nedozvieme, ale je tam obrovsky tien podozrenia, ze daco taja. A druha vec - nasa firma IT gigant - tvarili sme sa ako sme stopli dodavky do Ruska, ked zacala vojna, ale veselo sa tam na tajnasa dalej dodavalo. A tie alibisticke vyjadrenia....proste ja som za poslednych 5 rokov chytila na Cinu averziu. Mam stale par dobrych kamosov, ale...
@medda_beda porovnávaš neporovnateľne, Rusko je veľmi zle spravovaná obrovská zem, na rozdiel od nás majú obrovské zdroje a zle až zlocinecky ich prerozdeľujú, my sme nevyslali armádu do cudzieho štátu zabíjať ľudí, väčšina Rusov žijú ultraskromne, ale spotreba alkoholu je tam 15l na cloveka(!), dĺžka dožitia u mužov 62 rokov, čítala som aj 56, čiže aj to je ukazovateľ životnej úrovne, deti majú v školách kadibudky na dvore a pri -30 ich používať, no, a tak ďalej, politicky systém ľudí uplne udusil, takze rozmýšľať o tolerancii ani nemá zmsysel
@eludka My sme zaprťaná krajina vždy pod niekým takže my nikdy nepošleme nikoho do cudzieho štátu.
My sme sa tiež mali lepšie, mali sme svoje podniky.
Takže to, že Rusko spravuje zle svoju krajinu je niečo na čo sa sťažujú ľudia v každej jednej krajine pretože nikdy to nikto nerobí s rozumom a už vôbec nie pre ľudí.
Bohužiaľ politika nie je čistá a ani spravodlivá.
@mircalla podla mňa sú veľa z nich aj priateľskí naozaj. Boli sme v karanténe v hoteli, dcére na narodeniny doniesli do izby tortu ako prekvapenie… vyfotili to a mám fotku s nimi v tých ich skafandroch… covid party v čine, keď sa tam 99,9% ľudí nemalo šancu dostať. taká narodeninova fotka sa podarí fakt raz za život. Proste nás v tej situácii chceli potešiť vždy ako sa dalo. Vždy mi tam niekto pomohol, keď mi niečo išlo, náhodní ľudia mi zavolali taxíky, nechceli ani tie peniaze za to. K mojim deťom ako sa správali tam a v Nemecku v porovnaní - Čína vyhráva… tam majú deti radi, tu sa berú skôr ako rušivý faktor. Čo sa týka covid, na začiatku práveže mohli cestovať a normálne povedzme chodiť do reštaurácii, do práce, zatiaľ čo Európa jedno opatrenie za druhým. Potom sa to otočilo, zatiaľ čo v Európe bolo relatívne dobre už, tam najväčšie psycho. V tom čase som tam bola a bol to fakt otras, ten strach, či večer uvidíš deti alebo máš smolu, keby nejaký sused bol povedzme nakazený a nepustili ta už do komplexu. Atmosféra bola horšia, všetci odchádzali. Určite sa nájdu aj nejakí fake milí, ale to sa myslím s tými ich úsmevmi nájdu aj v Amerike, aj všade. Klame sa tiež všade, koľkým vládam na svete veríš? Je ich pomenej, že… zaujímavá skúsenosť, čo píšeš s tou firmou, znie mi to všetko realisticky
@eludka Aj na východe sa vraj chlastá u nás o život, nič tu nie je, žijú tam ľudia v chudobe.
Hej v osadách ani tú kadibúdu nemajú, ale zase niektorí majú dom ktorý si ja dovoliť nemôžem.
A v Rusku je to také isté.Niekto si tam žije dobre a niekto je totálne chudobný.
Nikde nepíšem, že život v Rusku je luxusný keď na to nemáš.
Tu na SK som videla brigádovať učiteľku v mekáči takže ani tu ľuďom nepadajú pečené holuby a niekedy ľudia neskončia na ulici len vďaka rodine, ale to nevidia ľudia s platom 2000€ mesačne, že niekto je na konci mesiaca vifonky v dnešnej dobe keď chodí do práce.Niektorí ľudia nemajú rodičov už na konci strednej takže tiež sa obracajú.
Alebo má človek 2/3 práce aby mohol žiť normálne.
Nikde nie je život jednoduchý.Na západe som videla ľudí ako ich zo dňa na deň vyhodili z práce a za posledné peniaze sa dostali domov.
Chudoba by nemala byť nikde pokiaľ má človek záujem pracovať.
@mircalla čo sa týka tej školy, mne zrnko z tej ich soli vyhovovalo. Dcera po ich hybrid nemeckej škole v Pekingu upravenej aj na čínsky štandard (polovica ich klientov) po návrate sem mohla preskočiť jednu triedu. To by som brala aj tu trochu vyšší štandard a nároky na deti. Ona bola veľmi spokojná v škole, netrpela ani nič. Ale viem, že na čisto čínskej škole majú viac úloh a viac toho a deti mojich kolegov robili ulohy do 20:00 aj dlhšie
@medda_beda my dávame na armádu cca 2% hdp, Rusi teraz 40% a pritom taká obrovská krajina ma celkove hdp ako Taliansko, ty cez stromy nevidíš les

@mircalla myslim si, ze pocas ich vlady im nevadila, pretoze bola viac- menej formalna. Ale nechcem "spamovat" mojimi "vsuvkami" 🙂