Žena a jej postavenie v spoločnosti
Toto je cista filozofia,kto nerad uvazuje navyse,zbytocne bude citat.Mam neskutocne sialene a rusne obdobie a tak som sa zamyslala nad nesmrtelnostou chrusta a postavenim zeny v spolocnosti.Citala som asi storocnu knihu pre zeny z prelomu 19/20teho storocia od ceskej autorky,kde sa zeny postupne zacali dostavat z "domacnosti" do prace,aby prispeli do rodinneho rozpoctu,aby sa realizovali,po troske,po ciastkach,ak sa da.Ked sa pozriem na nas zeny dnes,tak uvazujem,ci je vobec mozne byt plnohodnotnou matkou,plnohodnotnou manzelkou a plnohodnotnou zenou,co moze zahrnat aj karieru alebo proste pracu a ten pocit samostatnosti.Podotykam,ze nemyslim dokonalou,ale plnohodnotnou.A bez toho,aby vyhorela ako fakla.Odpracovat si dobre svoju pracu,prist domov,mozno po ceste nakup a jemne doladit domacnost,venovat sa detom,tym myslim normalne ich pocuvat, co hovoria a aj to,co nehovoria,ale chceli by...Popri tom byt manzelka,zdielat muzove uspechy a neuspechy,obavy a radosti,ktore su ako z inej planety.A potom byt opat na chvilu zena,sama sebou,sadnes si na gauc s teplym cajom a knihou a najdes tam opat raz pohodeneu ponozku.Bez majitela,lezi opustene vedla teba a ty rozmyslas,ci sa zmenis na policajtku a pojdes hladat vinnika alebo na upratovacku a poslusne ju odvedies do pracky alebo na lenivu hnidu a vypijes si v jej spolocnosti caj.A aj ked su vsetci zapojeni do domacnosti,tak je to s chlapmi proste chaos.Do toho pride stale nieco neocakavane,kedy treba pomoct rodine,opravit auto,dieta potrebu speci starostlivost navyse a clovek uvazuje nad takou babickou,ktora okopavala cele dni to svoje pole,nezastavila sa od rana do vecera,ale vecer si tak nejak spokojnejsie lahala do postele,aj ked doba bola tazsia,nemam iluzie.Mam pocit,ze my zeny sme si nastavili latku trosku privysoko a ktokolvek,kto ju nedokaze ukazkovo preskocit je neschopny.Zdvihol sa zivotny standard a tak sa dvihli samozrejme naroky.A potom viac a viac a clovek s dvoma autami,domom a normalnou pracou ma pocit,ze je chudak,lebo ten dom splaca a v robote by mohol predsa zarabat aj viac...A zena popri tom vsetkom to nejak v tej rodine drzi pokope,ako to lepidlo.Priesvitne lepidlo.Koniec uvahy 🙂
@hederamonstera Inak to je podla mna tiez pravda,ten komunitny zivot chyba,prepojenost v realnom a nie virtualnom svete.lebo ten virtualny sa vie lahko ohybat.Teraz to nazeniem do extremu,ale kedysi sa v jednom dome,malej chalupke miesali 3 generacie,deti boli pri vsetkom,od narodenia,cez pracu az po smrt.Teraz sa zije dost separovane.Nieco medzi tym by bolo fajn 🙂
@tululu je to asi o povahe, ja v mojom veku uz si vela veci nepripustam a preskakujem. Zatial chvalabohu sme zdravi a ine veci sa daju nejako zvladnut.Ja kladiem velky doraz na moju spokonost a aby som ozaj nemarnila zivot sedenim pred telkou a tocenim sa okolo upratovania. V mojom okoli su zeny co su nestastne, maju manzelske problemy no boja sa ich riesit, radsej sa utiekaju k virtualnym pararelnym vztahom a pod. Ja som zas povaha ze riesim problem po probleme ako pride. Necakam ze sa to vyriesi samo,alebo osud a tak
@tululu ono zaklad je neocakavat od zivota, ze raz to bude lepsie. Nebude. Stale nieco pride... Tak ako pises o svojich rodicov, ze sa musia postarat o svojich rodicov. Treba zit tu a teraz, uzivat si teraz male deti a zalezitosti okolo nich. O par rokov si budes uzivat velke deti a ine zalezitosti okolo nich, okolo seba, okolo svojho starnuceho tela... Treba prijimat s vdakou vsetko pekne, co ti zivot prinasa, ze si zena, ze si mohla priviest na svet nove bytosti, ze sa o nich mozes starat aj s bordelom okolo nich. Ver, ze bez bordelu a kriku by ti bolo smutno. Plavaj zivotom a prijimaj a rob najlepsie ako vies...
@0silvia0 to si pekne napísala...tiež mi to pripadá, že stále človek čaká kedy bude viac času, keď deti povyrastu, keď pôjdu na internát, keď keď...a celý život čakáme a vždy príde niečo nove čo treba...a tak preplávamw životom a stále niečo odsuvame až zistíme, že sme starí:(aj ja mám očakávania a potom som sklamaná
@tululu Ja to vnimam tak, ze naraz byt dobra na viacerych frontoch nejde. Da sa to, ale postupne v case. Vzdy to, co zacina, potrebuje viac energie, starostlivosti. Vztah, kariera, dieta. Casom, ked to odrastie, mozes si dovolit popustit a starat sa aj o ine. Kolko a kedy je individualne a zalezi od mnohych faktorov. Minulu dobu by som si neidealizovala. Asi ten pokrok bol chceny a ma nejaky vyznam.
@jaskolka Chodím do práce, lebo ma baví. Mám deti, lebo chlap ich sám nedokázal porodiť. Sex vnímam ako relax a zábavu a gazdiná nie som ani omylom. Na všetko možné máme spotrebiče a využívame aj platené služby.
V 19.storočí, keby som bola len manželka a matka by som sa utrápila. To bol podľa mňa zúfalo prázdny život.
@heleninamama lenže nie každá žena je taka. Mnoho je ovplyvnenych aj tlakom z médií, sociálnych sietí, a podobne, že musia byť skratka dokonalé a všetko zvládnuť samy, nedajbože požiadať o pomoc. A potom doslova padajú na hubu a končia na antidepresivach.V minulosti nebol ten tlak na ženu až taky veľký.
@jaskolka Uhol pohľadu. Pre mňa bol v minulosti na ženy vyvíjaný oveľa väčší tlak. Takmer každá sa musela vydať a to za hocikoho, keďže vyberali rodičia. A úniku zo zlého manželstva nebolo. Rodila ako na páse, rok co rok - nikto sa jej nepýtal, či to chce. A starať sa o kŕdeľ detí, v ťažkých podmienkach, pochovávať ich a zas dookola rodiť. K tomu práca v domácnosti, na poli, okolo zvierat.
@jaskolka tie zeny co opisujes nemaju zdrave sebavedomie a sebahodnotenie. Ja sa prehnane neriesim, upravim sa, chodim ku kadernicke , na masaze ak je moznost, ale nemienim ( vyskusala som) mat nalepene nechty, mihalnice, cicky 🤣🤣🤣 a riesit len ze tu mi odpadava, tu mi odrasta... nemam termin ako to stihnem... v praci mam kolegynu co mi hovori aka som mlada a krasna a ako sa nosim. Realita je ze sme rovnako stare ( a ze uz starsie nie mladice 🤣) , ona tak 10cm vyssia a min 15kg lahsia, ona vycipkana zladena bluzka, nausnicky, satka na krk, ja si vezmem jednodielne saty co zo mna vyrobia kus zeny za 15sec, malujem sa cez 30r takze to mam za 5min , 200w usmev na toho koho potrebujem spracovat a koniec, ja sa objektivne krasna necitum, skor by som to kvalifikovala ako " nie je to zle". Nebola som vychovavana vo aticke napriek tomu mam v sebe pocit ze muzi by mi mali sluzit 🤣 ( samozrejme s nadsazkou)
@heleninamama Nuz scasti ano,doba bola urcite tazsia a drsnejsia co sa hygieny a chorob tyka,ale zase 100 rokov dozadu tiez neboli vsetky zeny/dievcata rad radom nutene vydavat sa za hocikoho.Ked je chlap egoisticky a bezohladny,tak zena sa pri nom nemala dobre ani vtedy,ani dnes,len trpi inym sposobom a ma viac moznosti sa z toho dostat,aj ked lahke to nie je ani dnes...
A inak mimo temy,ale naozaj by ma zaujimal ten pomer stastne a nestastne manzelstvo,ked partnera dohodili rodicia alebo ked si ho dievca vyberie sama,lebo pri dnesnej rozvodovosti a slobodnej volbe to tiez nie je ziadna slava s tymi manzelstvami.Ja si to fakt neidealizujem,ze ako bolo kedysi super a dnes nie,chvala Bohu za tecucu vodu a zubnu kefku,ale ten pokrok so sebou priniesol aj nejaku dan a ludia dnes naozaj ziju hekticky a stresujuco.A zena sa dostala do pozicie,kedy by mala vsetko zvladat,rodinu,pracu a este sa venovat sebe s usmevom.Chlap kedysi rodinu chranil a staral sa o financovanie.Dnes ta ochrana uz nie je taka potrebna a financovanie si podelil so zenou.Pripojil sa k starostlivosti o deti a domacnost,v tom lepsom pripade.Ta rovnovaha tu dnes tiez nie je idealna.Ale to su len take tresky plesky,chleba lacnejsi nebude a syna musim vziat k zubarovi tak ci tak ja,zivot ide dalej so svojimi kazdodennymi radostami a starostami 🙂
@tululu ja sledujem na YouTube Pavla Dvoraka, je sinoista a žije už cca 10 rokov v Číne,má zaujímavé videa, o zvyklostiach v Číne, ako majú dohodnute manželstva ,ale tiež hovoril, že sa dosť rozvádzajú, ale vtedy , keď už sú deti plnolete, resp. Idú na VŠ, či zaobstarane. Že oni to majú ako poslanie ,mat dieťa, zabezpečiť a potom rozvod, hlavne teda v bohatších regiónoch, konkrétne Šanghaj.
Ja osobne si myslím, že niekedy sú možno tie manželstva, ktoré sú premyslené, rozumne uzatvorene, možno aj trvacnejsie. To len tiež taká moja úvaha.
@pseudomonas87 trvacnejsie, len ci stsstnejsie
@pseudomonas87 To je zaujimave,naozaj by som rada videla nejake porovnanie.Povedzme si rovno,ze aj ked si clovek vybera partnera opatrne,tak potrebuje prezit par rokov realneho manzelstva aby dosiel k zaveru,ake vlastnosti od svojho partnera vlastne potrebuje ocakava,pretoze zivot to obcas tak pomiesa,ze manzelstvo sa ocitne v situacii,o ktorej sa ti ani nesnivalo 🙂 Na druhej strane by som si nikdy nechcela vziat na zodpovednost vyber partnerky pre mojich synov,ale s dnesnym rozumom by som uz asi vedela povedat,ake naznaky sledovat a comu sa vyhnut z kilometra 😀

@0silvia0 To je fajn. Ja sa nad tym zamyslam akosi automaticky,ale teda ocenenia tiez nehladam 🙂 Clovek je asi sam sebe najvacsim kritikom a ked sa dokazes ohodnotit sama,tak ostatne "nalepky" stracaju svoj lesk,vsak.
@eeffka Chapem co tym chces povedat 🙂 Ale neboj,ja takto nerozmyslam zamerne,ze sadnem si pri zapade slnka do parku na lavicku,krmim holuby omrvinkami a uvazujem o nekonecnom vesmire :D Ja o tom rozmyslam pocas toho,ako vesiam pradlo na slniecku,ako nakupujem,ako nakladam umyvacku,za ktoru som vdacna. Nuz a priority mam tiez jasne,ale obcas to zivot pomiesa tak,ze ku tym prioritam by si sa musela dopracovat cez mrtvoly alebo musis pockat.Tu je tazko pausalizovat.Moji rodicia su vo veku,kedy by si clovek povedal,ze konecne maju samostatne deti a mozu si slobodne planovat a bum,musia sa postarat o svojich rodicov...A tak by sa dalo pokracovat.Z mojich skusenosti musis stale nieco obetovat alebo odsunut na druhu kolaj,ak chces nieco uprednostnit,lebo zivot je proste plasticky a dynamicky.Aj ked verim,ze rovnovaha sa da najst,ak su uz deti trosku vacsie a rodina si vytvori nejaky system.
@ndrag Nazor ostatnych beriem ako nazor.Tam to zacina a konci 🙂 To vacsinou fakt neriesim,aj ked obcas ma niektore nazory rozhodia, to mi skor ukaze na nejake citlive miesto,ktore si musim sama doriesit.
@h2 Ta ponozka bola ilustracna,ale chapem 🙂 Ak by islo len o to, tiez si dopijem caj a bez problemov ju po ceste odnesiem do pradla.Ale po ceste najdes prazdny pohar, dalsiu ponozku a knihu a....A to su veci,ktore male deti proste robia a ked vidim,ze sa snazia za sebou vacsinou upratovat,nebudem ich sekirovat pre kazdu vec,chapes.A to sa kumuluje a je to schopne si narokovat ten tvoj oddychovy cas,lebo potom uz treba ulozit deti do postele a pod.,Ale to su detaily,toto mi moj vnutorny pokoj neberie.Resp. ja svoj vnutorny pokoj mam,ale kolko usilia a znizovania narokov ma stoji jeho zachovanie,to ma udivuje :D
@bosorka2302 To je skvele, som rada,ze ti to tak vychadza,verim,ze aj ja sa casom dopracujem do tejto fazy 🙂 Ponozka bola ilustracna,nelipnem na poriadku ani dokonalej organizacii domacnosti,to ani zdaleka.Len obcas su tie polena az prislis velke na to,aby ich clovek preskocil.Obcas sa musis zastavit a postupne ich rozrubat,trieska po trieske a vtedy sa ta rovnovaha hlada tazko.