icon

Zbierate liečivé rastliny na čaje? Kedy a čo zbierať?

pacna
24. jún 2008

Ahojte baby zbierate na čaje? chcem sa informovat kedy zbierat, čo zbierat a načo to je.
Ja som v sobotu zbierala repik.moc sa tomu nerozumiem tak chcem poradit ako spravit skorocelovy sirup? 🙂

skuli
24. jún 2008

Ahoj.Já jsem do bylinek blázen.Sbírám kde co.Máme chalupu na horách v Beskydech,takže je tam krásně čisto.Podívej se tady,jsou tam nějaké recepty. https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea...

mokuska
24. jún 2008

najlepsie by ti bolo kupit knihu liecive rastriny alebo sa najako napojit na skuseneho bylinkara,moj muz uz od mala pestuje a chodi zbierat liecive rastliny a vera ich susime v byte aj niekolko druhov naraz,treba ti ich skladovat v papierových sackoch a najlepsie bud v papierovej skatuli alebo vo vrecuskach z bavlny.my deticky celý rok dopujeme liecivými cajíkmi niekedy to zabera a nemusia ani anibiotika ale niekedy nezaberaju.držím palce pri hladaní literatury.

skuli
24. jún 2008

Není třeba si kupovat knížky o bylinkách,na netu je toho spousta.Třeba tady jsou bylinky krásně popsané http://www.zeny.cz/magazin/lecive-bylinky/ nebo tady http://www.zeny.cz/magazin/lecive-bylinky/
tady je kdy,jak a co se sbírá a jak se suší http://www.zlatobyl.cz/komplet_zlato.htm
Je tam i ceník.Já jednu dobu bylinky i prodávala.

skuli
24. jún 2008

Koukám,že jsem tady dala tu jednu stránku dvakrát 😝 Dejte si agrotechniky bylin u toho Zlatobylu

pd900bo
24. jún 2008

ja tiez zbieram bylinky zo zaciatku mi radil priatel ktory ma viac skusenosti a citala som aj literaturu.. dnes uz radim ja jemu 😎 .. pri zbere suseni a uskladneni sa riadim lunarnym kalendarom

cajiky pijeme cely rok aj v lete chladene a hlavne nesladene, naucila som na to aj dieta mnam.. 🙂

jabber
24. jún 2008

skuli - prodávala jsi bylinky jako do výkupu? A kam se to vlastně nosí - do lékárny? Já znám paní co si za loňský rok vydělala sběrem bylinek 20 000,-, tak jsem si tak říkala, že pro důchodce, co mají spoustu času to není jako přivýdělek špatný 🙂

titkovamiriam
24. jún 2008

ja zbieram kvet lipy a doma mam nasadenu matu 😀 inak si caje kupujem dnes ich je spuuuustu 🙂

pacna
autor
24. jún 2008

ja mam matu.ale ja som na take nejake neduhy ako kašel a repik je na rany.
no mne by sa zišlo niečo na modriny 😀

skuli
24. jún 2008

jabber-Ano,prodávala jsem do výkupu.20 000 jsem z toho neměla,ale nějaká 1 000 byla.Do lékárny se to nenosí,to si musíš najít výkupny u vás ve městě.Já to nosila právě do toho Zlatobylu.Byla jsem se tam nejdříve podívat.Ten chlápek co mu to patří mě tam všude provedl,krásně to tam vonělo.Vyrábí tam různé mastičky a mýdla.Dal mi na to i veliké papírové sáčky.Já sbírala třezalku,hluchavku,mateřídoušku a lípu.

aponchie
24. jún 2008

skuli je nejaka bylinka co pomuze na procisteni lymfatickeho systemu?

skuli
24. jún 2008

aponchie-Je na to dobrý speciální namíchaný čaj LYMFODREN http://cajeripska.wz.cz/pages/potravni.htm

aponchie
24. jún 2008

dik ..pomaha to 😝

ikke
24. jún 2008

repik je super na kloktanie az po hnisavu anginu - vlastna skusenost 😉

melory
24. jún 2008

repik vyborne cely rany

vikinka27
24. jún 2008

no, mne to pred chvilou spadlo:
ja rada zbieram bazu, v zime je z nej dobry caj na kasel (myslim ze aj teplotu). je sladky, syn ho rad pil...

este otazka: mate niektora skusenosti so susenim pupav? toho roku sme susili 1.x ale nie som si ista vysledkom (a ucinkom). nikto mi nevedel poradit, naokolo nikto nesusi (iba robia med a pod.)

lyongirl
24. jún 2008

ja mám na okne matu a medovku a pijem, ale nie je jej veľa, tak sa nedá piť každý deň, ale matový čaj zbožňujem, mňam a malý tiež nepohrdne, aj keď najviac mu chutí čistá voda.
Repík mi nosí MM od jeho mamy už asi 2 mesiace 😀 , ona sem, tam zbiera bylinky. My to nemáme kde mať, máme malý bytík 😉 , ale ja mám radšej čerstvé.

duskaf
24. jún 2008

Jéééj ahojte aj ja milujem liečivé rastlinky. Na našej záhradke sa darí
šalvii, je výborná pre deti, ktoré majú zväčšené mandle a Filipkovi zázračne expresne rýchlo pomohla po vybratí nosných mandlí.

junovka
24. jún 2008

ja mam vyskusane na Timeike, ked ma bolesti hrdla, tak hned jej robim salviovy odvar a klokta....., alebo ked dam Nely pit matovy cajik, tak mi papa vsetko o dusu. 😉

junovka
24. jún 2008

titkovamaria, citam, ze aj ty doma pestujes matu....pestujes ju v crepniku v byte, alebo pri domceku???Pytam sa ta preto, lebo ja mam uz asi 4 rok matu v crepniku, raz som ju mala na balkone, ale v poslednej dobe ju mam na okne, a dajako sa nikdy neviem dopestovat velkych listockov 😖 ....proste , len co vylezu malicke listocky, tak hned mi schnu....a ja neviem preco?? 😕 😕 😕 aj ked ju polievam kazdy druhy den a sem-tam aj hnojim 😕 😖 😒

duskaf
24. jún 2008

Ja mám takú strašnú chuť na mätový čaj aj si ho suším , ale vraj tlmí tvorbu materského mliečka, tak ho zatiaľ nepijem.

skuli
24. jún 2008

Já mám mátu na chalupě,taky meduňku a šalvěj.
aponchie-snad ano 😝

binki
25. jún 2008

máte někdo zkušenost s mentální bylinkovou a minerálovou terapií?

duskaf
25. jún 2008

junovka, mäta je ako burina, mala by pekne rásť, mne sa aj na balkóne darí mäte, možno je v hline nejaký škodca, ja som napr. nedávno išla presadiť maličkú palmičku z obchodu kúpenú bola taká nijaká a pozerám v hline 4 dážďovky, neverila som vlastným očiam.

pacna
autor
25. jún 2008

my tu okolo domu mame vela prasličky,skorocel, alchemilky a dosť toho čo nepoznam. 🙂
na jesen som zbierala šipky a baby to nechcu pit. 😠

titkovamiriam
25. jún 2008

mam ju na zahrade a ako pise ,,duskaf,,rastie ako burina.Keby som ju nevytrhavala zachvilu ju mam v celej zahrade.Milujeme z nej cajik no je dobra aj do napojov-svagor je casnik tak mnam mnam mochitko!!!