icon

Ženy ženami aj počas materskej a rodičovskej

mezu
15. máj 2015

Kočky, ako to vnímate vy? Zmenil sa váš postoj samej k sebe po pôrode, počas toho, ako ste trávili čas doma s miminkom? Upadli ste do teplákovo-"bezmejkapovej" letargie? Alebo sa o seba rovnako staráte a dáte si záležať, čo máte na sebe oblečené? Snažíte sa byť pre svojho partnera sexy kosť, alebo je na prvom mieste pohodlie a vaše dieťatko? Ako ste na tom vy?

mezu
autor
15. máj 2015

@maary11 btw. chystám ďalšiu tému, dúfam, že sa pripojíš🙂

bubelko
15. máj 2015

@mezu ale to ano. v tom s tebou suhlasim. kto chce, si ten cas najde a kto nechce, tak ho ani hladat nebude. najde milion dovodv, preco sa to nebude dat 😉

mezu
autor
15. máj 2015

@bubelko veru presne tak. Ty toho takisto stíhaš dosť;)

bubelko
15. máj 2015

@mezu nestazujem sa 😉 a stiham aj na MK si popisat. ked sa toho vzdam, to este len budem mat casu 😀

tjaden
16. máj 2015

Ako kedy, ak idem von kočíkať či do obchodu snažím sa dať na seba aspoň troška make-upu, Stále malej hovorím: Poď, ideme mamke namaľovať ten rapavý ksicht nech sa ludia nepoľakajú 😀 zatiaľ nerozumie tak môžem používať aj také výrazy 😀 A oblečiem sa slušne, vždy si oblečenie prezriem či nie je ovracané či od jedla/mlieka. Našťastie mám husté kučeravé vlasy a ak sú mastné vôbec to nevidno 😀 Doma katastrofa....mastné vlasy, bez make-upu, v chlapčenskom oblečení, večne špinavom od všetkého možného. Neoholené nohy....Muž má smolu, musí si zvykať, Upravím sa len ak viem, že mám večer čas troška sa mu povenovať

tjaden
16. máj 2015

@katkasofi kebyže sa machlíš na úkor detí, teda, že ich zatial niekam zatvoríš alebo čo bola by si krava, ale že si dáš budík na skoro ráno a urobíš všetko kým decká spia a robíš tým zle len sama sebe lebo sa nevyspíš tak myslím, že si super žena, tvoje mihalnice sú mi ukradnuté 😀 Tiež by sa mi niečo zišlo, malá ma toľko cápe, že keď ideme von tak to vyzerá akoby som si make-up a špirálu ani nedala

katkasofi
16. máj 2015

@tjaden skús tie mihy😉 fakt hodiš už len tiene a je to 😉

vejula
16. máj 2015

@mezu tak v tej teplakovo-bezmakeupovej letargii som bola už pred tehotenstvom a môj manžel si ma našiel aj preto, že mam len jednu tvár a rano sa nebudí pri inej žene ako pri ktorej zaspal 😀 Nerozumiem, prečo si všetci myslia, že normou musí byť namalovaná žena oblečená v neviem čom. Ja si dám riasenku, pretože som blondína a mihalnice mam blede, preto mi tá riasenka dosť zvýrazní oči. Ale chvalapanubohu žiaden makeup na seba patlať nemusím. Mne je naapríklad ozaj luto, ked vidím ženy, ktoré sa musia malovať aj do obchodu. A ked náhodou stretnem takuto kamaratku nenaličenu, ani sa mi nechce pozerať do očí, lebo sa za seba hanbí, kedže sa už viac stotožnila s tou tvárou, ktoru si rano maluje na tvár ako so svojou vlastnou. A najradšej by som jej vtedy povedala Heeeeej, mne je jedno či si nalíčená alebo nie, krásna si aj bez pasteliek na ksichte! Ale uvedomujem si, že v prvom rade sa taký človek musí prijať sám.

sophie32
16. máj 2015

@mezu Ahojte! Aj mna chytilo sitie na materskej, velmi ma to bavi a chcem tomu venovat viac casu....len by to mal niekto vysvetlit mojim dvojickam pri ktorych nemam sancu.... 😀

siska53
16. máj 2015

@mezu mne nerobia dobre neviem,ci spiraly ci odlicovace,jednoducho ma potom bolia oci..a to iste mejkapy,vsetky mi stahuji tvar,svrbi ma... Kedysi som ledva s tymi licidlami prezila nejaku tu diskoteku a snazila sa prilis neskrabat...asi tak..
Ja som od decka ten typ,co sa sice raz pekne oblecie,ale len raz za cas...

maryanna
16. máj 2015

presne tak, suhlasim, vsetko je len o spraavnej organizacii casu............ja budik nemam budia ma deti, a podla toho vstavame, alebo este lezim a deti sa hraju pri mne v detskej....a stiham vsetko, aj varit aj piect aj upratat, nakupovat, aj vsetko....len si to treba spravne podelit nacasovat,,,,,

alaguema
16. máj 2015

@katkasofi volá sa to super lash. Na vlasy mne robí super henna a žihľava. Po tehotenstvách a kojení mi dosť padali, ale jem kopec zeleniny a ovocia a dali sa pekne dokopy. V podstate s nimi nemám nejakú extra prácu. Umyť, sem tam zábal, henna raz za tri mesiace, našťastie sú prirodzene vlnité a také bohatšie, takže len nechám voľne vyschnúť a vyzerá to dobre.

alaguema
16. máj 2015

@mezu ja si nemyslím, že generácia našich mám toho stíhala nejak oveľa viac. Tiež už mali práčky, neboli trebárs umývačky riadu, ale to si nemyslím, že by bol taký obrovský rozdiel. Žilo sa viac komunitne a rodinne, mladí ostávali často blízko rodičov, mali teda výpomoc. Vek starých rodičov dnes sa posúva smerom hore. Kedysi bola babička bežne sotva 50-ročná, pri plnej sile. Momentálne je trend taký, že babičky budú skutočne babičky aj vekom. Dnes sa veľa ľudí sťahuje za prácou, podstatne viac, ako kedysi, nemajú rodinu poblízku a ženy na MD sú oveľa izolovanejšie ako kedysi. Nemyslím, že by to bolo vtedy, alebo dnes ľahšie, alebo ťažšie. Je to proste iné. V niektorých aspektoch ľahšie, v iných nie. Naše maminy šili, ale aj dnes je veľa žien, ktoré na MD niečo tvoria. Mnohé majú záhradku. Pracujú popri materskej, alebo rodičovskej. A aj deti sú iné. My sme rástli na dvore, mama nás volala na večeru a inak s nami nejak nebolo treba nič vymýľať. Dnešné deti sú náročnejšie, venujeme im podstatne viac času, než bolo venované nám. Ja osobne si myslím, že toho stíham dosť a som na všetko sama. Moja mama mala doma svoju mamu, žili sme v dvojgeneračnom dome a babka bola ako druhá mama. Vždy nápomocná. My žijeme od rodiny ďaleko, takže žiadna výpomoc, môžme sa spoliehať len na seba. A takých rodín poznám veľa. Muži sú pod oveľa väčším tlakom, vyťaženejší, tým pádom majú menej času na rodinu a na pomoc v domácnosti a s deťmi.

alaguema
17. máj 2015

@vejula nemyslím, že je to norma. Je spústa žien, ktoré nie sú až tak iné, či sa namaľujú, alebo nie. Ide o tú mieru 😉 Tiež si dám denne špirálu, dám si aj make-up, ale takmer ho nie je vidieť a na pery lesk. Keď sa večer odlíčim, som stále tá istá a cítim sa dobre aj bez nalíčenia práve preto, že si dávam záležať viac zdravej strave a výžive pokožky a vlasov a menej na farbičkách. Pestovaná pleť vyzerá dobre stále, rovnako aj oddýchnutá tvár, zdravá pokožka, ktorá je vyživená aj z vnútra kvalitnou stravou. Ja si to večer normálne užívam ako si tú pleť čistím a hydratujem, dám si masku a potom krém. Je to taký relaxačný rituál po celom dni a tá pokožka to vďačne príjíma. Ráno znova čistíme, krém a make-up je len čerešnička na torte, zjednodcuje tón a zakryje trošku rozšírené póry, nemám zamatovú pleť od prírody, tú má skutočne len veľmi malé percento žien a takmer žiadna okolo 40-tky. Preto ten make-up, ale bez neho sa kľudne pozriem do očí komukoľvek a nikto mi neháda vek, ktorý mám. Za seba sa hanbí žena, ktorá niečo make upom zakrýva - tmavé kruhy pod očami, veľmi bledú, alebo pupákovú pleť, riešením ale nie je krytie, ale zmena životného štýlu.

vejula
17. máj 2015

@alaguema no tu na fore mam trošku taký pocit, že sa akoby opovrhuje ženami - matkami, ktoré nemajú čas na make-up a nejaký ten styling. Tak sa o nich píše, akože - opustili sa, su už len matkami a nie ženami... Akoby ženu robil ženou make-up. Proste mi je to také trošku smiešne. Ženu robí ženou niečo uplne iné ako pastelky na tvári. Ja sa napríklad ani nekremujem, nerobím žiadne kury, tvar si umývam len čistou vodou. Nemám síce ešte okolo 40, ale ak by sa aj nejaké vrásky ukázali, nebudem to priliš riešiť, to je život, máme tu velmi obmedzený čas na tejto zemi, proste pre mna vrásky niesu dôvodom zármutku. aLE s tou stravou inak suhlasím, tiež si dávam pozor čo do seba pchám.

alaguema
17. máj 2015

@vejula tak ľudia sú vždy nachystaní opovrhovať úplne čím a kýmkoľvek 😀 Napríklad aj ženami, ktoré sa maľujú 😉 Takže býva to aj obrátene. Ale ja to už akosi nevnímam, alebo to ide celkom mimo mňa. Spomínam si, že kedysi ma to vedelo aj celkom potrápiť, pretože predsudok, že pekná žena musí byť hlúpa, bol v čase, keď som mala cca 25, asi viac živý ako dnes, keď možno začína prevládať ten trend, ktorý spomínaš ty. Obhájiť sa nikdy nebol problém, ale nakoniec som úplne stratila potrebu niekoho presviedčať aj o mojich vnútorných kvalitách a ako mi je dobre odvtedy 😀 Čo si kto o mne myslí, vypovedá oveľa viac o ňom samom, ako o mne. Takže nejaké opovrhovanie už dávno neriešim a vlastne sa s ním ani už nestretávam. Mne osobne sa už od úplnej mladosti páči starogrécka myšlienka kalokagatie, pretože predstavuje niečo vyvážené a harmonické. Bez nulovej starostlivosti ti asi nejde. Poznám ženy, ktoré sa ako ty nelíčia vôbec, nestarajú sa o svoje telo a napriek tomu sú veľmi pekné, pretože sú mladé. Osobne si ale myslím, že v istom veku by žena mala nadobudnúť trochu elegancie aj tým, že sa o svoje telo stará, je to vlastne istý druh "protislužby" ...veď keď sama so sebou už tak dlho existujem a tie nôžky ma nosia, tie oči videli toľko slnka a pláží, tak im doprajem pohodu a starostlivosť. To myslím nie je márnivosť, ja to vnímam ako pozitívny vzťah k sebe, k svojmu telu.

vejula
17. máj 2015

@alaguema Tak v tom sme asi rovnaké, tiež ma netrápi, čo si kto o mne myslí. Skôr ma trápi myšlienka, že to niekoho trápi a boji sa byť samým sebou, len aby vyhovel diktátu spoločnosti. Trápi ma to kvôli mojim ale i iným deťom, nechcem aby boli väznami tohto sveta, preto sa zapájam aj do takýchto diskusíí.
A určite treba sa odvdačovať svojmu telu, za to že nás nesie týmto svetom, že vdaka nemu máme možnosť okusovať krásy ale aj nástrahy tohto sveta. Ja svojmu telu prejavujem vďaku napríklad tým, že nenosím vysoké podpätky, že ho v rámci možnosti nezaťažujem chémiou navyše, žiadnymi parfumami, či hlinikom v antiperspirantoch atd.... 🙂

mezu
autor
17. máj 2015

@alaguema skvele napisné😉

xevulax
17. máj 2015

Ja asi sexi kost velmi byt nemozem, po detoch mam 35kg nadvahy, napriek tomu na sebe makam, cvicim, makr up pouzivam, vlasy si upravim. Su aj dni kedy nestihnem. Teplaky nosim aj von, taktiez ako slusnejsie oblecko, vsetko zavisi od zoho ako stiham popri detoch.

mezu
autor
17. máj 2015

@vejula mne z tohto fóra vychádza jediné: tie ženy, ktoré venovali čas make-upu a svojmu zovňajšku predtým než mali baby, pritom zotrvali aj naďalej, a tie ženy, ktoré sa predtým nemaľovali, sa nemaľujú ani po tom ako majú detičky. Každá sme iná a to je na tom to skvelé, jedna sa páči svojmu partnerovi s make-upom, iný muž zase ocení, keď sa jeho partnerka vobec nemaľuje, najdoležitejšie je, aby sme VŠETCI žili v harmónii sami so sebou a svojim okolím, či už v teplákoch, či vysokých podpatkoch, nie je to vobec doležité. Rovnako ma teší, že vám nie je ľahostajné stravovanie a verím, že to platí pre všetkých členov vašej rodinky. My ženy máme tú moc ovplyvňovať všetko, čo sa deje u nás v domácnosti, že sme také mini alchymistky a dokážeme našim blízkym "namiešať" zdravie na tanieri, naučiť ich správnym návykom.... O to ide...

nae
17. máj 2015

@vejula Nečítala som celú diskusiu od začiatku. V niečom s tebou súhlasím. Za seba musím napísať, že žena nie je ženou len kvoli tomu, či nosí alebo nenosí make-up. Aj ženy na materskej možu mať ale umyté vlasy a byť pekne žansky oblečené - napríklad namiesto vyťahaného trička si dať tričko mierne vypasované, stačí jednofarebné, a hneď to ukáže inak 🙂 Ja chodím najradšej s deťmi na výlety nenamaľovaná, v oblečení, ktoré sa može ušpiniť (a s deťmi sa aj vždy ušpiní), ale k dobrému pocitu potrebujem mať učesané čisté vlasy, trochu vone a nejaký farebný doplnok (napr. šatku, náušnice, tašku cez rameno), a vďaka tomu sa cítim dobre a žensky.

alaguema
17. máj 2015

@vejula ten diktát, o ktorom hovoríš, je dielom médií (ktoré sú platené korporáciami) a spoločnosť (teda my), sme cieľová skupina, ktorej úlohou je nakupovať stále viac a viac, aby sa korporácie mali dobre. Samotné skrášľovanie ženy je ale oveľa, oveľa staršie, než tento súčasný fenomén, pri ktorom masy podliehajú predstave, že musia, proste musia, vyzerať ako nejaká "celebrita". Ono nie je pôvodom. Ja chápem, že určitý druh ľudí sa búri aj tým spôsobom, že odmietnu aj to skrášľovanie ako niečo povrchné a ako niečo, čo akoby reprezentuje tento konzumný spôsob života. Teda v zmysle - nedám si ani krém! 🙂 Ja si ale nemyslím, že tento postoj oslobodí náš svet. Mám pocit, že slobodu deťom berieme už v momente, keď im predkladáme svoje postoje ako tie správne. A v tej chvíli je jedno, či je to jeden, alebo druhý extrém, alebo ten najúprimnejší pokus o zlatý stred. Ja mám dve dcérky a sú tak rozdielne... 🙂 Jedna sa absolútne nezaujíma o krášlenie, stále hovorí, že sa chce v prvom rade baviť a nezáleží na vzhľade, nemá rada bábiky, neznáša barbiny, oveľa viac ju bavia dinosauri a chce byť astronaut keď vyrastie 😀 Mladšia je úplný opak. Obzerá sa pred zrkadlom, skúša sukne, šaty, rada by sa maľovala (to jej samozrejme nedovolím), okrem toho veľmi rada a pekne kreslí, spieva, je u nej proste evidentné, že má vzťah k estetike, že je to silná črta jej výbavy 🙂 Tak ich obe nechávam ísť svojim smerom. To, ako to má každá z nich, je pre ne to správne, kým sa ony cítia slobodne.

vejula
17. máj 2015

@alaguema nebojkotujem krem kvôli svojmu presvedčeniu.. proste len necitim potrebu 🙂 Inak moja dcera tiež tancuje pred zrkadlom a hovorí si, že je angelina balerína. To je ok, ked má radosť zo šatičiek. Dôležité je to, že jej to nebere slobodu, že sa nehanbí vyjsť na ulicu v teplákoch, lebo ma pocit, že ju všetci za chrbtom ohovaraju. Jednoducho ostať vo svojom konaní slobodná a rozhodovať o sebe a nie mať strach, že nenaplním očakavania ludí, na môj vlastný výzor.

tanikoro
17. máj 2015

Citala som vsetko a smejem sa, deti mam 2... Kym som mala iba jedno bola som upravena stale,nohy oholene stale a o domacnost a dieta bolo vzdy postarane🙂 Ale ked mala 18m narodil sa jej brat a vtedy som zistila ze cas na seba jednoducho nemam,starsia chodi spavat o 21 (zvycajne som k.o s nou) a fesak je hore i v noci a rano uz od 5:30:-) 🙂 Nehovorim o tom,ze niekedy mam suche pradlo na susiaku aj dva dni🙂 Minule sme sli z ihriska ,bolo horuco ..aa vyhrniem si teplaky a tam neoholene nohy. Boli sme v obchodnom centre kde som vo vyklade videla strapatu ,unavenu,nezladenu a ogrcanu na oboch stranach zenu a vtedy som si povedala dost😉
Nic extra ale spim s detmi poobede ,vlasy si farbim kazdy mesiac ,mastne uz dlho neboli von a obocie vtedy som uz asi najkrajsia ,viac by som ani nestila ale ani netreba aaa von chodim oblecena konecne cisto a pekne,zistila som ze manzel ich postrazit zvladne. Je to len o tom ako si to clovek zariadi🙂 🙂 🙂

alaguema
17. máj 2015

@vejula určite...deti sú slobodné až do momentu, keď im dospelí chcú vštepiť vlastné presvedčenia..bez ohľadu na to, aké ušľachtilé 😉 Mne sa hrozne páčilo keď som žila v Londýne, čo uź asi všetci vieme, že tam chodí každý po tej ulicic oblečený úplne ako chce, ale čo som si všimla, že decká po ulici v obleku batmana alebo proste ako chcelo dietko vyjsť, tak vyšlo do ulíc 🙂 To pokladám za super prístup.

meluela
17. máj 2015

nuz, niekto vyzera dobre a niekto si mysli ze to zachrani malovatkami 🙂

http://zena.sme.sk/c/7800592/zname-zeny-ktore-v...

jalimag
26. máj 2015

@katkasofi "a si nastavujem ráno na piatu budík aby som postihala všetko. Aj kávu, aj make up aj navariť." Obdivujem ta. Ja zase spanok na ukor vsetkeho ostatneho 🙂

zuzulik280
26. máj 2015

podla mna ked zeny po porode nejako nepribrala, má chut i volu sa o seba starat...no ak pribrala vyraznejsie, urcite nema chut si davat stekličky a suknicky, a je jej lepsie v niecom volnejsom......a nejake zakaldny make up ked niekam zena ide si da asi vačšina

celasapremenim
26. máj 2015

@tanikoro presne, normalna baba, v pohode si to ponala a napisala
ja mam tri deti a stiham vsetko a ked nieco nestihnem, moja vec🙂

jalimag
27. máj 2015

@alaguema lahko sa ti hovori, ked mas velke deti, ja mam dve male deti a tretie na ceste, a na seba mam veru casu malo, len to, co si ukradnem. Som sama cele dni, rodina daleko, ved to vela z vas pozna...
Inak, cakala som, ze tato diskusia bude o niecom inom - ci mate cas na svoje konicky - vzdelavanie, hudba, sport, ci uz sama alebo s manzelom, s kamoskou, ci sa z vas na materskej nestali zapecene zienky domace, ... a vy tu o malovatkach, handrach a stekloch, akoby to bolo jedine na svete... trapne