Žiak je klient, učiteľ je služba
Co my na to? Ja myslim, ze by skolstvo fungovalo ovela lepsie, ak by sme sa tym riadili.
@katkine_terapie to mas pravdu. ale nemyslim ze je az take podstatne ako je to platene. respektive ak je sluzba platena z dani a nie priamo, jej kvalita velmi rychlo klesa. nie je ziadny feedback, klient sice moze vziat svoj biznis inde, ale nie je priamo tym, kto otvara penazenku a tak to poskytovatela sluzby vacsinou az tak netrapi. ale samozrejme su aj vynimky. napriklad vseobecni lekari. su taki, ktori to maju na 90% v pazi. a potom je moja vseobecna lekarka, ktoru som si vybrala na zaklade odporucani a cestujem za nou do ineho mesta. da sa s nou konzultovat telefonicky, emailom, da sa dohodnut termin na presny cas. poradi, a podrobne vysetri, nepovie len, kupte si na to nieco v lekarni. je to rovnaka 'sluzba' ako primarne vzdelavanie. a pre nu som klient a aj tak sa chova.
@tarvika pozri, tu sa dost myli pojem sluzba (ako oblast niecoho co profesne robim) a proklientsky pristup. Proklientsky pristup moze mat aj skola, je to forma spravania sa - spravam sa ustretovo voci druhej strane (ale aj druha strana- rodic, ziak, musi vykazovat urcite formy slusneho spravania a ustretovosti, co sa casto na skolach nedeje), napriek tomu, ze skola nie je sluzba a rodic nie je klient. Bohuzial, skola ziaka na primarnom vzdelavani vyhodit nemoze (minimalne nie ta spadova), cize nech sa dieta a rodic sprava akokolvek, skola mu musi poskytnut svoj "produkt/sluzbu. Dokonca, skola nemoze ziaka poslat ani psychologovi, ak vidi nejaky problem u neho resp. problemom daneho ziaka trpi cela trieda aj ucitelky zbor. Pokial zakonny zastupca na to neda suhlas, skola ho tam poslat nemoze a nemoze ho ani vylucit. Skus nahulakat na pracovnika na STK alebo na vseobecnu lekarku, ze su blbi a ze ty vies lepsie ako spravit STK alebo vysetrit pacienta a ze robia to co robia iba preto, ze inde by sa neuzivili. Garantujem, ze do mesiaca bude tvoja zdravotna karta na VÚC.
@katkine_terapie v tomto mas pravdu. takto bohuzial ucitelia a skola tahaju za kratsi koniec. oni sluzbu poskytnut musia, ale ziak/rodic si moze vybrat, kam pojde.
@tarvika viac menej si vybrat moze

@tarvika obe tebou uvedene sluzby, nie su platene z dani.