icon

Zdobenie vianočného stromčeka: Je november príliš skoro?

2. nov 2024

Ahojte, decká si tento rok vymysleli, že by chceli zdobiť vianočný stromček už teraz. Urobili nám doma malú prednášku o tom, prečo by sme ho mali zdobiť už teraz 😄 strašne rozkošné boli pritom a nechcem ich sklamať. Ale je pre mňa zvláštne zdobiť ho už teraz, vždy sme to robili v období okolo Mikuláša, tak teraz neviem čo spraviť, keď to chcú. Zdobili by ste už teraz? Alebo im vysvetlili, že ešte na to nie je čas, aj keď sa tak snažili?

maja22
2. nov 2024

Treba deti ucit aj trpezlivosti, neplnit im kazde zelanie, musia sa naucit, ze vsetko ma svoj cas a ze je dobre si aj pockat na dobre veci a tesit sa na ne. Inak nam tu vyrastie generacia uzkostlivych deti, ktore budu traumatizovane, ked zivot nepojde presne podla ich predstav a v dospelosti sa zrutia, ked ich nebude mat kto "ofukovat". Bud silna matka a odolaj "natlaku".

lucia147852
2. nov 2024

My oslavujeme sviatky vtedy keď reálne sú, takže nie, nezdobila by som teraz vianočný stromček, keďže Vianoce sú až skoro za 2 mes. Dnešné deti nevedia na nič čakať a tešiť sa z toho, keď to príde. Chcu všetko hneď a teraz. Nezaškodí im naučiť sa trpezlivosti.

monro
2. nov 2024

Určite nie. Vysvetliť treba, že to nie je dobrý nápad. Nemôže to byť predsa také ťažké.

galioska
2. nov 2024

toto je tena dvoch taborov, ty si matka ty rozhodni ci rozhoduju tety na koniku alebo tvoje deti

danyelia
2. nov 2024

Nezdobila by som isto, čo keď si o týždeň vymyslia, že chcú Veľkú noc - budete maľovať vajíčka a kupovať čokoládové zajace? 🙄 Nemôžme deťom kývnuť na každú blbosť, čo vymyslia, preboha...

hederamonstera
2. nov 2024

Popravde tiez by som bola na vazkach, ale je pravda, ze zijeme v dobe, kedy mame lusknutim prsta vsetko materialne na co si zmyslime a aj tak depresia a uzkosti narastaju. Pri detoch toto plati dvojnasobne, akoze dnesne deti su velmi “rozmaznane”.
Takze asi by som im vysvetlila, ze stromcek bude az na vianoce, popripade mikulasa. Dnesne starsie deti stracaju uplne radosti v zivote, na nic nemusia cakat a tak im vsetko pride uz nudne.

mirage
2. nov 2024

koľko majú deti rokov?

lintu
2. nov 2024

Co tak ponuknut im nejaku alternativu zodpovedajucu aktualnemu obdobiu, s ktorou budu podobne spokojne? V zivote budu od teba pytat este urcite x veci, na ktore im aj tak budes musiet odpovedat nie.

slavomira236
2. nov 2024

Nie nezdobila by som. My robime strom den max 2pred vianocami.a svetielka ma nom zapalujeme az ked zacina stedrovecerna vecera..

ivik4
2. nov 2024

Moj syn ma vo svojej izbe vzdy aj svoj malinky stromcek tak keby fest chcel, dal by si ten. Mna by to velmi omrzelo tak skoro a nemala by som potom uz tu Vianocnu atmosferu.
Strom zdobime vzdy na Mikulasa kvoli malemu a aj to je skor nez som bola zvyknuta. Vzdy som robila stromcek tyzden pred Vianocami. Tak akurat

mane01
2. nov 2024

Pozri, o par rokov budu mat mozno cely stromcek v pazi, alebo uz budu uplne prec z domu. Ja by som im tu radost urobila, ved su mali len chvilku… ako… mne na vyzdobe velmi nezalezi… nemavame ziadnu jesennu a velkonocnu ani nic podobne… takze mne osobne by to bolo jedno a tak by som im tu radost dopriala.

kabinka11
2. nov 2024

Ja by som určite vysvetlila že je čas. Neviem prečo chceš skákať podľa detí, keď sama o tom nie si presvedčená. Neboj sa o mesiac sa mu budú tiež tešiť.

pralinka25
2. nov 2024

podla mna je dolezite aj to posolstvo ze nie vsetko sa deje ked my chceme, ze na dobre veci sa oplati pockat, ze treba vediet byt trpezlivy, ze existuje nejake caro okamihu, mozno si vysvetlit o com vianoce naozaj su,
instantna doba. vsetko okamzite zaraz a hned. nejde o to ci budes mat ten strom ved ho maj. na vianoce uz bude zapraseny a okukany ale nech.
vec caro sa da urobit aj inak. nemusi to byt len vianocny strom. detom treba vysvetlit aj rocne obdobia, ze v kazdom case sa deje nieco ine. jesen nekonci halloweenom ani o nom nie je. v auguste tu kazdy ochkal nad jesennou atmosferou. tak teraz zrovna jesen je. urobte si horucu cokoladu alebo kakao. rozsviete tekvicu alebo ine lampasiky je ich vsade milion s jesennou aj zimnou nevianocnou tematikou. najdite si sposob ako carovne preckat aj toto obdobie. najdite si jesenne aktivity ktore budu patrit len tomuto obdobiu a oni sa na to budu moct kazy rok tesit. varte si specialne jesenne jedla, pecte specialne jesenne kolaciky atd.

pralinka25
2. nov 2024

@kabinka11 pretoze podla mna autorka v skutocnosti chce. keby nechcela ani nad tym neuvazuje. moja dcera by zo vsetkeho najradsej bola keby mohla mat na zahrade kona. miluje kone od malicka. viem ze by jej urobil obrovsku radost. kolko myslis ze mame konov na zahrade? 😀

lakebabe
2. nov 2024

Urob si ako vám vyhovuje. Kamarátka už má vianočnú výzdobu aj strom nazdobeny od včera. Tešia sa z toho všetci, decká to chceli majú. Ja tiež robím už koncom novembra. Pokiaľ ti bude zavádzať nech si spravia svetielka alebo nejaký do detskej izby maličký

kabinka11
2. nov 2024

@pralinka25 jooj, koňa by sme aj my mali,ale máme asi tak ako aj vy 😀. Som dcére povedala, keď bude dospelá, nech si kúpi aj 4 a môže sa starať. Takto by starostlivosť postupne zostala na mňa a nie som ochotná to robiť. Ja sa deťom neprisposobujem.

mamickalisticka
2. nov 2024

Ja by som počkala aspoň do 24.11. presne mesiac pred. Ja plánujem stavať 1.12. ale ak ma to prepadne, tak to dam uz 24. Nov 🫣😂

oblecenie99
2. nov 2024

Nie, z viacerých dôvodov 🙂 ale najmä preto, aby sa im ten stromček nezunoval. A nevytratilo sa to čaro čakania. Dnešné Decka už nie sú zvyknuté čakať na nič, všetko majú pod nosom, doslova. Môžu dostať všetko od výmyslu sveta. A aj dostanú. Vidím to na mojom synovi: chce kinderko, dostane kinderko. Schválne, spomeňte si, ako ste sa tešili ako deti VY na Kinder vajíčko. Ja sa na svoje prvé doteraz pamätám, aj na tu vôňu, chuť, aj na hračku. Dnes je to pre nich bežná vec, obyčajná čokoláda, a hračka, ktorú už majú a končí odložená bokom po piatich minútach. Chce autíčko, dostane autíčko, veď to stojí len euro a je toho do bludu v Pepcu aj pomaly v každom Freshi. Taká rýchla, instantná radosť. Čiže v taký čas trvám na Tom, aby sme sa tešili z očakávania. Všetko má svoj čas, teraz sa tešíme z jesene (včera na nás v parku doslova padalo žlté lístie, bolo to rozprávkové), z postupného ozajstneho pochmurneho počasia, kedy si môžme dať čaj, byť v teple, zababusime sa a pustíme si Pottera. Postupne začneme čítať knižku o predvianočnej príprave pre deti, prečítame si nejaké príbehy, napíšeme list Ježiškovi. trpezlivo čakať.. to je na Tom najkrajšie. Všetko má svoj čas a nič nam neutecie. Nemá zmysel predbiehať

bielasovicka
2. nov 2024

Bože, že stromček ozdobiť teraz🤦🏼‍♀️. To už čo je zač táto generácia? Otrasné niečo....

janka_266
2. nov 2024

Zbožňujem Vianoce. Ale je to skoro aj na mna 😃stromček budeme zdobiť 30.11. Môžete začať postupne. Napr. Svetielka na okna, alebo nejaký maly stromček do ich izby. Z
Mojej skúsenosti viem, že keď zdobim už od 1.12., tak 6.1. Sa zz neviem dočkať kedy výzdobu zruším 😃Resp. Už to chce zmenu, takze by som to nejak potiahla ešte ten, aby ich to na Vianoce už nenudilo.

autor
2. nov 2024

A keby som spravila kompromis? Začneme vyrábať už vianočnú a zimnú výzdobu, ale stromček postavíme, tak ako vždy? Nechcem ich sklamať, ale nechcem ani tie Vianoce ešte mať doma.

draculla
2. nov 2024

Ja uz mam tyzden doma vianocnu atmosferu, nie kvoli detom ale kvoli sebe. Predsa tie vianoce su kratke a privelmi sa tesim 😀 takze za uuuuuuuuplne v pohode, ved im urob radost aspon jeden rok skor so stromom 😉

pralinka25
2. nov 2024

Kup zimne navliecky na podusky. Pripadne postelne pradlo so zimnou tematikou. Spravte si neutralny vencek so svetielkami. Mozno nejake snehove vlocky. Ihlicie sisky zasnezene domceky alebo lesik. Nieco co potom mozes este chvilu nechat aj po vianociach. Mizno nejake severske zvieratka ako soby je toho dost zimneho ale nie vyslovene vianocne. A kludne aj sviecky lampasiky. Kde tu svetielka. Inak su svetielka aj s jesennou tematikou

klaudulixx
2. nov 2024

Ako dieťa som si sama zdobila stromček skôr a neutrpela som žiadnu traumu. 😄
Teraz zdobím týždeň pred Vianocami.

pitaya
2. nov 2024

Tiež nechapem to skakanie podľa detí :D aby do konca tyzdna nedosiel ešte ježiško :D

pralinka25
2. nov 2024

Inak napisem ako to mame my. 1. Decembra u nas zacina taka predvianocna atmosfera. Male deti vzdy vyrobia papierove vianocne kosielky pre anjelikov. Su tam take vystrihnute trojuholnicky ktore si vyhnu za kazdy dobry skutok ktory urobia. A vzdy v noci k nam chodia anjelici pozerat ako sa.im dari. Za odmenu im vzdy nechaju nejaku ozdobu vianocnu a pri nej mini balicek (maju to miesto adventneho kalendara) s maskrtou alebo mini hrackou nejakou ulohou ako napriklad upiect medovniky, ist na vianocne trhy atd. a nalepkou s cislom ktore si nalepia aby videli kolko dni este zoatava. Kazde rano potom nadsene hladaju a tesia sa. Takto sa v podstate postupne vyzdobi cely dom. Kazdy vecer pocuvaju rozpravku. Striedame to mame dve take sady na kazdy den jeden vianocny..kazdy rok to obmiename. Robime take tie veci ako citanie vianocnych rozpravok pozeranie vianocnych filmov... vianocne maskrty, jedla, aktivity. Strom staviame vikend pred vianocami a svetielka na strome zapiname az na stedry den. Ale po dome mame aj ine svetielka ktore svietia skor. Den pred vianocami daju na okno kosielky aby boli anjelici na vianoce pekni. A po mikulasovi posielaju list jeziskovi. Proste maju to taky magicky mesiac. Nie len o ozdobach v dome. A nechodia za mnou skor aj ked sa na to tesia. Nejako vedia ze to je takto aj ked starsie uz na tie anjelikovske a jeziskovake materialne veci neveria. A vianoce mame do troch kralov.

autor
2. nov 2024

@pralinka25 to sú krásne tradície 🥰

autor
2. nov 2024

A inak tie čo tu píšete, že zdobite stromček na štedrý deň, nie je vám to krátko? Kedy ho odkladáte prosím? Ja ho dávam preč približne po troch králoch

muchotrafka298
2. nov 2024

Ja zdobim tesne pred Stedrym dnom a davam dole najneskor na Troch kralov, cize ho mam cca 2 tyzdne. Mne to ale postacuje, kedze nemam male deti a vianocnej vyzdoby som "prejedena" z roboty, kde mam stromcek a adventny veniec od zaciatku adventu.

patka06
2. nov 2024

Stromček zdobíme na Štedrý deň doobeda alebo 23. večer,
Skladáme ho po Troch kráľoch, je to tak akurát, aby nezovšednel.