Zbité a opité dievčatko
Ženy som zhrozená kde sa dostala naša spoločnosť.Akeho zverstva sú schopné mladí ľudia.Citala som to aj na stránke na FB Miloslavov...vraj útočníčka je dcérou policajtky a určite sa to ututle.Stara známa partia ...sú to psychopati či narušené osobnosti?kde sa stala chyba, že teenegeri sú schopní niekoho zbiť, vyzliecť do naha, opiť na silu a ešte si to fotiť a natáčať??Sú za tým mobily, rodina, čím to je, že niekto dokáže takto ponížiť druhého veď to dievča má traumu na celý život!Moja známa je sestrička dievčatko bolo veľmi dobité...veď mohla zomrieť!Viete kde máte svoje deti, s kým sa stretávajú, čo robia?Preverujte je to hrozne...
@annm81 Ok, mozes mi dat link na ten vyskum, ze velka vacsina z nas je schopna spachat vrazdu? Rada si precitam
Dovolujem si len pripomenut, ze vrazda je umyselny cin - s umyslom zabit. Nie som si ista, ci je to vhodne porovnavat s vojnami, kde plnis prikaz a drviva vacsina vojakov napriklad v 2. svetovej vojne tam bola nedobrovolne
@mircalla Medzi prvými sa takýmto experimentovaním zaoberali C. Ladis, alebo D. Frank. Najznámejšími sú asi experimenty S. Milgrama (Milgramov experiment) a P. Zimbarda (Stanfordský väzenský experiment). Riešia poslušnosť autorite, vysporiadanie sa s vlastnou mocou a prispôsobenie/zmenu vlastného postoja názoru väčšiny.
Vojny a veľké katastrofy sú plné reálnych príkladov. Nejde len o vojakov plniacich príkazy. Židov udávali, vyháňali a okrádali civilisti. V Juhoslávii šlo o občiansku vojnu, nie o regulárne armády.
Inak, ešte odporúčam knihu Zlo od slovenského psychológa Antona Heretika.
Pokial som si precitala, toto su experimenty poslusnosti. Ti pises, ze vacsina z nas je schopna spachat vrazdu. Ako to spolu suvisi? Okrem ineho je rozdiel spachat vrazdu vo vyhranenej situacii (poviem priklad niekomu dietatu ublizia) ci preto, ze ma to bavi ci chcem vediet ake to je. Nechcem tu o tom dalej polemizovat. Podla mna sme uz dost odbocili. Co sa stalo, bolo zle. Namiesto toho tu filozujeme. O tom, ze spolocnost je skazena vobec nebochybujem, naplno to ukazala tato pandemia. Ale skutocne je dost odvazne takto zovseobecnovat. O tom, ze spolocnost ovlada a velmi negativne par jedincov nepochybuje tiez - staci si len pozriet vykvet ako Fico, Blaha, Kotleba, velmi negativne vnimam aj Matovica.
@mircalla Ako som písala, sú tam experimenty o podriadenosti autorite (aj v tomto prípade sa hovorí o hlavnej páchateľke, časť detí sa pri tom asi len zviezla). Spomenula som tiež experimenty, kde človek priamo ubližoval inému na popud autority (napriek prosbám "týraného") , ale tiež ubližovanie pod vplyvom vlastnej moci. Tiež je medzi spomenutými aj experimentovanie s tým, že človek, ak má aj jasný názor (a je jedno, či sa týka exaktného, alebo morálneho problému), keď sa s ním ocitne v menšine, má silnú tendenciu názor zmeniť. Toto všetko súvisí s aktuálnym prípadom. Kniha, ktorú som odporúčala sa venuje vrahom z nášho kultúrneho prostredia a hlavnou myšlienkou je, že agresivita je ľuďom biologicky vlastná a že okolnosti môžu spraviť vrahom v podstate kohokoľvek.
@annm81 tie experimenty sa ale netykaju vrazdy. Su to klasicke experimenty o poslusnosti a schopnosti vzopriet sa autorite. A ano, ukazali, ako malo ludi to dokaze.
@simsalabim V Milgramovom experimente ľudia ubližovali inej ľudskej bytosti. Tu sa predsa tiež nebavíme o vražde, "len" o fyzickom ubližovaní. Zimbardo ukázal, že pod tlakom okolností sa aj bežný človek môže zmeniť na brutálneho netvora. Ladis a Frank sa dostali k tomu, ako človek podlieha názoru okolia. Sú ďalšie a ďalšie experimenty, ktoré potvrdzujú napr. to, že človek v dave je menej ochotný zasiahnuť, hoci ako jednotlivec by zasiahol. A tiež máme x príkladov zo života - od prípadu na Richmond High po celkom čerstvý prípad znásilnenia vo vlaku vo Philadelphii.
Jednoducho, ten istý človek sa vplyvom okolností môže z pohľadu morálky správať diametrálne odlišne aj v podobných situáciách.
Inak, kdesi som čítala, že jeden z tých, čo sa Milgramovi vzoprel (lebo pre neho bolo stresujúce, že by ubližoval danému človeku) bol vojak, ktorý s hrdosťou rozprával, ako hrubo zaobchádzal za vojny s Japonskými zajatcami.
@annm81 ja som reagovala na tvoje tvrdenie, ze vacsina z nas je schopna vrazdy.
https://www.petice.com/petice_pro_trest_akterm_... nechcete podpisat peticiu?
@simsalabim Pochopiteľne, je celkom náročné zorganizovať experiment, kde by sa jednalo priamo o vraždu. A vlastne, v súčasnosti by cez žiadnu etickú komisiu neprešlo nič, pri čom by účastníci boli nejakým spôsobom dotlačení k tomu, aby niekomu siahli na život. Ani Stanfordský experiment by sa dnes už nedal uskutočniť.
Moje vyjadrenie vyššie znelo trocha inak - písala som, že väčšina by dokázala vraždiť , alebo sa vražde mlčky prizerať bez toho, aby zasiahli. A to potvrdzuje celý rad reálnych situácii - dve z nich som spomenula vyššie.
@annm81 to ste sa fakt utrhli od pripadu. budme pri zemi, 14-16-rocny clovek vie uz velmi dobre rozoznat dobro a zlo, a k pachaniu podobnych blbosti pubertakov vedie vacsinou hec, skusanie hranic, pocit beztrestnosti... a tiez pocit bezpecia v partii, osamote vacsina ludi nie je zdaleka taka odvazna.
Ja som tak plakala ked som to videla, ja mam doma 3rocne dievcatko, ja ked si predstavim, ze tej mojej malej princeznej niekto takto ublizi, puka mi z toho srdce. Jednoznacne by mali dostat poriadne tresty, vsetci, co pri tom boli, kazdy z nich mal moznost povedat dost a zastavit to. A zase placem ked nad tym rozmyslam. Chuda ozaj, toto by sa nemalo stavat nikomu.
Pridavam sa k vseobecnemu zhnuseniu. Taketo nasilie ma sokuje vzdy a medzi detmi je to este o to horsie. Len je smutne, ze az teraz sa o tom debati a vsetci su taki pohorseni, ked sa jedna o male dievca... Osobne som cakala taketo verejne "pozdvizeni", ked sa nedavno prevalila ta vrazda bezdomovca mladistvymi v Martine, len tak "zo srandy", aby videli smrt... Z niecoho takeho ohavneho sa mi doslova obracal zaludok... Ale vtedy sa tomu az takej medialnej "reklamy" nedostalo, lebo vsak co - stary chlap/bezdomovec asi nie je taky pritazlivy ako dievcatko - pricom on chudak dopadol ovela horsie, doplatil na male ludske bestie zivotom... Cim absolutne nezlahcujem , co sa stalo v Miloslavove, aby zas niekto zle nepochopil... Ale signalov, ze v dnesnej mladezi je akosi podozrivo vela "vadnych kusov" (ospravedlnujem sa, ale inak tvory, co dokazu nieco take krute spachat, neviem), mame v poslednych rokoch dost vela... Reportaze o tyrani zvierat detmi (aj s videami a ich zdielanim) ani neratam, pricom od nasilia na zvierati k nasiliu na cloveku je len krocik... Sama neviem, ako to riesit, len taky moj vykrik do tmy... A isteze je to aj dobou - nielen ale aj... Ano, kedysi sme ovela viac boli sami vonku bez dozoru, napriek tomu tolko incidentov nebolo ako dnes, doba robi isteze svoje, nasilie, hry, drogy, partie... A neexistoval hlavne internet - dnes dieta nemusi po skole ani paty z domu vystrcit, napriek tomu moze byt obetou brutalnej sikany - kybersikany...Plus vychova - bez debaty, ze to je hlavna pricina vsetkeho zla - polovica rodicov nema cas, nervy a energiu na deti, lebo sa idu pretrnut, aby im.zabezpecili aspon zakladne veci a poplatili hypo, druha polovica by aj toto mala v pohode zabezpecene, ale ta sa musi zas pretrnut, aby sa mohli na sietach pretrcat znackovymi handrami a drahymi dovolenkami... Cele zle. A este vidim jeden obrovitansky problem - slabe alebo takmer ziadne riesenie sikany v skolach. Poznam rodinu, kde vylucne len zo strachu zo sikany sa dali na homeschooling, a cim dalej tym viac im rozumiem... Na to si niekto piple decko, miluje ho, dava mu vsetko, krv, slzy, pot, zmysel zivota, aby ho potom dal do skoly a tam mu ho potom dake male monstrum znici, psychicky zdepta, poznaci na cely zivot? Vacsinou, co pocujem, vidim, citam sa to vsetko tutle, bagatelizuje, len aby nemusel nikto nic riesit, papierovacky okolo toho, pripadne to vyzehli vplyvny rodic, skola je rada za kazdeho ziaka, vyhodit ho aj tak nemozu lebo peniaze, lebo povinna dochadzka, lebo bla, bla, bla... Od zakladu toto ZMENIT! Zmenit myslenie, pristup, zakony. Verim, ze sa to pomaly pohne spravnym smerom, len skoda, ze klasika - vzdy sa niekto zacne problemami zaoberat, az ked sa stane nieco taketo obludne...
@nikha2809 pod jednym prispevkom na insta sa vyjadrila, ze: "Tomuto sa hovori zavist." Neviem sice co jej ludia majú zavidiet ale zjavne sa na celej situacii zabava...
Mne je napríklad jedno čo a ako,keby toto spravili mojej dcére ,tak by som dobila holými rukami celú tlupu pubertiakov a hlavne ich rodičov. Odpad spoločnosti,fuj.
ja nemam slov normalne, nemam slov...
toto je hrozne...
normalne prezidentke, premierovi ja neviem komu to preposlat, nech s tym nieco robia a hned!
utok na Simu Martausovu bolo nic v porovnani s tymto.

@kittykat22 ano prepac, omylom som Ta oznacila