icon

Žiadny hrob pre blízkych

8. júl 2022

Poznáte takých ľudí, čo svojim rodičom nedali spraviť pomník, tabuľu, nejaké označenie s menom, dátumami, ako zvykne byť? Že len ako ich pochovali, tak to je, burinu chodia trhať druhí? Pritom tí ľudia na to majú peniaze a nežijú vôbec ďaleko? Prečo to môže byť?

Strana
z2
mb2021
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
8. júl 2022

nie, ale poznám ľudí, ktorí ten hrob nechceli a chceli, aby bol ich popol niekde uložený, alebo rozptýlený. Ak už ten hrob rodičia majú a deti sa oň nemôžu z nejakého dôvodu starať, dá sa predsa urobiť hrob kamenný, kde burinu trhať netreba. V každom prípade je to vec ten danej rodiny, keby môj otec celý život chlastal, bil mamu a ja som od neho nepočula pekné slovo, tak by mi bolo asi srdečne jedno, či je na jeho hrobe burina alebo nie. Ak by som ho nezaujímala ja počas života, neviem, prečo by ma mal zaujímať jeho hrob po jeho smrti. Možno nepoznáš všetko okolnosti, nechaj to tak, ak sa ťa to priamo netýka

zuzanazu85
8. júl 2022

Mňa keď pochovajú,nech zasadia strom. Žiadne pomníky, mohyly, zbytočne zaberanie miesta betónom na zeleni. 😌

elizabet173
8. júl 2022

@zuzanazu85 môj popol nech rozptýlia, viem aj kde, len sa obávam, že tam sto rokov nič nevyrastie 😂

mogaa
8. júl 2022

Tak nie každý má peniaze na pomník, ono nie je to lacná záležitosť, takže určite by som nikoho za to neodsudzovala.....nie každý má deti. takže ak by som dala pochovať niekoho zo širšej rodiny, tiež by som mu nedala urobiť pomník.....

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
zuzanazu85
8. júl 2022

@elizabet173 ale možno vyrastie,keď viac ľudí začne rozmýšľať ďalej dopredu,nie len svojich potomkov brzdiť v ukrutnom unáhlenom živote ešte čistením,zameraním betónu,mramoru. Moje deti nech žijú svoj (asi ťažký život dalej o sebe),nie to ešte,aby museli povinne nabehnúť na cintorín,aby ich tetky nepoohovarali,že necistia,zabudli 😁. Strom je najlepšie riešenie,rastie ,ak je silný ako ja,dožije sa 300 a viac 😊. A popri tom je domov iných tvorov ,je výrobník kyslíka a poskytuje tieň 😌. O ničom lepšom neviem,ako si uctiť človeka ❤️.

bluka2
8. júl 2022

Aj táto kapsula je dobrá, dá sa pod strom a vyživuje potom ten strom....

syslik81
8. júl 2022

co tak sa tych ludi spytat ... mozno nemali dobre vztahy , mozno to rodicia nechceli a mozno a mozno a mozno ... kazdy ma na to iny dovod.. ci uz menovka alebo nie aj tak ich to nevzkriesi ...

radkasswe
8. júl 2022

Tomu mrtvemu to je jedno

tosomja
8. júl 2022

Takých, ktorí boli spopolnení a rozsypany na tej lúke či ako sa to volá, tak poznám. Ale takých, ktorý majú normálne "dieru" zasypanu hlinou a nič, ani kríž, ani žiadnu sviečku, nie, nepoznám, ani nechcem poznať.

vroni
8. júl 2022

Zo mňa môžu urobiť diamant. Ja síce cintoríny milujem, ale v princípe hrobovu turistiku neuznávam a nemienim ju na sebe nechať pestovať. Možno pre deti je to podstatne, snad vnúčatá a potom po človeku ani pes nestekne, na čo mi bude po smrti pomník.

majkabambulik
8. júl 2022

Boli to dobri ludia a starostlivi rodiicia podla ich okolia? Tak to moze byt mozno preto, ze ich rodicia za zivota od malicka nenapominali, neviedli ich k ucte voci druhym, ku starsim a aj k vlastnym rodicom az kym neumreli. Ich deti mali urcite materialne vsetko, dostali majetky, no vela od deti nepytali nazad a deti si doslova kopali do rodicov kedy chceli a ako chceli az kym ich deti nezasypali hlinou. Chybala uprimna laska a ucta od deti voci rodicom. Nech je tento hrob aspom mementom pre zijucich rodicov, aby sa zamysleli nad vychovou deti k ucte voci rodicom, nech su uz rodicia akykolvek s ludskymi chybami.

aliziana
8. júl 2022

@dominika1988 hm, len si dopredu aj zisti, či sa na ten Havaj, Egypt dostanú bez problémov aj s urnou s popolom 😄
Aby ju napr. nejaká letisková kontrola nevyhodila...
(Ale možno nie je problém v odbavenej batožine.. ?)

autor
8. júl 2022

@majkabambulik to neviem akí boli, ich mamu som poznala, nebola nejaká zlá, ale ja zas nevidím do vzťahov s deťmi, to je medzi nimi.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
autor
8. júl 2022

@mb2021 hrob majú zarastení, nie vedľa seba, bez mena, nedá sa nájsť na cintoríne, len približne, je to na dedine..

autor
8. júl 2022

@elizabet173 je to moja blizka rodina

autor
8. júl 2022

@mogaa majú na to peniaze ich deti.

mogaa
8. júl 2022

tak potom asi nemali dobré vzťahy.....v každom prípade by som nikoho neodsudzovala, je to ich vec.....

autor
8. júl 2022

@syslik81 je mi to blbé sa spýtať, keď o tom bola reč, zahovoria to, že raz sa to musí, len tak, že to je desiatky rokov. Jeden ich syn žije aj podniká v tej dedine, zdedil dom a pozemok, ..asi zle vztahy, ktore.navonok nebolo vidno.

mogaa
8. júl 2022

ak ťa to tak trápi a je to tvoja rodina, daj im urobiť pomník ty....nikoho nemôžeš donútiť aby niečo financoval ak sám nechce....

autor
8. júl 2022

@majkabambulik áno pekne si to napísala. Ich deti mali všetko aj podedili. Asi naozaj tam niečo chýbalo. Je to veľa rokov, jeden 20 rokov, matka, ich otec dlhšie.

autor
8. júl 2022

@radkasswe mŕtvemu je to jedno,ale ja som z rodiny a neviem to nájsť. Poznala som ich mamu, nebola zlá žena. Možno keď niekto umrie, druhí by si ho chcel uctiť, možno to je prežitok, neviem.

mirage
8. júl 2022

Zjavne ta to trapi, ked preto zakladas temu na mk. Zaplat ten pomnik ty.

liusa82
8. júl 2022

@mogaa strašné ceny pomnikov sú teraz to je fakt.Toto rieši teraz aj moja mamina so súrodencami.Idú robiť pomnik starkej a starkemu.Sú 4 súrodenci a len jeden má zaplatiť vyše 800 eur.Takže ozaj je to drahé.Ja tiež som za spopolenie nie za takéto drahé mohyly zbytočné.U mňa je to škoda peňazi len tak do luftu.Tým pod zemou je to už ozaj jedno čo za kameň je nad nimi

mogaa
8. júl 2022

@liusa82 ono v konečnom dôsledku je to jedno -"prach si, v prach sa obrátiš"....osobne by som spopolnená byť nechcela, to račej ten klasický hrob....aj tá urna sa niekam musí dať, mať ju doma je zabijak na psychiku.....

liusa82
8. júl 2022

@mogaa ved nie ju mať doma to nie.Rozptyl alebo potom ten mini pomniček na urnu na cintorine.Poznám jednu pani čo mala muža v urne doma v garáži a začali sa v byte diať čudné veci.To by som neriskovala

bessie12
8. júl 2022

@liusa82 ake cudne veci ?

marsmykkok
8. júl 2022

no čo ti poviem, máme taký prípad v rodine, spopolnili a urna nie je doteraz nikde uložená... Pritom dotyčný určite nechal toľko peňazí aby bolo na nejaký hrob. Za mňa nemusí byť nejaký luxusný hrob, stačí aj obyčajný alebo nejaká malá platňa v krematoriu (neviem ako sa to volá). Len najviac nefér je to voči ostatným príbuzným, že chudáci smútia a nemajú kde ísť zapáliť sviečku. Ono to veľmi pomôže človeku ak vieš ísť na miesto kde je pochovaný/kde je urna a zapáliť sviečku.

Strana
z2