icon

Žiak je klient, učiteľ je služba

15. mar 2023

Co my na to? Ja myslim, ze by skolstvo fungovalo ovela lepsie, ak by sme sa tym riadili.

Strana
z4
katkine_terapie
17. mar 2023

@tarvika obe tebou uvedene sluzby, nie su platene z dani.

tarvika
17. mar 2023

@katkine_terapie to mas pravdu. ale nemyslim ze je az take podstatne ako je to platene. respektive ak je sluzba platena z dani a nie priamo, jej kvalita velmi rychlo klesa. nie je ziadny feedback, klient sice moze vziat svoj biznis inde, ale nie je priamo tym, kto otvara penazenku a tak to poskytovatela sluzby vacsinou az tak netrapi. ale samozrejme su aj vynimky. napriklad vseobecni lekari. su taki, ktori to maju na 90% v pazi. a potom je moja vseobecna lekarka, ktoru som si vybrala na zaklade odporucani a cestujem za nou do ineho mesta. da sa s nou konzultovat telefonicky, emailom, da sa dohodnut termin na presny cas. poradi, a podrobne vysetri, nepovie len, kupte si na to nieco v lekarni. je to rovnaka 'sluzba' ako primarne vzdelavanie. a pre nu som klient a aj tak sa chova.

katkine_terapie
17. mar 2023

@tarvika pozri, tu sa dost myli pojem sluzba (ako oblast niecoho co profesne robim) a proklientsky pristup. Proklientsky pristup moze mat aj skola, je to forma spravania sa - spravam sa ustretovo voci druhej strane (ale aj druha strana- rodic, ziak, musi vykazovat urcite formy slusneho spravania a ustretovosti, co sa casto na skolach nedeje), napriek tomu, ze skola nie je sluzba a rodic nie je klient. Bohuzial, skola ziaka na primarnom vzdelavani vyhodit nemoze (minimalne nie ta spadova), cize nech sa dieta a rodic sprava akokolvek, skola mu musi poskytnut svoj "produkt/sluzbu. Dokonca, skola nemoze ziaka poslat ani psychologovi, ak vidi nejaky problem u neho resp. problemom daneho ziaka trpi cela trieda aj ucitelky zbor. Pokial zakonny zastupca na to neda suhlas, skola ho tam poslat nemoze a nemoze ho ani vylucit. Skus nahulakat na pracovnika na STK alebo na vseobecnu lekarku, ze su blbi a ze ty vies lepsie ako spravit STK alebo vysetrit pacienta a ze robia to co robia iba preto, ze inde by sa neuzivili. Garantujem, ze do mesiaca bude tvoja zdravotna karta na VÚC.

tarvika
20. mar 2023

@katkine_terapie v tomto mas pravdu. takto bohuzial ucitelia a skola tahaju za kratsi koniec. oni sluzbu poskytnut musia, ale ziak/rodic si moze vybrat, kam pojde.

katkine_terapie
20. mar 2023

@tarvika viac menej si vybrat moze

Strana
z4