Žienky/muži z dediny - koľko sršňov vidíte za deň?
Ahojte, čo bývate na dedine, prosím vás, koľko sršňov vidíte za deň? Chcem zistiť či je to len problém našej dediny alebo sú proste premnozene, nieje to len v okolí nášho domu, žeby tu niekde mali hniezdo, ale aj keď sme na prechádzke v dedine. Už aj susedia sa sťažovali. A to leto ešte poriadne ani nezačalo. Mam z nich panicky strach a je ich tu dosť veľa, začalo to už minule leto. Predtým som za celé leto videla 2-3 srsne co sem zablúdili.
My máme tiež sršne. Už minulý rok boli. Muž dal dole asi 8 ks v priebehu hodiny pred pár tuzdnami. Des.
Každý deň minimálne jedného stretnem (juhozápad)
U nás ich je veľa, ale to už niekoľko rokov. Západné Slovensko, okolie BN. Minulý rok sme mali jedno hniezdo v komíne a druhé v zemi na záhrade. Rok predtým sa nám nasťahovali do garáže. Len tŕpneme, kde sa budú chcieť zabývať tohto roku, inak s nimi žijeme v mieri, nie sú agresívne. "Zábava" začne až k nám dôjdu ázijské sršne.
Zilina okolie- ešte som nikdy žiadneho nevidela
Aj ja som zo západného Slovenska a už som ich tohoto roku videla niekoľko.
Ináč, čo je na tejto diskusii také tajné, či pohoršujúce, že je anonymná?
Ano tiež z nich mam úplne panicky strach a moze mi rozprávať kto chce co chce. Minulý rok som bola v bazéne a lietali okolo, pre mňa je to taky stres ze som sa pozvracala. Vonku sa večer vôbec nedá sedieť, keď muž sedi vonku pri svetle, ja sa neodvážim, tak ich zabije aj 10 za večer.
Keď sme ich mali minulý rok v garáži, lietali nám 10 cm nad hlavami od jari do jesene a nikomu sa nič nestalo. Sršne sú inteligentné, vedia rozpoznať aj jednotlivé osoby. Jedine, čo som obozretná, pri zbere ovocia, aby som do ruky nechytila sršňa spolu s jablkom, prerto najradšej oberám oberákom. Tiež že máme hniezdo v zemi som zistila, keď som nad ním začala kosiť kosačkou a oni začali vyletovať. Taktiež nemali potrebu útočiť.
@autorka my sme mali minulý rok na balkóne a teraz zas v altánku. aj moja mama má. môžem os.rať nejaké ochrany, normálne ich striekam a pomáha.
Keď je to tak, ako píšeš, tak máte zrejme niekde na pozemku hniezdo. Treba ho nájsť a zlikvidovať.
@h2 práveže to nieje len na našom pozemku,keď sme na preliezkach v dedine, alebo na prechádzke, tiež každú chvíľu nejaký preletí.
@zuzanaam keby mi lietali 10 cm nad hlavou tak ma asi odvezú na psychiatriu
Neviem, odkiaľ si, ale u nás ich je tiež dosť. Len teda, ja sa ich nejako nebojím.

Na obranu srsnov uvediem, ze su masozravce a zivia sa hmyzom, teda aj skodlivym hmyzom a zivia sa mimo ine aj voskami, s ktorymi kazdy zahradkar bojuje kazdorocne. A zautocia az ked sa citia ohrozene. Takze ak si nespravili hniezdo vyslovene tam kde sa casto pohybujete, netreba ich riesit